Hae
Outi Karita

Lastenkirjalauantai Runebergin päivän kunniaksi

”Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis suomalaisia!”
Kansalliset suurmiehet suurine ajatuksineen tekevät Koiramäen pikku Marttaan lähtemättömän vaikutuksen.

Mauri Kunnas – Koiramäen Martta ja Ruuneperi

Runebergin päivää silmällä pitäen lainasin alkuvuodesta kirjastosta Mauri Kunnaksen Koiramäen Martta ja Ruuneperi -kirjan. Luka tykkää kovasti Kunnaksen kirjoista ja niin tykättiin tästäkin. Tosin tätä kirjaa luettiin ehkäpä neljässä erässä, koska kirja oli pitkä. Kirja selvästi oli mieleen, koska tarinaa haluttiin aina jatkaa seuraavana päivänä ja sopivasti näin Runebergin päivänä saatiin kirja päätökseen. Kuvituksessa riitti paljon katseltavaa ja tutkittavaa jälleen ja teksti oli rikasta ja sitä rikastutti erilaisella kielenkäytöllä ja runollisuudella mm. Runebergin runot ja Topeliuksen satu  koivusta ja tähdestä. Kirjassa mukana ollut Sven Tuuvan tarina oli erityisesti Lukan mieleen! Kirjan lopussa oli historiikkia vielä Runebergista, hänen vaimostaan Fredrikasta, (jolla on muuten paljon isompi merkitys kuin Runebergin tortut ja tästäkin kirja muistutti), Lönnrotista sekä Snellmanista. Tämä kirja sopii monen ikäisille! Leivottiinpa Lukan kanssa yhdessä myös Runebergin kääretorttu.

Takakansi

”Koiramäen Martta on päässyt serkkunsa mukana kansallisrunoilija Ruuneperin kotiin auttamaan Fredrika-rouvaa leipomisessa. Tyttöjen apu onkin tarpeen, sillä taloon on tulossa mieluisia vieraita: Elias Lönnrot, J.V. Snellman ja Sakari Topelius.
Ruunepereillä Martta pääsee näkemään runoilijan ankarassa luomistyössääm ja kuuntelemaan Topeliuksen jännittävää satua koivusta ja tähdestä. Tutiksi tulevat myös kovaonnisen Saarijärven Paavon ja hupsun sotaurhon Sven Tuuvan tarinat.
Kansakunnan merkkimiesten tapaaminen herättää pienessä koiramäkeläisestytössä suuren oivalluksen:
on sentään aika hieno juttu olla suomalainen!

Lue myös

Lastenkirjalauantai – Joululahjaksi saatu Meri-karhun suuri suku

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *