Hae
Outi Karita

Joulunodotus, 3 ajatusta miten meillä joulunodotus näkyy

Joulunodotus voi olla stressaavaa, mutta se voi olla myös lempeää.

Mulla on muutama tärkeä arvo ja ajatus jotka näkyy meidän joulunodotuksessa,
vaikka välillä sitten stressaisikin ja päät kolisisi yhteen.

Joulunodotus

Joulunodotus ei sisällä uhkauksia!

Tiedän, että tämä voi triggeröidä osaa lukijoista, mutta en tarkoita ketään syyllistää. Kerron, miten itse asian ajattelen ja ehkä herättelen ajatuksia myös muissa. Monesti nämä on asioita, jotka on vanhoja tapoja ja automaattisesti tulevia lauseita, ”shh, pitää olla kiltisti kun tontut kurkkivat”, ”ei saa meluta, riehua, itkeä, ettei tontut näe”, eikä näitä ajattele sen enempiä. Itsekin näitä ajatellut enemmän vasta viime vuosina ja käyttänyt näitä vanhoja fraaseja itsekin sujuvasti joskus.

En pidä muutenkaan uhkauksista kasvatuksessa, mutta kyllä niihin joskus sorrun/turvaudun keinottomana ja kiireisenä. Tämä asia kuitenkin pitää mulla, joulun liittyvillä asioilla ei uhkailla. Joulun kuuluu olla mun mielestä iloinen juhla jotka on kiva odotella ja juhlia. En halua siihen liittyvän uhkauksia, kiristystä tai lahjontaa! Mä ajattelen myös tän olevan laajempi juttu, kun vähän uhkasin omaa lastani, jotta… Tässä opetetaan helposti, että tuhmat ei saa lahjoja tai saa vähemmän, laittaako se lapset ajattelemaan että naapuri joka sai vähemmän lahjoja on ehkäpä ollut hieman tuhma tai olenko minä ollut nyt tuhma kun sain vähemmän lahjoja kuin serkkuni…

Jos mun kuullen joku on tällaista puhunut, että tontut kurkkii ollaanko kilttejä, niin korjaan, että meillä ne käy kyllä kurkkimassa millaisista leluista ja vaatteista tykätään, mitä toivotaan ja mitä tarvitaan… Se, että pitäisi olla kiltti, ”Ei itkeä saa, ei meluta saa, Tonttu voi tulla ikkunan taa”, asettaa lapselle aikamoiset paineet ja tässä kohtaa muistutan, ettei me aikuisetkaan kyllä olla pelkästään hyväkäytöksisiä aina, ei edes joulukuussa koko kuuta. Ja vaikkei tämä olisi minulle vahinkoa tehnyt tai traumoja tuonut aikoinaan, niin ei se silti lapsesta mukavalta tunnu enkä halua tällaista perinnettä jatkaa ja saako puoliso sanoa sinulle riidan tullessa, että nyt vähenee lahjat…

Mun ajatuksissa joulunodotus ei sisällä tällaisia uhkia ja paineita. Toki kinoja tulee ja niitä setvitään, teoilla on seuraukset jne., niinkuin kaikkina muinakin kuukausina. Muistetaan, että lapsillekin joulu voi olla stressaavaa aikaa ja ainakin jos vanhemmat kovasti stressaavat ja ovat kiireisiä, niin se heijastuu myös lapsiin. Ainakin jännittävää aikaa tämä on lapsille ja tunteet, jännitys ja innostus purkautuvat monin tavoin! Joulunaika siis voi hyvinkin näkyä lapsen käytöksessä.

Olen avannut näitä ajatuksia enemmän edllisinä vuosina ihan omissa postauksissaan. Tämän postauksen lopussa linkki yhteen, joka avaa enemmän näitä omia ajatuksiani!

Joulunodotus sisältää kivaa yhteistä tekemistä jouluun liittyen!

Meillä pyritään joulupuuhista iso osa tekemään yhdessä, koristelut, leipomiset… Meillä on tonttuovi ja joka päivä tonttu tuo ovelle pienen viestin yhteisesti lapsille, joskus jonkun kivan jouluisan puuhan, kuten vaikka piparien leivonnan, tonttujen askartelua, jouludiscon, tonttumuseossa käynnin… Välillä Tonttu on tuonut jonkun yllärin myös, joulusukat, leffaherkkuja joululeffan seuraksi, uudet hammasharjat, joulutatuointeja…. Pyrin tänäkin vuonna kuvamaan instastooriini ja tekemään oman kohokohdan, mitä milloinkin tonttuovella on.

Lapsille on myös itse tehty tarrakalenteri. Vanhoihin teejoulukalentereihin laitettu jouluisia/talvisia tarroja ja teen niille pienen maisemapohjan, johon tarrat saa kiinnittää. Katsotaan millaiset maisemat tänä vuonna sitten syntyykään, isomman kanssa tästä voi samalla tehdä jo tarinan, jota lapsi keksii tarrojen myötä.

Meillä vanhemmillakin on yhteinen joulukalenteri. Meillä on jo useamman vuoden ajan ollut parisuhdejoulukalenteri, johon joka toinen päivä mies laittaa minulle yllätin ja minä sitten taas joka toinen päivä laitan hänelle. Nämä voivat olla ihan tekoja, esim. niskahieronta, jalkahieronta, kahvilaan tai lounaalle vienti, joku ihana viesti/rakkauskirje. Joskus voi olla jotain herkkua, saunajuoma, toista kiinnostava lehti, joulusukat…  Ihana piristys myös parisuhteeseen! Tämänkin pyrin kuvailemaan instastooriin ja tekemään kohokohdan.

Me luetaan paljon kirjoja ja joulukuulle on jo lainattuna iso kasa joulukirjoja! Askarrellaan jouluisia juttuja, koristellaan yhdessä kuusi… Me myös osallistutaan lasten kanssa Joulupuukeräykseen ja Lukan kanssa olenkin jo käynyt siihen lahjat ostamassa ja näin ollaan yhdessä autettu joulupukkia ja samalla juteltu lapsen ikätasoisesti siitä, miten kaikilla ei ole mahdollisuutta samanlaiseen joulunviettoon. Luka sai valita itsensä ikäiselle lapselle yhden paketin ja sitten vielä yhdessä valittiin paketti myös Bellan ikäiselle lapselle.

 

Joulu tulee ilman stressiäkin!

Niin, niinhän se tulee… En väitä, ettenkö tulisi itse missään kohtaan, yhtenäkään päivänä stressaamaan jotain joulun liittyvää. On kuitenkin hyvä muistaa, miksi ja kenelle sitä joulua ”tehdään”. Mulle tärkeintä on, että joulu on lapsille ja me tehdään sitä meidän perheelle ennen kaikkea. Ei ole tarkoitus suorittaa joulua ja sitten olla ihan väsyksissä, kun jouluna hetken saa hengähtää, jos saa hengähtää, kun pitää joka paikassa kyläillä ja käydä ja tehdä sitä ja tätä ja….

On hyvä pysähtyä miettimään mitä itse haluaa, jutella muunkin perheen kesken, että mitä meidän perhe haluaa ja mikä meille on tärkeää. Asioita ei tarvi tehdä vain, koska ”kuuluu, kun aina on tehty” taikoska muut odottavat näin toimittavan, voi miettiä onko tällä meille merkitystä. Mun esimerkiksi ei tarvi siivota juuri jouluksi jokaista kaappia ja hyllyä, mutta haluan somistaa kodin muuten hyvissä ajoin jouluisaksi ja laittaa aatoksi puhtaat joululakanat…

Joulunodotus

Joulunodotus saa alkaa!

Joulunodotus on jo varmasti monilla käynnissä ja ensi viikolla viimeistään lapsillakin, kun kalentereita aletaan avaamaan!

Miten sinulla/teillä joulunodotus näkyy ja millaisia ajatuksia siihen kuuluu?

Ihanaa joulunaikaa ja joulunodotusta teillekin!

Lue myös lisää ajatuksiani lapsen joulunodotuksesta ja ajatuksia siitä, miksi jopa saattaa tuntua joskus haastavammalta lapsen käytös joulukuussa….
Tässä postauksessa olen vielä enemmän avannut näitä ajatuksiani!

Joulunakin lapsi saa olla lapsi

Instassa

@outikarita

Joulunodotus

2 kommenttia

  1. Jasmin kirjoitti:

    Tunnelmallista ensimmäistä adventtia!?️

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *