Hae
Outi Karita

Lasten syyskuun juttuja

Syksyinen luonto kiehtoi paljon,
putoavat lehdet, sienet monet.
Taas riitti tutkittavaa ulkona,
uutta ja ihmeellistä!

Monet leikit, hetket
sisälläkin riemun sai,
kun junarata huoneen valtasi
ja vauva kainalossa kulki ain.

Palapelit, rakentelut, askartelut,
tanssit, laulut, ohjelmat…

Lapset viihtyvät ulkona ja paljon on ulkoiltukin. Kotipihassa ollaan paljon oltu samalla kun pihatöitä tehty ja etenkin Luka halunnut olla pikkuapurina mukana. Ollaan seikkailtu puistoissa ja metsissä, luonto kiehtoo lapsia paljon ja syksyinen luonto tarjoaa taas jotain erilaista! Kotona askartelujen kautta syksyä tuotu myös jo kotiin ja myös hieman lunnonaarteiden kautta, joita etenkin Luka tykkää kerätä!

Sisäseikkalujakin meillä on ollut Lukan paljon toivomassa Leo´s leikkimaassa, jonne hän jo pitkään pyytänyt. Aikoinaan kun siellä käytiin paljonkin Lukan kanssa, silloin kun vuosikortteja sai todella edukkaasti. Bellalle reissu Leo´s leikkimaahan oli ensimmäinen. Kummatkin viihtyivät hyvin, leikkiä ja touhua kun oli vaikka millaista, kunnon seikkailua ja niin viihdyttiin mä ja Rikukin!

Uimahalliin tehtiin myös syyskuussa reissua. Kummatkin, Luka ja Bella nauttivat kyllä vedestä. Luka yrittää kovasti opetella jo itse uimaan, kesällä kun oppi sukeltamaan, eikä häntä saa auttaa, hän haluaa itse opetella!

Luka 3v 11kk

Katsokaa nyt
kuinka kaunista täällä on

Luonnon lapsi, 
tutkija ja kyselijä,
kaiken kauniin ihastelija
ja kaunistahan on kaikki!

Lukalla avoimen päiväkodin kerho alkoi, joka on siis kaksi kertaa viikossa ja 3h kerrallaan. Luka on tykännyt hirmuisesti kerhosta ja viihtyy siellä! Myös voimistelukoulussa on käyty ja se on ollut myös todella kivaa. Alkuun hieman taisi jännittää, kun siellä ollaan ilman vanhempaa, mutta heti ensimmäisen kerran jännityksen jälkeen hän on aina innoissaan menossa ja vilkuttaa heipat kun lähtee ryhmän mukana jumppailemaan. Perhefutiskin jatkui melkein koko syyskuun ja nyt siitä on pieni paussi.

Luonnossa ja ylipäätään ulkona Luka viihtyy hyvin. Hän on innokas puuhailija ja pihatöissä auttaja. Luka myös tutkii paljon ympäristöään ja aarteita keräillään tämän tästä ja kiipeilymahdollisuuksia etsitään. Hän huomaa paljon kaunista, kuten kanervikossa hän huusi meille muille, ”katsokaa nyt kuinka kaunista täällä on”.

Kotona palapelit ovat nyt olleet kovassa käytössä ja uusia sekä vaikeampia selvästi tarvitaan! Palapeleihin ja askartelupuuhiin saattaa keskittyä hyvinkin kauan! Itsekseen askarteluun on mieluisinta kun antaa sakset ja jonkun lehden, josta leikkailee kuvia.

Kirjoja me luetaan paljon ja tehtiin Lukan kanssa syyskuussa kirjastoreissu ihan kaksin. Hän katselee paljon kirjoja itsekseenkin, mutta niitä myös luetaan päivittäin yhdessä! Lemppareita syyskuussa on olleet Mimmi lehmä, Franklin, Viiru ja Pesonen sekä Pikku Muurahaisen tutkimusretki kirjat. (pst. yritän saada taas lastenkirjapostauksia tehtyä…). Yhtenä lauantaina lähdin myös Lukan kanssa viettämään vähän kahdenkeskistä aikaa, käytiin ostamassa iskälle synttärilahjaa ja syömässä, myös Luka sai ostaa itselleen kauan haluamansa Robo alive dinosauruksen, josta kummatkin lapset ovat olleet innoissaan (ja josta mulla ei ole nyt just kuvaa).

Syykuussa meillä on melkein kokoajan ollut junarata koottuna, ei suinkaan kokoaikaa sama rata, mutta tämän tästä junarata rakennetaan uudestaan. Myös rakentelupalikoilla ja legoilla on syyskuussa paljon leikitty. Päiväunet edelleen toisinaan maittaa poitsulle, jos ei nukuta niin pieni huilihetki ainakin, jonka jälkeen saa yleensä telkkaria hieman katsella. Päivissä on niin paljon aktiviteettiakin, että hyvillä mielin voi välillä antaa tabletilla pelailla tai lastenohjelmia katsella.

 

BElla 1v 6kk

Täääätä, anna tätä,
njoo!

Hymyssä suin pitkin päivää
ja kiljahdukset kovin raikaa!
Tahtoo tätä, tahtoo tuota
ja kaikki sen kuulee varmaan!

Puolitoista vuotta ikää on Bellalla ja hän alkaa vaikuttamaan niin isolta tytöltä jo. Yksittäisiä sanoja tulee ja tahto ilmaistaan hyvinkin selvästi, korkealta kajahtaa. Hän on myös kovaa vauhtia jättämässä vaippoja vallan pois käytöstä ja kotona ollaankin jo täysin ilman vaippaa päivisin. Öisin vielä laitetaan vaippa, mutta lähes aina se on aamulla kuiva. Kodin ulkopuolellakin ilmaisee hätänsä, mutta vähän varuiksikin vielä pidetty vaippaa kodin ulkopuolella.

Bella rakastaa musiikkia ja tanssia, niinpä onkin ollut kiva, kun löydettiin tanssimuskari, jossa ollaan nyt käyty kerran viikossa. Kotona hän innostuu oikeastaan kaikesta musiikista ja yhtenä suosikkina on, kun laitetaan youtubesta lastenlauluja ja on videotakin sitten mukana, tämän tahtiin tanssitaan ja alettu vähän itsekin laulamaan.

Myös Bella tykkää ulkoilusta ja hän on myös nauttinut, kun on saanut Lukan kerhon aikana mun kanssa välillä ihan kahden kesken ulkoilla, jolloin voidaan mennä ihan hänen mukaansa puistoissa. Kiikkaa, kiikkaa hän usein sanoo puistoissa ja lempparia onkin kaikki ”kiikkajutut” eli niin ponkulaudat kuin myös sellaiset yksin istuttavat mopot, ponit ym. joilla saa kiikata itse vauhtia. Bella innostui tässä syksyllä myös kovin pallon potkimisesta ja heittelystä!

Kotona tanssien lisäksi Bellalla on usein kainalossa vauvanukke tai pehmolelu tai sitten hän työntää niitä rattaissa ja leikkii laittavansa nukkumaan, pussaa, halaa ja silittää.

Bella on kovin kiinnostunut aina Lukan leikeistä, mutta myös omissa puuhissaan viihtyy yhä enemmän. Hänkin viihtyy askartelujen parissa, vahaliiduilla värittäminen ja maalaaminen on olleet ihan parasta. Monet lelut kiinnostaa kyllä, erityisesti palikoilla rakentelusta on syyskuussa innostuttu!

Sisko ja sen veli

Sisko ja sen veli,
mitä mainioin pari.
Vaikka leluista ja palloista välillä kinataan
ja leikkejä toisen häiritään,
silti joka ilta halataan
ja yhdessä myös touhutaan!

Lue myös

Yöimetysten vähentäminen taaperolla

Syyskuun muistoja ja hetkiä

Meidän lasten harrastukset

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.