Hae
Outi Karita

Yöimetysten vähentäminen taaperolla

Yöimetysten vähentäminen tuli Bellan kanssa vastaan paljon myöhemmin kuin Lukan kanssa. Bella oli lähes puolitoista vuotias, kun yöimetysten vähentäminen tuli kyseeseen, Luka oli hieman alle vuoden ikäinen.

Tässä asiassa mulla on tiukat mielipiteet, miten itse haluan toimia, lempeästi ja lapsentahtisesti, mahdollisimman pienillä muutoksilla, yksi muutos kerrallaan. Tässä postauksessa kerron, miten meillä on toimittu ja kuten huomata voi, meilläkään ei sama keino toiminut kummankin lapsen kanssa. Nämä ovat siis lapsi/ ja perhekohtaisia valintoja. Tärkeää on löytää se omalle lapselle hyvä ja itsestä hyvältä tuntuva keino, mikäli yöimetysten vähentäminen on ajankohtaista. Mitä enemmän tietoa, ajatuksia ja kokemuksia on saatavilla, sitä enemmän voi saada erilaisia ajatuksia, kun miettii omia keinoja ja tapoja.

yöimetysten vähentäminen

Lukan kanssa 3 vuotta sitten…

Lukan kanssa aikoinaan yöimetykset alkoi lisääntyä 4kk hulinoiden myötä. Levottomuutta öihin toi jokainen hammas ja jokainen kehityssteppi. Hieman alle vuoden iässä mulle tuli stoppi yö levottomuuksien suhteen ja Gordonin menetelmällä alettiin yhdessä harjoitella muita keinoja kuin imetys unen takaisin saamiseen. Tuo oli oikein toimiva ja hyvin lempeä keino, yöimetysten vähentäminen onnistui ja samalla yöt alkoi rauhoittua, perhepedissä pysyttiin koko tuo aika ja sen jälkeenkin vielä pitkään… Tästä olen tehnyt oman postaussarjan aikoinaan, jonka linkkaan tämän postauksen lopussa!

Bellan yöt

Bellan kohdalla yöt oli pitkään oikein rauhallisia ja myös pienestä asti heräsi syömään aikalailla kaksi kertaa yössä. Bella on aina ollut paljon levollisempi nukkuja, eikä hänellä juuri ole hampaat tai vaiheet vaikuttaneet öihin. Jotain kuitenkin tapahtui jossain vaiheessa, mutta sanoisin, että vasta vauvavuoden jälkeen ja heräilyä alkoi tulla ihan alkuyöhön. Imetin joka kerta, koska tissiä hän halusi ja sillä myös heti rauhoittui ja saatiin kummatkin jatkettua unta nopeasti. Halusin kuitenkin päästä alkuyön imetyksistä eroon, hieman nuo alkoivat väsyttääkin.

Bella oli melkein puolitoistavuotias tässä kohtaa ja ajattelin, että lähdetään kokeilemaan tuota Gordonin menetelmää Bellankin kanssa, mutta siitä ei tullut mitään. Olihan hän myös puolisen vuotta vanhempi, mitä Luka silloin kun hänen kanssa vähennettiin yöimetyksiä. Bellalla on myös todella voimakas tahto ja minä en taas kauhean kauaa kestänyt yöllä sitä tahdonilmaisus enkä muutenkaan itkua vaan annoin tissiä. En halua myöskään huudattaa ja itkettää lasta vaikkakaan ei yksin itkisikään vaan syli olisi kyllä ollut saatavilla. Ensimmäinen steppi siis tuossa Gordonin menetelmässä olisi ollut imetyksen keskeytys ennenkuin toinen nukahtaa, mutta rinnasta ei suostuttu irtautumaan sitten millään. Hän huitoi vain mun kättä pois ja kaivoi rintaa takaisin esille…

Yöimetysten vähentäminen bellan kanssa

Olin ollut Bellasta jo muutaman kerran yön erossa ja tiesin hänen kyllä pärjäävän ilman maitoa ja ilman minuakin. Halusin saada yöimetystä vähennettyä! Heräilyjähän tämä ei välttämättä poista, mutta voisi olla askel myös siihen suuntaan. Niinpä päätettiin, että minä nukun kaksi yötä sohvalla aamuyöhön asti. Tämä oli mulle vaikea päätös ja olisin halunnut tehdä tätä vähentämistä niin, että olisin voinut olla kokoajan hänen apunaan niinkuin Lukankin kanssa aikoinaan toimittiin, koska minuun hän on öisin tottunut ja turvautunut pääasiassa. Minusta on myös tärkeää, että hän oppisi nukkumaan minun kanssani ilman sitä imetystä. Yksin hän ei kuitenkaan ollut, isä on myös  hyvä apu ja turva!

Otettiin Gordonin menetelmästä ajatus, että tavoitellaan 7h unipätkää, jolloin ei saa rintaa ja tuo aikaväli olisi 21/22-05. Bella on siis iltaisin nukahtanut tuolla yhdeksän ja kymmenen välillä. Minä nukutin Bellan, jolloin sai rintaa ja tulin aamuyöstä vasta makkariin. Bellalle asiaa auttamaan otettiin myös Led kynttilä, ns. ”tissivalo”, joka palaa siihen kellonaikaan kun maitoa on tarjolla ja muuna aikana on pois päältä. Luka hoksasi tämän jo hyvin alle vuoden ikäisenä ja niin hoksasi Bellakin.

yöimetysten vähentäminen

Ensimmöinen yö oli hänelle vaikein, vaikka aiemmin yöt ilman minua ovat menneet hyvin niin hän tiedosti nyt minun olevan kotona. Asia selitettiin hänelle, mutta kyllä hän ensimmäisellä heräämisellä hyvin vahvasti ilmaisi, ettei hän pidä uudesta järjestelystä ja haluaa ”äittin” ja ”tittin”. Mä pysyin kuitenkin sohvalla ja Riku hoisi tilanteen. Toinen herääminen sujui jo paremmin ja taisiko olla vielä kolmaskin herääminen. Tokana yönä taisi herätä kaksi kertaa ennen tuota aamuyön kello viittä ja ne heräämiset meni hyvin ja oli nopeasti unessa takaisin sylittelyllä ja silittelyllä.

Kahden yön jälkeen sitten sujui heräämiset myös mun kanssa hyvin. Tätä jännitin, mutta ymmärsi kyllä, että nyt ei maitoa saa, sylin ja kainalon kyllä! Tissivalosta oli myös selvä apu ja asiaa sanoitettiin hänelle jo nukkumaan menessä monena iltana ja myös öisin, ”nyt on yö, valo ei pala, tissit nukkuu”, ”nyt nukutaan, valo ei pala” ja hän saattoi joskus itsekin tarkistaa palaako se valo vai ei. Tämän hyväksyminen meni oikeasti todella helposti noiden kahden ensimmäisen yön jälkeen!

yöimetysten vähentäminen

Yöimetysten vähentäminen ja sen vaikutukset

Tämä on vöhentänyt meillä heräilyjä! Mitä nyt kipeänä ollut enemmän kähkimistä ja tissiäkin olen antanut kelloa katsomatta. Nyt kun Bellan yskä on helpottamaan päin niin yöt alkaneet rauhoittua takaisin tuohon uuteen normaaliin mihin päästiin muutosten myötä. Imetyksestä on ollut kyllä suuri apu, kun lapsi on flunssainen!

Hän nukahtaa edelleen iltaisin tissille ja pääasiassa päiväunillekin, tästä ei ole tarvinnut opetella pois. Hän pärjää myös nämä nukahtamiset ilman imetystä, mikäli se ei ole mahdollista eli mikäli minä en ole paikalla.

Enää ei oikeastaan tissivalo ole päällä enää aamuyöstä, sänkyyn mennessä on ihan senkin takia, että makkari on muuten niin pimeä. Bella tulee välillä aiemmin, välillä myöhemmin sivuvaununa olevasta pinniksestä meidän sänkyyn ja aamuyön puolella saa sitten tissiä, mikäli vaikuttaa siltä että sitä kaipaisi. Ennen aamuyötä ei oikeastaan sitä edes pyydä, vaan jos herää niin haluaa vain viereen. Periaatteessa siis ekalla heräämisellä tulee viereen ja jatkaa siinä heti uniaan. Toisella heräämisellä sitten saa maitoa. Joskus jopa se eka herääminen on vasta aamuyöstä ja muutamia kertoja nukkunut viiteen/kuuteen asti pinniksessäkin. Yleensä muuten ei heräilyjä olekaan.

Lue Lukan kohdalla käytetyn menetelmän kokemukset omasta postaussarjastaan!

Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille!

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Lempeä unikoulu part 3, parempien unien puolesta!

2 kuukautta unikoulun jälkeen

Alla linkki referaattiin Gordonin menetelmästä, jonka kokeilulle annan kyllä ison suosituksen, mikäli tarvetta on!

Vauvan apuna nukahtamisen opettelussa (Gordonin menetelmä)

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.