Hae
Outi Karita

Harrastukset raskausaikana

Harrastukset raskausaikana ovat kokeneet ison muutoksen aiempaan.
Nyt oikeastaan kerron liikunnallisista harrastuksista tässä kohtaa.

Harrastukset raskausaikana

Harrastukset raskausaikana

Raskausaikana mulla on ollut aina haasteita liikunnassa ja ensimmäisen raskauden myötä oli pakko himmata monessa, jättää myös ryhmäliikunnan ohjaaminen, jonne en sitten vaan koskaan palannut vaikka siitä kovasti tykkäsin ja ainakin jotkut tuntejani kaipailivatkin! Mulla on kummassakin raskaudessa alkanut liitoskivut siinä puolenvälin kohdalla ja ne on olleet niin pahoja, että jo 5000 askelta päivässä saattoi olla liikaa ja jokusen kerran mies joutunut mua taluttelemaan kotona. Näitä kipuja oon kyllä hoidattanut ja niihin apuakin saanut, mutta moni liikunta kuitenkin provosoitsi kivut päälle ja se ruokki pelkoa liikuntaa kohtaan ja söi myös intoa siihen. Kuitenkin tämä pisti tarkastelemaan uudelleen sitä, miten kehoni haluaa liikkua, miten minä haluan liikkua. Liikuntaharrastukseni elivät murrosaikaa raskauksien myötä.

Raskausaikana kuitenkin uiminen ja vesijuoksu ovat sopineet mulle ja niitä on tullut kummankin lapsen raskausaikana varsinkin loppuraskaudesta harrastettua. Se oli myös niin ihanaa, kun olo oli vedessä niin paljon keveämpi.

Kummassakin raskaudessa olen hyvin alkuvaiheesta asti hoidattanut ja hoitanut itsekin kehoani ja tässä yhtenä oleellisena osana ollut liike! Paljon on tullut joogattua ja käytyä pilateksessa. Kumpaakin pienissä määrin tehty satunnaisesti ennen raskauksia. Raskausaikana nämä löysin isommin elämääni!

Harrastukset raskausaikana

Raskauksien välissä ja toinen raskaus

Raskausaika ja toisaalta juuri nuo raskausajan haasteet opettivat yhä paremmin kuuntelemaan kehoa ja sen tarpeita! Raskauksien välissä olin onnessani kun liitoskivut eivät häirinneet, mutta en aivan muuten kuunnellut kehoani ja sen viestejä. Aamujen kankeudesta huolimatta lenkkeilin ihan tosi paljon esikoisen synnyttyä, olin niin iloinen kun pystyin kävelemään. Kävin kyllä myös raskauden jälkeisessä pilateksessa ja joogassa sekä Bailamamassa. Keho oli kuitenkin tuolloin juminen ja aamukankeus viestitti kyllä asiaa ja niin puolisen vuotta synnytyksen jälkeen alkoi ikävät jalkavaivat ja etenkin kävelylle tuli jälleen stoppi. Tämä söi kyllä intoa liikkumiseen. Jossain kohtaa sitten jalkavaivat alkoi helpottaa ja pääsin taas paremmin liikkumaan. Kävin hetken myös kuntosalilla…

Harrastukset raskausaikana

Kunnes tuli Bellan raskausaika, joka oli ensimmäisen puolikkaan erittäin pahoinvoivaa aikaa ja toisen puolikkaan liitoskipuista aikaa. Hetken aikaa ihan alkuraskaudesta kävin salilla ja sitten kun pahoinvointi alkoi helpottaa niin ehdein käymään hetken ennen liitoskipujen alkamista. Vaikka tuo pahoinvointi helpotti ja sain taas paremmin syötyäkin, niin koko loppuraskaudenkin vaivasi ruokahaluttomuus kenties tuon pitkän pahoinvoinnin jäljiltä. energiat kyllä nousivat, mutta ruokaa ei kyllä silti tarpeeksi saanut syötyä eikä energiatkaan ollut siten niin normaalit. Kenties tämä kaikki oli keholtakin selkeää viestiä siitä, että on erilaisen liikkumisen aika. Kehoa kuunnellen sitten sille sopivaa liikettä joogan maailmasta ja vesiliikunnasta sekä aivan ihanat Liito tunnit kehon tasapainotukseen ja synnytykseen valmistautumiseen!

Pst. Ihania raskausaikaankin sopivia tunteja löytyy Naisten hyvinvontikeskus Olennaisesta sekä myös ammattitaitoiset keholliset hoidot äitiysfysioterapeuttien, kätilöiden ym. alan ammattilaisten tarjoamina.

Naisten hyvinvointikeskus Olennainen

Harrastukset raskausaikana

Tällaisia mun liikunnalliset harrastukset raskausaikana on pääasiassa olleet.
Miten sä olet pystynyt liikkumaan raskausaikana?
Onko sun harrastukset raskausaikana poikenneet aiemmasta tai myöhemmästä ajasta?

Juttu jatkuu ensi postauksessa nykyisillä harrastuksilla…

Raskausaikana on myös tärkeää huomioida raskausajan liikuntasuositukset ja vältettävät asiat!
Näistäkin olen koonnut postausta aiemmin

Raskausajan liikunta, tietopaketti ja omat kokemukset

Raskausajan painonnousu – faktaa ja omakohtaisuutta

Lue myös edellinen postaus mun lapsia edeltäneistä harrastuksista

Harrastukset ennen lapsia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.