Hae
Outi Karita

Kesä- ja heinäkuun kirjoja seksuaalisuudesta, jännityksestä, historiasta, romantiikasta, häpeästä…

Rakkaus voittaa aina

Kesä- ja heinäkuuhun mahtui yhteensä 10 kirjaa, joista 4 oli äänikirjoina kuunneltuina ja loput 6 sitten luettuja. Sain kesäkuun alussa loppuun  Tess Gerritsenin Rizzoli & Isles -kirjasarjan, jonka jälkeen olen uppoutunut hyvin erilaisiin kirjoihin, jotka vieneet moniin eri maihin ja aikakausiin mukanaan. Kesäkuussa aloitin Lucinda Rileyn 7 sisarta -kirjasarjan, joka on totaalisesti tempaissut mukaansa. Välillä olen kyllä lukenut muutakin, mutta kun yhden sisaren tarinan aloittaa niin sitä tarinaa  on hyvin vaikea keskeyttää. Tällä hetkellä mulla on menossa kolmas kirja näistä sisartarinoista. Kuitenkin yksi näistä mahtui vain kokonaisuudessaan kesä-heinäkuulle. Romaanien lisäksi olen lukenut ja kuunnellut tietokirjallisuutta ja ns. selfhelp -kirjoja ja yhden kanssa erityisesti kokenut aivan ”mindblowing” fiiliksiä!

Kesäkuun kirjat

Luettuja

Tess Gerritsen – Tappava salaisuus

Viimeinen kirja Rizzoli & Isles -sarjaa, 2017 vuonna jo julkaistu ja kyllä sellainen olo jäi, että tämä kirjasarja oli tässä. Viimeinenkin kirja jatkoi tiivistunnelmaisena jännityksenä ja murhamysteerinä. Pääosissa kirjasarjassa ovat siis olleet murhatutkija Jane Rizzoli sekä kuolinsyytutkija Maura Isles. Kirjasarjan ajan on myös kulkenut mukana niin näiden kahden kuin muutaman muunkin henkilön elämä ja näitä’ sivujuonteita on myös ollut kiinnostava seurata. Välillä pistänyt pohtimaankin erilaisia perhedynamiikkoja sekä naisen asemaa niin näissä eri perhedynamiikoissa kuin työelämässäkin etenkin perinteisesti ajatellen miesvaltaisilla aloilla.

Takakansi

”Nainen tietää olevansa murhaajan seuraava uhri mutta ei voi kertoa sitä kenellekään. Jane Rizzoli ja Maura Isles metsästävät piinaavaa sarjamurhaajaa.
Nuoren naisen ruumis löytyy talosta, jonka seinät on peitetty kauhuelokuvien julistein. Molempiin nyrkkeihin on piilotettu verinen esine.
Jäljet johtavat suuren luokan murhajuttuun, joka ratkaistiin jo vuosia sitten. Onko oikea syyllinen sittenkin edelleen vapaalla jalalla?
Ovelan sarjamurhaajan seuraava uhri on ainoa, joka voisi auttaa etsivä Jane Rizzolia ja kuolinsyyntutkija Maura Islesia eteenpäin. Mutta hänen on säilytettävä tappava salaisuutensa.”

Natasha Lester – Ranskalainen valokuvaaja

Kirjan kansi houkutteli tämän tänä vuonna ilmestyneen kirjan pariin ja ostin jopa kirjan itselleni. Halusin tämän lukemisekseni omalle Tampereen reissulleni ja siellä tämä kulki mukana kahvilassa, terassilla, puiston penkillä…. Kirja perustuu kuvajournalisti Lee Millerin elämään ja vie lukijansa kyllä historian äärelle todella mielenkiintoisella tarinallaan, naisten asema on jälleen vahvasti esillä ja ajankuvan mukainen perhedynamiikka. Mä ihan rakastuin tähän kirjaan ja voin todella suositella tätä. Välillä kirjatkin tuovat tunteet tosi vahvasti pintaan ja tämän kirjan lopussa kyllä kyynel vierähti poskelle, niin koskettava ja kaunis oli lopulta kirjan loppu.

Dramaattinen tarina rohkeudesta, perheestä ja anteeksiannosta

Takakansi

”1942. Vogue-lehti lähettää entisen mallinsa Jessica Mayn kirjeenvaihtajaksi sodan runtelemaan Pariisiin. Jessica on rohkea ja nopea oppimaan, mutta elämä sotilaiden rinnalla on haastavaa. Kaiken karmeuden keskellä sota tuo Jessican elämään kolme ihmistä, jotka auttavat häntä toteuttamaan unelmiaan: toimittaja Martha Gellhorn rohkaisee rikkomaan sääntöjä, laskuvarjojääkäri Dan Hallworth auttaa kertomaan tarinoita, joilla on merkitystä, ja pieni orpotyttö Victorine saa hänet avaamaan sydämensä. Mutta sodan keskellä uraa tekevän naisen menestyksellä on hintansa.

2005. Taidekuriiri D’Arcy Hallworth saapuu ranskalaiseen kartanoon järjestämään tunnettua valokuvakokoelmaa. Työ osoittautuu odotettuakin dramaattisemmaksi, kun salaperäisen valokuvaajan henkilöllisyys lopulta paljastuu.

Bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. RNA:n vuoden historiallisen romaanin palkinnon voittanut Ranskalainen valokuvaaja perustuu kuvajournalisti Lee Millerin elämään.”

 

Kimmo Takanen – Tunne lukkosi, vapaudu tunteiden vallasta

Tämän kirjan ostin itselleni joululahjaksi, koska halusin syventyä tähän aiheeseen ja omiin löytää niitä omia tunnelukkoja ja kenties myös juurikin vapautua niistä. Kaikillahan meillä tunnelukkoja on, ne syntyvät lapsuudessa ja niiltä ei voi välttyä. Lueskelin kirjaa jo alkuvuodesta, mutta kuitenkaan aika ei tuntunut silloin oikealta, nyt kesällä kuitenkin pystyin paremmin istumaan tämän kirjan ja tunnelukkojen äärelle. Kirja ei ole välttämättä helppoa luettavaa, mutta hyvin avaava ja kiinnostava kokemus. Tunnelukoista oli todella mielenkiintoistakin lukea, mutta välillä lukemisen saattaa tehdä raskaaksi sekin, kun se osuu johonkin itsessä. Välillä taas huomasi miettivän joitakin tiettyjä ihmisiä kun kirjaa luki. Jo pelkkä kirjan lukeminen työsti monia asioita itsessä ja omissa ajatuksissa, lukeminen käynnistää sellaisia prosesseja jos on valmis antamaan niiden käynnistyä.

Kirja käsittelee hyvin kattavasti erilaisia tunnelukkoja, niiden syntyä ja sitä miten ne vaikuttavat elämään. Erityisen kiinnostavaa on myös itse vanhempana miettiä omaa tapaansa toimia. Vaikka tunnelukkojen syntyä ei voi estää omillekaan lapsille, on kuitenkin mahdollista vaikuttaa niiden määrän ja vahvuuteen. Monesti tunnelukot saattavat olla osa sukupolvien ketjua ja tuo ketju on myös mahdollista joskus katkaista, mutta se vaatii itseltäkin tiedostamista!

Takakansi

”Tiedosta tunnelukkosi ja vapauta itsesi saamaan se, mitä todella tarvitset! Tunnistamalla menneisyytesi vaikutuksen kasvat entistä eheämmäksi aikuiseksi.

Vaaditko itseltäsi kohtuuttomia? Uhraatko omat tarpeesi? Joudutko toistuvasti hankaliin tilanteisiin ihmissuhteissasi? Tiedätkö järjellä, että jokin toimintatapasi on sinulle haitallinen, mutta et pysty muuttamaan itseäsi?

Tunne lukkosi -teos auttaa sinua tiedostamaan tunne-elämän lukkosi ja niiden vaikutuksen elämässäsi havainnollisten kuvausten ja esimerkkien avulla. Se opastaa sinua uudella tavalla ymmärtämään menneisyytesi vaikutuksen nykyhetkessä ja auttaa sinua näkemään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja elämäsi haasteissa. Kirja auttaa sinua vihdoin saamaan sen, mitä sisimmässäsi olet aina todella halunnut.

Kirjassa on kattavat kuvaukset kaikkien 18 tunnelukon piirteistä sekä testejä, joilla voit kartoittaa tunnelukkosi ja niiden alkuperän. Kirja tarjoaa useita skeematerapiaan pohjautuvia käytännön harjoituksia, joilla voit itse auttaa itseäsi vapautumaan lukoistasi.

Kirjan tekijä Kimmo Takanen on yksi skeematerapian edelläkävijöistä Suomessa. Hän toimii terapeuttina ja kouluttajana.”

Marja Kihlström – Oikeilla nimillä
Seksuaalikasvatusopas aikuisille

Ystävältä lainattuna, mutta omiin hyllyyn hankintalistalla! Hyvin kattava kirja ja helposti luettavaa! Herättää myös pohtimaan omaa seksuaalihistoriaa ja kasvatusta aivan lapsuudesta alkaen. Miten esimerkiksi muistan ainakin yhden isovanhemman käyttäneen sanaa pikkupylly pimpistä ja sieltähän se seksuaalikasvatus alkaa. Millä nimillä ja miten asioista puhutaan jo lapsuudessa. Tämä kirja antaa hyviä eväitä omaan vanhemmuuteen ja myös työelämään ainakin itselleni lasten kanssa työskennellessä. Mun mielestä tämä kirja voisi löytyä ihan joka kirjahyllystä!

Takakansi

”Moderni seksuaalikasvatuskirja

Suositun seksologin kaivattu opas vanhemmille tarjoaa pohjan terveelle suhteelle seksuaalisuuteen ja itseen jo lapsesta saakka.

Seksi tulee lasten silmille yhä aikaisemmin ja pornoa on mahdoton älypuhelinten maailmassa välttää, joten kukista ja mehiläisistä on enää turha lapsille selittää. Oikeilla nimillä tarjoaa tervettä seksuaalikasvatusta ja auttaa suunnistamaan valtavan tietomäärän keskellä. Se on tarkoitettu vanhemmille ja kaikille kasvattajille. On aika lopettaa tiedon pimittäminen ja antaa seuraavan sukupolven nauttia seksuaalisuuden moninaisista mahdollisuuksista tasa-arvoisesti yksilöä kunnioittaen.

Marja Kihlström on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja yhteisöpedagogi. Hänet tunnetaan muun muassa Iso O -kirjasarjastaan, televisiojuontajana sekä Puhu muru -Instagram-tilistään ja -podcastistaan. Marja on päättänyt puhua lempeästi ja ymmärrettävästi asioista, joista on totuttu vaikenemaan.”

kuunneltuja

Reni Eddo-Lodge – Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Mielenkiintoinen ja mielenkiinnon heräämisen vuoksi tähän kirjaan tartuinkin. Vaikka kirja oli mielenkiintoinen ja avarsi omaakin näkemystä ja lisäsi tietoutta niin kirjan koin silti vähän puuduttavaksi. En osaa sanoa, olisiko tämä ollut parempi luettuna, niin olisi voinut välillä jotkut osiot lukea enemmän selailemalla ja taas toisiin kohtiin paremmin paneutua. Kuitenkin tämä on tärkeä kirja!

”Vuonna 2014 Reni Eddo-Lodge julkaisi blogitekstin otsikolla ”Miksi en enää puhu valkoisille rasismista”. Teksti alkoi näin: ”Minä en enää keskustele valkoisten kanssa rasismista. Enkä nyt tarkoita kaikkia valkoisia, tarkoitan vain sitä suurta enemmistöä, joka kieltäytyy tunnustamasta rakenteellisen rasismin ja sen ilmentymien olemassaoloa.”

Kun samanniminen kirja julkaistiin pari vuotta myöhemmin, se käynnisti rasismista uudenlaisen keskustelun Isossa-Britanniassa. Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.
Esipuheen suomenkieliseen laitokseen on kirjoittanut toimittaja Maryan Abdulkarim, ja äänikirjan tulkitsee räppäri Yeboyahina tunnettu Rebekka Kuukka.”

Jojo Moyes –  Tähtien antaja

Jojo Moyesilla on taito saada lukija kyllä näkemään henkilöt ja maisemat. Saan noista mielikuvista nyt reilu kuukasi myöhemmin edelleen kiinni. Tämäkin Moyesin tarina oli hyvin kiinnostava ja vei taas aivan erilaiseen maailmaan, mutta silti siihen maailmaan, joka on ollut totta vaikka tarina fiktiivinen onkin, siinä on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä historiaan ja sen ajan elämään.

Takakansi

”Alice on jumissa, ikävystynyt ja väärinymmärretty. Tavatessaan varakkaan ja komean amerikkalaismiehen hän hurmaantuu ja tarttuu tilaisuuteen. Avioliitto ja muutto Amerikkaan vaikuttavat suurelta seikkailulta, mutta tuoreen vaimon elämä 1930-luvulla tunkkaisessa pikkukylässä Kentuckyssä onkin kaikkea muuta. Alice saa uuden tilaisuuden seikkailuun, kun kiertävää kirjastoa perustamaan etsitään vapaaehtoisia.

Tulisieluisen Margeryn johtama naisten ryhmä matkustaa hevosilla halki vuoriston tuodakseen kirjat ja lukemisen kaikkien ulottuville, ja viimein Alice löytää kaipaamansa vapauden, ystävyyden ja rakkauden. Mutta kun koko kylä kääntyy heitä vastaan, riittääkö edes heidän vahva uskonsa toisiinsa ja tekemäänsä työhön?”

Heinäkuun kirjat

luettuja

Lucinda Riley – Seitsemän sisarta, Maya

Tämä kirjasarja houkutteli mukaansa ja jotenkin tiesin vain heti, että tän kirjasarjan haluan omaksi. Ostin ensiksi ensimmäisen osan ja nyt sitä mukaa kun kirjoja luen eteenpäin niin hankin seuraavia osia…. Intuitio osui oikeaan ja todella oon ihastunut tähän kirjasarjaan! Heti ensimmäinen kirja vei mukanaan, vei Rioon ja aivan eri aikakaudelle, kun ensimmäinen sisarista lähti etsimään omia juuriaan. Kirjaa on todella vaikea laskea käsistään ja illat tämän takia voivat venyä pitkäksi, mutta ehdottomasti suosittelen jos et vielä ole lukenut!

Heidän rakkautensa oli kirjoitettu tähtiin

Takakansi

”Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta aloittaa ainutlaatuisen kirjasarjan seitsemästä nuoresta naisesta. Se tempaa lukijan mukaansa eikä päästä irti ennen kuin tarina on kerrottu loppuun.

Maia D’Apliese ja hänen viisi sisartaan ovat kokoontuneet heidän lapsuudenkotiinsa Atlantikseen – upeaan linnaan Genevenjärven rannalla. Heidän isänsä, omalaatuinen miljonääri Papa Salt, on kuollut. Papa Salt on adoptoinut kaikki tytöt vauvana, ja nyt kun isä on kuollut, saa jokainen heistä oman kirjekuoren, joka sisältää vihjeen tytön historiaan. Maian vihje vie hänet toiselle puolelle maailmaa Rio de Janeiroon, jossa hänen tarinansa palapeli alkaa rakentua.

Kahdeksankymmentä vuotta aikaisemmin, Rion villillä 1920-luvulla, Jeesus Kristus -patsaan rakennustyö on vasta alkamassa. Arkkitehti Heitor da Silva Costa perheineen purjehtii Pariisiin etsimään kuvanveistäjää suureen projektiinsa. Heidän kanssaan matkustaa Izabela Bonifacio, joka on isänsä tahdosta vasta kihlautunut. Montmartren taiteilijapiirit muuttavat nuoren naisen elämän täysin, eikä paluu takaisin Rioon ole helppo.

Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan jokaisesssa osassa seurataan yhden sisaren tarinaa. Tarinat vievät eri puolille maailmaa ja kauas historiaan. Romaanien ytimenä ovat eri aikoina eläneet vahvat, itsenäiset naiset, ja osa sarjan hahmoista perustuu todellisiin historiallisiin henkilöihin.”

Kaisa Peltola – Häpeän alkemia

Mindblowing!!! Sitä tämä kirja todentotta oli. Paljon oivalluksia, paljon ajatuksia. Kosketuspintaa löytyy varmasti kaikille, kun Kaisa Peltola johdattaa lukijan matkalle Häpeän alkemiaan. Mitä häpeä on? Kuinka syvät juuret häpeällä voikaan olla ja miten historia vaikuttaa häpeäkokemuksiimme ja ajatuksiimme, mutta kuinka myös kaikesta siitä voi vapautua ja mitä tapahtuu sen vapautumisen myötä…

Iso suositus tälle kirjalle, jonka kautta avautuu ymmärrystä niin itseä kuin muitakin kohtaan ja jonka avulla voi kohdata ja työstää itsessään asioita.

Takakansi

”Epäterve häpeä on erillisyyttä. Häpeä erillistää meidät siitä, mikä on meille kaikkein luonnollisinta ja todellisinta: kehosta, elävästä yhteydestä toisiin, luovuudesta, rakkaudesta, syvästä luontoyhteydestä ja omakohtaisesta yhteydestä pyhyyteen; häpeä erillistää meidät elävästä elämästä.

Kirjassa tarkastellaan häpeää ennen kaikkea kehollisena, neurobiologisena prosessina ja varhaisen kiintymyssuhteen traumana, ei niinkään psykologisena ilmiönä. Häpeästä vapautumisen matka on matka kehoon, kehon herättämistä eloon ja elävyyteen, sen luonnolliseen aistillisuuteen ja syvään tietoisuuteen.

Suomalainen häpeä ei ole pelkästään menneestä johtuvaa, vaan elämme edelleenkin hyvin häpäisevässä ja erillistävässä kulttuurissa. Häpeä on ennen kaikkea kollektiivista, ja häpeästä vapautumisen matkalla on tärkeää hahmottaa, mikä on omaa häpeää ja mikä on systeemistä ”häpeäverkkoa”.

Kun olemme sinut oman häpeämme kanssa, pystymme olemaan se voima, joka ensin tunnistaa ja sitten murtaa kollektiivisen häpeäilmapiirin otetta ja häpäisijöiden sanatonta valtaa. Voima, joka luo rehellisyyden, rakkauden ja myötätunnon ilmapiiriä, jossa elävä ja luova yhteys on mahdollinen.

Henkisen kasvun ohjaaja Kaisa Peltola on työskennellyt vuosia häpeän parissa ja vetänyt suosittuja Häpeän Alkemia -työpajoja.”

Kuunneltuja

Jojo Moyes – Yömusiikkia

Tästä kirjasta pidin todella paljon ja päälimmäisenä tunteena kirjasta jäi mieleen kauneus, elämän kauneus. Tarinassa oli paljon surua, juonittelua, epätoivoa, unelmia ja kauneutta. Jälleen kerran pystyi aivan näkemään kirjan henkilöt ja paikat. Moyesin kirjat toimivat selvästi myös äänikirjoina oikein hyvin!

Äidinrakkautta ja surumielisiä säveliä Moyesin tapaan

Takakansi

”Isabel Delancey on aina pitänyt elämäntyyliään itsestäänselvyytenä. Kun hänen aviomiehensä yllättäen kuolee ja hän jää yksin velkakasan ja kahden lapsen kanssa, Isabel joutuu luopumaan elämäntyylistään ja kodistaan ja muuttamaan rapistuvaan hökkeliin maaseudulle.

Perheen uusi koti meinaa luhistua ja Isabelin viimeisetkin säästötkin huveta, joten hänen ei auta kuin pyytää apua naapureiltaan – tietämättä, että jo hänen pelkkä läsnäolonsa on nostattanut pintaan pitkäaikaisia kaunoja ja pakkomielteitä.

Isabel taistelee saadakseen tehtyä rapistuvasta talosta kodin ja tulee löytäneeksi selviytymisvaiston, josta hänelle ei ollut aavistustakaan. Hän oppii myös, että sydämessä voi alkaa soida uusi laulu…”

Nicolas Barreau – Pienten ihmeiden kahvila

Tämän kirjan pariin houkutteli Venetsia tai siis kirjan kansi, jonka kuvasta tunnistin Venetsian. Kevyttä rakkaushömppää ajattelin ja olihan tämä sitä. Hersyvä, hauska, romanttinen, Venetsia…. Venetsiassa käyneenä tämä kirja vei kyllä tuttuihin maisemiin ja tunnelmiin.

Rakkaus voittaa aina

Takakansi

”Viehättävä, lämmin rakkausromaani ujosta opiskelijatytöstä ja taianomaisesta kahvilasta Venetsiassa.

Kun täyttymätön rakkaus särkee Nelly Delacourtin sydämen, hän hautaa murheensa kirjoihin. Kuin sattumalta hän löytää isoäidilleen kuuluneesta kirjasta salaperäisen viittauksen Venetsiaan ja sanat Amor Vincit Omnia, rakkaus voittaa kaiken. Selvittääkseen isoäitinsä salaisuuden – ja kenties myös omat sydämenasiansa – Nelly kerää rohkeutensa ja matkustaa Italiaan. Romanttisessa Venetsiassa mitä tahansa voi tapahtua… Nicolas Barreaun uusin teos on suloisenkirpeä kertomus pienistä ihmeistä ja rakkauden voimasta.”

Kohti elokuun kirjoja

Elokuussa tulen vahvasti jatkamaan Lucinda Rileyn 7 sisarta kirjasarjan parissa. Toisen osan aloitinkin jo heinäkuun puolella ja saas nähdä kuinka monta ehdinkään lukemaan elokuun aikana. Tahti on ainakin kova! Äänikirjoista bongasin heti elokuun alkuun uuden Liane Moriartyn kirjan, hänen kirjoistaan olen lähes poikeuksetta tykännyt ja tämä Viimeinen vuosipäivä ainakin on heti tempaissut mukaansa!

Mitäs sinä olet viimeksi lukenut/kuunnellut?
Tai mikä kirja on parasta aikaa menossa?
Oliko tässä mukana tuttuja kirjoja tai saitko kenties vinkkejä?

Lue myös aiemmat kirjapostaukset

Toukokuun 10 kirjaa!

Huhtikuun kirjat – Pannaan menemään sekä 5 x Tess Gerritsen

5 kirjaa maaliskuulta – jännitystä, kiehtovuutta, kasvatusta, voimaa

Helmikuun 3 kirjaa vei mennessään, luettuna ja kuunneltuna

Toimiva perhe – Kirjaesittely

Tammikuun kirjat – Tritonus ja Samu Haber

Instassa

@outikarita

3 kommenttia

  1. Kata kirjoitti:

    Voi tuo Marja Kihlströmin kirja kiinnostaisi kovasti. Seksuaalikasvatus aiheena kiinnostaa mua tosi paljon ! ? Sain juuri luettua loppuun Emilia Vuorisalmen Rakkaus haltuun -kirjan. Uskon, että sua voisi kiinnostaa se, kannattaa tutustua.

    • Outi Karita kirjoitti:

      Oi, kiitos vinkistä. Täytyykin laittaa muistiin tuo kirja ?
      Ja kyllä, iso suositus tuolle Oikeilla nimillä -kirjalle!

  2. Jenna kirjoitti:

    Oih täältähän tuli useampi hyvä kirjavinkki. Yksikään ei ollut entuudestaan tuttu. 🙂 Sanoo se joka rempan yhteydessä löysi 7 keskeneräistä kirjaa. =D
    Tällä hetkellä oon lukemassa loppuun Kuinka olla välittämättä paskaakaan – Mark Manson. Tähän mennessä ollut ihan mielenkiintoinen ja välillä jää pohtimaan omia tapojaan.

    Onko sulla yhtään sellaista kirjaa joka on ollut ihan älyttömän suosittu, kaikki hurraa sitä ja sitten luet sen itse ja mietit miksi ihmeessä tää on suosittu? Mulla niitä on kaksi Fifty Shades -sarja, viimesen oon alottanu 4x enkä vieläkään oo saanu luettua sitä loppuun. Sitten Tähtiin kirjoitettu virhe -John Green, joka on varmaan yksi pitkäveteisimmistä ja tylsin kirja mitä oon lukenut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *