Hae
Outi Karita

Pride – Äiti, miks tossa on sateenkaari?

Pride

Luka: ”Äiti, miks tossa on sateenkaari?”
Tein instagram julkaisua, jossa Luka bongasi sateenkaaren kuvan.

Minä: ”Me vietetään nyt sellaista sateenkaariviikkoa, jonka tarkoitus on muistuttaa ihmisiä siitä, että jokainen saa olla just sellainen kuin on, pukeutua just niin kuin tykkää ja tykätä kenestä sitten tykkääkin. Näiden ja minkään muunkaan asian takia ei saisi ketään kiusata eikä haukkua. ei saa vaikkapa haukkua ketääns en vaatteista tai siitä kenen kanssa leikkii tai viettää aikaa. Tää sateenkaariviikko muistuttaa tällaisista asioista, kun kaikki ei oikein aina muista tai tiedä näistä asioista.”

Luka tuumattuaan hetken: ”No sitten mä haluan pukea sen krokotiilipuvun päälleni!”

Pride

Nyt on vietetty pride viikkoa, täällä Porissa pridea vietetään vielä elokuussa. Kuitenkin tällä viikolla se on näkynyt laajasti. Priden asia ei kuitenkaan jää yhteen viikkoon tai kesäkuuhun eikä sateenkaaren väreihin. Kyse on ihmisten kokonaisista elämistä! Niin kauan kuin löytyy ihmisiä, jotka kyseenalaistavat tämän, niin kauan tarvitaan pride, eikä se ole keneltäkään pois! Nyt pride viikollaon hyvä hetki itsekin nostaa aihetta esiin, joka kyllä on esillä omassa somessa muulloinkin ja mikä tärkeintä, omassa elämässä näkyvänä! Kirjoitin instassakin jakavani itsestäni ns. pridekuvan ilmaistakseni tukeniasialle, tukeni tasa-arvolle, tukeni ihmisoikeuksille, tukeni rakkaudelle!

Mä en pysty ymmärtämään ihmisten ilkeyttä ja suoranaista typeryyttä tämän asian tiimoilta, välillä oikein silmiin satttuu kun lukee joitain keskusteluja… Kuitenkin pala palalta ja sukupolvi sukupolvelta tapahtuu edistystä. Mä uskon ja toivon, että omatkin lapset tulevat tulevat meitä vanhempia vielä opettamaan näissäkin asioissa ja mä olen avoin! Haluan suoda lapselleni tilaa pohtia ja kyseenalaistaa, luoda omia ajatuksia ja mielipiteitä. Tottakai samalla ohjata omalla mallilla ja keskusteluilla häntä avoimeen ja suvaitsevaan elämään.

Pride

pride Lasten kasvatuksessa

 

Vanhempana koen vastuuta oman lapsenkasvatuksesta, mutta meidän ympärillä on jatkuvasti muitakin kuin omat lapset, jotka kuulevat puheitamme ja näkevät käyttäytymistämme. Etenkin lapsille me aikuiset olemme mallina monissa elämäntilanteissa ja -vaiheissa. Itse myös hyvvin vahvasti työssäni, kun taas sinne palaan. Joudunkin välillä itsenikin pysäyttämään pohtimaan, kun jostain kaukaa vanhat mallit ja lausahdukset tulevat automaatioina. Vielä enemmän näitä tulee ulkopuolelta. Myönnettävä on myös, etten edes tiedä ja ymmärrä ihan kaikkea, mutta halua oppia ja ymmärtää on. Viime vuosina on tullut keskusteluun niin paljon aiempaa laajemmin sukupuolten sekä seksuaalisuuden kirjo ja hyvä niin. Vain näistä puhumalla ja tietoa jakamalla, tietous ja ymmärrys kasvaa!

Lapsista ei pidä olettaa miten he kokevat sukupuolensa ja seksuaalisuutensa. Mikäli joku miettii, niin me kutsumme lapsiamme pojaksi ja tytöksi eikä vielä ole tullut keskusteluun isommin sitä, että sukupuolensa voi kokea myös toisin. Musta tuntuu, ettei oikeastaan tyttö ja poika erotu meidän pojalle kovinkaan vahvasti tällä hetkellä, sen hän tietää että toisilla ihmisillä on pimppi ja toisilla pippeli ja kaikki on aina hänen kavereita kun nähdään muita lapsia. Vieraita lapsia nähdessämme pyrin puhumaan lapsista neutraalisti, vaikka monesti meinaa kummuta automaattisesti sukupuolittaminen ulkoisin perustein. Kuitenkin voidaan puhua nimillä ja kysyä nimeä.

Tosi yleistä on kuulla, kun pojilta kysellään, että onkos tyttöystävää? Samoin kysellään tosinpäin. Tarviiko asiaa edes kysyä tai voisiko sitä kysyä edes neutraalisti, onko ketään eritystä?
Mun pojan lakattuja kynsiä on kyseenalaistettu, ”ei pojat lakkaa kynsiä” ja hänelle on myös sanottu ”ettei isot pojat itke”. Nää lausahdukset on tulleet aikuisilta ja saa mun karvat pystyyn ja hän on vielä niin elämänsä alkutaipaleellakin….

Millaiseen maailmaan kasvatamme

Lapsia en halua kasvattaa tiukkoihin ja vanhakantaisiin sukupuolirooleihin. Kannatan sukupulisensitiivistä kasvatusta, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa ettei ole poikien ja tyttöjen leluja tai värejä ja että pojatkin voi käyttää kynsilakkaa. Tarkoittaa se paljon muutakin, mutta en lähde nyt enempää avaamaan. Tämän on hyvä näkyä kotonakin, ei puhuta miesten töistä ja naisten töistä.

Mulleon tärkeää, että koti on se paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä! Lasten tulee saada kasvaa omaksi itsekseen. Me voimme luoda heille turvallisen kasvualustan ja ympäristön sille tukemalla ja olemana turvana! Me emme kasvata lapsia homoiksi tai heteroiksi, mutta me voimme kasvattaa rohkeita ja itsenäisiä lapsia joiden ei tarvitse piilotella, hävetä tai pelätä sitä mitä ovat! He kyllä kertovat halutessaan miten kokevat itsensä ja seksuaalisuutensa jos heillä on siihen mahdollisuus ja turvallinen olo. Luokaame se ympäristö heille!

Me voimme jokainen puheillamme ja teoillamme vaikuttaa niin paljon toisten ihmisten, niin lasten kuin aikuistenkin hyväksytyksi tulemisen kokemukseen!

Pride

Lopuksi muutama kirjasuositus, jotka mainittuna myös täällä blogissa omissa postauksissaan.

Aikuisille:

Samuel Jyrinki Paratiisi vai helvetti löytyy postauksesta Toukokuun 10 kirjaa!

Marja Kihlström Oikeilla nimillä seksuaalikasvatus opas aikuisille (tästä ei vielä ole blogissa, mutta pakkojo mainita!)

Lapsille

Jani Toivola Poika ja hame löytyy postauksesta Lastenkirjalauantai: Jani Toivola – Poika ja hame

Myös Sarkasmia ja shampanjaa -blogissa oli hyvä teksti aiheesta ja myös lasten kasvatusnäkökulmasta huomioiden

HELSINKI PRIDE -MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ JA MITEN SE LIITTYY VANHEMMUUTEEN?

Seuraa myös instassa, jossa saatan jatkaa nyt pride viikollakin vielä aiheesta

@outikarita

2 kommenttia

 1. Katariina kirjoitti:

  Ihan super hyvää ja tärkeää pohdintaa! ❤️ Mä toivon, että prideä vietettäisiin vielä sittenkin, kun ei enää ns. tarvitsisi. Se on jotenkin niin ihana ja inspiroiva juhla! Ei rakkauden juhlistaminen ja sen että jokainen saa olla oma itsensä, oo ikinä keneltäkään pois ❤️

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oon muuten täysin samaa mieltä ja meinasin sen kirjoittaakin, että mustakin olis ihanaa jos jonain päivänä ei tarvittaisi prideä, mut sitä voitaisiin silti juhlia ja siinä vasta syytä juhlaan olisikin ❤️?❤️
   Kiitos myös palautteesta ❣️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.