Hae
Outi Karita

Lastenlauantai – lasten kuulumisia toukokuulta

Lastenlauantai, tällä kertaa ei siis lastenkirjalauantai vaan hieman lasten kuulumisia. Ajatuksissa ollut aloittaa tällainen kuukausittainen pieni lastenkuulumiset postaussarja, jossa pienesti kerron tän hetken jutuista meidän lapsilla. Nyt ehkä tulee hieman isompi teksti, niin saa kuulumiset päivitettyä kunnolla ja jatkossa spesifimpiä kuukauden kuulumisia ja kuluneen kuukauden parhaita juttuja.

Bella 1v 2kk

iloinen, eläväinen, varovainen ja voimakastahtoinen!

Hän on pian täyttänyt suunsa hampailla ja samalla päivänsä hymyillä. Hänellä on siis pian jo kaikki hampaat suussa, kulmahampaita luultavasti tehdään kovasti tällä hetkellä. Hän on kovin hymyilevä ja iloinen tyttönen. Viihtyy paljon omissakin touhuissaan pitkiäkin aikoja ja isoveljen touhuissa myös. Hieman muita ihmisiä arastellaan ja turvaudutaan silloin äidin syliin, mutta tovin päästä vapaudutaan ja rohkaistutaan useimpien seurassa ainakin.

Bella tykkää hirmuisesti ulkoilla ja usein sisälle tulo vähän harmittaakin, kun taas eteisessä ollaan heti kun ulkoilu vähänkin mainitaan. Hiekkaleikit, keinuminen ja liukumäki ovat ulkona parhautta, tosin liukumäkeen meno aina hieman jännittää ensin. Sisällä lempparipuuhia on kukkuuleikki, lehtien repiminen, kenkien pohjallisten irroittelu ja milloin minkäkin lelun tutkailut. Nyt leikkeihin on alknut tulemaan yhä enemmän matkimista isoveljen tekemisestä, esim. keittiöleikin suhteen. Musiikki on myös kovasti mieleen ja tanssiminen alkaa heti ensirytmeistä!

Liikkumisen taidot opittiin ajoissa ja vauhti on kovaakin, mutta myös varovaista, paljon ei ole kolhujakaan tämän ansiosta tullut. Varovaisuudesta hyvin kertoo se, että hän ei helpolla lähde kokeilemaan asioita ennenkuin luottaa ja uskoo siihen että osaa. Hän on tovin jo kiipeillyt mm. sohvalle, mutta alas uskaltauduttiin vasta tässä viikon sisällä tulemaan ja hienosti se pakittamisen taito opittiinkin, nyt ei enää huudella isiä tai äitiä hakemaan alas. Tätä ennen pelotti tulla alas jopa kirjan päältä seisomasta.

Päivisin rinnalla käyminen on vähentänyt huomattavasti tässä toukokuun aikana ja imetyksen suhteen on menty ihan lapsentahtisesti. Oikeastaan rinnalla hän käy pääsääntöisesti ennen päiväunia, ennen yöunia ja pääasiassa 2 kertaa yössä. Varmasti rinta kelpaisi nälän ja janon tullessa jos tarjoaisin, mutta hän ei erityisesti rintaa hae ja suuntaa kyllä keittiöön tai nyökkäilee innoissaan jos kysyn haluaako syötävää. Tosin jos kysyn haluaako tissiätaimaitoa, niin silloinkin kovasti nyökkäilee ta taputtelee rintaa jos on mun sylissä.

Hän ymmärtää paljon ja tulee kyllä ymmärretyksi vaikka höpötyksensä seassa ei oikein vielä selkeitä sanoja ole. Tahtoa on kyllä ja harmituksetkin näytetään vahvasti. Hän on meidän hymytyttö, joka on tykästynyt pussailemaan!

Luka 3v 7kk

herkkä, riehakas, leikkisä ja sosiaalinen!

Tahtoa löytyy esikoiseltakin ja iän myötä sitä on enemmän esiin tuotukin. Vanhempien sanomisiin tai ehdotuksiin heitetäänkin usein oma ehdotus vähintäänkin hiuksenhienolla erolla, täytyyhän asiohin itse saada vaikuttaa. Hän myös toisinaan sanoo, ”tehdään sopimus” kun hän alkaa ehdottaa jotakin, vasrinkin jos asia on ensin tyrmätty tai kielletty. Kovin isoja tahtotaistoja ei meillä loppujenlopuksi tule ja isoimmat vaikeat tahtohetket on usein seurausta väsymyksestä ja nälästä, toki joskus myös harmista tehdä jotain tai lopettaa jonkin tekeminen tai lähteä jostain pois. Täytyy myös välillä näissä hetkissä katsoa itseä vanhempana peiliin, silloin kun nämä vaikeat hetket tuntuvat rankimmilta niin usein kyse on myös omasta kuormittumisesta tai tarpeiden tyydyttymättömyydestä.

Lukassa on hekkyyttä ja riehakkuutta toistensa vastapainona ihanasti. Hän eläytyy vahvasti tarinoihin. Hänellä itselläänkin on loistava mielikuvitus ja muutama mielikuvituskaverikin, ainakin Toppa, Paima-apina ja Raapimörkö. Lukalla on myös hetkeen psyähtymisen taito, hän aistii ympäristöä, ääniä ja tuksuja. Hän saattaa ihastella kauniita asioita ja sanoi hän yksi päivä ystävän luona vessassa, että siellä oli ihana tuoksu ja siellähän oli ihana vessatuoksu. Hän on myös sanonut Kirjurinluodon lammella seistessään hetken hiljaa paikallaan ”äiti, täällä on kaunista”. Koko toukokuu on myös kerätty ulkoa äidille äitienpäiväkukkia (voikukkia pääasiassa).

Luka viihtyy omissa touhuissaan, mutta haluaa seuraakin ja usein silloin riittää jo samassa huoneessa oleminen. Hän leikkii paljon keittiöleikissä tehden ruokaa ja keittäen kahvia meille muille perheenjäsenille. Rakenteluleikit on mieluisia ja autot, työkoneet ja kaikki työkalut! Palapelien, askartelujen ja kirjojen parissa Luka viihtyy todella hyvin ja hänellä on sekä leikeissä että muissa touhuissa pitkäjänteisyyttä. Tätä samaa sanottiin avoimen päiväkodin kerhosta käydyssä keskustelussa. Kerhoilu onkin myös ollut mieluista ja jää nyt toukokuun loppuessa kesätauolle. Luka kotona mielellään myös auttaa kotipuuhissa ja ruuanlaitossa. Ulkoleikit on myös mieleen, erityisesti viimeaikoina ulkona on kiinnostanut nokkosten hakkaaminen kepillä, hiekkaleikit, keinuminen, kiipeily ja luonnon tutkiminen.

Luka innostuu kavereiden seurasta ja usein meno onkin varsinkin aluksi kavereiden kanssa hyvin riehakasta. Hän on kaikkien kaveri voisi sanoa. Hän haluaa heti mennä muiden lasten kanssa leikkeihin puistossakin vaikkei tuntisikaan. Hän haluaa halata ja myös pussata kaveria kun tiet erkanevat ja hän tykkää kävellä kavereiden kanssa käsikädessä. Luka ottaa ihanasti pikkusiskoa huomioon vaikka hän on nyt kaivannut myös jakamatonta huomiota varsinkin minulta ja vaikka välillä myös ihan omaa rauhaakin haluaa varsinkin rakenteluleikeissään, joita Bella niin mielellään tuhoaisi. Kuitenkin sisko on tärkeä, hänestä pidetään huolta ja haetaan myös mukaan leikkiin! Luka on myös kotona kova halimaan ja pussaamaan. Tulee useina öinä jossain kohtaa yötä meidän sänkyyn jalkopäähän nukkumaan ja aamulla nukkuu kainalossa.

Tulipa siinä tekstiä ja ei edes kaikki kuulumiset varmastikaan, mutta se ei olekaan tarkoitus. Kesäkuun kuulumisista tulee varmaan pienempi postaus ja juurikin spesifimpi nimenomaan kesäkuun kuulumisiin ja kuukauden parhaimpiin juttuihin.
Nyt tuli tällainen isompi kuulumispäivitys!

Heräsikö joitain kysymyksiä?

Lue myös

Bella 1-v

LUKA 3-V, mitä kuuluu taaperolle?

Kesä 2021 suunnitelmissa

Instassa meidän menoa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.