Hae
Outi Karita

5 kirjaa maaliskuulta – jännitystä, kiehtovuutta, kasvatusta, voimaa

Maaliskuussa tuli luettua yhteensä kolme kirjaa ja kuunneltua kaksi. Aikamoinen tahti siis oli! Yksi kirjoista vaati nyt enemmän muistelua ja täytyi oikein tarkistaa, että mikä se oli ja mikä kirjan juoni. Tämä kirja ei siis selvästikään niin isosti kolahtanut, mutta mennäänpä järjestyksessä ensin luetut ja sitten äänikirjat.

Kate Mosse Krypta

Kaksi naista kahdella vuosisadalla, molempien kasvot ikivanhoissa tarot-korteissa. Heidän tarinansa kietoutuivat yhteen unohdetussa kryotassa Etelä-Ranskan maisemissa, kun paholaisen kuvakirja herää eloon. 

Kirja jatkaa laadultaan edeltäjänsä jalanjäljissä, helmikuussa luetun Labyrintin. Tiivistunnelmainen ja kerronnaltaan rikas kirja tempaisi vahvasti mukaansa Ranskan maisemiin ja jälleen kahteen eri aikakauteen ja miten ne kietoutuivat yhteen. Noin 700 sivua, eikä yhtään liikaa! Arvio ehdottomasti 5/5, suosittelen siis lukemaan, mutta kannattaa aloittaa tuosta Labyrintista.

Takakansi

Vuonna 1891 nuori pariisitar Leonie Vernier matkustaa veljensä Anatolen kanssa vierailulle tätinsä luo Carcassonen lähistölle. Domaine de la Caden kartanoa ympäröi uhkaava tunnelma. Huhutaan, että Isolde-tädin edesmennyt aviomies on manannut esiin paholaisen muinaisesta kryprasta. Puhutaan myös harvinaisesta tarot-korttipakasta, joka katosi samaan aikaan.

Vuonna 2007 amerikkalainen Meredith Martin saapuu Rennes-les-Bainsiin tekemään tutkimuksia Claude Debussyn elämäkertaa varten. Samalla hän aikoo selvittää omaa sukutaustaansa johtolankoinaan seepianvärinen valokuva nuoresta sotilaasta sekä pianosävellys.

Jokin ylellisessä Domaine de la Caden kartanohotellissa tuntuu Meredithistä oudosti tutulta. Ja pyhäinpäivänä, kun verho eri maailmojen välillä on ohuimmillaan, Leonien, Anatolen ja Isolden kohtalot heräävät eloon.

suvi bowellan – Kiltin tytön voimakirja

KILTIN TYTÖN VOIMAKIRJA – Vapaudu liiasta kiltteydestä

 

Ah, ihana! Bongasin lastenkirjoja hakiessa kirjastosta tämän pikalainahyllystä. Tää on kiinnostanut mua ja tuntunut kutsuvalta, pelkäsin tosin, että ehdinköhän kahdessa viikossa lukea, joka on pikalainan aika. Kirja oli kuitenkin helppolukuista ja miellyttävää kirjan asun ansiosta. Sivut oli kauniit ja kutsuvat, mukana lyhyitä poimintoja mietteitä sivujen varrella.

Helppolukuista, mutta silti myös ajatuksia herättävää ja nimensä mukaan voimaannuttavaakin luettavaa. Monessa kohtaa hyvinkin samaistuttavaa. Missään nimessä ei ole väärin olla kiltti, mutta jos se on rooli johon ajautuu esim. miellyttääkseen tai pelätessään niin se ei ole pelkästään hyvä juttu. Kiltteys voi kääntyä itseään vastaan ja myös altistaa ikäville tapahtumille ja ihmisten hyväksikäyttämiselle.

Itse olen viimeisen vuoden aikana ymmärtänyt omaa kiltteyden historiaa laajemmin kuin ennen, mutta sen ymmärtäminen on vaatinut sitä oman historian tarkastelua.

Kirja alkoi Eturivin tyttö laulun sanoilla ja nämä jo heti kolahti!

Takakansi

Tämä kirja on Sinulle, joka…
…laitat usein muiden tarpeet itsesi edelle
…et osaa sanoa ”ei”
…koet usein tulevasi muiden ihmisten tallomaksi
…opettelet tervettä rajanvetoa
…haluat oppia pitämään myös itsestäsi hyvää huolta.

Kiltiksi tytöksi kasvanut kokee usein kiltteyden haittaavan elämäänsä aikuisenakin. Miten liiasta kiltteydestä pääsee ja mitä hyvää muutoksesta seuraa? Kirjan avulla voi opetella tervettä itsekunnioitusta ja selkeitä rajoja, tarvitsematta muuttua itsekeskeiseksi ja ikäväksi ihmiseksi. Kun oppii kohtelemaan itseään hyvin, alkaa löytää elämästä enemmän iloa, vapautta ja nautintoa.

F. H. Burnett Salainen puutarha

Nuoriskirjallisuutta, mutta hyvin sopii aikuisenkin lukuelämykseksi. Tarina, joka oli jo tuttu, kirjanakin tainnut joskus lukea ja tv:stä sekä teatterin lavalta tuttu tarina. Tarina, joka on kertakaikkisen kiehtova. Muistan lapsuudesta, kuinka juuri se salainen puutarha kätkettyine avaimineen kiehtoi mieltäni. Kirja on jonkun aikaa osunut silmiini kirjahyllystä ja nyt päätin siihen tarttua. Nyt aikuisena tarina varmasti resonoi eri tavalla, mutta edelleen tarina oli kiehtova sekä koskettava.

Kirjassa ei ole mitään yliluonnollista vaikka taikavoimasta takakannen kuvauksessa kerrotaankin. Se voima on sitä, mitä syntyy kun tulee kuulluksi ja nähdyksi, hyväksytyksi. Se on sitä voimaa mitä elämän elöminen voi tuoda.

Takakansi

Salaisen puutarhan sankaritar on Intiassa syntynyt Mary Lennox, ruma ja kärttyisä pikkutyttö, josta kukaan ei välitä. Kun hänen vanhempansa kuoleva, Mary lähetetään Englantiin, omituisen setänsä suureen, kolkkoon kartanoon. Yksin ja ikävissään Mary löytää Kartanon puutarhasta salaisen alueen. Samalla herää henkiin ihmeellinen taikavoima, joka muuttaa kaiken.

Äänikirjat

Liane Moriarty Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

kolmiodraama pakkomielteisestä rakkaudesta.

Olen tykännyt tosi paljon Moriartyn kirjoista, mutta tämä oli nyt se, minkä jouduin tarkastamaan, mikä olikaan nimeltään, mikä olikaan kirjan juju… Kirja oli kyllä helposti kuunneltava ja tällainen kepeä kirja sopi hyvin välillä kuunneltavaksi, mutta vähän liian saippuaoopperainen oli tällä kertaa…

Takakansi

Tavattuaan viimein kunnon miehen Ellen ei ole uskoa onneaan: Patrick on puoleensavetävä, sinkku, työssäkäyvä ja mikä parasta, rakkaus on molemminpuolista. Hypnoterapeuttina työskentelevää Elleniä ei juuri hetkauta se, että miehen eksä, Saskia, ei hellitä vaan stalkkaa menetettyä rakkauttaan jatkuvasti. Sen sijaan Ellen kiinnostuu naisen motiiveista ja tahtoisi tavata tämän. Tietämättä että on jo tavannut…

Vapauttava romaani jokaiselle, joka on rakastanut, menettänyt, verrannut itseään rakastettunsa eksään tai nyksään – ja taistellut voidakseen päästää irti.

Philippa Perry Kunpa vanhempasi olisi lukeneet tämän kirjan (ja lapsesi kiittävät että sinä luit)

Kunpa jokainen lukisi tämän kirjan…

Kirjan nimi on kyllä täysin totta! Ajatuksia herättävä kirja lapsen saannista, kasvatuksesta, kohtaamisesta, haastavista tilanteista ja tunnetaidoista. Paikotellen hyvin suoraa tekstiä ja suoria mielipiteitä, mutta hyvin perusteltuja. Kirjaa kuunnellessa nyökytteli pakostikin ja välillä pysähtyi miettimään omaa lapsuutta ja omaa vanhemmuutta. Kirja oli itselle helppo hyväksyä, sillä monet kirjan ajatukset olivat juuri sellaisia kuin omatkin. Jotain uutta silti aina voi herätä ja niin nytkin ja vaikkei heräisi niin välillä jokainen vanhempi saattaa olla hukassa ja kadoksissa siitä omasta vanhemmuudesta ja tämä kirja voi myös herätellä ja auttaa siihen taas paremmin kiinni.

Tämä oli helppoa kuunnelrtavaa, uskoisin, että myös helppoa luettavaa, vaikkain täyttä asiaa. Olen aiemmin kirjoittanut Toimiva perheestä, joka myös on äärettömän hyvä kirja ja hyvin samoilla linjoilla nämä teokset. Tämähän on melko uusi kirja ja tästä onkin ollut monissa vauvaryhmissäkin juttua.

Takakansi

Syyllistämätön teos auttaa ymmärtämään itseä lapsiensa vanhempana – ja vanhempiensa lapsena.

Lapsi tekee jotain ja aikuinen hermostuu täysin. Tunne on liian voimakas tapahtumaan verrattuna ja tilanne on lukossa. Mitä tapahtui?
Psykoterapeutti Philippa Perry kannustaa pohtimaan vanhemmuuden haasteita pintaa syvemmältä. Perry näyttää, miten lapsen kanssa syntyy yhteys ja mitkä asiat voivat tulla sen tielle. Jos tarpeisiimme ei lapsena vastattu, omankin jälkikasvun vaatimukset saattavat kuulostaa vain mankumiselta.
Ylistetty Kunpa vanhempasi olisivat lukeneet tämän kirjan kurkottaa niin menneisyyteen kuin tulevaisuuteenkin: minkälaisia kasvatusmalleja olemme oppineet omilta vanhemmiltamme ja ennen kaikkea mitä voisimme tehdä toisin. Se kertoo, kuinka katkaistaan vahingollisen käytöksen ketju ja jätetään jälkikasvulle perinnöksi rohkaisevia, viisaita ja lämpimiä käyttäytymismalleja.

Psykoterapeutti, kirjailija Philippa Perryn (s. 1957) teosta on myyty Isossa-Britanniassa jo puoli miljoonaa kappaletta.

Aiempia kirjapostauksia tältä vuodelta

Helmikuun 3 kirjaa vei mennessään, luettuna ja kuunneltuna

Toimiva perhe – Kirjaesittely

Tammikuun kirjat – Tritonus ja Samu Haber

Lastenkirjalauantai – Nelli Heinimo Kaivurin raivari

Lastenkirjalauantai: Katri Kirkkopelto – Piki

Lastenkirjalauantai: Jani Toivola – Poika ja hame

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *