Hae
Outi Karita

Pääsiäiskysely

”Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät.
Pienet kissat valkoisina
pajuun kiipeilevät.
Muutakin on kummaa;
kukko helttapäinen
muniimunat koreat,
kun on pääsiäinen.”
-Aale Tynni-

Mitä pääsiäinen sulle merkitsee? Kevättä ja uutta kasvua

Kotona vai reissussa pääsiäinen? Tähän mennessä se on tullut aina vietettyä kotona, en varmaan lapsenkaan ole muualla pääsiäistä viettänyt. Pientä kyläilyä pääsiäiseen kyllä kuuluu pienesti puolin ja toisin.

Käytkö pääsiäiskirkossa tai näkyykö pääsiäisen kristillinen merkitys teillä? En käy ja ei oikeastaan näy, tästäkin merkityksestä pääsiäisenvietossa toki kerron lapsille, mutta meidän pääsiäinen on pääsiäisnoitia, pupuja ja tipuja.

Taivaannaula sivustolta tähän bongattu juttu, jossa on paljon mielenkiintoista pääsiäiseen liittyvää perinnettä ja paljon itsellenikin uutta! Alla linkki!

Vanhan kansan pääsiäinen

”Pääsiäisen onnenhiput,
puput, munat, ruohot, tiput.
Tulppaanin väri ja auringon valo
ja keväinen ajatus jalo.”

Saako lapset pääsiäisherkkuja? Bella ei saa vielä sokerisia herkkuja, mutta pieniä taaperoherkkuja kyllä. Luka saakin sitten jo maistella kaikkia pääsiäisherkkuja ja myös omia suklaamunia ainakin.

Miten lapset saa teillä esim. suklaamunat, kätketäänkö vai annetaanko ihan käteen? Meillä on jokaisella perheenjäsenellä tuolalinen oma pääsiäiskoriste, joiden sisään pääsiäispupu tuo ylläreitä, herkkuja tai muuta… Herkkujen lisäksi näistä saattaa löytyä tänä vuonna ainakin pientä pääsiäisteemaista lelua löytyy Bellalle ja pupuilmapalloja lasten iloksi.

Mitä ruokaa pääsiäisenä? Meillä on nut monena vuotena ollut pääsiäismenussa ainakin risottoa yhtenä päivänä ja aika usein myös Kreikkalaiset paahtotaskut ja nämä kummatkin myös tänävuonna

Entäs pääsiäisherkut? Mämmiä ja itsetehtyä pashaa sekä suklaata nyt ainakin!

Näkyykö pääsiäinen sisustuksessa? No näkyy! Ja näkyi jo ennen lapsia! Tykkään teemakoristella ja tänään puhalletaan vielä pupuilmapallot lasten iloksi. Ihanaa myös kun koristeisiin tullut mukaan lasten tekeleitä!

Virvoitteko? Juu! Täällä päin se ei ole ollut kovinkaan vahva perinne. Omassa lapsuudessani en ole virponut, mutta omien lasten kanssa virpomassa ollaan käyty muutamilla sukulaisilla. Tämäperinne on siis pienesti rantautunut tännekin suunnalle. Viime vuonna etävirvottiin, mutta tänä vuonna kyllä ihan livevirvottiin nuo muutamat läheiset.

”Maaliskuun tienoissa kevään jo haistaa,
nietokset sulavat, aurinko paistaa.
Pääsiäispyhinä mämmi on herkkua,
virpojat muistavat kummia, serkkua.
Huhtikuun lätäkköön ei pidä astua,
sukka voi silloin märäksi kastua.”

IHANAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

Lue myös

Meidän perheen ensimmäinen pääsiäinen ja perinteet

Uusi hetki

Instassa tapahtuu!

@outikarita

Yksi kommentti

  1. Katariina kirjoitti:

    Ihanaa pääsiäistä teille! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *