Hae
Outi Karita

Päivähuili päiväunien tilalle 3,5 vuotiaana

Luka on nyt melkein kolme ja puolivuotias ja päiväunet on maittaneet tähän asti oikein hyvin. Joskus oli joku vaihe, että päiväunille nukahtaminen hetken kesti, mutta nyt on taas pitkään simahdettu alta aikayksikön päiväunille. Niin ja tosiaan Luka on nukkunut edelleen päiväunensa ulkona matkarattaissa. Hän on myös aina ollut iltavirkku, mutta kun yöunille nukahtaminen hipoi kymmentä ja meni välillä ylikin kymmenen niin ajateltiin koittaa päiväuniin muutosta.

Päivähuili

Päiväunista päivähuiliin

Sovittiin, että päiväunille pääsee kyllä edelleen uloskin jos haluaa, mutta voidaan pitää myös sisällä huilihetki ja sisälläkin on mahdollisuus myös nukkua. Luka on halunnut pitää huilihetken nyt sitten sisällä janyt onkin puhuttu, että pidetään jatkossakin aina sisällä, sisällä saa sitten nukkua tai ihan vaan huilia, mutta ainakin pieni rauhoittuminen pidetään. Ensin luetaan joku kirja yhdessä ja Luka jää omaan sänkyyn  katselemaan sitten vielä kirjaa. Olen sanonut, että saa tulla myös sohvalle mun viekkuun, mä juon siinä päivälatteni ja luen kirjaa. Se aika huilitaan hissukseen. Ja puhun nyt, että mun viekkuun, kun Riku nyt ei kotona ole siihen aikaan kuin viikonloppuisin, silloin voi toki huilia myös iskän kanssa tai meidän kummankin. Bella on yleensä aina tähän aikaan päiväunilla.

Päivähuili

Tätä päivähuilia on nyt reilu viikko takana ja paluuta entiseen ei ole! Ensimmäisinä päivinä Luka huilaili mun kainalossa hereillä, mutta oisko ollut sitten neljäs päivä kun simahti mun kainaloon sohvalla. Luka on siinä yhden maissa kyllä edelleen tosi väsynyt, mutta yllätyin kyllä isosti, että nukahtaa näinkin helposti sisällä! Selvästi hän vielä tarvitsee ja loppujen lopuksi hyötyykin päiväunista.

Päivähuili

Nyt onkin useammin nukahtanut kuin pysynyt hereillä ja suurinpiirtein tunnin olen antanut nukkua ja sitten alkanut hipsuttelemaan hereille. (Rattaissa nukkui n. 60-90 min aiemmin päiväunia.) Autoon Luka simahtaa yleensä aina jos on ollut ns. päivälepoaika ja nytkin ollaan kerran näihin aikoihin ajaltu kaverin luota kotiin. Aiemmin olen Lukan autosta sitten siirtänyt niihin matkarattaisiin nukkuvana, mutta nyt kannoinkin omaan sänkyyn nukkumaan. Luulen, ettei ulkopäikkäreitä enää nukuta terassilla vaan kotona ollessa pidetään tämä sisähuili, jonka aikana saa myös nukkua jos nukuttaa.

Päivähuili

Päivähuilin vaikutukset

Luka on nukahtanut nyt joka ilta ennen yhdeksää ja myös tosi nopeasti sänkyyn mentyään. Illat on myös olleet rauhallisempia ja muutenkin huomannut ihan aamupäivissäkin muutosta, etenkin siirtymätilanteet. Kun kaverin luotakin lähdettiin kotiin viime viikolla, niin Luka oikein sanoi, että haluaa kotiin ja puki kaikki ulkovaatteet itse ilman  neuvotteluita ja taistoja, siitä ettei haluta lähteä. Iltavilliä ja päivävillejäkin esiintyy kyllä, mutta huomattavasti nämä on rauhoittuneet! Ei ole oikeastaan merkitystä, onko Luka nukahtanut päivähuililla vai ei, vaikutus päivissä ja yöunille menossa on sama! Hän myös sanoittaa nyt itse enemmän omaa väsymystään.

Päivähuili

summa summarum

Vaikka mä olin vähän harmissani siitä, ettäjuuri kun nämä lapset oli hetken aikaa ehtineet samaan aikaan nukkua päiväunia, niin sitten se ilo loppuukin multa, mutta eihän se niin sitten mennytkään. saan edelleen rauhaisan hetken samassa kohtaa päivää juoda latten ja lukea kirjaa. Netflixiä nyt ei oikein viitsi enää tuossa kohtaa katsella, mutta onpahan illoissa sitten sitä aikaa. Nyt kummatkin lapset on unessa ennen ysiä! Ja kaikki nuo muutkin hyödyt, jotka nyt mainitsin, niin kertovat kyllä hyvin vahvasti, että muutos kannatti aika jännäkin,e ttä vaikak nyt monina päivinä nukkuu saman ajan tai ehkä hieman vähemmän, niin silti tämä uusi systeemi on tehnyt ison muutoksen!

Miten muilla päivähuilit sujuu?
Kiva kuulla aina erilaisia tapoja.

Päivähuili

Lue myös

Lastenkirjalauantai: Katri Kirkkopelto – Piki

Arkisia hetkiä tiistailta

Instassa

@outikarita

4 kommenttia

 1. Heyena kirjoitti:

  Minkälainen unirytmi teillä on Bellalla? Paljonko nukkuu päivällä ja yöllä? Oon aina jotenkin ihaillut kuinka sun postauksista huokuu lapsentahtisuus lastenne uniasioissa 🙂 nykyään some on täynnä lasten uniasiaa niin on helpottavaa seurata ihmisiä jotka ei näytä kovin stressaavan lasten unista. Kiitos ihanasta blogista ?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Voi, ihana kuulla ?❤️
   Voisin Bellan unista joku kerta kirjoitellakin, niissä ollut aina aika selkeä rytmi, mutta ihan hänen omansa eli ollaan menty ihan lapsentahtisesti kummankin kanssa ❤️

 2. Emma kirjoitti:

  Meidän 3v nukkuu ja on jo 6kk ikäisestä nukkunut sisällä omassa sängyssä. Se on kyllä ihana tauko myös omaan päivään! Meidän pojan luonteva vuorokausirytmi on yöuni 19.30/20-6 ja päikkärit 11.30-13/14. Eli nukkuu vielä aika paljon ja tarvitsee kyllä unta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *