Hae
Outi Karita

Lastenkirjalauantai: Jani Toivola – Poika ja hame

Poika ja hame
Kirjoittanut Jani Toivola
Kuvittanut Saara Obele

Tärkeintä on saada olla oma itsensä

”Äidin vaatekaapissa pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on?

Hame on kuin suuri iloinen salaisuus Ronin sisällä. Kun se pääsee valloilleen, riemu on suurempi kuin pelko.”

Näin luki kirjan takakannessa.

Juttelin tästä kirjasta kerran instassa, että kiinnostaisi kovasti tutustua kirjaan. Sitten eräällä tutulla olikin tämä kirjastosta lainassa ja toi mulle loppulainaksi, sain vielä heti perään tämän itselleni uudelleen lainaan. Aluksi ajatuksissa oli, että mua itseäni kiinnostaa tsekata tämä kirja ja ettei tämä kenties ole vielä meidän 3,5 veelle osuva kirja. Kävi kuitenkin niin, että ollaan tykätty kummatkin pojan kanssa tästä kirjasta ja siksi se onkin nyt vielä itsekin lainattuna.

Roni muistaa mummon sanat siitä, kuinka jokaisen pitää saada olla oma itsensä.Ettei pidä antaa muiden määräillä, minkälainen saa olla tai ketä kutsuu ystäviksi.

Tarina ja kuvitus tempaisivat todella mukaansa. Janilla on kyllä sana hallussa tällaisessakin tekstissä. Kirja on melko pitkä pienelle kolme ja puoli vuotiaalle, mutta kun tarina on hyvä ja kuvitus kiehtova, niin jaksetaan näinkin pitkä kirja kuunnella ja seurata. Ollaan tämä ehkä viitisen kertaa luettu ja aina jotain keskustelua on irronnut. Monta kertaa on jäänyt mieleen kiusaaminen, mutta ollaan myös puhuttu vaatteista.

Kirjan sisäkansissa on kuvia roolivaatteista ja siitä Luka on valinnut meidän perheelle vaatteet. Hän ja Bella ovat liskovaatteissa, isä batman puvussa ja äidillä merenneidon pyrstö. Ollaan juteltu Lukan lempivaatteista ja mietitty millaista vaatetta haluaisi, tulokseksi tuli punainen paita, jossa on koirankuvia. Punaisen valinnan en usko liittyneen nyt kirjaan vaikka kirjassakin oli hame punainen, Luka tykkää punaisesta paljon ja usein valitseekin punaista vaatetta.

Kirja kertoo ystävyydestä ja rohkeudesta. Rohkeudesta olla oma itsensä ja rohkeudesta olla ystävä. Rohkeudesta, välittämättä muiden mielipiteistä.

Tällaista rohkeutta tarvitaan tähän maailmaan ja lapsille se tulee meidän aikuisten kautta. Vanhemmat voivat tarjota lapsilleen aina ainakin yhden paikan, jossa lapsen tulisi voida olla rohkeasti oma itsensä, nimittäin oma koti! Kun saa olla kotonaan oma itsensä ja tulee hyväksytyksi, niin sieltä se rohkeus kasvaa ja omanlainen elämä. Omana itsenään eläminen tuo parhaimman onnen! Kiitos Jani Toivolalle ja Saara Obelelle upeasta kirjasta,jossa tuodaan erilaisuutta kohti normaaliutta!

Seuraan Jani toivolaa instagramissa ja hänellä on aivan ihanaa kerronnalista tekstiä hänen ja Pantterin (tyttärensä) päivästä ja noita tekstinpätkiä on aivan ihana lukea! Suosittelen isosti!
@janitoivo

Tämä kirja sopii oikein hyvin lastenkirjahaasteeseenkin!
Instagramista löytyy #lastenkirjahaaste ja tuon haasteen bingosta tämäkin kirja voisi napata kohdat
Tarina, jonka olisin halunnut kuulla lapsena
Kirja, joka käsittelee ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä
Kirja, jossa erilaisuus on normaaliutta
Kirja, jossa on sateenkaritematiikkaa

Kannattaa tsekata instassa myös tilit
@aarrekirjasto
@kirjamatoja
@riittatadinsadut

Onko tämä kirja jo sinulle tuttu?
Jaa ihmeessä lukukokemuksesi ja ajatuksesi!

Lue myös lastenkirjoista aiemmat postaukset

Kettujuttuja – Lastenkirjahaaste ja lukuvinkki!

Instassa lisää

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *