Hae
Outi Karita

Tammikuun kirjat – Tritonus ja Samu Haber

Tammikuussa tuli kaksi kirjaa saatettua loppuun, kolmaskin melkein. Näistä kahdesta kirjasta toinen on luettu ja toinen äänikirjana kuunneltu.

Kjell Westö Tritonus

Toivoin tätä kirjaa joululahjaksi ja tartuinkin heti tämän lukemiseen, vaikka yksi toinen romaani olikin kesken. Kjell Westö kirjoista olen tykännyt todella paljon ja multa taitaa ne kaikki hyllystä löytyäkin. Olihan siis Tritonuskin listaan saatava.

Takakansi

Kuka kaipaisi häntä? Hän seisoi korokkeella ja johti huippuorkesteria mutta hänen sielunsa oli muualla.

Rakkaudessa pettynyt tähtikapellimestari vetäytyy nuolemaan haavojaan saaristohuvilaansa. Onko hänen tähtensä laskussa?

Tummasävyinen kertomus musiikin ja ystävyyden voimasta, unettomuudesta ja pimeän pelosta.

Thomas Brander havahtuu keski-iän yksinäisyyteen jälleen yhden rakkaussuhteen kariuduttua. Täpärä pelastuminen terrori-iskusta ja metoo-syytös horjuttavat häntä entisestään. On saatava uusi kiintopiste maailmassa, jossa mikään ei ole enää ennallaan.

Hän rakennuttaa saaristoon huvilaa. Kolmikerroksinen betonikuutio herättää huomiota, samoin kuin miehen hopeanvärinen Lexus. Paikalliset asukkaat ovat kaukana Branderin elitistisistä piireistä, mutta vähitellen hän joutuu syvälle saaristokylän ihmissuhdekiemuroihin. Naapuri Reidar Lindell, harrastajakitaristi, yllättää hänet ehdotuksellaan.

Oma kokemus

Kjell Westö tyyli tempaisi jälleen mukaansa. Tämä kirja sopi myös hyvin ajankuvaan ja keskittyikin tähän maailmanaikaan, kuten takakansikin antoi ymmärtää. Kosketuspintaa löytyi kirjasta kaikille!

Itselleni kapellimestarit, sinfoniaorkesterit ja tällaiset konsertit on vieraita. Varmasti näistä ymmärtävä ja kiinnostunut saisi vielä enemmän irti kirjasta, uppoaisi vielä syvemmin. Kuitenkin vaikka nämä olivatkin itselle vieraita niin Westön tapa kirjoittaa ja saada lukijansa näkemään tilanteet, henkilöt, kuulemaan melkeinpä jopa musiikin tempaisee mukaan, joten ei haitannut yhtään näiden asioiden vieraus. Kirjassa ei myöskään kokoaikaa oltu suurissa konserttisaleissa vaan myös järvenrannalla, lähikapakoissa ja paikallisen pikku bändin keikoilla… Kuten sanottu, kosketuspintaa löytyi kirjasta kaikille!

Kapellimestarin tarina oli kirjan keskiössä ja siihen pääsi uppoamaan syvälle. Muutkin henkilöhahmot muuttuivat kirjan sivuilla eläviksi ja todellisiksi. Erään nuoren pojan/miehen tarina jäi kiinnostamaan lisää. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan kirjoittaa loppuun niinkuin ei hänenkään tarinaa. Joskus asiat voivat jäädä myös lukijan mieleen elämään ja rakentumaan…

Tuomas Nyholm Samu Haber Forever yours

Tämän nappasin kuunteluun äänikirjana. Tykkään elämänkerroistaja ja ja tämä oli Samun ja Sunrise Avenuen elämänkerta aina vuoteen 2020 asti.

Takakansi

Sunrise Avenuen karismaattisen keulahahmon häkellyttävä tarina.

Palavaa kunnianhimoa, kylmiä takaiskuja ja rakettimaisia nousuja. Samun elämä on ollut vuoristorataa, jossa intohimoinen rakkaus musiikkiin on ollut hetkittäin ainoa mielenterveyttä koossa pitävä asia. Kirja on koukuttava ja hauska tosikertomus hurmaavasta, monilahjakkaasta ja rämäpäisestä muusikosta. samu ei suostunut uskomaan edes siihen sadanteen levypomon hylkäykseen vaan toteutti röyhkeästi suuren unelmansa omilla ehdoillaan.

Oma kokemus

Onhan tuo Sunrise Avenuen tarina ihan huikea ja tarina myös siitä, miten omista unelmista ei kannata tinkiä. Samulla olisi ollut mahdollisuuksia johonkin jo aiemmin, mutta hän piti omasta ajatuksestaan kiinni ja se johtikin johonkin suureen!  Kaikella on kuitenkin aikansa ja tämä Sunrise Avenuen aikakusi oli osa Samun tariaa ja elämänpolkua. Tämän jälkeen tilaa tuli uudelle tarinalle…

Jostain syystä kirja ei saanut minua tempaantumaan aluksi mukaansa ja tuumasinkin, ettäluettuna olisi voinut jäädä keskenkin. Ehkä vain oma ajankohta ja mielentilat olivat väärät tälle kirjalle. Samun mielenmaailma oli kuitenkinkiintoisa ja loppupuolen phdinnat elämästä ja omasta elämänmatkasta olivat hienoa luettavaa. Samusta tuli kirjankin kautta syvällinen, humoristinen ja lämminhenkinen kuva.

Hyvä aloitus kirjojen suhteen tälle vuodelle. Ihanaa, kun olen ottanut kunnolla aikaa lukemiselle. Verkkaisempi tahti on pakostikin, mitä nenen lapsia, mutta tästä haluan nyt pitää kiinni. Kirjat antavat niin paljon!

Ootko sä ehtinyt lukea jo tänä vuonna jonkun kirjan loppuun?
Tai mikä on luvun alla nyt?

Lue myös

Kettujuttuja – Lastenkirjahaaste ja lukuvinkki!

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.