Hae
Outi Karita

Vastaamatta jääneet kysymykset peloista, uhmasta ja kotitöistä

Hups! Luulin vastauspostauksessani vastanneeni kaikkiin kysymyksiin, joita mulle instassa sai viime viikolla esittää. Kiitos erään seuraajan, joka viestitti etten vastannut kaikkiin, niin aloin tarkistaa puhelimen kuvakaappauksia ja kolme kysymystä oli tosiaan jäänyt pois. Nyt niihinkin vastaukset!

Mitä pelkäät?

Olen isäni onnettomuudesta (20 vuotta sitten tapahtunut) asti pelännyt, että jollekin läheiselleni sattuu jotain. En pelkää kokoaikaa, mutta tämä nousee pintaan välillä jos vaikka mieheni on jossain reissussa tai pitkää matkaa ajava ystävä on tulossa meille tai lähdössä kotiin… Usein tähän liittyy juurikin tuo pidempi ajomatka tai poissaolo.
Lasten myötä, sitä on alkanut varmasti luonnollisestikin pelkäämään, että lapsille sattuu jotain.

 

Vinkkejä taaperon uhma/raivokohtauksien helpottamiseen?

Ensinnäkin tsemppiä niihin!
Vaikka kaikki keinot olisi taskussa näitä tilanteita varten, niin ei niistä aina silti selviä kuin vettä vaan eikä aina pysty toimimaan, niinkuin ajattelisi ennen tai jälkikäteen.

Ensinnäkin tärkeää on erottaa omat tunteet tilanteesta ja keskittyä lapsen tunteeseen, tiedän että ei aina helppoa ja jos vielä itsellä on väsy, vessahätä, nälkä, kiire tai mitä tahansa niin aina vaikeampaa.

Onko lapsella kyse tunteesta, joka purkautuu, kuten ikävä, jännitys, pelko…. tai onko taustalla muita laukaisevia tekijöitä, kuten väsy, nälkä, jano, vessahätä. Usein saattaa nimittäin kyse olla jostakin tällaisesta.

Suosittelen tutustumaan myös aktiiviseen kuunteluun ja panostamaan tunteiden sanoittamiseen!
Kirjavinkkinä tähän helppo ja nopealukuinen Elina Kauppilan Huomaa hetki, kutsutaan myös pinnanvenytysmetodiksi.

Miten teillä jakautuu kotityöt?

Toki minä hoidan enemmän kotitöitä, kun olen täällä kotona enemmän ja tietty kun lasten kanssa on kotona niin sitä kotityötäkin on enemmän, kun on kaikki päivän ateriat ja niiden jälkisiivoukset yms. kotosalla pääasiassa. Kuitenkin miehen ollessa kotona niin sen ajan askareet jakautuvat tasaisesti. Kummatkin hoidetaan yhdessä askareita ja puuhia sekä ollaan lasten kanssa. Viikonloppuisin mies yleensä hoitaa ruuanlaiton! Jotkut asiat ovat jakautuneet enemmän jommallekummalle, kuten pyykit mulle ja suihkun/saunan pesu miehelle. Sitten tiskauksia, imurointeja yms. tehdään kummatkin.

No nyt kenties vastattu kaikkiin kysymyksiin ja hei, ainahan saa kysyä!
Heräsikö nyt jotain kysymystä tai ajatusta?

Lue myös ne aiemmat vastaukset

Te kysyitte, minä vastaan

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.