Hae
Outi Karita

Rehellistä arkea – Maanantai, touhua ja sotkua

My day – postaussarja käynnistyy tästä ja nimellä Rehellistä arkea. Tällä viikolla maanantai, ensi viikolla tiistai, seuraavaksi keskiviikko….
En siis valitse päivää sen mukaan, mitä se on sisältänyt vaan vuorollaan, päivä kerrallaan, joskus sisältäen kenties jotain spessua ja useimmiten ihan tätä tavallista arkea!

Maanantaina Riku jää aina pidemmäksi aikaa aamulla kotiin. Tekee yrityksensä paperitöitä ja töihin lähtiessään vie Lukan avoimen päikyn kerhoon puoli ysiksi. Muutoin Riku lähtee töihin seiskan maissa. Mä heräsin puoli kasilta ja siirsin Bellan pinnikseen kun nukkui vielä. Katsoin, että Luka saa aamupalaa ja on valmis kerhoon lähtöön muutoinkin. Luka sai aamulla katsella pikku kakkosen ohjelmia telkusta ja maanantaiaamujen Ryhmä Hau tuottaa aina iloa, sen jälkeen myös telkku sammui. Riku ja Luka lähtivät sitten hieman ennen puolta ysiä tästä kotoa ja mä jäin Bellan kanssa kaksin kotiin.

Niin, Bella heräili kasin maissa. Miesten lähdettyä syötiin kaksin aamupala ja tehtiin aamutoimet. Yksi ystäväni soitteli ja puhuttiin pitkä puhelu, kun kerran saatiin rauhassa puhua. Bella viihtyi tohistellen omia kodin ja lelujen tutkimuksiaan, taisi siinäpuhelun aikana käydä tissilläkin.

Useimmiten Bella nukkuu aamupäivän aikana päiväunet, mutta tänään nukkui aamulla pidempään kuin monesti eikä vaikuttanut väsyneeltä, joten ajattelin katsoa jos jaksaisi siihen asti valvoa kunnes haetaan Luka kerhosta. Näin olisi itsellekin helpompaa. Touhuttiin yhdessä, otettiin Bellan 10 kk kuvat ja vähän myös kotipuuhailua, järjestin mm. Lukan huoneen lelut ja tavarat oikein kunnolla….

Tarjosin Bellalle vähän lounasta ennenkuin lähdettiin Lukaa hakemaan ja puol 12 oltiin Lukaa hakemassa, kun kerho loppui. Bella nukahti kotimatkalla kerhosta kotiin. Kotona Lukan kanssa syötiin lounas, tällä kertaa Luka sai toisten äitien tekemää ruokaa ja itelleni tein pikamunakkaan, jossa oli mm. lampaanmaito halloumia, pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia. Ruokavarannot oli hieman niukat ja kauppaostokset tulossa vasta tiistaina kauppakassi palvelun kautta. Lounaan jälkeen mentiin Lukan kanssa lukemaan kirjaa ja siitä ulos päiväunille. Luka nukkuu päiväunet ulkona rattaissa ja muuta ei tarvi tehdä kun pukea, peitellä ja lykätä rattaat terassille. Luka oli unessa ennen yhtä.

Bella nukkui edelleen. Pidin vähän sometteluhetkeä, kirjoitin blogitekstiä, luin kirjaa ja join lattea. Ihana oma rauhaisa hetki! Lukan yleensä herättelen kahden maissa jos on yhteen mennessä vain päästy päiväunille. Uni usein voisi vielä maittaa, mutta vaikuttaa sitten illan venymiseen, kun ei muutenkaan ole ilta torkku tuo meidän poika. Nyt Luka itse heräsi vähän ennen kahta, vissiin pissahätä herätti. Päiväunien jälkeen Luka saa yleensä katsoa hetken telkkaria ja niin sai nytkin.

Bella heräili sitten vähän yli kaksi. Syötiin yhdessä välipalaa ja suunnattiin kolmen maissa ulos lumitöihin. Luka ajeli lunta aurausrekallaan, mun kolatessa. Bella katseli ensin rattaissa meidän touhua ja sitten pääsi pulkkaan istuskelemaan ja vähän lumeenkin. Bella sai ensikosketuksensa kunnolla lumeen ja sitä hämmästeltiin ja tutkittiin. Vähän Bella sai myös pulkkakyytiä kotipihassa ja tuntui tykkäävän. Lumipuuhat oli ihan best meidän kaikkien mielestä!

Tunnin reipas ulkoilu ja sitten sisälle ja ruuan laittoon! Jossain kohtaa olin tyytyväinen kun sain ruokaa tehdä rauhassa ja lapset viihtyivät kaksin Lukan huoneessa… Kun kävin hakemassa Bellaa syömään omaa päivällistä jo muita ennen, koska hänen toiset päiväunet kutsui ennenkuin ehdittiin kaikki syömään niin koin järkytyksen. Lukan huone oli myllätty lattiasta kattoon ja seinästä seinään. En hetkeen pystynyt sanomaan mitään järkytykseltäni, otin vain Bellan mukaani kaaoksen keskeltä ja suunnattiin ruokapöytään.

Kaaoskuva vasta tulossa ja sekään ei lähtötilanteesta, vaan alla oteun kuvan aikana oltiin ehditty jo pahin siivoamaan…. Huomasin Lukan tajunneen, että nyt äiti järkyttyi ja alkoi korjailemaan hieman jälkiään. Hetken asiaa pureskeltua sanoitin Lukalle olevani järkyttynyt ja myös harmissani. Hieman tuohtunutkin olin ja Lukalle iski todella paha mieli ja harmitus, ei täysin ymmärtänytkään, mutta ymmärsi että nyt ei hommasta äiti tykännyt.

Onneksi Riku tuli töistä kotiin, koska itsellä oli kyllä iskenyt kuormitus päälle. Puhuin kyllä Lukan kanssa jo sovittiin, että kun sotkua syntyy niin se myös siivotaan. Eihän lelujen levittäminen sinäänsä paha asia ole vaikkei niitä nyt oikeasti tarvisi aikuisen mielestä vain levittämisen vuoksi ihan kaikkia levittää ja vaikka se voi olla lapsen mielestä hauskaakin, niinkuin se tänään taisiolla kiva leikki. Jokatapauksessa aina lelut kuuluu siivota ja nyt siivoamista oli sitten vähän enempi. Puhuttiin myös ettei ihan kaikkea sovi myllätä, kuten sänkyä ja on myös vaarallista kumota leikkikeittiö ja kääntää pöydät ympäri, joku voi loukata ja jäädä allekin. Kerroin tämän myös harmittaneen ja järkyttäneen minua myös siksi, että olin juuri siivonnut huoneen tosi hyvään kuntoon ja tämä sotku tuntui kurjalta… Luka kyllä ymmärsi jaoli aidosti pahoillaan ja hosi siivouksen Rikun kanssa hienosti!

Noh, huone siis siistiytyi kyllä. Riku kävi vain ensin nukuttelemassa Bellan päiväunille ja sitten siivoilin jälkeen syötiin päivällistä kolmisin. Olin tehnyt gluteenittomasta pastasta ja kaurakermasta kana-pastavuuan, jossa oli vähän vuohenmaitofetaakin mukana. Oli oikein maukasta!

Mä suuntasin hetkeksi koneelle tekemään Bellan 10 kk kuulumis postauksen valmiiksi. Bellan herättyä piti välillä käydä imettämässä Bellaa. Tulipa joku imetyskertakin mainittua, kyllä näitä useampi päivään mahtuu, mutta eipä tule kirjaa pidettyä. Riku touhusi lasten kanssa, ainakin pelasivat muistipeliä.

Iltapalaa syötiin vasta lähemmäs kasia. Bellan päiväunet oli tänään vähän myöhemmällä rytmillä ja meidän muiden päivällinen vähän myöhemmin myös tänään. Siitä iltatoimet ja Riku luki Lukan kanssa vielä kirjaa tai tekivätkö tehtävälehtistä. Riku lähti Lukan kanssa unta metsästämään ja Luka kyllä heti ilmaisi, että haluaisi äidin. Riku viime aikoina hoitanut Lukan unille menon, mun jokatapauksessa pitää Bella imettää. Nytkin siis suuntasin Bellan kanssa makkariin ja Riku Lukan kanssa hänen huoneeseensa. Bella usein myös purkaa vielä viimeisiä virtojaan makkarissa ennenkuin rauhoittuu kunnolla syömään iltamaitonsa ja nukahtamaan. Nyt kuulin Lukan kaipailevan mua kovasti ja viestiteltiin Rikun kanssa, että jos tehtäis nyt vaihto ja niin lopulta tehtiin, kun Bella oli vaan syönyt tarpeeksi. Bella nukahti Rikun kanssa heti ja niin nukahti Lukakin heti kun mä menin hänen luo. Varmasti päivän aiempi harmi painoi mieltä ja halusi kenties varmistaa, että äiti on saatavilla ja kaikki ok. Halein ja pussasin, kerroin kaiken olevan hyvin. Luka pyysi mut viekkuunsa ja mä änkesin siihen pieneen juniorisänkyyn itseni ja poika simahti. Vasta aamulla kömpi meidän sänkyyn nukkumaan, jonne melkein joka yö tulee.

Mä tein vielä iltapalan itselleni ja luin hetken kirjaa ennen unille menoa. Riku meni hetkeä mua ennen sänkyyn ja oli täydessä unessa mun sänkyyn suunnatessa. Niinkuin aina, ei mennytkauaa, kun Bella kähki pinniksestä ja nostinkainalooni, jossa nukkui aamuun asti ehkäpä parilla heräämiselle. Yleensä pari kertaa yössä syö.

Tällainen maanantai tällä viikolla…

Ensi viikolla alkaakin mulla maanantaisin sellainen Kehomielen taika -pienryhmävalmennus, johon siis osallistun. Siitä kenties kerron vielä joku kerta, mutta maanantaisin mulle omaa aikaa, mitä syksyn puolella otin aina tiistaisin  joogan muodossa.

Lue myös

Bella 10 kk, voimamimmi olen mä!

Rento perheviikonloppu

Ruokavaliomuutokset hyvinvoinnin vuoksi

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.