Hae
Outi Karita

Puhetta joululahjoista ja lahjatoiveista

Myönnän sen, olen lahjaihminen!

Mä tykkään miettiä ja hankkia tai tehdä lahjoja, mutta mä en halua, että se on ihan mitä vaan. Haluan, että siinä lahjassa on ihan oikeasti mukana ajatusta tai sitten suoraan tarpeeseen tulevia tai toivottuja lahjoja! Tänä vuonna on paljon lahjoja tullut hankittua tilaamalla, osittain tämän vallitsevan koronatilanteen vuoksi, mutta muutenkin helpompaa näin lasten kanssa. Lahjaostoksilla vähän myös käyty kaupoissa ja se onkin kivaa, silloin kun siihen on aikaa. Katsella, inspiroitua ja löytää sattumaltakin jotain jollekulle täysin sopivaa! Pyrin joka vuosi enenemissä määrin siihe, että tukisin hankinnoilla pienyriytäjiä, paikallisia yrityksiä ja suomalaista. Tämä ei ole kuitenkaan tiukka linja vaan muutakin hankinnoissa kyllä on. Jonkinverran haluan myös itse tehdä, olen näpertelijä, mutta käsityöt ei oikein luonnistu. Kiva on kuitenkin jotain tehdä itse, viime vuonna tein hieman jouluherkkuja lahjoiksi, tästä vuodesta en nyt vielä halua hiiskua, mitä itse tehtyä tänä vuonna on joidenkin paketteihin sujahtanut.

Noita pienyrittäjiä ja suomalaisia yrityksiä, joita olen tässä tänä vuonna joululahjoissa jonkin verran tukenut on mm.

Nosh (vaatteita)
Nelmami (paikallinen käsityöyrittäjä)
Suklainen herkkupuoti (nimikin sen kertoo)
Hidasta elämää
Martinex

Yrityksiä, joita olen muuten tässä viime aikoina tukenut ja voisin lahjavinkkinäkin mainita

Porin paahtimo, Cafe Solo
Naisten hyvinvointikeskus Olennainen

lahjoja myös tuntemattomille

Monta vuotta meillä on jo ollut perinne, ostaa Joulupuu -keräykseen kaksi lahjaa, omien lasten myötä ostetaan lastemme ikäisille. Nyt olen myös miettinyt ruoka-apuun osallistumista. Huomasin, että Woltissa on Hope ry:n keräys, ruokaa vähävaraisille perheille. Haluan tähän perinteeseen ottaa myös lapset mukaan ja kertoa heille, että voimme auttaa myös muita ja miksi autamme ja autamme myös joulupukkia. Viime vuonna Luka olikin mukana viemässä noita Joulupuu -keräyksen paketteja ja olen ajatellut, että joskus jatkossa lapset voisivat niihin keräyksiin miettiä lahjat ikätovereilleen! Näin lapsetkin oppivat antamisen ja auttamisen merkitystä ja tärkeyttä ja saavat perspektiiviä siitä, miten erilaisia perheitä ja tilanteita on….

Kyllä sen myönnän, on saaminen myös mieltä lämmittävää….

Kyllä mä tykkään myös saada lahjoja ja mä en voisi ikinäkään puolison kanssa tehdä sopimusta, ettei osteta toisillemme lahjoja. Ensinnäkin mä haluan ostaa hänelle ja kyllä, myös saada jotain! Parasta on juuri se,e ttä saa jotain toivomaansa, jota ei ehkä itse tohdi kuitenkaan ostaa itselleen ja myö ssellaiset lahjat, jotka on ajatuksella juuri minulle. Kyllä se lämmittää mieltä! Tosin nykyöän lasten kautta tuntuu, että saa ikäänkuin itsekin lahjoja, kun lapset saavat lahjoja! Ja tärkeintä on heidän lahjansa, mutta en silti halua hukuttaa heitä lahjavuoriin, se kun ei ole tärkeintä. Lahjatkin kadottaa helposti merkityksensä, kun niitä on liikaa.

Lasten joulun unelmakartat

Lasten kanssa tehtiin joulun unelmakartta, johon leikeltiin lehdistä toiveita. Lukan (3-v) kanssa tämä oli hauskaa puuhaa ja ei mennyt ihan mahdottomaksi ja överiksi. Katseltiin yhdessä lelulehtiä ja mainoksia ja ihan kaikkea ei leikattu, mitä poitsu ensin meinasi. Osasta juteltiin, että nämä ovat vähän vanhempien lasten leluja vielä. Jos tuli paljon saman leluryhmän/aihealueen juttuja niin mietittiin, että jos näistä valitsisi yhden tai kaksi. Tämä auttoi myös itseä hahmottamaan, mitkä oli selvästi ne pojalle tärkeimmät juturt ja suurimmat toiveet. Ehdottomasti roska-auto on tämän joulun toivotuin lahja ja se on tulossakin Lukalle kummeilta. Me taas ollaan hankittu itse ikäänkuin yhteiseksi lahjaksi muumitalo. Tätä ihasteltiin monesta mainoksestaj aitse koin tämän myös järkeväksi ja pitkäikäiseksi sekä ajattomaksi hankinnaksi!

Bellallekin tehtiin kyllä joulun unelmakartta, josta tuli vähän pienempi ja joka lähinnä oli minun mietintää, että mikä voisi olla kivaa. Luka kyllä myös bongaili Bellallekin toiveita ja se oli ihanaakin, että huomioidaanmyös pikkusisko. Bellan unelmakartassa kenties enemmänkyse onkin siitä, että kummallekin lapselle on ne toiveet isommankin silmissä vaikka pienempi ei vielä itse osaa kertoa ja toivoa lahjoja. toisena etuna oli se oikeastaan kummankin unelmakartoissa, että näistä on myös hellp kysyjille poimia ideoita/toiveita.

aikuisten toiveet, onko niitä?

Kyllähän niitäkin on1 Mun toivelistassa ensimmäisenä on kirja (parikin) ja samassa virkkeessä, aikaa vaikkapa joulun välipäivinä lukea pitkään ja rauhassa! Kaunis ja hyvä termosmuki on myös omissa toiveissa sekä pari muumimukia kaappimme lisää, kun alettiin niitä keräämään. Riku ei oikein osannut nimetä mulle toiveita, mutta mäpä keksein pari lahjaa, joita ei edes tiedä toivovansa, mut hoksaaa niitä toivoneensa kun saa, heh! Viime vuonna Riku toivoi isoa puista leikkuulautaa ja saikin sellaisen, isänpäivälahjaksi sai ison grillauskirjan, joskus olen ostanut vähän paremman kokkiveitsen, joskus pressopannun…. Keittiöjutut on meillä miehelle mieleen, mutta tänä vuonna kenties silti jotain muuta!

Lahjojakin tärkeämpää on aina tunnelma, läsnäolo ja yhdessä vietetty aika!
Ja se aika voi olla etänäkin, se läsnäolo toiselle voi tapahtua etänäkin!

Onko sulla itsellä lahjatoiveita?
Tykkäätkö hankkia toisille lahjoja?

Lue myös

Joulunakin lapsi saa olla lapsi

Joulunaikaan muista myös pysähtyä ja muista itsesi!

Alle viikko jouluun!

Instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.