Hae
Outi Karita

LUKA 3-V, mitä kuuluu taaperolle?

3 vuotiaaksi kasvoi hän,
pojaksi aurinkoiseksi,
kaveriksi leikkisäksi,
isoveljeksi rakastavaksi,
kaikkea kaunista ihailevaksi,
herkäksi ja touhukkaaksi,
omaa tahtoa omaavaksi,
pojaksi rakastettavaksi,
juuri omana itsenään,
parasta päällä maan.
Mitä ikinä susta tuleekaan,
mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan,
kuuntele sydäntäsi,
se tietää kyllä!
Onnea rakas Luka!
29.10.2020
❤️?????

Siinähän se tiivistettynä, mutta kuitenkin niin vajaavaisena tuo kuvaus. Miten voisi ja pystyisi 3 vuotiaasta kertomaan lyhyesti.

Hän on seikkailija.
Hän on rohkea.
Hän on herkkä.
Hän on jännittäjä.
Hän on innostuva.
Hän on sitkeä.
Hän on päättäväinen.
Hän on riehakas.
Hän on hellä.
Hän on!

”Äiti, täällä on kaunista”

Vuodessa lapsi kasvaa paljon ja en nyt puhu fyysisestä kasvusta vaan kaikesta siitä mitä hän oppii ja kokee matkansa varrella. Se uuden oppimisen ja tiedon sisäistämisen taito on aivan hämmentävää!

Vuosi sitten toistuva lause oli ”oho, mikä ääni” ja toki puhetta oli paljon muutakin, mutta tuota kysyttiin paljon. Se on jäänyt mieleen ja tuli mieleen, kun nyt mietein, kuinka paljon puhe onkaan rikastunut! Nyt puhetta pulppuaa vaikka kuinka, pitkiä lauseita ja aivan mahtavia juttuja suurella mielikuvituksella rikastettuna. Hän osaa kertoa asiansa hyvin, muistaa juttuja ja kertoilee myös paljon tapahtumista, kirjoista, ohjelmista yms.

Hän osaa sanoittaa myös hienosti tunteitaan ja ymmärtääkin niitä paljon, yhdessä niitä kohdataan. Tässä syksyllä kerran kun oli kova kiukku ja harmi päällä eikä mikään tahtonut auttaa asiaan, niin lopulta hän kysyi minulta, ”äiti, miten saa kiukun pois”. Tuo hetki oli kyllä pysähdyttävä ja sitten me yhdessä keksittiin keino, jota on tuon jälkeen paljon käytetty kiukkuun ja harmiin ja jota Luka haluaa minuunkin käyttää jos mulla sattuu olemaan kiukkua tai harmia. Tuo keino on halata niin kauan kuin lasketaan kymppiin. Joskus jo seiskan kohdalla todetaan, että meni jo ja joskus kympin kohdalla todetaan että meni vähän, tarvii laskea vielä. Kyllähän myös nämä tahtoiät ja tunnekuohut, tunteiden hallinnan ja purkamisen harjoittelu yms. pistää venyttäen välillä vanhempien pinnaa, mutta puolin ja toisin yhdessä harjoitellaan.

Isoveljeksi tulemiset tuoneet myös monenlaisia tilanteita. Pientä mustasukkaisuutta luonnollisesti, kun huomio pitää jakaa. Kuitenkaan mitään suurempaa vaikeutta tämä ei ole tuottanut. Luka otti pikkusiskon hyvin onnessaan vastaan ja hyvin huolehtivaisesti. Ensimmäisinä viikkoina aina kysyi, missä vauva on jos Bella vaikka nukkui makkarissa. Hän on ollut ylpeänä kertomassa Bellan nimeä ja sitä, että on ”iso poika, isoveli”! Välillä vähän harmittaa kun pikkusisko kiinnostuu hänen leluista tai häiritsee leikkiä tai puuhaa, mutta myös mielellään ottaa siskoa leikkeihin. Kun siskoa harmittaa, niin Luka laulaa hänelle tuiki, tuiki tähtöstä…

Luka tykkää melkoisen monipuolisesti asioista, puuhista ja leikeistä. Hän viihtyy leikeissä myös itsekseen ja mielikuvitusta ja höpinää riittää, kun hän itsekseen leikkii. Niitä leikkipuheita on hauska kuunnella ja usein niissä kuuluu viime aikaiset tapahtumat ja pienen lapsen asioiden käsittelyt. Lukalle kaverit on myös tärkeitä ja niitä kaivataan jos ei olla hetkeen nähty. Lempileluja on ehdottomasti autot ja työkoneet sekä dinosaurukset olleet viime aikoina. Ulkona tykätään temmeltää ja metsässä touhuaminen sekä kiipeily on ihan parasta, kesällä hiekkalaatikolla viihdyttiin paljon! Palapelit ja muutenkin yhdessä pelailu kiinnostaa kovasti. Kirjoja luetaan paljon ja monenlaisia! Musiikki, laulaminen, soittaminen ja tanssiminen on mieleen. Askarteluissa Luka viihtyy myös hyvin. Kuten sanottu melkoisen monipuolinen kaveri!

Luka kertoo usein rakastavansa ja pitävänsä muista huolta. Hän pusaa ja halaa paljon, tahtoo myös olla sylissä. Meno on välillä hyvinkin vilkasta ja hän on touhukas sekä vitsikäs kaveri. Hän on myös hyvin tunteellinen, pohdiskeleva ja herkkä. Paljon näen luonteessa myös itseäni….

Samalla kun lapsi kasvaa ja kehittyy hän kasvattaa meitä vanhempiaan hirmuisesti! Samalla kun lapsi muistuttaa läsnäolosta ja pysähtymisestä, kaiken pienenkin ihailemisesta ja eihän ne ole lapselle pientä, mikä meille aikuisille kenties on. Lapsi muistuttaa meitä näkemään ja kokemaan maailmaa lapsen lailla.

Kaikenkaikkiaan on elämä 3 vee kanssa aikas mahtava ja omalla tavallaan tähän mennessä kaikki iät on olleet mahtavia!

 

Tsekkaa instasta kuvat 3v, 2v, 1v
Rakkaan Otso -nallen kanssa
Luka x 3

Lue myös

Työkonesynttärit 3-vuotiaalle

En enää vauva ole, EN! Luka 1-v

Taaperon matka esikoisesta isoveljeksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.