Hae
Outi Karita

9 months in, 9 months out

Miten voi aika kulua näin nopsaan. Bellalle tuli tosiaan 9kk ikää, saman verran, mitä hän ensin mun sisälläni kasvoi.

9 months in

Raskausaika ei ollut helppoa ja silti tavallaan rakastan raskausaikaa.
On ihmeellistä kasvattaa sisällään pientä ihmistä.
Ihan mieletöntä, mihin keho pystyy!

Bellan raskausaika oli hyvin erilainen, mitä Lukan raskausaika. Tällä kertaa pahoinvointi ei ollut vain lievää etovaa oloa. Tällä kertaa siihen ei auttanut pahoinvointirannekkeet eikä se mennyt ensimmäisen kolmanneksen jälkeen ohi. Pahoinvointi alkoi aikaisin, sitä oli pitkin päivää ja oksentelukin kuului asiaan. Sentään se ei mennyt niin pahaksi kuin hyperemeesi, mutta ihan tarpeeksi pahalta tuntui ja vei energioita. Oksentelu kesti sinne puoliväliin asti ja sen jälkeenkin ruokahaluttomuus kesti ihan loppuun asti. Kun oksentelu loppui ja pahoinvointi helppasi alkoi kyllä huonosta ruokahalusta huolimatta energiataso nousta kun kuitenkin sai paremmin syötyä eikä oksentelu vienyt energioita. Toki kun ruokahaluttomuus vaivasi ja ruokaa ei vain saanut alas niin vaikuttihan se energioihin edelleen, mutta vähemmän.

Energiatasot kun nousi niin olin innoissani ja taas aktiivisempi itseni! Pystyin antamaan itsestäni enemmän muillekin! Liitoskivut tulivat kiusakseni kyllä puolivälin jälkeen, mutta tämä oli tuttu vaiva jo Lukan odotusajalta, joten osasin asennoitua tähän. Tajusin myös ensioireista alkaen, että nyt on himmattava ettei kivut pääse niin pahoiksi mitä Lukan odotusaikana, mun onpakko päästä liikkumaan kuitenkin kun on tuo touhukas taapero. Kehonhuolto, äitiysfyssäri ja kätilön ohjaamat liitotunnit tekivät todella hyvää ja helpottivat paljon kipuja!

Synnytys käynnistyi rv 40+2 ja oli aivan mielettömän hieno kokemus. Hämmentäväkin, miten nopeasti kaikki kävi ja miten keho ponnisti ihan itsestään niin että voisin sanoa, etten ponnistanut. Synnytyskertomus on omassa postauksessaan joten siitä voi lukea paremmin sieltö. Taas ei voi kuin ihmetellä, ihailla ja kunnioittaa sitä mihin oma keho on pystynyt, kasvattanut ensin sisällään pienen ihmisen ja sitten saattanut maailmaan.

Synnytystarina 2020

9 months out

11.3.2020 oli Pieni tytön tylleröinen maailmassa ja siitä alkoi kunnolla toisiimme tutustuminen!

Keho jatkoi ihmeiden tekemistään. Oma palautuminen käynnistyi toki ja edelleen keho jatkoi myös vauvan kasvattamista, nyt  maidolla. Tähän päivään asti olen imettänyt Bellaa eikä loppua imetys taipaleelle vielä näy. Seon sujunut meillä hienosti ja maitoa riitti luovutettavaksikin.

Oli ihanaa miten ruokahalu palasi, miten oikein tekimieli syödä. Liitoskivut jäivät pois ja palautuminen käynnistyi. Itselläni on toisaalta helposti jumiin vetävä keho ja kireäksi vetävät lihaskalvot, mutta toisaalta myös löysä kudostyyppi, joka hellittää kyllä kun sitä huomioi ja huoltaa. Löysään kudostyyppiin kun löysyttävästi vaikuuttaa myös hormonit tällä hetkellä. Jalat on isoin ongelmakohta, eivätkä valitettavasti kestä pitkäkestoista rasitusta ja pitkistä kävelyistäkin alkavat herkästi oireilla. Osakseen tämä johtuu myös mm. hieman vääränlaisesta ryhdistä, lantion asennosta ja siitä, miten on tottunut korostamaan jo valmiiksi melko notkoa alaselkää. Näitä on työstetty paljon ja äitysfyssärin sekä joogan kautta saatu paljon oppia ja oivalluksia omasta kehosta. Äitiysfyssärillä myös tsekattu lantionpohjantoiminta ja erkauman sekä jännesauman palautuminen ja ne ovatkin hyvin palautuneet, mutta olen ne toki alusta alkaen itse huomioinut.

Bella on ollut toisaalta leppoisa tyttö, mutta myös hyvin aktiivinen ja ihanan seurallinen. Hän on alusta asti viihtynyt myös omissa puuhissaan ihan pienenä leikkimatolla ja nyt isompana tutkien kotimme jokaisen nurkan. Isoveljen hereillä ollessa seurattavaa sitten riittää ja isoveljen lelut kiinnostavat varmasti! Hän on ollut varsinainen hymytyttö alusta alkaen! Isompia vaivoja ei ole ollut ja kun tarpeisiin on vastattu ja elelty mahdollisimman vauvantahtisesti niin elo on ollut oikein mukavaa ja leppoisaa.

Hän on melko hyvä nukkuja ollut koko ajan. Toki välillä on levottomampia öitä, mutta kovin kauaa mikään levottomampi vaihe ei ole kestänyt. 4 kuukauden hulinat oli selkein ”vaihe”, jossa isoimmat levottomuudet oli ja ne näkyi lähinnä päiväunissa, joita ei hetkeen nukuttu kuin sylissä tai kantoliinassa/-repussa lyhyinä pätkinä. Voi, se oli vielä kesän ehkä helteisintä aikaa…. Rintaraivarit myös koettiin ja silloin helpotuksen toi white noise tai laulaminen. Heh, Spotify top 5 biisit oli kaikki mulla white noisea, hiukan repesin nauruun tästä!

Yksi nuha on koettu ja sitten samoihin aikoihin tuli hampaita aivan mielettömällä rytinällä, niin nämä toivat öihin levottomuutta. Kuitenkin pääasiassa meillä nukutaan hyvin, syödään edelleen öisin kyllä, mutta se normi pari kertaa yössä ei niinkään häiritse. Inan vajaa puolenvuoden iässä valmiuksien myötä Bella alkoi syömään muutakin kuin äidinmaitoa ja hänkin oli alusta alkaen selvä sormiruokailija, syöttää ei juurikaan saa muutakuin smoothiepussilla, mutta kivempi mun mielestäkin kyllä näin!

Uusia taitoja kertyy kokoajan! Taitoja treenataan kovasti ja motoriset taidot etenevät kokoajan ja hyvin aikaisessa tämä tyttönenkin liikkeelle lähdössä, kuten oli veljensäkin. Sitkeyttä myös löytyy kun jotain halutaan osata tai saada käsiin! Kerrotaan sitten Bellan 9kk kuulumiset omassa postauksessaan vielä paremmin!

Kokoajan oma persoona kuoriutuu enemmän ja enemmän esiin ja hän täydentää meidän perhettä aivan täydellisesti!

Heräsikö mieleen joitain postaustoiveita tästä tai muuten kysymyksiä?
Ehkäpä myös mun palautumiskuulumiset voisi päivittää vielä tämän vuoden puolella,
joten jos mielessä siitä jotain erityistä kysyä niin pyrin huomioimaan ne!

Alla linkki 5 kk postaukseen, josta löytyy linkit muihinkin kuukausiin.

Bella ja 5 kk ikää – ”lapsesi on tällä hetkellä todennäköisesti hyvällä tuulella”

Lue myös nämä!

Synnytystarina 2020

Taaperon matka esikoisesta isoveljeksi

Joulunakin lapsi saa olla lapsi

Instassa

@outikarita

2 kommenttia

 1. Kata kirjoitti:

  Hän on kyllä mielettömän suloinen neiti <3 Minua kiinnostaisi lukea ihan teidän tavallisesta arjesta sellaisten perinteisten "my day" postausten muodossa 🙂 oletkin ehkä joskus jo tehnyt sellaisen eli ei sinänsä mitään uutta, mutta ne vain on kivoja. 🙂

  • outi kirjoitti:

   Hän on ❤️
   Juu, my day postauksia voisi pitkästä aikaa väsätä myös ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *