Hae
Outi Karita

Joulunaikaan muista myös pysähtyä ja muista itsesi!

Aika paljon on nyt tullut puhuttua ja kirjoitettua lasten huomioimisesta joulun alla. Toki on myös somessa näkynyt meidän parisuhdejoulukalenteri. Sen esiin nostamisella olenkin halunnut viestiä, että on hyvä muistaa myös puolisonsa ja parisuhde. Koko perhe on tärkeä huomioida ja mikä tärkeintä, itsensä! Oma hyvinvointi kun heijastuu muuhunkin perheeseen ja siihen, mitä itsestään antaa! Kyllä mä ainakin itsestäni hyvin vahvasti huomaan, jos omat tarpeet eivät ole saaneet tarpeeksi huomiota. Ei niiden tarvi aina täydellisesti täyttyä, mutta tarpeeksi ja silloin olen selvästi parempi äiti, parempi vaimo ja olen myös parempi itselleni!

 

Joulunaika tuo varmasti suurimmalle osalle enemmän tai vähemmän lisäpuuhaa, joulun valmistelua, lahjojen hankkimista, niiden toimittelua, korttien väkertelyä… Mitä kaikkea joulunaikaan sitten kenellekin kuuluu. Tämä myös monille nostaa jonkinasteisen stressin ja jokainenhan meistä reagoi kiireeseen ja stressiin eri tavoin, mutta varmaa on, että jossain määrin se kaikki heijastuu myös meidän olemiseen.

Joka vuosi muistutan, että joulu tulee stressaamattakin ja se on varmaa. Monia asioita tulee tehtyä kuin nauhalta, koska näin on aina tehty, koska näin kuuluu tehdä, koska minunkin kotonani näin tehtiin ja sitten vielä ne ulkopuolisten odotukset, joista joskus nappaamme painetta. Ulkopuolelta tulevat viestit, onko teillä tehty jo joulusiivous ja piparit sekä kuivakakut leivottu? Ohimennen kysäisty kysymys, josta tunnistaa itse sisältääkö se viestin, että nämähän kuuluu tehdä, ainahan se ei sisällä, mutta tämän usein tunnistaa. Näillehän viesteille voisi oikeasti olkia kohauttaa, mutta käsi pystyyn, jos et ole ikinä ottanut painetta ulkopuolelta. Minä ainakin olen ja vaikka paljon olen siitä päässyt irti, niin otan toisinaan vieläkin, siinä on osaltaan mukanaan jonkinlaista hyväksytyksi tulemisen / hyväksynnän kokemisen tarvetta. Jouluun monilla vanhemmilla ihmisillä liittyy suursiivous, mutta itse ajattelen, että, esim. ne kaapit voi siivota helmikuussakin, mikä on oikeasti juuri jouluksi tärkeää? Ja ei siinä mitään jos nauttii siitä suursiivouksesta ja siihen on aikaa, niin tokihan sen saa tehdä! Tarkoitus vaan muistutella itseänikin ja herätellä ajatuksia….

Kuitenkin jokainen itse päättää, mitä siihen omaan jouluun kuuluu. Jokainen perhe päättää, mitä oman perheen jouluun kuuluu. Enhän toki voi yksinäni päättää meidän perheen joulusta vaan perheen kohdalla se on tottakai yhetinen asia, jossa pitää huomioida muidenkin toiveita. On hyvä pysähtyä miettimään, mikä itselle ja omalle perheelle on joulussa tärkeää, mitkä asiat kokee tärkeäksi, että on tehtynä ja miten haluaa sitä joulua viettää, kuinka paljon kyläillä ja kuinka paljon kotoilla. Itse olen tehnyt tähän kyläily ja kotoilusuhteeseen melko tarkan rajan, josta haluan pitää kiinni. Tähän kuuluu, joulupäivistä yhtenä vain ja ainoastaan oman perheen kanssa oleminen kotona (toki voi sisältää ulkoilua)! Voisinpa tehdä oman postauksensa siitä, mikä minulle ja meidän perheelle on tärkeää, meidän listan.

Kuitenkin tämän ajatuksen herättelyn taustalla on se, että jo tässä joulunalla, voi pysähtyä näitä miettimään ja kun sen tekee, tekee selvät rajat mikä on tärkeää, mikä tehdään jos ehditään ja mikä voidaan suosilla jättää väliin, niin jo tällä sitä pystyy vähentämään sitä kiirettä ja mahdollista stressiä. Ei tarvitse tehdä jatkuvaa metatyötä, mitä vielä ja kuka hoitaa… Jos ei ole tällaista tehnyt, niin suosittelen. Istahda sohvalle, ota kuppi kuumaa ja pysähdy miettimään. Pysähtyneenä sitä aivotkin raksuttavat paremmin.

Pysähdyksissä oleminen on tärkeää, sillä on iso vaikutus hyvinvointiin. Lapset pysäyttävät jos niiden antaa pysäyttää! Esimerkiksi pikkujoulua kun vietettiin, niin siinä minäkin makoilin sohvalla katsellen Joulupukki ja noitarumpu elokuvaa. Lasten kanssa voi siis myös pysähtyä! Miten se kunkin lapsen kanssa onnistuu, on yksilöllistä, mutta jo se, että pysähtyylasten kanssa olemiseen on arvokasta ja tärkeää ja setuo tasapainoa kiireisempiin ajanjaksoihin.

Jokapäivä olisi myös hyvä olla edes pieni hetki vain ja ainoastaan itselle, edes 5 minuuttia. Kun sen oman ajan ottaa päivittäin, huomaa, että sitä pystyy välillä ottamaan pidemminkin. Täytyy vain päättää ottaa se aika! Meillä hienosti saadaan kyllä perheessä jaettua aikaa, kumpikin vanhempi saa niitä omia hetkiä! Ja mitä sillä  omalla ajalla tekee? Ei tarvi tehdä välttämättä yhtään mitään, kunhan pysähtyy ja hengittää. Jos siltä tuntuu, voi lukea, kirjoittaa, omella, kuunnella musiikkia tai podcastia, joogata, käydä kävelyllä, tehdä omia juttujaan….

Tänään mä olen pysähtynyt…

hetkeksi vain olemaan ajatusteni kanssa
kuunnellut podcastia
nostanut unelmakortin
kirjoittanut tätä tekstiä (tääkin on mulle tärkeää ja hyvää oloa tuovaa)

Oletko sä tänään jo pysähtynyt?

Huomenna sitten instassa joulukuun höpinävideo!

@outikarita

Lue myös

Kenelle toivotat hyvää yötä ja huomenta?

Pikkujoulu meidän perheen tapaan

Aikuisten joulukalenteri parisuhteelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.