Hae
Outi Karita

Lapsettomien lauantai ja äitien sunnuntai

Surua, pelkoa, pettymystä, ahdistusta, hyväksyntää, uskoa, toivoa, onnea, kiitollisuutta, iloa, rakkautta….
Viime viikonloppuun liittyy monenlaisia tunteita ja ne kaikki on oikeutettuja!

Itseäni koskettaa kumpikin päivä. Tahattoman lapsettomuuden polulla ollaan oltu ja sydän on säröjä saanut, pirtsaleita on koottu. Jollain tasolla huomaan tuon historian välillä vaikuttavan sismpääni ja tunteisiini edelleen. Se on kuitenkin elämääni ja aina osa minua. Äitienpäivä voi olla monelle vaikea päivä, joko tuon lapsettomuuden takia tai oman äitisuhteen takia. Äitienpäivä on monelle äidiksi tulleellekin lapsettomuudesta kärsineelle vaikea päivä edelleen. Toivoisin todella jokaiselle vanhemmaksi haluavalle vanhemmuutta!

Äitienpäivä on kuitenkin juhlan arvoinen monelle ja sitä saa juhlia niinkuin itsestä hyvältä tuntuu, äitinä niin juuri pitäisikin tehdä, miten itsestä hyvältä tuntuu! Vanhemmuus on matka, jolta ei ole paluuta. se on matka, joka mahdollistaa kasvun vanhempana, mutta myös omana itsenä. En tiedä kumpi loppujen lopuksi kasvattaa enemmän toista, vanhempi lastaan vai lapsia vanhempaansa. Koen tämän vanhemmuuden matkan olevan iso kasvun mahdollisuus ja toisaalta taas opettavan omasta itsestäkin paljon!

Ihanuutta, lämpöä, lempeyttä, hellyyttä, iloa, onnea, rakkautta.
Joskus myös pelkoa, riittämättömyyttä, surua, kiukkua, ärsytystä, väsymystä, ikävää.
Mitään ei silti pois vaihtaisi.
Kaikki nämä tunteet kuuluvat tähän pakettiin, äitiyden pakettiin.
Kaikki nämä tunteet kasvattavat ja ohjaavat meitä äitiyden ja elämäntiellä.

Kiitos, että saan olla äiti!

Haluan jakaa tähän muutamaan upeaan päivitykseen linkin, joita viikonlopun aikana bongasin instagramissa!

”Hymyjen taakse jää paljon. Äitiys altistaa kultaiselle häkille. Se häkki syntyy yhteiskunnan ja kulttuurin muovatessa odotuksia äitiydestä ja sen toteuttamisesta. Äitiyttä arvioidaan edelleen monesti idealistisesti ja stereotyyppeihin nojaten.
Ei ole kuitenkaan yhtä oikeaa tapaa olla äiti vaan äitejä on erilaisia ja äideistä on moneksi.”

Puhu muru – Marja Kihlström

”Vanhempana olo ei saisi tarkoittaa itsensä hukkaamista. Eilen oli lapsettomien lauantai, tänään äitienpäivä. ? Tämän kuvan myötä muistutan, että olethan itsesi myös vanhempana – terveellä tavalla itsekäs, anna sisäisen lapsesi nauraa ja olla villi, feminiinisen sinussa loistaa. Äitiys ei saa sulkea ulkopuolelleen leikkimielisyyttä, omaa tilaa, seksikkyyttä, mitään sellaista, joka on osa sinua tai minua.”

Doula Greta

Lopuksi vielä!

Jokainen äiti on äiti omalla tavallaan ja me voidaan tukea toinen toistamme oman näköisessä äitiyden tiessä, antaa voimaa ja tsemppiä toisillemme sekä oppia toisiltamme ja voimaantua toisistamme!

Lapsettoman läheisenä voit olla tukena ja kuuntelijana. Sanoja ei tarvita aina, joskus hyvääkin tarkoittavat sanat voivat tuntua pahalta. Läsnäolo on kuitenkin tärkeintä mitä voit antaa. Itse aikoinaan kaipasin juuri sitä läsnäoloa, joskus kuuntelevia korviakin, mutta useimmiten vain seuraa viemään ajatuksia välillä muuallekin…

Vanhoja postauksiani lapsettomuudesta

Lapsettomuus ja pala meidän tarinaamme 1/3

Lapsettomuushoidot ja pala meidän tarinaamme 2/3

Lapsettomuus ja raskautuminen – pala meidän tarinaamme 3/3

Lapsettomuus ja parisuhde – pala tarinaamme

Mun instassa päivittäin meidän arkea ja elämää!

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *