Hae
Outi Karita

Tytsy, pieni hymytyttömme 1 kk

Tytsylle ikää tuli 9.4. kuukauden verran. Aikoinaan Lukasta tein tänne blogiin vuoden ajan kuukausipostauksia ja ajattelin Tytsyn kohdallakin näin toimia.

Tyttöämme kutsutaan siis vielä nimellä Tysty tai millon milläkin hemmottelunimellä. Ihan alkuun vauvamme oli Sintti ja sekin nimi vielä välillä kuuluu. Kotona kyllä käytetty myös jo nime, jonka hän saa. ensi viikolla olisi tarkoitus laittaa nimiasiat eteenpäin, mutta toukokuun puolessavälissä nimi vasta paljastetaan. Alun alkaen oli ajatus pitää toukokuussa nimiäiset, mutta livejuhlat läheisten kesken on nyt vaihtunut etäjuhliksi ja juhlitaan sitten kun se joskus on mahdollista Koronan kannalta. Etäjuhlia ei kuitenkaan aikaistettu tuosta toukokuun puolestavälistä, sillä ehkä jossain vielä kolkuttelee pieni toive siitä, että saataisiinkin keittää kakkukahvit jo toukokuussa vaikkakin tiedän sen olevan hyvin epätodennäköistä…. No, mutta mennäänpä asiaan!

Sinä tunnuit heti tutulta
ja olithan sinä jo tuttu minulle!
9 kuukautta kasvoit jo sisälläni
ja nyt olemme päässeet sinuun tutustumaan paremmin.
Syntyessäsi näytit niin veljeltäsi,

monessa asiassa oletkin hyvin samanoloinen,
mutta monessa myös niin erilainen.
Ja nyt jo niin omat kasvonpiirteet omaava.
Eipä sitä kannatakaan niin vertailla, 
olet kuitenkin täysin oma itsesi,
sinä, etkä kukaan muu.
Sinulla on omat kasvonpiirteesi,
omat ilmeesi
oma luonteesi.
Sinä olet sinä
ja sinuun me olemme rakastuneet!

Kuukauden päivät ollaan jo nelihenkisenä perheenä elelty ja tutustuttu Tytsyyn sekä uuteen arkeen. Hyvin on arki muokkautunut niin, että pystytään elelemään myös vauvantahtisesti, lastentahtisesti ja siltikin koko perheen tahtisesti. Vauva ja taapero tottakai osaltaan muokkaavat elämämme tahtia ja rytmiä tällä hetkellä. Kun yksi lapsi on jo auttanut meitä muokkaamaan yhdessä sellaisen kaikille mukavan perhe-elämän tahdin ja rytmin niin siihen on helppo tulla mukaan, ehkä siis Tytsynkin on helppo soljua tähän meidän rytmiin hyvin automaattisesti tai sitten meillä on vain tuuria ja kuukauden päästä saatankin kertoa, että nyt ei mene rytmit yhtään yksiin, heh. Sitähän se on pienen vauvan kanssa kuitenkin, että rytmit vaihtelevat.

Vähän jännitin ennen Tytsyn syntymää, että mitä jos hänkin alkuun valvoo yömyöhään niinkuin veljensä alkuun teki ja sitten kuitenkin taaperon kanssa täytyy jaksaa herätä aamuaikaisella. Tämä skenaario ei onneksi toteutunut vaan Tytsyllä on hyvin samankaltainen rytmi yöunille menon suhteen, kuin meillä vanhemmillakin ja päästään hyvissä ajoin koko perhe yöunille. Usein Tytsy jo aloittelee yöunet ennen mua ja Rikua, kuitenkin vasta Lukan jälkeen. Tytsyllä on selkeästi illalla sellainen parin-kolmen tunnin läheisyys- ja maidontankkauhetki. Ensimmäisten päivien aikana se saattoi olla missä kohtaa vuorokautta tahansa, mutta nopeasti se rytmittyi juurikin tuohon ilta-aikaan, siinä seitsemän-kahdeksan aikaan aloitellaan. Tuona aikana käydään useasti rinnalla ja halutaan olla kokoajan sylissä eikä siinäkään olla välttämättä tyytyväisiä. Sellainen tyytymättömyyshuippu tulee juuri hieman ennen nukahtamista. Pientä iltahulinaa ja tankkailua siis meillä ja sitten nukutaankin yö todella hyvin, yleensä kaksi kertaa yössä taitaa Tytsy syödä.

Noista Tytsyn syömisistä ei multa kannata kysyä kuinka usein syö päivisin, en pidä kirjaa. Tytsy on hyvin erilainen rinnalla kävijä kuin veljensä. Siinä missä Luka söi kolmen tunnin välein 30-40 min tässä iässä niin Tytsy hereillä ollessaan käy rinnalla ottamassa pikahörppäyksiä ja imuteho on valtava. Tää itseasiassa on tähän meidän arkeen oikein toimivakin tyyli taaperon touhuja ajatellen. No, mutta imetyksestä kirjoittelen oman postauksensa vielä. Kasvanut on ainakin hyvin rintamaidolla. Nälänmerkit on kyllä helposti havaittavissa, jos lähellä on ja öisinkin ne havahduttaa kyllä sen verran, ettei öisin tarvi ääntä käyttää ja unikin pääsee jatkumaan nopsasti, ihan puoliunessa aina öisin syödään siis.  Perhepedin hyötyjä…

Tytsy on ollut ihan alusta asti oikea hymytyttö. Hymyilee siis paljon, mutta myös sitten ääntä lähtee kun lähtee ja se lähtee heti kovaa jos sitä tarvii käyttää saadakseen asiaansa ilmaistua. Nälkämerkit on tosiaan kyllä aika selkeät jo ennen ääntä, mutta aina niitä ei ole siinä lähellä havaitsemassa tai ei muuten heti pysty niihin vastaamaan ja Tytsy kyllä sitten ei kauaa odottele tarpeitaan ilman ääntä varsinkaan jos on nälkä. Hyvin on jo oppinut tulkitsemaan tyttöä,e ttä milloin on mikäkin asia ja tarve hänellä.

Tytsy oli syntyessään jo myös hyvin tarkkaavainen tyttö ja hyvin jänteväkin. Hienosti jo pää nousee ja kääntyilee kun ympäristöä tarkkaillaan. Laulamisesta Tytsy tykkää ja monet laulut päivän aikana lauletaanki. Virkeimmillään ollessaan ja hyvin syöneenä viihtyy hetkiä kyllä makoillen vaikka viltin päällä itsekseen. Paljon haluaa olla sylissä, mutta viihtyy myös sitterissä ainakin jos sitä keikutetaan, mutta kyllä virkeänä ilman keikuttelujakin tovin. Kuka sitä kuitenkaan nyt yksinään jaksaisi kovin kauaa vain makoilla aloillaan…

Kantoliinassa myös viihdyttään päivittäin ja siinä ei oikeastaan hereillä pysytä. Ulkoillessa viihtyy niin vaunuissa kuin kantorepussakin ja nukkuu aina ulkoilut. Kovin selkeää rytmiä ei ole päiväunien suhteen tällä hetkellä, mutta päivän muut touhut, kuten juuri ulkoilu ne unet aika hyvin rytmittää. Tässä kotona ollessa sitten välillä torkahtelee unille, välillä lyhyemmille ja välillä pidemmille. Selvästi hereillä olo on parin viime viikon aikana lisääntynyt jaonhan hän aivan hurmaavaa seuraa hereillä ollessaan.

Lauluhetkiä meillä on tosiaan päivittäin ja masuun jo lauloin Tytsylle Pieni tytön tylleröinen – laulua ja sillä tulee usein aloiteltua laululitanja. Kivana hetkenä myös joka päivä tehdään masuhierontaa. Välillä oli tuossa masu vaivaa luultavasti d-vitamiinien takia ja masuvaivojen myötä aloiteltiinkin tuo masuhieronta. D-vitamiini on nyt ollut tauolla ja vaiavt helpottaneet, mutta ilman masuvaivojakin se on kiva hetki kun vähän hierotaan ja Tytsy tykkää. (Niin ja nyt kokeiluun lähtee eri d-vitamiinivalmiste). Tytsy tykkää myös vedestä ja nauttii kylpemisestä, kylpyhetket onkin isän ja tytön yhteisiä hetkiä.

Ollaan kyllä jo monet ihanat yhteiset hetket elelty ja aika menee hurjaa vauhtia, pieni vauva kasvaaja kehittyy niin nopsaan….

Lue myös 1 kuukauden postaus Lukan ajoilta, jolloin häntä kutsuttiin Tiitiksi

Tiiti 1 kk

Lue myös

Mitä kuuluu? – Huhtikuu

Meidän arki – Maanantai

Taaperon matka esikoisesta isoveljeksi

Synnytystarina 2020

Seuraa instassa!
Siellä muuten tänään höpötelty live vielä näkyvissä ja näkyy ainakin tiistain alkupäivään asti!

@outikarita

4 kommenttia

 1. Stiina kirjoitti:

  Suihkutettava d vitamiini oli pikkuvauvan ihan huippua. Ei tehnyt mahakipuja. Edelleen yli 1 vnä käytössä, ja iso veljellä 3v myös suihkutettava. Käteväkin verrattuna tippoihin

  • outi kirjoitti:

   Täytyy sitä suihkutettavaa seuraavaksi kokeilla jos tämä vesiliukoinenkaan ei meille sovi ?
   Meillä taapero on jo tovin syönyt purutablettina eikä se aiheuta vaivoja 🙂

 2. Susan kirjoitti:

  Ihana postaus ❤️. Tulin itsekin hehkuttamaan suihkutettavaa d-vitamiinia. Meillä oli käytössä Life-kaupan D-lux suihke, joka siis imeytyy suoraan suun limakalvoilta. Ei enää masuvaivoja d-vitamiinin takia ?

  • outi kirjoitti:

   Kiitos 🙂
   Täytyy sitä suihkutettavaa seuraavaksi kokeilla jos tämä vesiliukoinenkaan ei meille sovi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *