Hae
Outi Karita

Synnytykseen valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen on ollut käynnissä mulla jo pitkään ja nyt kun täällä elellään 38. raskausviikkoa niin aihe on hyvinkin ajankohtainen, viimehetken valmistautumiset menossa. Raskaus on nyt siis täysiaikainen ja jänniä viikkoja elellään. Mua ei itse synnytys jännitä, on enemmänkin sellainen kutkuttava ja odottava tunne, mutta toivon kyllä että raskaus etenisi vielä ainakin viikolla ja mielellään sinne maaliskuulle asti.

Synnytykseen valmistautuminen

Esikoisen aikana perehdyin jo paljon synnytykseen ja olen siitä todella tyytyväinen. Valmistauduttiin silloin paljon miehen kanssa yhdessä ja niin ollaan nytkin yhdessä sekä minä itsekseni valmistautunut. Esikoisen synnytys oli meille kummallekin upea kokemus ja miehenikin oli todella tyytyväinen, että oltiin valmistauduttu, että hän tiesi synnytyksen kulusta ja oltiin yhdessä käyty yksityinen synnytysvalmennus sekä käyty yhdessä mun toiveita läpi. Hänen oli helpompi tukea mua ja kun hän ymmärsi synnytyksen kulun, osasi hän musta lukea missä kohtaa synnytystä mennään. Tiedän, että tuo synnytys olisi ollut erilainen ilman valmistautumista, en sano että se olisi ollut huono kokemus, mutta varmasti erilainen ja voi olla että toiveetkaan ei olisi toteutuneet. Eihän silti ne toiveet muutenkaan aina toteudu.

Tavallaan tiedän mitä voi olla edessä, mutta toisaalta en tiedä yhtään mitä on edessä ja sehän on vain hienoa. Jokainen synnytysmatka on omanlaisensa. Synnytykseen ei voi ikinä täysin valmistautua, mutta joltain osin kuitenkin voi ja jokatapauksessa kehomme ja mielemme myös joiltain osin siihen valmistautuu vaikkemme tietoisesti valmistautuisikaan.

”Nykynainen on tottunut suunnittelemaan elämänsä ja toteuttamaan sen suunnitelmiaan noudattaen, haluamillaan keinoilla ja aikataululla. Syntymä on jotain, mitä et voi ja mitä ei kannata yrittää kontrolloida liikaa. Sinun tulee opetella kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehoasi, jotta voitte työskennellä yhdessä.”
– Minna Haataja Hyvä syntymä – 

Toiset suunnittelevat liiaksikin, käsikirjoittavat ja saattavat pettyä. Toiset ei mieti asiaa lainkaan, kätilöt ja hoitavat kyllä homman. Esitin tuossa kaksi ääripäätä ja niiden välissä ajattelen itse kulkevani. Itse näen synnytyksen tärkeänä ja isona asiana elämässäni. Esikoisen syntymä oli tärkein päivä elämässäni! Siinä syntyy meidän lapsi ja se on jotain minkä minä teen, menee se sitten miten menee, niin minä haluan olla siinä mukana aktiivisena! Seuraavassa lainaus, mikä osuu mun ajatuksiini just eikä melkein.

”Oikeus hyvään synnytykseen edellyttää myös velvollisuutta ja vastuuta. Sinun tulee ottaa selväää asioista, miettiä mitä vaihtoehtoja sinulla on ja miten haluat niitä käyttää. Tarkoituksena ei ole laatia käsikirjoitusta synnytyksen kulusta vaan miettiä niitä asioita, joita sinä haluasit synnytyksessäsi kokea. Jos nuo asiat eivät ole mahdollisia, synnytys voi kuitenkin olla hyvä, kun saat olla osallisena sen kulussa, kun sinulle kerrotaan mitä tapahtuu ja miksi ja sinulle annetaan perusteltuja vaihtoehtoja eikä asioita päätetä puolestasi.”
– Minna Haataja Hyvä Syntymä –

Tuossa mentiinkin vähän jo toiveisiin, mutta valmistautuminen ei ole vain toiveiden miettimistä. Omista toiveistani kerron toisella kertaa (jos vain ehdin vielä ennen synnytystä, heh.) Paneudutaan nyt siihen valmistautumiseen, jonka puolesta myös kätilöt puhuvat, että on hyvä olla jossain määrin valmistautunut, tietää vähän edes synnytyksen luonnollisesta kulusta, mahdollisista toimenpiteistä, eri kivunlievitysmenetelmistä ja asennoista. Tällöin on helpompi kätilön kanssa yhdessä miettiä vaihtoehtoja. Ikinä kun ei myöskään tiedä kuinka kauan se synnytys tulee kestämään ja onko sairaalan mennessä enää aikaa niin kovasti kokeilla ja pohtia mikä olisi kullekin hyvä tapa.

Synnytykseen valmistautuminen – kolme kohtaa

Itse ajattelen synnytykseen valmistautumista fyysisenä, tiedollisena sekä henkisenä valmistautumisena. Sitä mitä näillä tarkoitan ja miten olen itse valmistautunut avaan nyt hieman.

Fyysinen synnytykseen valmistautuminen

Keho alkaa valmistautua synnytykseen pikkuhiljaa. Se muokkautuu ja valmistautuu monella tapaa raskauden aikana kohti synnytystä. Oman kehon kuuntelu on hirmu tärkeää ja sen viesteihin vastaaminen. Miten liikkua, mikä tuntuu hyvältä ja tietysti raskausajan liikuntasuositukset ja – rajoitukset huomioon ottaen. Kivuista ja vaivoista ei kannata vain kärsiä ajatuksella, että ne nyt vain kuuluvat raskauteen. Netti on täynnä ohjeita ja vinkkejä ihan omatoimiseen raskauskehon huoltoon ja sitten jos vain on mahdollista niin on olemassa hyviä äitiysfysioterapeutteja ja osteopaatteja tms. raskauteen perehtyneitä kehonhuollon ammattilaisia, on erilaisia odotusajan tunteja yms. Liikunta on tärkeää, mutta niin myös kehonhuolto, lantionpohjantreeni on tärkeää ja erityisen tärkeää sen rentouttamisen taito varsinkin synnytystä ajatellen. En tiedä missä kunnossa olisin jos en huoltaisi kehoani ja paljon, sillä mullahan on sitten hyvin kipuileva keho raskausaikana. Loppuraskaudessa rentoutuminen on tärkeää, rento keho toimii paremmin kuin juminen keho, myös vauvan on helpompi silloin olla ja asettua optimaaliseen asentoon.

Olen käynyt säännöllisesti itse äitiysfysioterapeutilla, erilaisilla odottajille tarkoitetuilla tunneilla, mm. pilates/jooga ja liitotunneilla. Oon myös tehnyt yksin ja miehen kanssa harjoitteita jotka rentouttavat kehoa ja auttavat vauvaa asettumaan mahdollisimman hyvin, tässä kohtaa kannattaa googlata spinning babies, jos kiinnostaa enemmän. Olen menossa vielä tällä viikolla loppuraskauden synnytykseen valmistavaan ns. hemmotteluhoitoon. Akupisteiden käsittely tulee myös pikkuhiljaa mukaan ruttiineihin ja olkoon se sitten fyysistä tai henkistä vamistautumista niin vadelmanlehtiteetä tulee nyt litkittyä päivittäin!

Synnytykseen valmistautuminen

Tiedollinen synnytykseen valmistautuminen

Toiset janoavat enemmän tietoa, toisilla tieto lisää tuskaa niin sanotusti. Mikä onkaan sitten itselle se hyvä määrä tietoa. Synnytyksen luonnollisesta kulusta on kuitenkin hyvä tietää perusasioita ja itseäni ainakin helpottanut tieto esim. siitä että se 7 cm:n tuska usein helpottaa kun vaan pääsee siitä eteenpäin ja pääsin. Mies on osannut lukea musta, että missä kohtaa synnytystä ollaan kun lakkasin puhumasta, eikä asia ole häntä hämmentänyt. Nämä nyt oli vain pari esimerkkiä ja eihän nämä kaikilla päde, mutta voi yllättää aikalailla ja vaikeuttaa puolison tukemista tai omaa heittäytymistä siihen synnytykseen. On hyvä tietää myös niistä joistakin mutkista matkassa, että jos lapsi ei laskeudukaan tai on virheasennossa, mitä se voi tarkoittaa, mitkä on ehkä yleisimpiä toimenpiteitä jos sellaisia tarvii tehdä. Itselle sektio on ollut aikamoinen peikko ja siihenkin mun oli lopulta tutustuttava ihan oman mielenrauhan vuoksi, että jos se tuleekin eteen niin en menisi ihan paniikkiin tai lukkoon ja voisin silti saada mahdollisimman hyvän synnytyskokemuksen.

On hyvä tietää mahdollisuuksista sekä kivunlievityksessä että synnytysasennoissa sekä aktiivisuuden eli liikkeen merkityksestä. Kivunlievityksistä paikkansa ja aikansa on lääkkeettömillä sekä lääkkellisillä kivunlievityksillä. Lääkkellisiäkin miettivälle on hyvä tiedostaa että niille on tosiaan aikansa ja se ei välttämättä ole se ensimmäinen kipeä supistus ja että ne rajaavat aina jotain muuta pois vaikutuksineen. Voi miettiä, mikä yleensä helpottaa kivussa vaikkei mikään kipu olekaan verrattavissa synnytyskipuun. Jos jo raskausaikana huomaa että esim. lämpö ja vesi tuntuvat hyvältä niin niistä on helppo lähteä liikkeelle ja ne saattavat hyvin toimia synnytyksessäkin. Myös niitä omia reagointitapoja on hyvä tiedostaa. Esim. itse usein kovassa kivussa jännitän koko kehoani ja hengitän huonosti, nämähän ei oikeasti helpota kipua eikä synnytystä muutoinkaan, joten haluan minua muistuttevan rentouttamisesta ja hengityksestä.

Asentoja voi toki miettiä etukäteen ja ainakin tutustua, että hei niitä on muitakin kuin se puoli-istuva, jota ei oikein tutkimukset ylistä edes. Kuitenkin sanoisin, että oman kehon mukaan meneminen on tärkeää. Jos vain pystyy heittäytymään siihen synnytykseen niin keho usein hakeutuu itselle hyvään asentoon. Itse synnytin esikoisen kontillaan ja oikeastaan se oli hyvä asento usein raskaanakin ollessa rentouttamaan mua, mutta siihen myös keho hakeutui synnytyksessä.

Synnytykseen valmistautuminen

Henkinen synnytykseen valmistautuminen

Tämä tulee vähän kahden edellisenkin kautta, pääkoppamme kyllä työstää valmistautumista ja uskoisin että, myös tiedostamattamme. Siinä jo salakavalasti pääkoppa tekee valmistautmista, kun laittaa kaikennäköistä valmiiksi. Itse olen jo esikoisen kohdalla pyrkinyt valmistautumaan jollain tasolla henkisesti siihen synnytys kipuun, suunnata ajatukset siihen, että se on positiivista, synnytystä eteenpäin vievää kipua ja mikä ihana palkinto odottaakaan kaiken sen kivun jälkeen. Kivun kokemus on hyvin yksilöllistä, toisilla synnytkset on kivuliaampia kuin toisilla ja myös jokainen kokee kivun eri tavoin ja se tuntuu eri paikoissa.

Olen miettinyt ja kirjoittanut synnytystoiveitani, käynyt niitä yhdessä sekä mieheni ettädoulamme kanssa läpi. Koen myös hyväksi kirjoitetun lapun ottaa mukaan sairaalaan, enhän tosiaan tiedä missä kohtaa synnytystä olemme sinne menossa ja aina ei huomaa tai pysty sanomaan siinä kohtaa niitä kaikkia asioita. Kuitenkin lappusen on hyvä olla helposti ja nopeasti luettavissa. Palaan kuitenkin vielä noihin synnytystoiveisiin, niistä ei sen enempää tässä postauksessa.

Synnytykseen valmistautuminen

Summa summarum

Se mitä olen kuullut sekä valmistautuneiden että valmistautumattomien synnyttäjien kokemuksia sekä kätilöiden suusta on se, että positiivinen synnytyskokemus on sitä todennäköisempi mitä valmistautuneempi äiti on synnytykseen, mutta kuitenkin pitäen valmistautumisen realistisena. Synnytys voi ilman valmistautumistakin olla oikein hyvä kokemus. Kukaan ei ennakkoon tiedä sitäkään mikä merkitys valmistautumisella voi olla omaan synnytykseen. Jotkut toivovat jälkeenpäin, että olisivatpa olleet valmistautuneempia ja toiset kokevat, että hyvin meni ilman kummempia valmistautumisiakin. Sopivaan valmistautumiseen ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä, mutta liiaksi suunnittelu voi tuoda pettymyksiä. Valmistautua ja toivoa voi kuitenkin, tosiaan pitäen ne realiteetit mukana.

Kuten esikoisen kohdallakin, niin olen nytkin oikein hyvillä mielin tulevasta synnytyksestä.

Jokainen äiti valmistautuu, kuten itse kokee hyväksi. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen ja tapahtuipa se millä tavoin tahansa niin ollaan me äidit aika sankareita!

Toivon kaikille joilla synnytys on edessä hyvää, omanlaista synnytysmatkaa!

Synnytykseen valmistautuminen, miten sinä olet kokenut sen?

Synnytykseen valmistautuminen

Instagramiin olen kuvannut myös videon ig tv:n puolelle, jossa puhun myös tästä samaisesta aiheesta, 
kannattaa siis sekin kuunnella ja löytyy mun profiilista

@outikarita

Suora linkki kyseiseen videoon

IG TV Synnytykseen valmistautuminen

Lue myös esikoisen synnytystarina

Synnytyskertomus

Raskausajan liikunnasta postaus

Raskausajan liikunta, tietopaketti ja omat kokemukset

4 kommenttia

 1. Ninnu kirjoitti:

  Tää oli tosi hyvä. Omista toiveistasi postausta jään odottamaan. Valmistauduin itse kohtalaisesti ja synnytys oli onnistunut. ?

  • outi kirjoitti:

   Kiva kuulla ja ihanaa myös, että synnytyksesi koet hyvänä ❤️
   Nyt pamahtikin blogiin nuo synnytystoiveet 🙂

 2. Susan kirjoitti:

  Itse valmistauduin synnytykseen hyvin, mutta vauva olikin virheasennossa eikä asentoa saatu muutettua. 17 tunnin tuskaisen yrityksen jälkeen kuulin maailman ihanimmat sanat: leikkaussali on nyt valmis. Edes lapsen ensi parkaisu ei ollut niin ihanaa. Joskus leikkaus voi olla myös helpotus ?.

  Aina asiat ei mene niinkuin on suunnitellut ja meillä meni näin. Toivon kuitenkin, että teillä menee niinkuin olet ajatellut. Tsemppiä synnytykseen! ❤️

  • outi kirjoitti:

   Joskus se voi tosiaan olla helpotus ja tarpeen ja myös sektio voi olla oikein hyvä synnytyskokemus ❤️
   Itse pelkään siis ihan kaikkia leikkauksia ja siksi koenkin tärkeäksi myös iihen mahdollisuuteen valmistautua, jotta sekin voisi olla mahdollisimman hyvä kokemus, jos tilanne siihen ajautuisi 🙂

   Kiitos ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *