Hae
Outi Karita

Parisuhde lapsiperheen pyörteissä

Parisuhde lapsiperheen pyörteissä on ollut tällä viikolla vähän keskustelunaiheenakin mun somessa. Taannoin mua haastateltiin Iltalehteen meidän kuukausitreffikätännöstä. Tällä viikolla tuo juttu ilmestyi nettilehden puolella ja nyt tulevana viikonloppuna se on vielä printissä. Tuo lehtijuttu tosiaan käsitteli kuukausitreffejämme, joista olen paljon kirjoitellutkin täällä bloginkin puolella.

Jutun pääset lukemaan alta!

 Outi, 36, käy kuukausittain yllätystreffeillä oman miehensä kanssa: ”Olen aina täpinöissäni”

Parisuhde lapsiperheen pyörteissä –
Parisuhteesta huolen pitämistä

Parisuhteesta voi pitää monin tavoin huolta ja nuo treffit on ollut meillä yksi tapa siihen, mutta vain yksi. Sainkin instassa paljon viestejä kun asiasta herättelin keskustelua, ettei ole mahdollisuutta tuollaisiin treffeihin. Onneksi niitä tapoja on muitakin ja loppujenlopuksi mun mielestä on vielä tärkeämpiäkin tapoja pitää parisuhteesta huolta. Nimittäin mä ajattelen, että tärkeintä on se arjen toimivuus ja siinä toisen huomaaminen ja huomioiminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen. Treffit on sitten ihanaa extraa!

Treffit – Kahdenkeskistä aikaa, joka meillä on ollut parista tunnista vuorokauteen ja kaikkea siltä väliltä. On ollut ihanaa, että meillä on ollut mahdollisuus tällaiseen ja tästä iso kiitos etenkin isovanhemmille ja muillekin, jotka poikaamme haluavat hoitaa. Nimenomaan haluavat! Pojan hoitoa ei ole hoitajat kokeneet kuormittavana vaan kivana juttuna, yhteisenä aikana pikku poitsumme kanssa. Tätä nimittäin multa kysyttiin.

Kahdenkeskinen aika arjessa – Mikäli treffeihin ei ole mahdollisuutta niin löytyisikö arjesta muuten mahdollisuutta kahdenkeskiseen aikaan? Lapsen ollessa yöunilla tai päiväunilla? Varsinkin iltaisin me hyödynnetään tätä aikaa. Tosin, kun poika on saatu unille ei välttämättä jaksamista ole mihinkään isompaan keskusteluun tai muuhun ihmeempään kuin sohvalla rötväämiseen kaksin Netflixiä katsoen, mutta jotain sekin! Siinä samalla voi hieroa toisen niskoja tai jalkoja ja muutamia sanojakin vaihtaa toki. Päiväuniaikaan mies nyt yleensä on töissä, mutta toisinaan viikonloppuisin tuotakin aikaa hyödynnetään yhdessäoloon.

Pusut ja halit – Ylipäätänsä hellyys ja toisen koskeminen, ohimennen hipaisu tai leikkisä läpsäisy pepulle. Pusujen antaminen kotoa lähtiessä ja kotiin tulessa, illalla nukkumaan mennessä. Halaukset ja kainalokkain voi olla lastenkin siinä pyöriessä ja tunkiessa väliin. Itseasiassa koen tärkeäksikin sen, että hellyyttä ja ksoketusta on mysö lapsen läsnäollessa, hän näkee ja kokee vanhempiensa raukkauden myös toisiinsa.

Huomaaminen ja huomiointi – Miten sulla on mennyt päivä? Yhtä tärkeä kysymys kotona olevalle vanhemmalla kuin työssäkäyvällekin. Se on sitä arjen jakamista ja lisää ymmärrystä toista kohtaan myös, kun tietää milainen päivä toisella on ollut ja pitäisihän sen mun mielestä vähän kiinnostaakin. Tästä on helppo lähteä toisen huomaamiseen ja huomiointiin. Kun toisella on ollut raskas päivä voi sanoa, että mene sä nyt hetkeksi vaikka huilaamaan tai anna mä hoidan sen tiskikasan. Myös ilman mitään suurempaa syytä voi toiselle tehdä iltapalan, ladata aamukahvit valmiiksi, tuoda kotiin tullessa kaupasta herkkuja, kukkia, saunaoluen tai toisen mielenkiinnon mukaisen lehden.

Sanat ja kuulevat korvat – Toiselle kauniit sanot, kiitokset ja kehut, myös ne kolme tärkeää ”Minä rakastan sinua”. Pitää myös kertoa omista tunteista, mietteistä yms. ja myös kuuntelevat korvat, on tärkeää tulla kuulluksi!

Oma aika – Kyllä se kummankin mahdollisuus myös omaan aikaan heijastuu perheen lisäksi myös parisuhteeseen. On tärkeää antaa sitä aikaa toiselle ja huomata myös se, että toiselle voi antaa sitä vaikkei toinen sitä pyytäisi tai hakisi. Joskus voi sanoa, että hei, mä voisin lähteä lapsen/lasten kanssa yöksi tai vaikka vain päivänkin ajaksi johonkin. Vaikka mä osaan kyllä hyvin ottaa sen oman aikani, niin kyllä mä koen myös ihanana tunteena sen, että sitä joskus toinen myös tarjoaa.

Monethan näistä asioista ovat tärkeitä myös lapsettomille pareille. Ei anneta sen parisuhteen kadota arkeen. Lapsen syntyessä uppoaa ja saakin upota vauvakuplaan, sinne voi upota myös yhdessä ja muistaa sen parisuhteenkin siellä kuplassa! Sitten koittaa taaperoaika ja molemmat vanhemmat saattavat käydä töissäkin ja arjen kuormittuvuus nousee vaikka on ihanaa, kun on lapsia ja on perhettä. Sen suurempaa rikkautta en ole itse kokenut, mutta tuohan se omat haasteensa myös, enkä edes vielä tiedä mitä haasteita tulevaisuus heittääkään. Itse olen saanut nauttia kotiäitiydestä ja saan siitä vielä nauttiakin tovin, nyt kun pian perheemme kasvaa.

Perheen kasvu tuokin taas varmasti monia uusia juttuja myös tähän parisuhde asiaankin. Treffikäytännöstämme olemme ajatelleet, että katsotaan millaiseksi se muokkaantuu, mutta jollain tavalla pyrimme pitämään yllä kuukausittaista huomioimista isommin. Jos se ei ole ylläritreffit niin se voi olla vaikkapa ruuan tilaaminen kotiin, ehkä isompi hoidossa ja vauva siinä mukana meidän ruoka-/leffahetkellä olkkarissa…. Aika näyttää!

Mitkä on teidän tapoja pitää parisuhteesta huolta?

Muistetaan myös se, että vaikka meilläkin on tällaisia ihania tapoja, niin myös meillä on omat haasteemme ja ristiriitatilanteemme. Me ollaan oltu tänä vuonna 17 vuotta yhdessä, josta 10 vuotta naimisissa. Selvää on, että me halutaan olla ME ja se onkin suuri voimavaramme myös niinä vaikeina ja kipeinä hetkinä, joita kaikissa pitkissä parisuhteissa on! Toista on myös tärkeä muistuttaa näistä läsnäolon hetkistä parisuhteessa jos huomaa kaipaavansa enemmän, jokainen meistä joskus saattaa olla poissaolevampi, ei niin läsnä, arki ja työ saattavat joskus kuormittaa. Silloin on hyvä ja lupa pysäyttää toista.

Lue myös

Riidelläänkö meillä?

Vuoden ensimmäiset treffit, kaksin Turussa!

IG

@outikarita

2 kommenttia

  1. Sara kirjoitti:

    Kirjoitat todella kauniisti parisuhteesta ja sen eteen tehtävistä asioista. Kuten sanoitkin on tärkeää panostaa parisuhteeseen vaikka ei olisikaan perhettä, parisuhde ei koskaan ole itsestäänselvyys. Näitä parisuhde aiheisia postauksiasi on ihana lukea. <3

  2. Kristiina kirjoitti:

    Olis tosi kiva jos kertoisit vähän siitä miten teidän perheessä ja suhteessa jaetaan raha-asiat. Mulla on aika tuore suhde ja olisi kiva kuulla miten ootte saaneet pitkän suhteen aikana nää järjestymään! 🙂 Mulla ja kumppanilla on tosi erilaiset tulot ja siksikin vähän kipuillaan tän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.