Hae
Outi Karita

Meidän Joulu 2019

Meidän Joulu 2019 oli just hyvä!

meidän joulu 2019

Itseasiassa joka vuosi tulee jotain uutta Joulun viettoon ja nytkin puhuttiin Rikun kanssa jo ajatuksia tulevistakin jouluista ja omista toiveista ja ajatuksista niiden suhteen. Niitä on hyvä puhua kyllä ääneen, jotta ylipäätään voi mahdollistua Joulu jokaisen omine toiveineen ainakin jossain määrin.

Meidän Joulu alkoi jo joulukuun alusta tosiaan tonttuovineen ja joulukalentereineen, pikku puuhineen lapsen kanssa ja selvittiin ilman stressiäkin!

Meidän Joulu oli iloinen, lempeä, läsnäoleva. Sopivasti kyläilyä puolin ja toisin eri ihmisten kanssa ja sopivasti oman perheen keskinäistä aikaa.

Meidän Joulu 2019

Nuo edellä mainitut asiat, siitä millainen Joulumme oli, kertoo jo paljon siitä ajatuksesta, jolla Joulua vietämme. Meillä on joitakin tyypillisiä perinteitä, tuttuja jouluruokia, koristeita, lauluja… Uskonnollisuus ei meidän joulunvietossa varsinaisesti näy. Pysähtyminen, yhdessäolo, läsnäolo, läheisten kanssa olo ja heidän muistaminen ovat tärkeitä seikkoja. Jotenkin Joulu on se vuoden päätös juhla enemmän kuin uusi vuosi tavallaan. Tokihan (meidänkin) joulunvietto nykyisellään on saanut vähintäänkin ripauksia myös uskonnolisuudesta, mutta monesti joulunvietto on yhdistelmä monia eri perinteitä. Vaikkei uskonnolisuus varsinaisesti näy meidän joulunvietossa, niin haluamme opettaa ja kertoa lapsellemme Joulun eri merkityksistä ja tänäkin vuonna kävimme avoimen päiväkodin joulukirkossa, josta odotin ja toivoin tosin hieman lapsenomaisempaa. Vielä ei pieni taapero päässyt joulukirkon merkityksestä jyvälle, mutta senkin aika tulee, kuten muidenkin syiden ja tapojen viettää joulua. Nyt on päästy jyvälle kyllä joulupukista ja tontuista, heh.

Lahjat kuuluu myös meidän jouluun, niillä uhkailu ei. Olen itse lahjaihminen ja tykkään muistaa ihmisiä joulunaikaan pienillä lahjoilla. Lahjoissa tykkään keskittyä tarpeisiin tai johonkin, mistä tulee lahjan saaja mieleen, mikä voisi ilostuttaa toista. Pyrin myös enenevissä määrin suosimaan itsetehtyä ja pienyrittäjien suosimista, mutta mitään yhtä tiukkaa linjaa ei ole tässä ja mieskin sai kyllä Peakin hupparin,koska se taas sopi hänelle ja oli tarpeen. Paljon olen pohtinut, mitä joululahjojen merkityksestä haluan viestittää lapsille. En halau viedä täysin tarua Joulupukista pois ja ajatuksissa pyörii Kaapo -ohjelmassakin käytetty kompromissilinja. Osan lahjoista tuo pukki ja osan saattaa antaa sitten läheiset. Haluaisin lapsia ottaa myös tulevina jouluina mukaan lahjojen mietintään, mitä voisi ystävälle tai kummille antaa, miten muistaa isovanhempia ja ehdottomasti mukaan näihin eri joululahjakeräyksiin miettimään myös sitä, mitä voisi antaa tuntemattomalle lapselle… Toivon myös, että osaamme opettaa lapselle lahjojen arvostamista ja kunnioittamista ja siksi toivonkin niitä kohtuudella. Tänä vuonnahan parasta oli lahjapakettien avaaminen ja jokaisen kohdalla tuli taaperolta kommentteja ”oho”, ”wau” ja ”kato äiti/isi”. Innokas taapero oli myös jakamaan lahjoja toisille. Kaikki lahjatolivat kyllä mieluisia niin Lukalle kuin meille vanhemmillekin! Yksi lahja toi erityisesti tipan silmään, siitä en valitettavasti voi laittaa kuvaa, mutta se on tyyny, jossa kuvassa Luka on hyvän ystävänsä kanssa <3

meidän joulu 2019

meidän joulu 2019

meidän joulu 2019

meidän joulu 2019

Pst. mullehan tuli aika pinkki Joulu, heh!
Näistä kuvista puuttuu myös muutama materiaaliton lahja, kuten kahdenkeskinen kylpylä getaway!

Meidän Joulu 2019

Aatonaattona oltiin jo Rikun vanhempien luona jouluruoalla. Illalla kävimme yhdellä hautausmaalla. Jouluaattona kävimme toisella, sytyttämässä kynttilöitä yhteensä 5.

Jouluaattona vietimme rauhaisan aamupäivän kotosalla joulusaunan ja riisipuuron merkeissä. Vanhemmilta jäi tänä vuonna katsomatta perinteiset Lumiukko ja Joulurauhan julistus, mutta sentään poika ihmetteli Lumiukkoelokuvaa. Puolenpäivän jälkeen otimme suunnan Rikun veljen luokse, jonne ensin vain Luka jäi nukkumaan päiväuniaan ja me lähdettiin Rikun kanssa vielä toiselle hautausmaalle viemään kynttilöitä.

Jouluaattona vietimmekin sitten päivää ja iltaa Rikun veljen perheen luona. Joulupukki kävi jo päivällä ja Lukakin oli innoissaan pukista. Kuitenkin sen verran jännä päivä oli, että väsytti poitsuakin ihan eri tavalla. Jouluruokaa laitettiin ja syötiin yhdessä. Illalla sitten hyvissä ajoin kotiin ja Rikun kanssa vielä pojan mentyä unille herkuteltiin kaksin juustoja vaikka silmäluomet kovasti painoivat.

meidän joulu 2019

Joulupäivä viettiin sitten kolmisin tai oikeastaan nelisin, kun lasketaan tuo kovasti masussa bilettävä beibi mukaan, hih! Käytiin ulkoilemassa, nukuttiin päikkärit koko perhe, syötiin ja leikittiin sisällä. Rentoiltiin ja kotoiltiin! Tällainen päivä itseasiassa juurikin aaton perään teki tosi hyvää!

Tapaninpäivänä oli meidän vuoro ottaa vieraita vastaan. Aamupäivällä mun isäni tuli kyläilylle ja glögille meille. vähän myöhemmin päivällä sitten mun äiti, hänen miehensä ja mun veli tulivat meille. Kaikki asuvat vähän pidemmällä. Vietettiin sitten vielä Joulua heidän kanssa jouluruuan ja lahjojen kera.

Vaikka joitakin uusia ajatuksia ja toiveita syntyi tuleville Jouluille, niin…

Meidän Joulu oli just hyvä!

Nyt myös mieli on jotenkin tosi rentoutunut ja on vaan tosi hyvä olla!

meidän joulu 2019

Lue myös

Joulu omalla tavallaan

Joulun uhkaus, tuhma vai kiltti, ajatelkaas…

Seuraa menoa instassa

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.