Hae
Outi Karita

Kuivaksi oppiminen vaippatouhuista (kestot-kertsit)

Kuivaksi oppiminen
Kestoja, kertsejä, pottailua, pikkareita, vahinkoja….

kuivaksi oppiminen

Kestot – Kertsit

Meidän vaippatouhuista ollaan säännöllisesti kiinnostuneita. Meillähän on ollut pääasiassa kestovaipat käytössä ja melkein vuoden ikään vain kestovaipat sairaalasta kotiuduttua. Kertakäyttövaipat eli kertsit tuli käyttöön viime syksyn etelänmatkan myötä ja tuon jälkeen ollut kertsit käytössä myös lyhyemmillä viikonloppureissuilla. Reilu vuoden iässä myös siirryttiin kertsejä käyttämään öisin. Kestot on olleet pääasiassa vaippoina ja ollaan ne koettu hyviksi ja helpoiksikin. Ei olla koettu myös niistä kovin suurta vaivaa, onhan niissä oma juttunsa, mutta rutiiniksi ne muodostuvat nopeasti. Jotenkin niiden täyttämiseen koukuttuu, on ihana sulkeutua kodariin, laittaa äänikirja soimaan ja näprätä pyykkien parissa.

Kestojen kanssa alkuun mietein, että miten mä ne osaan täyttää ja on vaikka mitä nimiä niille eri imuille, joita vaippojen täytteenä on, on nopeaa ja hidasta, on perhostaittoa ja ties mitä. Mulla yks hyvä ystävä on kestoillut kolmen lapsen kanssa ja saatiin sieltä paljon kestoja ja neuvoja. Myös eräältä tutulta täältä Porista olen ostanut ison määrän kestoja ja haalinut myös sieltä sun täältä sekä käytetettyjä että uusia äitiyspakkausten kestoja kirppishinnoin. Mä en ehkä osaa kertoa kauhean hyviä täyttö- ja materiaalivinkkejä, mutta kyllä niihin vain oppii, vaikka itselläkin ne aiheuetti ennen käyttöä jo päänvaivaa. Oppii tunnistamaan nopeat ja hitaat imut ja tulee omat lempparit. Musta noissa vaipoissa on hyvä olla nopeaa ja hidasta imua kumpaakin ja vaipan ihoa vasten tulevia pintojakin on monenlaisia, itse tykkään eniten sellaisista coolmax kankaista ihoa vasten noissa vaipoissa. Meillä on ollut hirmu paljon erilaisia vaippoja käytössä. Ihan pikkuvauva aikana totsbots -merkkiset oranssit vaipat oli ihan parhaiten istuvia ja näitä kuullut monen muunkin kehuvan. Meillä myös on kestot hirmu pitkäikäisiä, kokoa ei tarvi kovin usein vaihtaa, kun poitsu on ruuminrakenteeltaan solakka. Monissa vaipoissa on myös säädöt pienempään ja isompaan kokoon. Meillä on jäänyt muutamat valmiiksi haalitut l koon vaipat nyt vallan käyttämättä, kun m koko on riittänyt mainiosti tähän asti.

Sen lisäksi, että kestot on ekologinen vaihtoehto, niin ollaan kyllä säästetty pitkä penni kestoja käyttämällä. Ollaan kulutettu kestoihin nyt melkein kahden vuoden aikana alle 100 euroa ja montakaan kertsipakettia ei ole tarvinnut ostaa. Pyykkääminen ei kuitenkaan merkittävästi ole myöskään kasvanut kestovaippojen myötä, kaksi-kolme kertaa viikossa täysi vaippakone pyörinyt. Me oltiin hyvin asennoiduttu ja valmistauduttu kestojen käyttöön, mutta ymmärrän hyvin, ettei ole kaikkien juttu. Helpointa se kestoilun aloittaminen varmastikin on, kun heti ottaa vaan käyttöön ja muodostaa heti rutiinin, mikäli niiden kokeilu kiinnostaa.

Nyt ollaan jätetty kestot pois käytöstä, oikeastaan viime viikolla. vaippoja kun ei kulu juuri yhtään ja kertsien housuvaipat on näppäriä tuossa pottailutouhussa ja toisaalta niitäkään kun ei juurikaan mene roskikseen tällä hetkellä.

Facebookissa on alueellisia ja valtakunnallisia kirppisryhmiä kodin kestojen suhteen ja niistä tekee kyllä hyviä löytöjä ja saa hyviä vinkkejä!

kuivaksi oppiminen – Pottailutouhua

Poitsulla oli alle vuoden iässä jo ihan selkeä rytmi, että teki kakkat aina aamupalapöydässä. Alettiin siinä sitten alle vuoden iässä pottailemaan joka aamu ja poitsu alkoi oikeastaan heti ihan viihtyä potalla, kun oli musiikkia tai kirjaa ja sitten myöhemmin joskus tuli myös Pipsa Possu youtubesta kuvioihin, kun reilu vuoden iässä alkoi kiinnostua katsomaan joitain lastenohjelmia. Nopeasti päästiinkin siihen, että aamuisin saatiin saalis pottaan. Potan lisäksi meillä ollut myös ihan supistaja vessanpytyssä ja siinäkin poika viihtyy hyvin. Joskus myös päiväunien jälkeen pottailtiin hyvillä tuloksilla, kun päikkäreiden jälkeen alkoi usein olemaan vaippa kuiva tuossa vuoden vaihteessa. Tosin välillä ollut niin nälkä ja halipula siinä kohtaa, että pissat ehti tulla vaippaan ennen pottailua.

Puolentoista vuoden iässä tuossa keväällä sitten tuli täys stoppi pojalle. Istui kyllä potalle, mutta hyvin, hyvin harvoin sinne mitään teki ja yleensä tarpeet tuli pottailun jälkeen heti vaippaan kun vaippa vain laitettiin. Tuli jonkin asteinen minä itse -vaihe ja tää liittyi selvästi siihen, häntä ei määrätty, koska ja minne tarpeet tehdään.

kuivaksi oppiminen

Nyt kesällä alettiin pitämään poikaa yhä useammin ilman vaippaa kotona varsinkin aamuisin ja päiväunien jälkeen, käytiin potalla ja sanoitettiin asiaa. Vahingoilta ei säästytty tietenkään, ei sitä odotettukaan. Onneksi vahingot tuli pääasiassa laittialle, matolle ei kertaakaan, mutta pari pissavahinkoa sohvalle kyllä ja kerran myös kakat olkkarinpöydälle, OMG! Näissä tilanteissa aina sanoitettu asiaa torumatta ja ymmärtäen, että vielä valmiuksia ennakointiin ei vain ole, mutta silti haluttiin vaipattomuutta kotona kokeilla edelleen pienissä määrin. Poitsu myös usein osallistui itse lattian kuivaamiseen. Samoin kun on saanut potasta kaataa itse tuotoksensa pyttyyn ja vetää vessan, sanoo muuten perään aina ”hei hei” ja on kovin ninnoissaan tästä.

Sitten aivan yllättäen poitsu alkoi kertoa sanalla ”kakka” hätäänsä ja alkuun se ilmoitus tuli siinä kohtaa kun pissat tai kakat olivat jo tulleet tai tulivat parasta aikaa. Nyt hän vuoden ja 9 kuukauden iässä on jo parin-kolmen viikon ajan kertonut hätänsä jo ennakkoon. Toki meillähän nyt huudellaan sitten miltei koko ajan pissaa ja kakkaa. Neuvotaan menemään potalle, kun asiansa ilmaisee, joskus se on vaan huutelua ja menee kyllä sitten potalle kun on sen aika. Vahinkoja ei oikeastaan enää tapahdu, mutta kodin ulkopuolella pissa saattaa tulla vaippaan. Välillä kyllä pidättääkin kotiin asti ja ollaan käyty myös mm. kauppakeskuksen vessassakin kun on hätänsä kertonut ja on pystynyt pidättämään kun on sanottu,e ttä mennääs sitten vessaan, puskapissat ei onnistu vielä. Poitsu on aina ihan innoissaan tuotoksistaan pottaan ja innolla lähtee pottaa tyhjentämään vessaan, meillä siis potta koristaa olohuonetta ja vessassa on supistaja jos siellä käy asioilla. Vähän vaarallista meininkiähän tuo on, kun ottaa potasta tuon kippasen käsiinsä ja lähtee se käsissä juoksemaan ja etsimään äitiä ja isää esitelläkseen tuotoksiaan, heh.

kuivaksi oppiminen

kuivaksi oppiminen – Yökuiva

Meillähän on ollut koko viime viikon joka aamu yövaippa täysin kuiva ja vasta hetken päästä heräämisestä tekee asiat pottaan. Yksi yö keskellä yötä heräsi ja sanoi ”kakkaa”, taputtelin vaan pojan takaisin uneen ja mietein aamulla, että taitaa vaippa olla märkä, mutta eipä ollut. Meillä on aina kaikki taidot tullut uniin, joten ehkäpä oli juuri sitä taitojen läpikäymistä. Ei silti vielä ehkäpä uskalla jättää yövaippaa pois, mutta hienosti tämä tuntuu edistyvän. Katsotaan sitten jos tätä yökuivuutta jatkuu pidempäänkin yhtäjaksoisesti. Tänä aamuna olikin sitten pissaa vaipassa kun herättiin, joten tosiaan, katsellaan vielä hetki…

kuivaksi oppiminen – Täysin kuiva

Veikkaan, että kahden vuoden iässä ollaan kyllä täysin kuivia, mutta tiedostan myös sen, että tässä voi tulla takapakkeja. Varsinkin tulevat ulkomaanreissailut mielessä, että silloin saattaa taas vaippoja kulua enemmän. Nythän niitä ei kulu juuri yhtään, viikossa on useampi päivä jolloin ei ole yhtään pissaa tullut vaippaan. Edelleen tosiaan öisin pidetään toistaiseksi vaippaa, katsotaan jos  pysyy kuivana nyt taas pidempään, niin sitten harkitsen vuodesuojaan siirtymistä. Ja kodin ulkopuolella vaippa myös päällä edelleen. Olohuoneen sisustukseen kuuluu nyt potta, jotta se on helposti ja nopeasti saatavilla nyt harjoitteluvaiheessa. Poikakin tykkää muuten kovasti sisustella, heh.

kuivaksi oppiminen

kuivaksi oppiminen – Valmiudet

Oon tosi yllättynyt, että tää on tapahtunut näin nopeasti ja aikaisin ja oikeastaan lähtenyt paljolti pojasta itsestä. Toki sillä on varmasti ollut vaikutusta, että potta on tullut tutuksi ja ollaan oltu kotona ilman vaippaa pelkäämättä väistämättömiä vahinkoja. En tiedä voisiko kestoilla olla myös vaikutusta, tämän suuntaista olen kuullut, että kestovaippailijat saattavat oppia aikaisemmin kuivaksi ja muutenkin taas nykyisten supermukavien kertsivaippojen myötä lapset oppisivat aiempaa myöhemmin kuiviksi. Mulla ei ole jaksaa näistä nyt mitään juttua, mutta tällaisiin ajatuksiin olen joskus törmännyt mediassa ja voihan näissä jotain itua ollakin. Missään nimessä tätäkään asiaa ei kannata alkaa vertailemaan, jokainen oppii omalla tahdillaan ja paljon on valmiuksien kypsymisestä kuitenkin loppuviimeksi nämä asiat kiinni. Mitä MLL:n sivuilta aiheesta kuivaksi oppiminen luin niin…

”Lapset oppivat kuiviksi eri-ikäisinä, yksi aikaisemmin, toinen myöhemmin. Viisas vanhempi ei ota asiasta paineita eikä vaadi lasta kypsymään liian aikaisin. Jotkut lapset oppivat päiväkuiviksi 3 vuoden ikään mennessä, osa 3-4 vuotiaina ja tämänkin jälkeen voi sattua silloin tällöin vahinkoja. Lapsi ei voi hallita suoltaan ja virtsarakkooaan ennen kuin hänen hermostonsa on kehittynyt riittävästi

kuivaksi oppiminen

Sivuilla oli annettu myös iät missä iässä mikäkin tapahtuu eri kypsymisvaiheissa. Alla vielä nuo vaiheet kuivaksi oppimiseen tuolta MLL:n sivuilta poimittuina.

”Lapsi tunnistaa, että hänellä on vaipassa kakka tai pissa. Tähän lapsi pystyy aikaisintaan 15 kk:n iässä.

Lapsi ymmärtää pissaavansa tai kakkaavansa ja kertoo siitä muille. Tämän lapsi osaa aikaisintaan 18-24 kk:n iässä.

Lapsi kertoo, että hänellä on hätä ja pyytää päästä potalle. Tämän lapsi oppii usein 2,5-3 -vuotiaana. 

Lapsi hallitsee rakkoaan siten, että pystyy pidättelemään jonkin aikaa. Tämä alkaa onnistua noin 3-vuotiaana.”

Lisää aiheesta

MLL: Vanhemmille vinkkejä lapsen kuivaksi oppimiseen

kuivaksi oppiminen

PST.

Mistäköhän voisi löytää solakalle pojalle sopivan kokoisia alushousuja? H&M pienin koko 92 kyllä pysyy jalassa, mutta voisi olla vähän pienempääkin. Lindexin 86/92 koon boxerit taas tippuvat jalasta. Ja nää oli pienimmät koot näissä kyseississä kaupoissa.

Miten teillä kuivaksi oppiminen on tapahtunut?

Heräsikö jotain kysttävää, vaikkapa noista kestoista?
Vastailen kyllä kommenteissa, mitä osaan!
Ja saa kysyä muustakin!

Lue myös

Elokuussa uutta kohti

IG

@outikarita

5 kommenttia

 1. Mimi kirjoitti:

  Jesper Juniorin koko 90 boxerit hyvät meidän hoikalle pojalle, joka käyttää 92/98 vaatteita 🙂

 2. Jannai kirjoitti:

  Meillä on kaksi poikaa, 2,5v ja pian 4v. Kumpaakaan ei olla ”opetettu” potalle, koska lapsia ei ole potta kiinnostanut. Eikä kyllä itsekään jaksettu tehdä asian eteen mitään. Isompi ilmoitti 2v2kk, että on iso poika ja käy pöntöllä nyt. Sen jälkeen on ollut päiväkuiva ilman vahinkoja. Öisin vaippa on edelleen. Pienempi alkoi omasta aloitteestaan käydä 2 vuotiaana potalla yhtenä päivänä, eikä ole sen jälkeen tarvinnut vaippoja laisinkaan 🙂

 3. Katja kirjoitti:

  Meillä hoikalle pojalla pysynyt tuossa iässä paremmin sellaiset pikkuhousu malliset ei siis boxerit. Esim Tokmannilta löytyy kokoa 90.

 4. Janika kirjoitti:

  Kapphallin bokserit ?

 5. Susan kirjoitti:

  Aura oppi pottailun päiväkodissa terveisin laiskat vanhemmat ?. Sitten hän vaan alkoi kotonakin käydä potalla. Nyt 2,5 vuotiaana potta ei todellakaan enää kelpaa, koska isot tytöt käy pytyllä, myös päiväkodissa. Sellainen pytynsupistaja meillä oli testissä mutta oli turhake. Ja tosiaan vaipaton tapaus. Me ei muisteta yleensäkään hänelle pissalla käyntiä ehdottaa, vaan hän käy kun on hätä. Ja osaa hyvin pidättää, mikä on esimerkiksi autoillessa tosi hyvä juttu ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.