Hae
Outi Karita

Voiko positiivisuus mennä yli?

Viime viikolla Keskeneräiset äidit julkaisivat podcast -jakson, jossa aiheena oli Positiivinen ajattelu: Teennäistä tunteiden tukahduttamista vai lempeää myönteisyyttä? Podcastaia pitävät ihana Petra ja Säde ja he pyysivät jos kuuntelisin jaksom ja jakaisin omia ajatuksiani instassa aiheesta. Jakso herättikin paljon ajatuksia ja tein jaksoa kuunnellessani muistiinpanoja jo tänne bloginkin puolelle luonnoksiin. Instassa stoorin puolella höpöttelinkin sitten pitkät pätkät ja tuo mun juttelu löytyy edelleen instagramin profiilistani kohokohdista, otsikon Positiivisuus kohdalta. Kannattaa käydä kuuntelemassa siis sekä Keskeneräisten äitien jakso,löydät heidät IG:stä ja podit ovat kuunneltavissa Spotifyssä, Soundcloudissa ja Apple Podcasteissa ja sitten voi kuunnella nuo munkin höpöttelyt siihen jatkoksi mun instasta. Nyt vielä postaustakin aiheesta, kun ajatus niin virtasi.

Positiivisuus

Positiivisuus, yks mun lemppariaiheista! Mähän tituleeraan itseäni positiiviseksi Porilaiseksi ja monet myös mua kuvaavat positiiviseksi ihmiseksi. Olen oikeasti sitä ollut pienestä asti. Voiko sitten positiivisuus olla teennäistä ja tunteiden tukahduttamista tai voiko se mennä yli vai voiko se olla ihan aitoa? Nopeasti voisin vastata näihin kaikkiin kysymyksiin kyllä, mutta sitten tuleekin se mutta…

Luonnollinen ihmisestä kumpuava positiivisuus on aitoa ja toisilla meistä on vain enemmän sellainen positiivinen elämänasenne luonnostaan ja ehkäpä lapsuudessa omaksuttuna. Aitoa positiivisuutta ei voi mielestäni olla tukahduttamalla ikävämpiä tunteita. Positiivisen elämänasenteen taustalla mun mielestä on juuri se tunteiden laaja kirjo ja niiden hyväksyminen ja käsittely. Tunteet eivät valehtele ja ne onkin tärkeä oppia kohtaamaan ja käsittelemään. Silloin se positiivisuuskin jaksaa pysyä yllä ihan luonnostaan. Kukaan ei jaksa olla aidosti positiivinen, mikäli jättää muut tunteet huomiotta. Jokaisen meidän elämään kuuluu hyvin laaja skaala tunteita ja kaikki tunteet ovat täysin sallittuja. Niiden äärelle on tärkeä pysähtyä ja toisinaan tutkailla mistä ne oikeasti kumpuavat, mitä on niiden taustalla ja tällöin niistä voi päästä eteenpäin eivätkä ne jää taakaksi. Tunneasiat ovat myös mun lemppariaiheita, mutta ei mennä niihin tämän enempää, kuitenkin on tärkeää huomata kaikkien tunteiden merkitys tähän positiivisuuteen.

Tuossa podcast -jaksossa tuli hyviä pointteja, jotka kirjoitin ylös, kuten juurikin se, että on hyvä oppia sietämään myös niitä epämukavia tunteita ja tärkeätäkin. Kaiken ei tarvitse olla vain ihanaa ja positiivista aina, se ei vain ole mahdollista. Jaksossa sanottiin hienosti, ”positiivisessa ajattelussa ei ole pakko kaikesta löytää positiivista, mutta se on uskoa vaikeissa hetkissä”. Allekirjoitan tuon! Mä olen elämässäni kokenut todella vaikeita asioita ja käynyt syvissäkin vesissä, mutta aina mulla on ollut uskoa tulevaan ja johonkin parempaan. Se, että vaikeista asioista on selvitty ja opittu elämään niidenkin kipeiden asioiden kanssa, joita ei voi muuttaa on vain lisännyt sitä mun uskoa ja positiivista elämänasennetta. Tähän asti ainakin kaikesta on selvitty ja opittu huomaamaan myös niinä vaikeina aikoina se, että silloinkin on hetkiä, joissa on hyviä asioita läsnä ja voi pysähtyä nauttimaan niistä!

positiivisuus

Voiko positiivisuus mennä yli? Voiko sitä teeskennellä?

Kuten sanottu, loputtomiin sitä ei voi teeskennellä ja loputtomiin ei voi tukahduttaa vaikeita tunteita, sillä silloin ne vain kasaantuvat ja ovat aidon positiivisuuden esteenä. Tälläistä yrittäessä positiivisuus menee yli. Joskus on ihan paikallaan tsempata itseä tai toisia positiivisiin fiiliksiin, mutta sekin voi mennä yli silloin kun jyrätään toisen tunteet, vähätellään tai mitätöidään. Vaikeissa hetkissä ja mietteissä, kun toinen voisi oikeasti kaivata vain kuuntelua, aktiivista kuuntelua (josta voisinkin tehdä joskus oman postauksensa). Olen huomannut itsessänikin sellaisen piirteen, mitä olen lukenut erityisherkkien varsinkin paljon tekevän, yrittävän korjata toisen ongelmaa tai tunnetta esimerkiksi kertomalla vaihtoehtoisia katsantakantoja joihinkin asioihin. Olen kiinnittänyt tähän huomiota ja korjannut käytöstäni aktiivisemman kuuntelun puolelle, jossa mm. voidaan sanoittaa ”kyllä, susta tuo tuntuu pahalta”, jolloin toinen kokee varmasti paremmin itsensä kuulluksi ja ymmärretyksi kuin, että sanoisi, että kyllä se siitä taas. Mutta ei mennä tällä kertaa tähän aktiiviseen kuunteluun tämän enempää, mutta vahvasti tämäkin liittyy asiaan ja tämä on juuri asia, jossa se positiivisuus voi mennä yli.

Podcastissa oltiin myös mainittu tämän hetken yksi trendi puhua siitä, miten negatiiviset asiat tulisi poistaa elämästä. Niitä kun ei voi täysin koskaan poistaa ja niiden kautta uskon, myös meidän osaavan paremmin nauttia positiivisista hetkistä. Toki tiettyyn pisteeseen asti on tärkeää miettiä ja priorisoida elämässään asioita mihin haluaa käyttää aikaansa, mistä saa enemmän hyvää kuin huonoa, keille ja mille haluaa aikaansa antaa. Entä kun ystävällä on vaikea elämänvaihe ja hänestä ei kauheasti positiivista tunnetta välity toiselle, hylätäänkö me ystävä tällöin, koska ei haluta pyöriä negatiivisuudessa? Toivottavasti kukaan ei toimi näin, vaan tukee ystävänsä vaikeaa aikaa, kuuntelee ja on läsnä. Kaikille meillä tulee elämässä vaikeita aikoja.

positiivisuus

Positiivinen some

Mun someni on vahvasti positiivissävytteinen, mutta kerron siellä myös ajoittain vaikeimmista hetkistä ja asioista, pyrinpitämään someni elämänmakuisena ja en oikeastaan muuten osaakaan somettaa. Jokainen vetää itse rajan mitä somessa jakaa ja itsellä esimerkiksi ikävissä tunteissa ja asioissa raja vetäytyy vahvasti siihen, etten vedä muita ihmisiä mukaan tavalla joka voisi tuntua heistä pahalta. Tällöin myös osa itselleni vaikeista ja kipeistä asioista voi jäädä somen ulkopuolelle, kuten juurikin ihmissuhteisiin liittyvät asiat. Myös podissa puhuttiin siitä, mille asioille some on turvallinen foorumi. Silloin kun asiat ovat itselle vielä todella kipeitä ja myös näiden kipeiden asioiden käsittely on kesken, ei some ole varmastikaan se omille tunteille ja itselle turvallisin paikka puhua asioista. Jokainen vetää omat rajansa ja jokainen myös somettaa tyylillään, ei siinäkään ole mitään pahaa, että jakaa vain positiivista ja kaunista. Someseuraajan on tärkeä muistaa, että jokainen sometili on vain pala kyseistä ihmistä.

positiivisuus

Positiivisuuden lisääminen

Positiivisista asioista puhuminen lisää sitä positiivisuutta ja hyvää fiilistä, näinhän se on! Positiivinen ajattelu kasvattaa sitä omaa positiivista asennetta ja sitä kun jakaa ympärilleen lisääntyy ympäristössäkin positiivisuus. Tunnekasvatus on myös yksi lempiaiheitani ja toki positiivisten tunteiden lisäksi haluan mallintaa ja mm. sanoittaen opettaa lapselleni kaikkia tunteita ja harjoitella yhdessä niiden käsittelyä. Toivon myös, että omalla positiivisella asenteellani on vaikutusta lapsenikin tulevaan elämänasenteeseen. Itseään voi aina kehittää ja sitä omaa elämänasennettaankin harjoittaa ja podissakin mainittu kiitollisuuspäiväkirja on oiva välie tähän. Miettiä vaikka illalla 3 hyvää asiaa päivästään. Kaikista ei tarvi tulla yhtä positiivisia, mutta kyllä se positiivisuus tuo paljon voimaa elämään ja toivoisin sitä ripauksen jokaisen elämään ja asenteeseen.

positiivisuus

Menikö nyt positiivisuus yli?
Toivottavasti ei ja sait ajatuksetsa kiinni!
Jätä ihmeessä kommenttia ja kysymystä jos jotain ajatuksia heräsi!

positiivisuus

Muista pistää seurantaan instassa sekä Keskeneräiset äidit että myös mun tili, jos et vielä seuraa!

Keskeneräiset äidit

@outikarita

Lue myös

Älä laihduta -päivä ja minä

Kehopositiivisuus vanhemmuudessa

Kirja, josta löysin itseni (erityisherkkyys)

Kuvat Suvi Elo @suvielo

13 kommenttia

 1. Noora kirjoitti:

  Valitettavasti mulla ei oo mitään mielenkiintoista sanottavaa aiheesta, oli vaan pakko kertoo että jotenkin aivan ihania nää tän postauksen kuvat!

 2. Niina kirjoitti:

  kyllä se voi mennä yli ja sitä voi esittää..

  • outi kirjoitti:

   Hmm, olisi mielenkiintoista ollut kuulla lisää näkökulmastasi ?
   Itsehän kirjoitin myös näistä asioista, milloin ja miten positiivisuus voi mennä yli ja omasta mielestäni ainakin siinä, että sivuutetaan muiden tunteet ja ajatukset positiivisuuden nojalla.

   Toisaalta ajattelen ja uskon kyllä, ettei kukaan ainakaan somen ulkopuolella voi teeskennellä positiivisuutta loputtomiin, tekstissäni selitin tätä ajatusta pidemmin ?

  • Petra kirjoitti:

   Somessa ja etäisissä suhteissa se on varmaan mahdollista. Kaikkein lähimpänä olevat tietävät yleensä kokonaistilanteen paremmin, harva jaksaa ihan kaikille ylläpitää kulissia. Ja toisaalta, kaikille ei tarvitse kaikkea jakaa, kaikille ei tarvitse näyttää kaikkia puolia, se on ihan ok. ?

 3. Heltsu kirjoitti:

  Kyllä se, että somessa ollaan yltiöpositiivisia mutta ilman somea se on jotain ihan muuta niin pistää miettimään kumpi se totuus on.

  • outi kirjoitti:

   Tunnet siis kenties tällaisen ihmisen?
   Kummassakin puolessa varmaan piilee totuus ja asiastahan voisi keskustella ?
   Ihmisestä itsestään se somekäytlskin kumpuaa ?

 4. Petra kirjoitti:

  Kiitos ihanasta postauksesta! ? Tosi hyviä ajatuksia Outi! Must toi oli muuten tosi tärkeä pointti, että somessa pitää jakamisessaan muistaa aina pitää mielessä, liittyykö sisältö johonkin toiseen ihmiseen, esim. parisuhteeseen, ettei jaa avoimesti sellaista, mikä toisesta tuntuu ikävältä.

  Aito elämänmyönteisyys todella kumpuaa sisältä, joidenkin voi olla vaikea uskoa sitä, ja siksi se ärsyttää. Ikävää, että joutuisi ikään kuin ”selittelemään” !

  Odotan sun aktiivinen kuuntelu- postausta!

  ?

  Petra

  http://www.arkeenkatkettyaarre.fi
  Keskeneräiset Äidit-podcast

  • outi kirjoitti:

   Kiitos Petra, ihana kuulla että tykkäsit ja ihana kuulla myös, että aktiivinem kuuntelu -postaus kiinnostaisi ❤

   Se on kyllä ikävää, kun välillä tulee tunne, että omaa positiivisuutta pitäisi selitellä ja puolustella ?

 5. Susan kirjoitti:

  Aivan mahtava teksti positiivisuudesta! Itse olen juuri lähiaikoina miettinyt kovastikin positiivisuutta ja onnellisuutta. Elämässäni oli yksi ihminen, joka kokoajan haukkui muita ja teki minulle surullisen mielen, kun jouduin sitä kuuntelemaan. Lopulta otin itseäni niskasta kiinni ja kerroin hänelle etten halua enää kuulla. Sen jälkeen ei olla oltu pahemmin tekemissä. Harmillista, mutta toisaalta mulla on hyvä ja positiivinen olla! Eli ratkaisu oli oikea vaikka pitäisi ymmärtää että hänellä voi olla paljon ongelmia elämässään ja purkaa niitä tuolla tavalla ?.

  Itsekin tunnekasvatan lasta ja sanoitan tunteita. Ja hyvä tyttö näyttäisi kasvavan ❤️. Minulla on muutama ystävä, jotka osaavat todella hyvin kuunnella antamatta neuvoja ja itsekään en neuvo. Se on meinaan todella kamalaa kun kertoo ongelmistaan ja toisella on ohjeita vaikka millä mitalla.

  Itse kerron somessa niin hyvät kuin huonotkin, toki pitää tosiaan miettiä, ettei ihan kaikkea sano ?. Olen silti livenä sellainen tuuliviiri, että pakko olla somessa itseni näköinen tai muuten kaverit pitäisi feikkinä ?.

  Paljon herätti ajatuksia tämä kirjoitus. Kiitos taas ?

  • outi kirjoitti:

   Kiitos Susan ❤
   Kommentistasi välittyy, että ehkä mietit vielä jotain tuosaa, oletteko kunnolla keskustelleet. Toki hyvä että susta tuntuu hyvältä.

   Se on joskus vaikeaa olla ja kuunnella vain, neuvoilla yleensä tarkoitetaan vaan hyvää ja se on varmaan eräänlainen omaksuttu tapa, jota toki voi tarkkailla itsessään ja tarpeen mukaan pyrkiä muuttaamaan käytöstään, jos se menee ikäänkuin yli. Joskushan neuvot ja uudet ajatulset ovat myös hyväksi, pitää osata lukea tilannetta ja tosiaan myös kuunnella ?

   Kiva kuulla, että ajatuksia heräsi ❤

   • Susan kirjoitti:

    Toki haluaisin jutella vielä asiasta hänen kanssaan mutta vaikeaa se on kun toinen ei vastaa puheluihin tai soita takaisin. Ainoa, mikä asiassa mietityttää on se, että tykkään kovasti hänen lapsistaan ja haluaisin olla heidän kanssaan tekemisissä.

    Mutta moni on sanonut että kaikkea ei voi saada ja pitää ajatella omaa hyvinvointia eikä aina muita, joten oma hyvinvointi on nyt etusijalla ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.