Hae
Outi Karita

Talous ja työt hoitovapaalla

Hoitovapaalta terveisiä

Mähän oon siis hoitovapaalla tällä hetkellä ja kodinhoitotuella tässä elellään. Onneksi meen talous ei oo näiden mun tulojen varassa tällä hetkellä, sillä tuo kodinhoitotukihan ei ole hirmu iso. Mulla on ollut alusta asti ajatus, että haluaisin olla mahdollisimman pitkään kotona kotiäitinä, mutta tietenkään asia ei ole yksin mun päätettävissä ja talouskin pitää ottaa huomioon. Vanhemman hoitovapaalle jääminen on mun mielestä perheen yhteinen päätös, koska siinä on koko perheen taloudesta ja yhteisestä elämästä kyse. Mies on alusta asti ymmärtänyt mun toiveeni olla kotona ja nähnyt sen myös arvokkaana asiana. Me ollaan yhdessä punnittu sitä, että kuinka kauan voin olla kotona, koska kyllähän se taloutta tiukentaa. Vaikken minä nyt tuo juurikaan tuloja perheemme talouteen, niin mun panostus on hieman eri asioissa ja näin me se ajatellaankin. Panostus yhteiselle elämälle ei meillä tarkoita talouden jakamista 50/50eikä myöskään hoitovapaan jakamista 50/50, vaan kumpikin antaa oman panoksensa meidän yhteiselle elämälle ja siihen liittyy talouden lisäksi myös paljon muuta. Elämäntilanteesta riippuu, missä panostus kummaltakin on. Panostus yhteiseen elämään on jokatapauksessa kummaltakin 100%. On aivan mahtavaa, että tämä on ollut mahdollista!

Kuinka kauan tämä on mahdollista?

Niin, tällä hetkellä mulla on hoitovapaata haettuna elokuun loppuun asti ja ollaan sen verran yhdessä pähkitty, että olen luultavasti koko tämän vuoden kotona, joten näillä näkymin hoitovapaalle haen vielä jatkoa. Voin kuitenkin enää kerran hakea hoitovapaata ja hetki tässä on vielä aikaa pähkiä haenko sitä vuoden loppuun vai kenties pidemmällä. En vielä tiedä.

Entäs hoitovapaan jakaminen?

Täähän on asia, josta voisin tehdä oman postauksensa. Mielelläni antaisin miehellenikin mahdollisuuden kokea koti-isyyden ollen kaksin pojan kanssa kotona vaikka sen puolisen vuotta, mitä perhevapaauudistuksessa kaavaillaankin ilmeisesti tulosidonnaiseksi ja korvamerkityksi ajaksi isälle. Ilman tulosidonnaisuutta miehen jääminen hoitovapaalle ei meillä taloudellisesti olisi mahdollista tai kenties olisi säästämisen kautta ja selvästi tiukemman talouden linjalla. Miehen kotiin jääminen ei valitettavasti myöskään tulosidonnaisesti tulisi meillä kyseeseen, sillä mieheni on yrittäjä, eikä hän voi yksinkertaisesti olla työstään ja yhden miehen firmastaan niin kauaa pois.

Miten rahoittaa hoitovapaata?

Meillä ei ole ollut säästöjä eritoten hoitovapaata varten. Kummallakin meillä on kyllä säästöjä ja sijoituskuvioitakin, (noh mullakin, mutta vähäisesti). Näin jälkeenpäin kun ajattelen, niin olisi sitä voinut tehdä säästösuunnitelman hoitovapaankin rahoittamiseksi, mutta se juna meni jo. Pyritään kuitenkin pärjäämään näillä tuloillamme tätä hoitovapaa-aikaakin. Mä saan pienesti tuloja blogista sekä Party Lite hommistakin tulisi tuloja, mutta niitä en ole oikein tänä vuonna tehnytkään. Me varmasti kyllä tultaisiin toimeen ja voitaisi edelleen sieltä/täältä nipistää. Kuitenkin halutaan tiettyjä asioita, mm. matkustella ja sepä onkin saanut mut hankkimaan hieman lisätuloja…

Töissä ja hoitovapaalla samaan aikaan

Hoitovapaallahan voi jo tienata vapaasti. Kodinhoitotuen ehtonahan on, ettei lapsi ole kunnallisessa päivähoidossa tai kunnan rahoittamana päivähoidossa. (Meniköhän tuo nyt oikein? Saa korjata.) Meillä on mahdollisuus saada poikaa miehen vanhemmille hoitoon välillä ja tietysti mies on iltaisin ja viikonloppuisin kotona. Niinpä hakeuduin ns. keikkatöihin ja teen joitakin tunteja viikossa töitä tällä hetkellä. Sain töitä yksityiseltä puolelta kotipalvelun piiristä ja siellä eritoten lapsiperhepuolelta ensisijaisesti, sillä sillähän puolella vahvuuteni on. Olen nyt jo jokusia lyhyitä vuoroja tehnyt ja olen tykännyt kovasti. Töitäkin tuntuu olevan ihan sopivasti ja kenties tunteja jossain kohtaa voisi tehdä enemmänkin, mutta ensisijaisesti haluan tällä hetkellä toimia kotiäitinä.

Panos yhteiseen talouteen

Tuntuu myös hyvältä antaa hieman enemmän sitä omaa panostusta yhteiseen talouteen, vaikka pääpanostus yhteisessä elämässämme onkin täällä kotona. Siitä panostuksesta voisin tehdä oman postauksensa toisella kertaa. Tällä panostuksella ja pinellä työnteolla hoitovapaalla voidaan kuitenkin mahdollistaa joitakin kivoja extrajuttuja elämässä.

Onko muita hoitovapaalla töitä tekeviä?

Marissa kirjoitti myös hoitovapaalla köyhäilystä postauksen ja menojen jakamisesta silloin.

Hoitovapaalla köyhäilystä

Lue myös

Taaperoperheen maaliskuu

Kehopositiivisuus vanhemmuudessa

IG

@outikarita

4 kommenttia

 1. Lumi kirjoitti:

  Olen tehnyt keikkatöitä omassa työpaikassani hoitovapaan alusta saakka. Teen 1-4 vuoroa viikossa riippuen muista kiireistä. Meillä isovanhempi hoitaa lapset silloin, kun työt menee päällekkäin, ja tästä olen todella kiitollinen.

  Minun hoitovapaalla oloni ei olisi mahdollista ilman, että teen töitä. Olen kiitollinen myös työpaikastani, jossa keikkaa on mahdollista tehdä. Näin saan säilyttää vapauden siitä, milloin pidän lomaa eikä pienimmäisen tarvitse ihan vielä mennä päivähoitoon.

  Toisaalta koen työn mielekkäänä myös itseäni ajatellen, nautin työstäni ja huomaan jaksavani kotona paremmin, kun välillä pääsee muihin hommiin. Ja tietysti mieheni saa paljon aikaa lasten kanssa ilman minun läsnäoloa.

  • outi kirjoitti:

   Hienoa, että sielläkin löytynyt hyvä järjestely hoitovapaa ja työkuvioihin! 🙂

 2. Jenna kirjoitti:

  Pakko korjata käsitys siitä, ettei hoitovapaata voisi hakea kuin kahdesti. Työnantajan on hyväksyttävä kahdesti, sen jälkeen voi kieltäytyä, mutta kyllä sitä voi hakea useammin. Ei hätää siis sen osalta ❤

  Instassa laitoinkin kuvaasi ajatuksiani hoitovapaasta, eli mielestäni talous ei voi mennä 50/50 hoitovapaalla. Se aika ja panos kotivanhemmuuteen on arvokasta, vaikka työstä saatava ”palkka” on piskuinen.

  Vaikka olemme hyvin yleisen tuloluokan talous, meillä on onneksi mahdollisuus siihen, että olen hoitovapaalla. Tähän apuna on olemassa olevat ”puskurirahastot”, jotka ovat hädän tullen käytettävissä sekä ennakkoon säästämäni oma ”kotihoidontuki”, jota aloin systemaattisesti säästää 2017 omasta marraskuisestani plussatessani.

  Hyviä ajatuksia sinulla aiheesta ?

  T. jenna.ma.ma
  http://fiksumutsi.blogspot.com

  • outi kirjoitti:

   No näinhän se onkin ja pitäisikin tarkistaa, mikä oman työnanatajani eli kaupungin kanta asiaan on 🙂
   Ilmeisesti myös hoitovapaan kestoa voi perustellusta syystä muuttaa ja iolmoitus työnantajalle kuukautta aiemmin tällaisessa tapauksessa. Tämä oli laissa, joten kyllä tässä mahdollisuuksia on erilaisia. Hyvä, että tuli nämä asiat somessa keskusteluun 🙂
   Tuo on hyvä, että on säästöjä ja puskurirahastoa mahdollistamassa. Itsekin tekisin paremman säästösuunnitelman näin jälkiviisaana 😛

   Kiitos kommentistasi! ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.