Hae
Outi Karita

Häpeä, josta luulin päässeeni…

Kun iho alkaa kirvelemään ja polttamaan rasvatessa, tekisi mieli repiä koko iho irti. Kuulostaa aikaa kipeeltä touhulta, mutta…
Moni atoopikko tietää sen, miten hyvältä tuntuu froteepyyhkeellä hangata ihoa suihkun jälkeen. Eihän se kannata, ei tee hyvää, mutta se tunne sillä hetkellä… Onhan se parempi kuin omat kynnet, niiden alla kun voi olla pöpöjä, tuumasi ystäväni.
Kun joku sanoo, ”älä raavi”, kuinka ärsyttävää se on. Ooppa ite raapimatta kun kutisee näin paljon…
Kun aamulla herätessä huomaat raapineesi taas unissasi ihosi rikki ja kenties jopa muutaman veripisteen lakanoissa…

Mulla on iho tällä hetkellä pahemmassa kunnossa kuin pariin vuoteen. Ihotautilääkäri, rasvaputilot ja valohoidot kävivät jo nuorena tutuiksi. Ruokavalion myötä pääsin eroon kortisoonivoiteista sentään ja valohoidossakaan en ole aikoihin enää käynyt. Gluteeni ja maito vaikuttaa myös mun ihon kuntoon, mutta tärkeää on myös sisäisesti nautittu rasva, paljon hyvälaatuista rasvaa! Niin ja vesi sisäisesti nautittuna on tosi tärkeä juttu myös! Iholle mikään rasvamäärä ei ole liikaa jamullaon kyllä aika ytyä perusvoidetta. Nyt olen taas joutunut turvautumaan välillä kortisooniinkin. Kropan hormonimyllerrys ilmeisesti pisti ihon tänä talvena koville! Raskaus, imetys ja nyt ja kuukautisten alkaminen.

Monet on mun instastooreissa nähneet mun punaiset silmäluomet, antaneet vinkkejä ja kuulleet kun kerron, ettei mikään auta! Itestä tuntuu, että ne näkyy kilometrien päähän, ne mun silmäluomet. Ne äityy selvästi mun kuukautiskierron mukaan aina tietyssä vaiheessa kiertoa ja taas tietyssä kohtaa helpottavat. Tekis mieli piilottaa ne meikillä, mutta sekin on vähän vaikeaa kun ne on niin pirun kuivat ja pahimmassa jamassa ne tuskin tykkäävät kovastikaan meikistä. Rypyt myös voimistuvat ainaihon ollessa kuivana, että jos muutoin mulla ei juuri epäpuhatuksia ihoon tule, niin ryppyjä kyllä. Ja oon jo kokeillut niihin vaikka mitä ja joitain helpottavia tuotteita löytänytkin, mutta se ihon ärsyyntyminen sieltä vaan väkisin puskee päälle tasaisin väliajoin.

Kropan ihoa pystynkin sitten peittelemään ja siinä onkin yksi syy, miksi en oo sinne uimaan mennyt. Eihän se iho nyt muutenkaan tykkää vedessä lillumisesta, mutta kyllä se sen unnin kerran viikossa kestäisi hyvällä öljyämisella ja rasvaamisella uinnin jälkeen. Mä en kuitenkaan halua mennä tän kuntoisella iholla sinne uimahalliin, mä haluan peittää pahimmat kohdat ja ne pahimmat on jaloissa, takapuolen ja reisien alueella. Rikki menneen ihon rupia… Ei kivan näköistä todellakaan! Onko se sitten pinnallista välittää, ehkä, mutta monet ymmärtävätkin tämän tuskan…

Mä häpeän ihoani ja sen kuntoa!

Se häpeä oli silti joskus vielä pahempi. Tavallaan mä en enää välitä, mitä muut ajattelee, mutten silti halua huonossa kunnossa olevaa ihoani kauheasti näytelläkään. Peruskoulussa oli tosi ikävää välillä olla vaikka uimahallissa kun muut saattoivat ääneen kauhistella ja vähän vanhempana, kun poikia tuli kuvioihin… Muistan Rikunkin kanssa alkuaikoina kietoneeni usein itseni peittoon, se oli Rikun mielestä söpöä, mutta mä vaan peitin ihoani….

Nuoresta asti kun iho on kutissut ja kiristänyt, on pahaksi tavaksi tullut ajatuksissaan ollessaan ja stressissä rapsutella ihoa, nyppiä koholla olevia rupia, varsinkin jos iho vähänkin kutiaa tai kiristää. Stressi muuten pahentaa mun iho-oireita, stressaan ihollani. Sitä rapsuttamista ja nyppimistä tekee ihan huomaamattaan ja siitä tavasta on miltei mahdoton päästä eroon. Pitäisi näinä hetkinä ottaa rasvaputilo käteen ja rasvata, mutta sitä kun ei itse edes huomaakun sekunnin-pari rapsuttaa kättä tai kaulaa. Öisin oonkin välillä rasvannut ihoni kun en ole kutinalta saanut nukuttua, vaikka juuri illalla olenkin rasvannut. Joskus taas käy niin, että mies ei saa mun ihon kutinalta nukuttua kun unissani rapsuttelen itseäni kuin mikäkin kirppuja turkistaan rapsutteleva koira 😛

Kun multa kysyi, eräs kaveri, tunnenko ihoni niinkuin ilman koskettamista, niin kyllä, mä todellakin tunnen mun ihoni!

Kuvissa näkyynyt vain käsivarsia ja rinnan aluetta ja kuvatessa ne oli jo paremmassa kunnossa kuin esim. viikko sitten.
Kunpa pian olisi taas kevät ja kesä niin iho voisi paremmin.
Mun ihoa ei ole tarkoitettu neljään vuodenaikaan…

Onko muita iho-ongelmista kärsiviä tai ihoaan peitteleviä ja häpeileviä?

22 kommenttia

 1. Milla kirjoitti:

  Tuttu tunne! Atooppinen ihottuma pahentui raskausaikana ihan älyttömästi 🙁 juurikin nuo takareidet ja pakarat on ihan ruvella täälläkin. Ja se kutina…mulla oli kädet ihan verillä ja auki varmaan puoli vuotta, mutta se helpotti vihdoin kun imetys loppui ja hormonitoiminta palautui, onneksi!

  • outi kirjoitti:

   Hormoneilla on kyllä iso vaikutus atooppisen ihoon. lohduttavaa kuulla, että parani hormonien tasaannuttua ?

 2. Henni kirjoitti:

  Onko teidän pojalla ollut kuiva iho tai atooppista ihottumaa? Ne taitavat olla kuitenkin aika perinnöllisiä.
  Meidän 2 v poika on nimittäin tänä talvena kutissut paljon, etenkin nilkat. Tavallisesti hän on nukkunut tosi hyvin, mutta nyt kutinan vuoksi yöt on olleet aika levottomia. Minulla on itselläkin jonkin verran kuiva iho, mutta kädet on ihan tosi kuivat etenkin talvella. Toivottavasti meidän pojan oireet helpottaa keväällä ja kesällä. On niin ikävää tuo kutina noin pienellä varsinkin!

  • outi kirjoitti:

   Ei ole pojalla ollut ainakaan vielä onneksi. Tosin mun suvuissakaan ei ole kuin yhdellä serkullani muistaakseni.
   Pienellä on kyllä ikävä kun ei ymmärrä eikä raapimistakaam voi estää ?

 3. Susan kirjoitti:

  Jep. Aikuisiän akne on kiva juttu. Näin nelikymppisenä alkaa jo ketuttamaan kun ei loppua näy. Ja välillä on iho niin pahassa kunnossa että hävettää. Tulee olo, että ihmiset luulee, etten hoida ihoani. Etten pese ja putsaa ja rasvaa. Tulisipa jo kesä! Auttaa tähänkin vaivaan tuo aurinko ❤️.

 4. rimpuli kirjoitti:

  Kokeile kookosöljyä, ulkoisesti ja sisäisesti. laita sitä kaikkiin kuumiin juomiin! jopa kahviin! vähentää kahvin (kofeiinin) ihoa kuivattavaa vaikutusta. iho alkaa tuntua pehmeämmältä ja vähemmän pintakuivalta. auttaa todellakin atooppiseen ihoon! pelastukseni varsinkin talvella!

  • outi kirjoitti:

   Voi, kokeilisin, mutta kookosöljy aiheuttaa allergiaa mulle. Muuten öjyt ja kaakaovoi on tosi hyviä sekä ulkoisesti ja sisäisesti ?

   • rimpuli kirjoitti:

    entäs mct-öljy? sanotaan olevan vieläpä tehokkaampaa kuin kookosöljyn. en sitten tiedä jos kookos aiheuttaa ongelmaa voisiko tämä mitenkään sopia? yleensä öljyt eivät ole kauhean allegisoivia, mutta tämäkin kookoksesta peräisin. toivottavasti kuitenkin saisit helpotusta vaivaasi pian?

 5. Karo kirjoitti:

  Huh, kuulostaa kaamealle! Mikset nyt ole hakeutunut valohoitoon? Oletko kokeillut muita hoitavia voiteita kuin kortisonia? Minun tyttärellä takrolimuusi toi avun hankalaan ihoon. Ihosi tila kuulostaa niin hankalalle, että varmaan saisit lähetteen sairaalan ihotautipoliklinikslle! Tsemppiä!

  • outi kirjoitti:

   Valohoidossa käyminen tuntuisi tällä hetkellä hieman työläältä kun siinä tarvisi pari kerta viikossa käydä ilman lasta…
   Protopiccia olen joskus käyttänyt, raskaana ollessa sitä ei saa käyttää enkä tiedä sopiiko imettäessäkään.
   Sairaalan ihopolille en ole koskaan nuorenakaan saanut lähetettä, mutta yksityisellä olen käynyt ihotautilääkärillä, olisi varmaan taas paikallaan…
   Kiitos ?

 6. Suvi kirjoitti:

  Heippa!
  Itse olen kärsinyt myös atooppisesta ihosta aina ja parikymppisenä tilanne oli pahimmillaan. Nimenomaan silmäluomet ja kyynärtaipeet oli mun kiusana. Muistan sen silmäluomien kutinan, se oli oikeesti ihan sairasta se kutina. Suurinosa perusvoiteista pahensi vaan tilannetta. Suurin apu oli kortisonikuurien jälkeen meinebase-suolasta. Sitä käytin ihon kuorintaan ja tein siitä spraypulloon suolavettä ja sitä suihkuttelin iholle aina suihkun jälkeen (jos olisi ollut kylpyamme niin aina parempi tehdä suolakylpy). Kirvelihän se alkuun ihan kamalasti, mutta pikkuhiljaa kirvely loppui ja iho alkoi paranemaan. Onko tää meinebase sulle tuttu? Jos ei niin suosittelen kokeilemaan. Tsemppiä ihon kanssa ❤️

  • outi kirjoitti:

   Tuo voisikin olla hyvä testata, olen nimeen törmännyt joskus.
   Kiitos vinkistä! ?

 7. Kristiina kirjoitti:

  Pakko silti vinkata, jos et ole vielä kokeillut: korealaiset/japanilaiset kosteuttavat hoitonesteet ja kookosöljy. Myös LR:llä on aloevera-propolisvoide joka kuulemma auttoi ainakin tutulla. En ole itse myyjä enkä tiedä keneltä noita LR:n tuotteita saisi, mutta kuulemma hyvä voide. Lääkärit tunkee mullekin aina vaan perusvoiteita reseptille ja niistä tilanne vaan pahenee (herkkä, hajusteallerginen iho, kuiva mutta silti aknea). Maitotuotteet lisää iho-oireilua, saatan yöllä raapia unissani jalat verille kun kuivuu ja kutisee. Sekoitan itse vartalovoiteeseen avokado- tai arganöljyä (pumppaus voidetta, pumppaus öljyä ja sekoitus käsissä ennen iholle levittämistä), tai sitten valelen itseni suoraan kookosöljyllä. Helpottaa. Talvi on kyllä pahinta aikaa kun suihkussa ei voi käydä ilman järjetöntä voidesessiota… Tsemppiä!

  • outi kirjoitti:

   Propolis on kyllä hyvää! Suihkussa aina öljyä käytössä, samain meikit putsaan öljyllä, mutta kookosöljy ei mulle käy…
   Kiitos vinkeistä ?

 8. Sanna kirjoitti:

  Voisiko silmien iholla olla myös mahdollisesti iän tuomaa muutosta?

  • outi kirjoitti:

   Sitäkin varmasti, mutta kylä kuiva iho lisää ryppyjä ja kun iho on parempi ei ryppyjäkään ole niin pahasti. Ikärypyt kun taas on ja pysyy ?

 9. Katja kirjoitti:

  Sulla on selkeesti väärät voiteet. Apteekista ei niitä löydy. Suosittelen enemmän kuin mitään kokeilemaan NuSkinin tuotteita. Tyttärelle sain sieltä terveen ihon!! Kannattaa tutustua. Arvelisin olevan myös sinun arvoillesi sopiva tuote.

 10. Hertta kirjoitti:

  Olen saanut apua tyrniöljy kapseleista mutta vaikutus alkoi selvästi vajaa 3kk käytön jälkeen. Ulkosesti en tykkää sen värjäävästä oranssista väristä. Kasvojen alueella protopik voide. Kortisoonit ovat pahentaneet, ihotautilääkäri uskoi että olen herkistynyt niiden apuaineille. A-vitamiinivoiteet auttaa kuureina. Ruokavalio on ehdoton, ei maitoa, ei vehnää, ei lisättyä sokeria eikä prosessoituja tuotteita. Paljon eri pähkinöitä ja avokado päivässä. Haluaisin kokeilla kauraöljyä mutta saatavuus on heikkoa. Välillä tulee hoitoväsymys ja itsensä tsemppaus voi olla vaikeaa.

  • outi kirjoitti:

   Mäkin syön noita tyrniomegoita ?
   Protopikkiä ei saanut raskaana käyttää enkä tiedä onko sopiva imettävällekään. Joskus sitä mulla ollut, mutta kasvoilla aiheuttaa ihan kauhean kuumotuksen ja yritän välttää niin noita kuin kortisoonivoiteitakin…
   Ruokavaliolla on kyllä myös vaikutusta ja tuo a-vitamiinivoide pitäisi kyllä testata ?

 11. Nimetön kirjoitti:

  Moi,

  en mä tiiä onko tästä mun vinkistä yhtään apua, mut vinkkaampa silti. Mulla itellä kuivaa talviaikaan ihan tosi paljon iho. Niin paljon, että hilseilee, vaikka joka päivä rasvaisi. Nyt loppusyksystä hankittiin meille ilmankostutin, joka pitää huoneilman kosteuden koko ajan 40 prosentissa. Ja kas kummaa! Iho ei olekaan kuivunut tänä talvena paljon yhtään. Riittää, että kerran viikossa rasvaan kropan. Sulla kyllä tuo ongelma saattaa olla paljon pahempi, mutta kannattaa kokeilla, jos et jo ole kokeillut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.