Hae
Outi Karita

Huulijänne ja sen repeäminen

Tätä olisi voinut kyllä säikähtää aika tavallakin! Taaperoltamme kun repesi ylähuulen huulijänne viime viikolla.
Kauheasti en googlaamalla aiheesta mitään löytänyt ja siksikin ajattelin, että aiheestahan on hyvä näpytellä postaus!

Huulijänne

Tällaisen tapauksen olen todistanut työurallanikin joskus, niin tiesin, että näin voi tapahtua kun suu saa kolauksen. Luka ihan leikeissään pienesti kupsahti, mutta ilmeisesti sattui menemään juuri niin, että huuli vetäisi ehkäpä sitten hieman kireänkin jänteen auki. Kupsahdus ei itsessään ollut paha ja siitä olisi varmasti ilman itkujakin selvitty ilman tuota huulijänteen repeämistä. Verta tuli ja sitä tuli, mielestäni huulessa ei haaveria näkynyt, niin sanoinkin ääneeni Rikulle, että taitaa olla nyt huulijänne joka aukesi, siitä kun tulee verta paljon. Onneksi vielä imetän, sillä kun poitsun otti rinnalle, niin siinä rauhoittui nopsaan ja verenvuotokin siinä maitoa vetäessä tyrehtyi. Ei tarvittu enempiä rauhoitteluja eikä tarvinnut kylmää pitää tai juottaa muuta.

Kun oltiin rauhoituttu sai suuhun paremmin katsottuakin ja jännehän se tosiaan oli repsahtanut auki. Kovin mielellään poitsu ei olisi tietty antanut sitä katsoa ja hampaiden pesu oli pari päivää vähän hankalaa kun varmasti kohta oli kipeä ennenkuin parantui. Otin yhteyttä tuttuun hammashoitajaan, joka muuten on palkittu vast ikään vuoden hammashoitajaksi, Kirsi Vonkiin ja kyselin häneltäkin hieman asiasta. Tiesin ettei tämä yleensä ole mitenkään vakavaa tai aiheuta sen kummempia lisätoimia, mutta varasin myös ajan hammashoitolaan. Meillä on pojalle vakuutus ja muutenkin, on hyvä käydä tsekkaamassa onko hampaat saaneet kolhua. Vakuutusta ajatellen on myös käyty näyttämässä jos joskus myöhemmin jotain ilmenee.

Huulijänne

Kirsi Vonk antoi meille seuraavanlaista infoa.

Yleensä jos lapselle käy noin niin monesti sanotaan hyvä että jänne meni poikki, kun se on usein monella aika tiukka. Se helpottaa silloin sitä ylähuulta ja hampaatkin menee paremmin yhteen.
Tärkeä on katsoa osuiko hampaisiin ja jos sieltä tulee verta ikenestä, silloin olisi hyvä mennä näyttämään. Varsinkin jos teillä on lapsella vakuutus. Jos myöhemmin tulee jotain, niin siitä on sitten raportoitu hammashoitolaan.
Kannattaa nyt muutama päivä antaa pehmeää ravintoa, eikä mitään kovaa. Varsinkin jos se on osunut hampaisiin.
Maitohampaissa hermo on todella lähellä ja voi joskus käydä niin että juuri kuolee hampaasta ja hammas muuttuu tummaksi.

Huulijänne

Hammashoitajalla kun vielä kävimme näytillä, tuumasi hänkin, että näyttäisi olleen ihan hyvä, että repesi. Jänne on ollut kenties hieman kireä ja myös aika pitkä, mennyt aivan etuhampaiden väliin ja hampaiden välissä on myös pieni rako, jonka muuten huomaa nyt jänteen mentyä paremmin. Jänne kun ei enää ulotu tuohon hampaiden väliin asti. Hampaat ei heiluneet eivätkä nyt ole lähteneet tummumaankaan.

Huulijänne

Kovin harva tuttu tällaisesta jänteen repeämisen mahdollisuudesta oli kuullut saati kohdannut tällaista. Instassa stoorin puolella kun kyselin niin sieltä löytyi kuitenkin kolmisenkymmentä, joiden lapselta oli melko samalla tavalla jänne revennyt huulijänne. Joltakulta oli myös revennyt huulijänne etuhampaiden puhjetessa. Joiltakinhan myös napsaistaan tuo jänne poikki leikkaamalla, jos se on kovin kireä. Kovin kireä huulijänne sekä kielijänne voivat myös vaikeuttaa imemistä sekä vaikuttaa muutoinkin syömiseen. Meillä mielestäni tuo jänne ei ole mitään kummempia aiheuttanut, enkä ollut siihen kummemmin kiinnittänyt edes aiemmin huomiota.

Täytyy kyllä sanoa, että poitsu oli huippureipas hammashoitajalla ja antoi hienosti kurkkia suuta ja koittaa hampaita. Paljon paremmin onnistui kuin kotona 😀

Onko siellä ruudun toisella puolella kenenkään lapselta revennyt tuo jänne? 

Huulijänne

Lue myös

Taaperon touhukas tammikuu

Taaperon ruokapäiväkirja

Seuraa meidän menoa instassa

@outikarita

10 kommenttia

 1. Reeta kirjoitti:

  Ihan mielenkiinnosta, onko Lukalta ikinä tsekattu kielijännettä ja sen kireyttä? Useinhan nämä kireydet tahtovat kulkea käsi kädessä, kieli sekä huuli. Itse tuli perehdyttyä asioihin todella paljon, kun selvisi että minun esikoisellani olivat hurjan kireät suun jänteet ja ne käytiinkin operoimassa kun hän oli 4 kuukautta vanha. Meidän imetystaival pelastui tuolloin 🙂

  • outi kirjoitti:

   Heippa!
   Hienoa, että teillä löytynyt tuollainen apu ja pelastus imetykseen 🙂
   On sitä silloin pikkuvauvana kurkattu, mutta ei tarkemmin tsekattu.
   Meillä kun ei ole ikinä imuotteessa tai imetyksessä muutenkaan ollut vaikeuksia. Ainakaan niinkireä ei ole,e ttä itse huomaisin, ei siis ole sellainen sydämenmallinen, mitä ilmeisesti usein jos on kovinkin kireä.

 2. Nina kirjoitti:

  Huh. En ole kuullutkaan moisesta! Hyvä että kaikki OK. Voitko tehdä postauksen painosta ja kehonkuvasta? Oletko tyytyväinen? Onko muutoksia tapahtua? Mitä toivot tai tavoittelet sillä saralla? ? Sinun ja toisen bloggaajan live voisi olla sellainen että kertoisitte miten olette muuttuneet äidiksi tulon jälkeen ja mitä toisen äitiydessä ihailette? ?

  • outi kirjoitti:

   Heippa!
   Kiitos taas toiveista ja pistän ylös.
   Tää voisikin olla hyvä aihe vähän keväämmälle 😉
   Hyvä aihetoive myös instaliveen! 🙂

 3. Hammaslääkäriäiti kirjoitti:

  Suuresti ihmettelen mistä tuo tieto on peräisin että huulijänteen repeämistä tai
  edes maitohampaan vauriota pitäisi käydä näyttämässä, ei edes vakuutuksen vuoksi.
  Huulijänteellehän ei ole mitään tehtävissä jos se repeää. Itse asiassa sen repeämiset ovat todella, todella yleisiä.
  Samoin maitohampaisiin tapahtumaa osumaa ei ole tarpeen näyttää. Maitohampaillehan ei ole mitään tehtävissä ja vaikka vamma olisi vähän isompikin ja hammas vaikkapa tippuisi pois, niin se ei aiheuta mitään tarkistuksen tai seurannan tarvetta. Tuon ikäisellä ei pysyvistä hampaasta ole vielä vuosiin edes aihioita niin tulevan hampaan kehityskään ei voi vaarantua.

  • outi kirjoitti:

   Hmm… Näin mulle hammashoitolasta ohjeistettiin kun soitin ja eihän käynnistä ainakaan haittaa ole ?

 4. Sara kirjoitti:

  Kiitos postauksestasi! Meillä kävi nimittäin vastaavasti eilen. Oli hyvä löytää asiasta rauhoittelevaa tietoa, vaikka kävimme jo hammaslääkärissäkin. 🙂

 5. Raksu kirjoitti:

  Kyllä just vastikään tyttö seisoi tuolia vasten ja horjahti suoraan selälleen. Itku tuli ja luulin et muuten kaikki ok. Sit huomasin suun olevan veressä! Siinä kyllä kylmähermosinkin säikähtää! Kokeilin hampaat, kaikki tallella ja sit huomasin et just ylähuulen jänne on revenny. Pyyhin paperilla ja annoin vettä tytölle. Nyt kaikki hyvin näkyy vaan jänteen kohdalla et on joskus revenny. Jälkikäteen mietin et olisiko pitänyt tikata, mut ei näköjään. ?

 6. Lilli kirjoitti:

  Ihmettelen hieman hammaslääkäriäidin kommenttia. Vaikka juttu on jo vanha niin tänään löysin tämän blogin kun lapsenlapseni kaatui ja loukkasi ylähuulensa. Ihan oikein että kävit hoitajalla joka tiesi heti miten toimitaan. Ja jos kolauttaa hampaansa niin kyllä on hyvä köydä näyttämässä hammashoitolassa ja mielellään sellaisessa paikassa jossa tarkastetaan ja hoidetaan lasten hampaita ja on enemmän kokemusta kuin ”hammaslääkäriäidilä” Kaikki maitohampaille sattuneet kolahdukset voivat vaikuttaa pysyviin hampaisiin. Vaikka pysyvät etuhampaat puhkeavat usein vasta kuusivuotissyntymäpäivän jälkeen, ne alkavat kehittyä leukaluun sisällä jo 1-vuotiaalla. Kehitysvaiheessa tulleet tällit voivat aiheuttaa kiillevaurion, joka näkyy puhjenneessa hampaassa kiilteen kuoppina tai värimuutoksina, Oikarinen-Juusola kertoo.

  Maitohampaan irtoaminen ennen aikojaan voi puolestaan aiheuttaa ikenen ja hammasta ympäröivän kudoksen paksuuntumista. Se voi vaikeuttaa ja jopa viivästyttää pysyvien hampaiden puhkeamista. Tarvittaessa puhkeamista voidaan helpottaa kirurgisella toimenpiteellä.

 7. Sunny kirjoitti:

  Moikka, pakko kommentoida itsekin kun tälle sivulle eksyin. Meidän 1,5-vuotias löi kaatuessaan marraskuussa etuhampaansa siten , että puolet hampaasta murtui pois. Käytiin hammaslääkäripäivystykessä näyttämässä hammasta ja saatiin tämän jälkeen vielä kontrolliaika kunnalliseen kahden viikon päähän. Ja nimenomaan molemmat hammaslääkärit sanoivat, että matohammasvauriot ovat yleisiä eikä niille voi mitään juurikaan tehdä, mutta ne on hyvä tulla näyttämään lääkärille. Juuri edellisen kirjoittajan mainitsemista syistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.