Hae
Outi Karita

Aktiivisuus ja treenit viime viikolta

Kirjoitin tuossa postauksen, Mitä jos liikunta olisikin osana arkea. En tarkoittanut tuossa postauksessa vain arkiaktiivisuutta vaan lapsen ja perheen kanssa tapahtuvaa liikuntaa ilman erillisiä omia treenejä. Arkiaktiivisuus ja treenit on kummatkin hyvästä, tällä hetkellä aikaa on vain enempi sille perheen yhteiselle liikkumiselle kuin yksinään liikkumiselle, jota sitäkin tulee tehtyä, mutta vähemmän.

Mä oon joskus aiemminkin käyttänyt aktiivisuusranneketta, mutta vuosi sitten ostin itselleni uuden ja silloin valikoitui Polar A370 malliksi. Joskus aikoinaan käytiin kelloa ja sykevyötä ihan vain treeneissä. Sitten jokusia vuosia sitten ostin ensimmäisen aktiivisuusrannekkeen, joka huomioitsi liikkeen, mutta tarvitsi kaverikseen sykevyön jos halusi tarkempaa dataa. Silloin ärsytti, kun esim. pyöräilin tosi usein työmatkoja, niin sovellus väitti mun vain istuneen, kun ei se käsi liikkunut. No tämä tämänhetkinen rannekkeeni mittaa sykettä ranteesta ja huomioi liikkeen tehokkuuden sitä kautta ja huomioi liikkumisen vaikkei se käsi heiluisi. Tää oli tärkeä pointti kun ostin vuosi sitten tän rannekkeen, halusin rannekkeen huomioivan vaunulenkit ja pyöräilyt myös.

Eihän tää ultimaattista totuutta kerro ja huomioi joskus väärin asioita, kuten autolla ajaminen saattaa olla hyvin aktiivista puuhaa tän mukaan. En sitten tiedä onko mun automatkat aina niin jännitysmatkoja, että sykkeet on korkeammalle, heh. Joskus taas joogatunnilla ranneke saattaa ilmoittaa ”it´s time to move”. Myöskään aktiivisuusrannekkeen kanssa ei kannata tuudittautua siihen, että kun aktiivisuustavoite tulee täyteen niin enempää ei tarvitse tehdä. Itse en ole pitänyt ranneketta tällaisena pt:nä laisinkaan. Liikun sen mitä liikun ja musta on vaan kiva seurata, miten aktiivisuutta tulee eri asioista. Ranneke voi toimia myös pienenä persuuksiin potkijana ja siten hyvänä pt:nä, jos huomaa, että aktiivisuudet on ja pysyy matalalla eikä askeliakaan kerry, näin se on joskus toiminut mullekin pt:nä.

Tää ihan hyvä linkki jaettiinkin mun viime postauksen kommentteihin ja tässä on hyviä pointteja, kuten nuo liikuntasuositukset!
Luuletko liikkuvasi riittävästi? Kaiken mittaavat aktiivisuusmittarit voivat johtaa käyttäjää harhaan

Mittarilla on merkitystä, mutta tosiaan se voi toimia motivaattorina, mutta älä anna sen toimia passivoivana, vaan liiku siten kun hyvältä tuntuu ja muista, ettei pelkät askeleet riitä. Yhtäjaksoinen liikkuminen päivittäin on tärkeää ja niin aerobinen, kehoahuoltava kuin lihaskuntotreeni, kaikki on tärkeitä ja näitä voi vielä pilkkoa myös kestävyysvoimaan, nopeusvoimaan jne. Harva jaksaa kuitenkaan niin kovasti perehtyä ja seurata sitä miten liikkuu, itse kannustaisin mahdollisimman monipuoliseen liikkumiseen ja aktiiviseen arkeen!

 

Hyvänä esimerkkinä musta tästä aktiivisuuden huomioinnista on se, että eräs päivä kun mulla kertyi lähes 13 000 askelta niin mun aktiivisuus jäi kuitenkin 89% ja vastaavasti päivä, jolloin mulla oli askelia kertynyt hieman päälle 7000 niin aktiivisuus olikin 102%. Mulla on siis tavoitetaso korkeimmalla tasolla ja ilman riittävää keskistason ja mielellään myös korkean aktiivisuuden intensiteettiä on todella vaikea saavuttaa tuota 100% aktiivisuustavoitetta. Mä nyt en varsinaisesti pidä silmällä sitä, että täyttyykö tuo 100% vai ei. On varsin ok, että jotkut päivät on rennompia, josksus se taas peukkuu reilustikin yli sadan.

Nuo alla olevan kuvakollaasin vasemmanpuoleisten kuvien aikapalkit merkkaa juurikin aktiivisuuden tasoa ja kohdat on seuraavat;
Poissa käytöstä
Lepo (nukkuminen ja lepo pitkällään)
Istuallaan (istumista ja muuta passiivista toimintaa)
Matala (seisomatyö, kevyet kotiaskareet)
Keskitaso (kävely ja muu keskitehoinen liikunta)
Korkea (hölkkä, juoksu ja muut intensiiviset aktiviteetit)

Tsekataanpa siiten se viime viikko!
Laitan tähän aktiivisuusprosentit ja tosiaan siihen korkeimpaan tavoitetasoon tämä niitä peilaa. Laitan myös päivittäiset askeleet ja sen onko tullut tehtyä jotain erityistä treeniä tms.

Otin rannekkeen käyttöön vasta tiistaina puoliltapäivin, joten hypätään suoraan keskiviikkoon!

KE

Aktiivisuus 115%, josta aktiivinen aika 8 h 36 min ja keskitason aktiivisuutta 2h26min ja korkeaa yhtäjaksoisesti 10 min.
Askeleet 10 868
Kulutus 2636 kcal

Kävin n. 15-20 min vaunulenkin kun nukutin poikaa ja illalla pulkkakyydillä vedin pojan muskariin ja sieltä kotiin. Pulkkakyydistä meno matka taisi olla muuten tuota korkeaa aktiivisuutta.

TO

Aktiivisuus 102%, josta aktiivinen aika 6h48min ja keskitason aktiivisuutta 1h43 min ja korkean tason aktiivisuus yhtäjaksoisesti 26 min.
Askeleet 7116
Kulutus 2451 kcal

Korkean tason aktiivisuus tuli lumenkolauksesta, joka vei tuon 26 min.

PE

Aktiivisuus 134%, josta aktiivinen aika 8h43min ja keskitason aktiivisuus 3h17min ja korkea 5 min.
Askeleet 12 315
Kulutus 2719 kcal

Aktiivisuus tuli paljolti hyötyliikunnasta ja kodin askareista. Korkea aktiivisuus tuli kun kipitin kiireellä bussipysäkille. Kävelyä tuli pariin otteeseenkin, koti-bussipysäkkivälimatka on nyt melko pieni, mutta torilta kävely Lapsikselle ja taas takaisin oli ehkä 15-20 min suuntaansa. Kotiaskareissa perusaskeraieiden lisäksi myös illalla koko 160 neliöisen kämpän imurointi.

LA

Aktiivisuus 50%, josta aktiivinen aika 7h24min ja keskitason aktiivisuutta 41 min, korkeaa ei lainkaan
Askeleet 8043
Kulutus 2276 kcal

N. 10 minuutin kävelylenkki kun nukutin pojan ja n. 15 min yhtäjaksoinen coretreeni kuului päivään.

SU

Aktiivisuus 104%, josta aktiivinen aika 5h32min ja keskitason aktiivisuus 1h 16min, korkea 48 min.
Aktiivisuusranneke oli myös pois käytöstä 1h24min
Askelia 7678
Kulutus 2382 kcal

Pikkulenkki taas kun nukutin poikaa ja lumen kolausta n. 20 min.
Ulkoilua perheen kanssa, pulkkamäessä kiipeilyä, pulkan vetoa, puistoilua yht. 53 min
Illalla yläkropan lihastreeni n. 15 min yhtäjaksoisesti

Viime viikolla tuli myös joogattua yinjooga -tunnilla tiistaina 1h30min ja alkuviikosta myös tehtyä lumitöitä sen puolisen tuntia. Pientä lenkkeilyä tulee lähes joka päivä kun nukuttelen poikaa päiväunille rattaisiin. Minilenkit sopivat mun jaloille tällä hetkellä, pidemmistä vaan jalkapohjat kipeytyvät liiaksi. Arjen aktiivisuutta on myös leikit ja tanssit pojan kanssa ym. touhut. Minilenkeillä en oo huomannut laittaa ranneketta treenimodeen, mutta hyvin se on kävelyn huomioinut vaikka käsi ei heilukkaan rattaita työntäessä.

Tällainen oli mun viikko liikunnan osalta viime viikolla kutakuinkin.
Seuraavassa postauksessa onkin luvassa ruokapäiväkirja viime viikolta!

Seuraatko sä aktiivisuutta jotenkin?

Lue myös

Mitä jos liikunta olisi osana arkea?

Seuraa instassa meikäläisen menoa

@outikarita

8 kommenttia

 1. Nina kirjoitti:

  En seuraa mutta tulee kyllä liikuttua tosi paljon. Voitko kirjoittaa bloggauksen hyvistä ja huonoista puolista? Mikä motivoi? Auttaa jaksaa? Mikä taas ärsyttää? Oletko koskaan pohtinut lopettavasi?

  • outi kirjoitti:

   Heippa!
   Pahoittelut tosiaan, että oli jäänyt kommenttiisi vastaamatta.
   Hyvän postausaiheen heitit ja näiden kysymysten kautta saa koottuuakin hyvin postausta. Pistän työn alle ensi kuussa aiheen 🙂

 2. Kaisa kirjoitti:

  En seuraa aktiivisuutta varsinaisesti mutta puhelin kyllä laskee kävellyt kilometrit aika hyvin. Vaunulenkkien, kauppamatkojen, työmatkan ja muiden askereiden kanssa kilometrejä kertyy tällä hetkellä 15 – 20 päivässä eli liikuttua tulee tosi paljon. Autoa ei ole käytössä.

  Tykkään paljon näistä aktiivisuus- ja treenipostauksista mutta on pidempään pistänyt silmään tuo ilmoittamasi kulutus. Vaikka et paljon varsinaista liikuntaa harrasta, niin kulutus on silti usein yli 2500 kcal. Tuntuu tosi paljolta. Olen ajatellut, että sun ikäinen ja kokoinen nainen ei noin paljon pelkissä arkiaskareissa kuluta. Olen itse saman ikäinen, 10 cm pidempi ja elän myös erittäin aktiivista arkea kahden lapsen kanssa ja lisäksi liikun paljon ja imetän, niin mun kulutuksen pitäisi tämän mukaan olla reilusti yli 3000 kcal/vrk enkä oikein jaksa uskoa, että on.

  Musta näyttää siltä kuin sun aktiivisuusrannekkeesi yliarvioisi sekä aktiivisuuden että kulutuksen. Yli 100 prosentin aktiivisuus on musta tosi outoa, jos liikuntaa on vain hetki päivässä.

  • outi kirjoitti:

   Mä en nyt oikein tiedä mitä tähän sanoa. Eihän nuo aktiivisuusmittarit tosiaan mitään ultimaattisia totuuksia kerro, mutta vaikea tuota mun aktiivisuutta, sen intensiteettiä ja kulutusta on kenenkään myös näiden koosteiden perusteella arvioida. Voi olla, että olet oikeassakin, mutta enpä mä nyt näihin perusta liikkumistani/syömistäni, joten ei mua itseäni nyt joku mahdollinen virhemarginaalikaan häiritse.
   Sanoisin kuitenkin tuon arvioivan melko oikein liikkeen ja sykkeen ja itse koen kyllä päivien aktiivisuusintensiteetin olevan melko kuluttavaakin useimmiten. Oikeastaan tuo kulutus pääosin on tuossa 2000-2500.
   Eikä elämäni nyt pelkkiä arkiaskareita kuitenkaan ole 🙂
   Mä sanoisin, että sun päivät myös kuulostaa todella aktiivisilta, riippuen tietty mitä työtä teet, mutta ainakin kilometrejä kertyy huimasti ?

 3. Nina kirjoitti:

  Huomasin harmistuvani kun et ehdi minun kommenttiin vastata mutta negasävytteinen kommenttiin oli aikaa vastata heti. Ei sillä mutten jaksaisi joka pv katsoa vanhoja kirjoituksia. ?

  • outi kirjoitti:

   Voi anteeksi! Joskus saattaa näin käydä, että vahingossa jää joku kommentti välistä vastaamatta. Pyrin aina aikajärjestyksessä kyllä vastaamaan!
   Ja aina kaikki luen silloin kun ne hyväksyn, joten kommenttisi ei ole missään nimessä jäänyt noteeraamatta. Vastaan siihen vielä erikseen, mutta oikein hyvää postausaihetta tuo bloggauksesta postaaminen.Voisin sellaisen piakkoin tehdäkin 🙂

 4. Nina kirjoitti:

  ? kiitos! Joo ja ymmärrän oikein hyvin ettei aina ehdi vastata. Onhan sitä nyt muutakin. Mukavaa kuitenkin jos voit tehdä tosta postauksen. Mukavaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.