Hae
Outi Karita

Taaperon jouluruoat ja -herkut

Jonkun verran multa on kyselty, että mitä Luka syö jouluna, saako samoja ruokia ja entäs herkkuja. Toiveissa on ollut myös postaus saako Luka ylipäänsä vielä (sokeri)herkkuja. Pakko lisätä tuo sokerisana tuohon herkkuihin, sillä herkkuja on mun mielestä myös monet ei lisättyä sokeria sisältävät jutut. Lukan tämän hetkisistä syömisistä voisin joulun jälkeen tehdä omaa postaustansa, keskitytään nyt tähän jouluun!

Jouluruuista olen ajatellut, että Luka saa kyllä maistella kaikkea mitä haluaa, laatikota, kinkkua, kalkkunaa, kalaa, limppua, rosollia yms. Meidän pojan tuntien tuosta luettelosta kenties kinkku ja kalkkuna saattavat maistua vähän ja ehkä sitten keittelen hänelle vähän makaroonia tai riisiä kylkeen. Perunat, juurekset ja kasvikset kun ei oikein tunnu uppoavan kuin esim. jossain kana-/lihapihveissä tai pötköissä ja rieskoissa. Joten luultavasti myös Luka saa jotain ihan omaa sapuskaansa myös. Riippuen tietysti miten joulupöydän antimet ensin maittavat. Toki Kula on syönyt myös vähäsuolaisemmin, lähes suolatonta vielä, mutta saa kyllä joulupöydässä vähintäänkin maistella jouluruokia. Riisipuurot keitellään täysmaitoon jouluna ja laitetaan voita sekaan. Lisukkeena saa toimia kaupan valmis luumu-rusinasoppa, jossa muuten ei ole lisättyä sokeria ja on todella hyvää! Tätä on jo Luka saanut maistellakin puuron kanssa välillä ja tykätty on, pääasiassa puuron kanssa syödään marjoja tai hedelmäsoseita. Harvoin itsekään käytän noita mehukeittoja, mutta tuo luumu-rusinasoppa on kylläihan ”must” jouluna.

Me ei olla Lukalle vielä annettu oikeastaan lisättyä sokeria sisältäviä herkkuja, ei mehuja, pullaa, keksejä tms. ja pidetään tätä linjaa toistaiseksi. No, onhan noissa taaperopatukoissa ilmeisesti ns. lisättyä sokeria jonkin mehutiivisteen tai muun kautta, en ole ihan varma (?), mutta tiedätte ehkäpä mitä nyt tarkoitan näillä herkuilla, joita ei ole vielä saanut. Jonkun keksin murusen hän on saattanut joskus saada maistaa ja äidin Mynthon askilla on käyty salaa ja kerran löysi myös irttareita, joita oli hieman nuoleskellut, heh.

Voi olla, että saa joulupiparista palasen, mutta meillä on kyllä hänelle omiakin joulupipareita, joten niillä varmaankin herkutellaan, ihan minäkin! Tosin mä saatan syödä jokusen siirappiparin ja jotain muutakin sokerista 😉 Tein vauvapipareita Lukan syntymäpäiville ja sen jälkeen oon tehnyt niitä lisääkin, sillä ne on Lukan herkkua ja niitä kun voi pakastaa, niin sieltä on kätevä niitä ottaa. Tehdään varmaan vielä ennen jouluakin joitain Lukan omia  taaperopipareita. Ajattelin testata erästä toista reseptiä tässä vielä. Meillä on myös 1-v synttäreiltä jäänyttä sokeritonta suklaakakkuakin pakkasessa ja sitäkin voisi jouluna herkutella.

Eikä Luka oikeastaan osaa kaivata vielä niitä ”herkkuja”. Toki hän on kiinnostunut kaikesta mitä äiti ja isi syö. Tämä onkin vähentänyt herkkujen syömistä Lukan nähden sopivasti. Usein kahvipöydässä hänelle kyllä kelpaa ne omat herkut, mitä yleensä varaan mukaan, jos tiedän että ollaan pullan tms. äärelle menossa. Kuivatut rusinat ja hedelmät on Lukan mieleen ja erilaiset taaperopatukat. Myös mandariinit ja viinirypäleet ovat tämen hetken herkkuja! Välillä sitten tulee tehtyä jotain muffinseja, apnaeväitä tms. Lukalle, jotka hyvin maistuvat ja toimivat niin välipalaina kuin kyläilyeväinäkin.

Alla linkkejä resepteihin!

Sokerittomat juhlaherkut taaperolle
(mm. suklaakakku ja vauvapiparit)

Vauvan piparkakku – Simppeli aormiruokakeittiö
näitä aattelin ite vielä tehdä!

Miten/mitkä jouluruuat ja herkut maistuvat isoille/pienille teillä?
Onko hyviä reseptejä jakaa?

Saas nähdä sitten jouluna mitä kaikkea joulupöydässä on niin isoille kuin pienille. Ei  ole ihan täysin selvää sekään, mutta seurailemalla blogia ja ig:tä pääsee näitä kurkkimaan ja ehkäpä vielä ennen joulua tulossa joku mitä kaikkea jouluna -postaus tekemisistä ja syömisistä yms.

Lue myös

Marraskuun toivereseptit

Lukan ruokalempparit kesä-heinäkuultta, jotka sopii koko perheelle

IG

@outikarita

5 kommenttia

 1. Anne-Mari kirjoitti:

  Kiitos postauksesta ja resepteistä. Itse olen tehnyt pakkaseen valmiiksi pari vauvalle sopivaa latikkoa ja sieltä sitten sulattelen. En halua vielä antaa alle vuotiaalle lisättyä suolaa/sokeria, ainakaan pääruokina 🙂 Aattona tehdään kookos tai kauramaitoon puuro, ilman suolaan. Saa sitten jokainen lisäillä omalle lautaselle halutessaan. Meidän vauvan ”joulumenu” näyttää suurinpiirtein tältä: https://www.lily.fi/blogit/annemarin-paivat/vauvan-joulumenu

  Pitää myös tutustua tuohon mainitsemaasi kaupan luumukiisseliin. Mukavaa joulun odotusta sinne!

  • outi kirjoitti:

   Hei, kävinkin kurkkimassa ja oli itsekin pakko tehdä luumumuffinsseja 🙂
   Kiitos kun jaoit!

 2. Susan kirjoitti:

  Kiva postaus! Meillä on 1-vuotiaasta saanut syödä sokeria. Toki Aura on kaukana mässäilijästä joten olen voinut huoletta antaa piparia tai kakkua kun paljon ei uppoa. Hän sitten taas syö mielellään kasviksia ja hedelmiä, kaikki menee raa’asta ylikypsään. Äitin tyttö ?. Ja pasta on paras lisuke hänen mielestään, niin olen panostanut terveellisempiin pastoihin esim. hernepastaan. Pinaattiletut on lemppari ?. Ainoa mitä meillä kuluu on Berrypickersin terveysmurot, joita hän vetää varsinkin automatkoilla. Näin ollaan saatu autoilunvihaaja aisoihin!

  • outi kirjoitti:

   Juu, eihän tässä ole mitään yhtä oikeaa linjausta 🙂
   Meilläkin pasta on hitti ja saa ihan tavallista pastaa, joskus meillä on täysjyvää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.