Hae
Outi Karita

Vauva ensimmäistä kertaa yöhoidossa

Mun on pitänyt tästä kirjoittaa jo pari viikkoa sitten. Luka täyttää ensi maanantaina vuoden. Meillä ei ole ollut menoja, mihin oltaisiin tarvittu yöhoitoa Lukalle eikä ole ollut sellaista tarvetta itsellä, kunnes…

Alkukesästä tuli sellaisia oloja, että olisi kiva joskus istahtaa iltaa vain ystävien kesken, ilman poikaa ja muutaman kerran kesällä olen pienesti niin ollutkin. Aina kuitenkinkin kömmitty pojan kanssa samaan sänkyyn nukkumaan. Loppukesästä olin ystävän kanssa teatterissa ja jäinkin kotona sohvalle nukkumaan. Tässäoli ajatuksena myös testata, että miten yö menisi isällä ja pojalla ja kyllähän se luonasi. Me täytettiin Rikun kanssa tänä vuonna 35-vuotta ja oon kyllä jo alkuvuodestakin varmaan jo miettinyt, että jotenkin sitä olisi kiva juhlistaa, rauhaisastitai ei niin rauhaisasti. Tässä alkusyksyn myötä päädyttiinkysäisemään joskoRikun vanhemmat ottaisivat Lukan yökylään ja me päästäisiin kunnolla vaihtamaan vapaalle ystävien kanssa ja nimenomaan yhdessä.

Milloin yöhoitoon?

Alla oleva teksti on lainattu MLL:n sivuilta eikäs illä ole tarkoitus syyllistää ketään!

”Lapsi voi olla erossa vanhemmista yhden päivän ikävuotta kohden.
Elämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa pieni lapsi joutuu olemaan erossa vanhemmistaan. Yleisen kehityspsykologisen ajattelun mukaan lapsi voi olla erossa häntä hoitavasta vanhemmasta yhden vuorokauden lapsen ikävuotta kohti. Esimerkiksi vuoden ikäinen lapsi voi olla erossa vanhemmastaan korkeintaan vuorokauden ahdistumatta liikaa.
Pienen lapsen on vaikea hahmottaa aikaa ja ymmärtää, että ero vanhemmasta ei ole lopullinen. Erokokemusten ollessa toistuvia lapsi saattaa kokea menetyksen tunteen kerta toisensa jälkeen ja saattaa alkaa varoa kiintymistä.
Erossa oloon sopeutumiseen vaikuttavat lapsen iän lisäksi lapsen temperamentti ja aiemmat kokemukset.”
Lähde: MLL

Alleviivasin tekstistä tarkoituksella kohtia. Tässä puhutaan vuorokaudesta vaikka joskus saatetaan tämä ajatella öiksi. Yöhoidossa kuitenkin lapsi saattaa ja toivottavastikin kaikkia ajatellen nukkuu isoimman osan. Erokokemuksien toistuvuus on tässä myös mielestäni tärkeä pointti ja myös tuo viimeinen lause lapsen temperamentista ja aiemmista kokemuksista huomioon otettava. Vaikka siis tämä vuorokausi per ikävuosi ylittyisi joskus niin ei se ole automaattisesti paha asia, eikä yöhoito ole vielä vuorokauden ero.

Mielestäni yöhoitoon laitetaan kun sille on tarve, on se tarve sitten vanhempien irtiotto joskus tai jokin muu syy. Vanhempien tarpeiden lisäksi on tärkeää huomioida lapsen valmius ja se, onko lapselle tuttua ja turvallista hoitopaikkaa tarjolla. Toki joskus on pakottavia syitä yöhoidolle.

Kenelle yöhoitoon?

Meille tärkeää oli, mitä tuossa MLL:n jutussakin sanotaan, että sekä hoitopaikka ja hoitajat on tuttuja ja lapsi kokee heidät turvallisiksi aikuisiksi. Luka oli yön hoidossa Rikun vanhemmilla, jossa hän on ollut jo usemapaan kertaan tunnin-parin pätkiä hoidossa ja joita muutenkin nähdään paljon, tulihan heidänkanssa vietettyä myös Kreetalla viikko. Heille tuntui hyvältä antaa poika hoitoon yöksikin ja hyvinhän heillä oli yöhoito mennytkin!

Miten tukea lasta erossaolon aikana?

Seuraavat kohdat on myös lainattu tuolta MLL:n sivuilta, eivät siis ole itse keksimiäni, mutta aiklailla näin toimittiinkin viimeistä kohtaa lukuunottamatta. Meillä ei ole matkasänkyä ja vietiinkin Lukan pinnis petivaatteineen joissa tutut tuoksut jo päivällä mammalaan. Juteltiin Lukalle ja suukoteltiin hyvät yöt.
”Vanhemman pitää kertoa lapselle tulevasta poissaolostaan, vaikka lapsi ei osaisi itse vielä puhua. Myös lähtö on hyvä tehdä niin, että lapsi huomaa vanhemman lähtevän.
On luonnollista, että lapsella on ikävä vanhempaansa eron aikana. Ikävään on lupa, eikä lasta pidä ”pakkoreipastaa”.
Lasta voi auttaa pitämään vanhempansa mielessään jättämällä hänelle jonkin muiston vanhemmista, esimerkiksi valokuvan tai vanhemmalta tuoksuvan paidan. Lapselle voi myös kertoa, että vanhemmatkin ajattelevat ja ikävöivät lasta eron aikana.
Jos mahdollista, vanhempi voi muistuttaa itsestään lapselle erossa olon aikana, esimerkiksi juttelemalla puhelimessa tai videopuhelun kautta. Lapsen on hyvä kuulla vanhemman tuttu ääni ja nähdä vanhempansa, vaikka ei itse osaisikaan vielä puhua.”
Lähde: MLL

Yöhoidon jälkeen

”Kun vanhempi kohtaa lapsen erossa olon jälkeen, on hyvä muistaa, että lapsi voi purkaa ikäväänsä kiukuttelemalla ja vastustelemalla vanhempaansa.”

Meille tuotiin kotiin autokaukalossa nukkuva poika klo 9.30. Nostin hänet pois kaukalosta javähän riisuin vaatteita, johon poika havahtui, kenties tuttuihin käsiin, otteisiin ja tuoksuun… Poika puski itseään päin minua ja hoki”annanannaannnaaaa…” ja söikin sitten ahnaasti aimosatsin maitoa. Tämän jälkeen poika alkoi tohistaa iloisena <3

Meillä Luka oli yöhoidossa vanhempien halusta ja tarpeesta saada yhteinen irtiotto ”viihteellä” ja hän oli yön yli hoidossa. Vein Lukan seitsemältä illalla hoitoon ja kotiin hänet tuotiin aamulla puoli kymmeneltä. Tämä irtiotto teki meilla vanhemmille hyvää ja meillä oli kivaa! Olihan siinä välillä ikävä poikaa ja ajatuksissa, että miten siellä menee, isoimmillaan nämä tunteet tietysti vyöryi kun menin itse nukumaan. Aamulla myös herätessä oli kiire soittaa ja kysellä kuulumisiajakun auto kurvasi pihaan, kipitin aika vauhtia ovelle <3

Koska teillä on lapset olleet ensimmäistä kertaa yöhoidossa tai pidempään hoidossa?

Nyt täällä puntaroin jätänkö Rikun ja Lukan kaksin kotiin reilu viikon päästä ja lähden yön yli reissulle itsekseni, kuten mieheni ehdotti yhden menon suhteen. Sinäänsä en tunne nyt tarvetta yhteiselle tai omalle irtiotolle yön yli ja voisin miekkoset mukaankin ottaa, en silti sano, etteikö voisi hyvää tehdä ja etteivätkö miehet keskenään pärjäisi, tottakai pärjäisivät! Mietin lähinnä muidsa merkeissä reissun onnistumista ja sitä haluanko lähteä yksin matkaan.

Lue myös
35+35=70vBileet, vanhemmat vapaalla!
Miten sujui kun olin illan pois kotoa?
Viikonloppujen parhautta!
IG
@outikarita

22 kommenttia

  1. Henna kirjoitti:

    Meillä poika oli ensimmäisen kerran mummolassa yöhoidossa 9kk iässä, mutta menimme myös mieheni kanssa yöksi samaan osoitteeseen joten olin jo aamulla klo 8 valmiina syöttämään pojan (rinnat huusivat tuskasta tästä erosta ?). Ensimmäinen oikea yöhoito oli melkein 11kk iässä kun itsestä tuntui että pakko saada nukkua kunnon yöunet pitkän huonosti nukutun ajanjakson jälkeen. Tuli tarpeeseen, nimittäin poika nukkui mummolassa 12h putkeen ilman mitään kitinöitä ja yöt jatkuivat paremmin kotonakin!

    • Outi Karita kirjoitti:

      Oi, ihanasti toiminut tuon toisen kerran öiden parantuminen ?
      Itsekin tarvi vähän pumpata yöllä rintoja ??

  2. M kirjoitti:

    Meillä esikoinen on ollut yön erossa meistä kun oli 1v1kk, mutta mummu oli silloin meillä hoitamassa häntä. Ei siis varsinaisesti ollut yökylässä.Oltiin 1vrk pois.
    Ekan kerran oli yökylässä mummulla kun oli 2v11kk. Nuorimmainen on nyt 1v10kk, eikä ole vielä yökylässä ollut.
    Me ollaan irtaannuttu kotoa aina yleensä niin että lapset jää hoitajan ( joka yleensä on se mummu) kanssa kotiin . Mummu laittaa nukkumaan jne ja äiti ja isä on sitten jo aamulla kotona. On kyllä ollut aamuja kun olis ollut ihan kiva sen irtautumisen jälkeen pötkötellä vähän pidempään. ?
    Mä oon tässä ehkä vähän sellainen lällykkä. Kovin pientä en vaan raaski laittaa, eikä oikein ole ollut tarvettakaan. Ollaan ratkaistu asia em tavalla.

  3. J kirjoitti:

    On varmasti tosi yksilöllistä miten kukakin jättää vauvansa/lapsensa hoitoon. Itsellä 2kk ikäinen poika ja hän on ollut jo kerran yökylässä mummolassa, sekä useasti siellä hoidossa. Isänsäkin kanssa hän on nukkunut kahdestaan yhden yön. Kaikki mennyt aina tosi hyvin. Itse olen nuori vasta ja koen olevani paras äiti kun saan viikossa edes kerran sitä omaa aikaa ja myös parisuhdeaikaa. Haluan myös totuttaa vauvan pienestä pitäen oman äitini hoiviin joka haluaa hoitaa. Täällä mennään osittain imetyksellä niin sekin helpottaa asiaa. En ole kokenut huonoa omatuntoa ollenkaan, mutta välillä ikävä on tullut ja kiire vauvan luo. Ja aina mietin, että no mitenhän siellä menee. Kaikki perheet tekevät niin kuin heille sopii ja miten itse kokee jaksavansa. ?kiva että teillä yökyläily mennyt hyvin ?

    • Outi Karita kirjoitti:

      Kyllä ja juuri äitien ja vanhempien yksilölliset ja yhteiset tarpeet on juurikin yksilöllisiä eikä niitäkään pidä syrjäyttää jos ne sopivat perheen elämään. Hienoa, että teilläkin ratkaisut löytyneet ja mahdollisuus lastenhoitoon. Isovanhemmat on kultaa

  4. JL kirjoitti:

    Meillä poitsu oli ensimmäisen kerran 5kk ikäisenä mummin ja pappan luona yökylässä ja siitä etiäpäin ihan säännöllisesti. En oo kokenut ainakaan huonoa omaa tuntoa, koska itse jaksaa paremmin kun saa silloin tällöin nukkua kokoyön ja tietää, että oma kullannuppu on turvallisessa ja rakastavassa paikassa hoidossa ?

    • Outi Karita kirjoitti:

      Isovanhemmat ❤
      Ja kyllä riittävä lepokin on tärkeää, ihanaa kuulla että teiltäkinlöytyy tällainen hoitopaikkamahdollisuus, se on arvokasta ❤

  5. AnnikaMi kirjoitti:

    Meillä esikoinen oli ensimmäisellä yökyläreissulla kummitädin luona ollessaan 1 v 8 kk. Silloinkaan ei ollut tarvetta mutta ajatuksena oli vähän harjoitella erossaoloa pikkusiskon syntymää varten. Siitä ei mennytkään kuin muutama viikko kun tuli oikea yöhoidon tarve kun olin synnyttämässä ja potilashotellissa. Ikävä kyllä meillä ei ole oikein realistisia yöhoitomahdollisuuksia isovanhempien luona.

    • Outi Karita kirjoitti:


      Kaikilla ei tosiaan ole samoja mahdollusuuksia hoitoon antamiselle, mutta kiva että kummitädin luona onnistui ?

  6. Mira kirjoitti:

    Meilläkin poju oli ekaa kertaa 4kk iässä kummitädin hoivassa 1vrk ja 8kk iässä mummon hoivassa 1vrk. Molemmilla kerroilla hoitaja tuli meille kotiin ja hyvin sujui. Irtiotto teki erittäin hyvää. Kyllä äidit ja isätkin tarvitsee myös omia menoja. ❤

    • Outi Karita kirjoitti:

      Se onkin hyvin yksilöllistä millaista omaa ja yhteistä aikaa kaivataan ja kuinka paljon ?
      Must on hienoa, että järjestyy myös omassa kodissa niin on tuttu ympäristö ja tuttuja asioita ympärillä, helpottaa varmasti lasta ?

  7. Jenni kirjoitti:

    Mä jaksan aina ihmetellä näitä kun mietitään että voiko lapsen jättää isän kanssa kaksin. Itse olen ainakin lisääntynyt sellaisen miehen kanssa että on aivan itsestäänselvyys että hän on yhtä hyvä vanhempi kuin minäkin ja siinä missä hän voi jättää minut lapsen kanssa kaksin niin minä voin jättää hänet lapsen kanssa kaksin 😀

    • Outi Karita kirjoitti:

      Sitä en kyllä mieti, tuosta tuli ehkä väärä käsitys sen suhteen. Mieheni on loistava isä ja pärjää siinä pojan kanssa kuin minäkin, erona kuitenkin maitotissit ? Meillä kuitenkin poitsu syö vielä paljon tissiä ja mietin mm. tätä aspektia ja ylipäätänsä sitä haluanko lähteä yksin reissuun ?
      Muokkasinkin nyt hieman tuora tekstini kohtaa ?

  8. Maria kirjoitti:

    Meidän tyttö täytti juuri 3v ja hänen isoäitinsä juuri ehdotti, että hän menisi sinne yökylään parin viikon päästä. Eli ensimmäinen yökyläily (pois meidän vanhempien luota) on ehkä juuri pian tulossa. 🙂

  9. Dreamer kirjoitti:

    Oon seurannut sun insta storya ja sulla on ihana koti. Voisitko tehdä postauksia, jossa esittelisit sun kodin. ?

    • Outi Karita kirjoitti:

      Voi kiitos ?
      Tää onkin tosi toivottu aihe ja yritän saada jossain kohtaa postaussarjan ?

  10. Susan kirjoitti:

    Aura on ollut jo monta kertaa fammon luona Raumalla yökylässä (nyt ikää 1v9kk). Hän rakastaa isoäidin kanssa oloa todella paljon ja heillä on aina mennyt kaikki loistavasti. Eikä tyttö ole kotona ollut yökyläilyn jälkeen yhtään erilainen vaan sama tyytyväinen likka ?. Nytkin hän on isänsä kanssa siellä ja mä sairastan kotona rauhassa.
    Vaikka meiltä on fammolaan tunnin ajomatka niin ollaan todella onnekkaita että meillä on noin ihana ja turvallinen hoitopaikka olemassa. Ja ehkä rajoittaisin yökyläilyjä jos se tuntuisi tytöstä pahalta, hän kovasti kaipailisi tai olisi kotona jotenkin erilainen visiitin jälkeen.
    Syitä yökyläilyille ovat olleet juhlat sekä se että ollaan haluttu olla kotona täysin kaksin ja rentoutua. Ja mies haluaa välillä tehdä näitä reissuja ilman minua matkassa ja ottaa isä-tytär-aikaa ❤️

  11. Milli kirjoitti:

    Mua kiinnostaa, että söikö Luka pullosta yöllä? 🙂 Nukkuiko paremmin/huonommin kuin kotona?

    • outi kirjoitti:

      Nukkui aika samoin kuin kotonakin ja söi pullosta pumpattua ämmää. Jatkossa tuskin pumppailen vaan saa sitten ihan kauramaitoa/lehmistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *