Hae
Outi Karita

Lempeä unikoulu part 3, parempien unien puolesta!

Lempeän unikoulun kolmatta vaihetta käsitellään tässä postauksessa, joten jos et ole lukenut lähtötilannetta ja kahta ensimmäistä osaa niin kannattaa aloittaa niistä!

Väsymyksen edessä…

Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Parempien unien puolesta

Kannatti luottaa tähän menetelmään! Kun kerroin, että tällä lähdetään kokeilemaan unikoulua ja kun kerroin, etenemisestä kahdessa viime postauksessa, niin olen saanut neuvoja ja ohjeita jonkun verran. Olen myös saanut tsemppiä, vertaistukea ja kiinnostuneita kyselyitä. Kaikki ei nähneet/ymmärtäneet tätä lempeää vaihtoehtoa ja perhepedissä jatkamista. Tämä kolmas vaihe näytti todella, miten tämä unikoulu on toiminut ja sopinut meille.

Kolmas vaihe: 
Seuraavien neljän yön aikana tuon saman tavoiteaikajakson aikana vauvaa rauhoitellaan tarvittaessa vain koskettamalla ja rauhoittavasti puhumalla. Häntä ei nosteta syliin eikä oteta rinnalle. Vauva voi edelleen vähän protestoida, mutta se on ihan ok.

7 yö.
Kaksi heräämistä ja ensimmäinen vasta kahdelta, yhdeltä heräsin itse kurkkimaan, että nukkuuko poika tosiaan edelleen pinniksessä. Toinen herääminen neljältä ja isän kainaloon nukahti tuolloin! En olekaan kirjannut miten maitoa saanut, mutta tainnut olla sitten joskus aamuyöstä (?)

8 yö
Sekä äidin ja isän kainaloon nukahdettu, muistaakseni kaksi herätystä ja viiden aikaan vesihörppykokeilu, jolla nukahti ja vasta seiskan jälkeen maitoa…. Puolenyön aikaan siirtynyt pinniksestä meidän sänkyyn, jolloin sai vielä maitoa.

9 yö
Annoin tissiä puolen tunnin torkahtelun jälkeen klo 4.30, oli kuitenkin viimeksi syönyt 21.30, sitten nukkuikin lähes 3 h.

10 yö
Saanut puoli kuudelta tissiä ja ennen puolta yötä.

 Vaikka meillä edelleen herätään paristi yössä niin tämä on hurjan iso muutos aiempaan ja nämä neljä yötä olivat kaikki niin huippuhyviä meidän mittakaavassa, että nämä riittää meille! Ennenhänmeillä herättiinvähintään kahden tunnin välein ja aamuyöstä jopa puolen tunnin välein ja aina tissille rauhoituttiin, se olihelppoa ja varmaa, mutta väsyttävää tuo öiden katkonaisuus. Näiden kaikkiaan 10 yön jälkeen meillä on ollut sekä levottomampia että rauhallisempia öitä. Teen vielä yhden postauksen siitä miten unikoulun jälkeen on sujunut, mutta palataan siihen tuonnempana, ensi viikolla. Seuraavaksi muita juttuja täällä blogissa!

Puhuminen ja maitovalo yöaikaan

Osa unikoulumenetelmistä eipuolla näiden puolesta, mutta meillä nämä kummatkin toimivat. Minusta tuntuisi suoraan sanottuna karulta sellainen tapa, jossa viedään heti yömaidot pois, lapsi omaan sänkyyn jos on nukkunut perhepedissä eikä puhuta lapselle mitään. Varmasti aika pelottava tilanne pienelle lapselle isoin muutoksin, huh.

Kerronpa esimerkin tästä puhumisen ja maitovalon toimivuudesta meillä.
Sain vinkkinä ottaa jonkun pienen valon käyttöön, merkkaamaan, koska saa maitoa ja koska ei. Meillä ”maitovalona”, niinkuin valon nimitin, toimii led kynttilä. Se on päällä silloin kun maitoa on tarjolla ja pois päältä tuon tavoiteajan kun maitoa eiole tarjolla. Lapsi oppii tämän yhdistämään, varsinkin kun hänelle on kerrottu valosysteemistä ja valoa yhdessä tutkailtu. Tämä otettiin käyttöön tuossa ensimmäisen vaiheen kolmantena yönä, mutta suurempi merkitys tälle tuli toisen ja kolmannen vaiheen öinä. Kun hän herää sellaiseen aikaan, kun maitoa on taas tarjolla, niin laitan valon päälle ja sanon, nyt valo on päällä, nyt saa maitoa. Muuhun aikaan herätessä saatan sanoa, mikäli tissiä hamuaa, että nyt on yö, ei ole valoa ja tissit nukkuu….Kerroin muutenkin tässä toiseen vaiheen alussa pojalle nukkumaan mennessä, että sitten kun on pimeää niin nukutaan ja silloin ei saa maitoa, vaan tissitkin nukkuu. Kun kerroin tämän niin sammutin valon ja kun sytytin valon, niin kerroin, että kun valo palaa niin voi saada maitoa. 

Eräänä yönä kun Luka heräsi eikä valo vielä palanut, sanoin ”kulta nyt on yö, nyt nukutaan, valo ei pala ja tissitkin nukkuu”. Luka katsoi sängynpäätyyn, jossa valo sijaitsee, laski itsensä minun viereen jajatkoi untaan ilman taputteluja tai mitään. Eräänä toisena yönä valo paloi jo, Luka oli syönyt jo kerran maitoa siinä aamuyöstä ja heräsi tunnin kukluttua uudelleen, yritin napata vaan kainaloon, mutta poikapa osoitti kädellä valoa, niinpä otin rinnalle ja poitsu jatkoi uniaan. Hän siis ymmärsi valon merkityksen, mikä mun mielestä on jotenkin ihan mahtavaa!

En väitä että toimisi kaikilla samoin tai että Gordoninmenetelmä toimisi kaikilla, mutta mikseipä voisi tällaistakin kokeilla 🙂

Tästä eteenpäin:
Näiden kymmenen yön jälkeen jatka kuten viimeisellä jaksolla: voit imettää vauvan uneen illalla ja imettää myös yöllä muulloin kuin tuon 6-7 tunnin aikana, jonka olet omaksi uniajakseksi määritellyt. Jos vauva havahtuu, hänet rauhoitellaan nukkumaan kevyellä kosketuksella ja rauhallisella puheella. 
Jos lapsi sairastuu tai tulee muita muutoksia normaaliarkeen (esim. matka), ei haittaa, jos öisin vauva uudelleen alkaa käydä rinnalla. Tämän unirytmien muutosmenetelmän voi aina toistaa tarvittaessa. Ja kun lapselle tulee ikää lisää, nukahtaminen ilman aikuisen apua alkaa sujua paremmin ja paremmin ja myös yöunet pitenevät. 

Meillähän tuo tavoiteaika on ollut tuo viitisen tuntia, jota alle 1 vuotiaalta voi odottaa menetelmän mukaan. Pian tulee vuosi mittariin ja katsotaan saadaanko hilattua loppuvuodesta vielä paremmaksi öitä. Näinä neljänä viimeisenä yönä tuli pidempääkin taukoa maidosta, mutta ollaan myös huomattu, että pääsääntöisesti 5 h on tällä hetkellä sellainen raja pojalle ja ollaan myös opittu huomaamaan, että koska on sellainen herääminen, että on maidon paikka ja koska sille ei ole tarvetta.

Palataan uniasioihin taas myöhemmin uudelleen!

Koko postaussarja

Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille!

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Lempeä unikoulu part 3, parempien unien puolesta!

2 kuukautta unikoulun jälkeen

Lue lisää Gordonin menetelmästä
Vauvan apuna  nukahtamiseen opettelussa, Gordonin menetelmä
IG
@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.