Hae
Outi Karita

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Lue ensin!
Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille!

Jatkopostaukset lempeälle unikoululle sai nyt hetken odotuttaa, mutta nyt on taas aikaa rustailla. Viimeksi käsittelin Gordonin menetelmän ensimmäistä vaihetta, jossa yöimetykset on tarkoitus keskeyttää ja rauhoitella muilla keinoin takaisin uneen. Me tykätään tästä menetelmästä juuri siksi, kun tässä edetään vaiheittan, pienin muutoksi, eikä vaadita lapselta liikoja. Mun mielestä olisi liikaa, jos maitohanat olisi heti laitettu kiinni ja oltu puhumatta, hyssyttelemättä, rauhoittelematta lasta. Tässä menetelmässä autetaan lasta, kunnes lapsi oppii rauhoittumaan itse ja on valmis siihen. Tämä menetelmä ei välttämättä sovi kaikille, tuskin sellaista onkaan olemassa, mutta tämä sopii meille ja on tuottanut muutosta!

Tässä postauksessa käsittelenkin sitten menetelmän toisen vaiheen kulkua meillä,

Kun tissit nukkuu…

Toinen vaihe: 
Seuraavien kolmen yön aikana pidä sama tavoiteaikajakso. Jos/kun vauva tänä aikana herää, nosta hänet syliin, mutta älä imetä. Laske vauva nukkumaan hereillä, ja rauhoittele uneen silittämällä, taputtelemalla, hyssyttämällä ja rauhallisella puheella. Jos syliin nostaminen tuntuu raskaalta, pidä vauvaa vieressäsi ja hali häntä, ja sen jälkeen rauhoittele uneen kuten edellä. Vauvalle voi oikeasti olla iso muutos se, että öisin ei pääse enää rinnalle. Siihen sopeutumiseen voi mennä aikaa, ja jos yhtään tuntuu, että vauva ei vielä ole valmis, menetelmän voi keskeyttää ja aloittaa uudelleen, kun vauva on siihen valmiimpi.

Sain vinkkinä ottaa jonkun pienen valon käyttöön, merkkaamaan, koska saa maitoa ja koska ei. Meillä ”maitovalona”, niinkuin valon nimitin, toimii led kynttilä. Se on päällä silloin kun maitoa on tarjolla ja pois päältä tuon tavoiteajan. Lapsi oppii tämän yhdistämään, varsinkin kun hänelle on kerrottu valosysteemistä ja valoa yhdessä tutkailtu. Tämä otettiin käyttöön tuossa ensimmäisen vaiheen kolmantena yönä, mutta suurempi merkitys tälle tuli tämän vaiheen öinä. Kun hän herää sellaiseen aikaan, kun maitoa on taas tarjolla, niin laitan valon päälle ja sanon, nyt valo on päällä, nyt saa maitoa. Muuhun aikaan herätessä saatan sanoa, mikäli tissiä hamuaa, että nyt on yö, ei ole valoa ja tissit nukkuu….Kerroin muutenkin tässä toiseen vaiheen alussa pojalle nukkumaan mennessä, että sitten kun on pimeää niin nukutaan ja silloin ei saa maitoa, vaan tissitkin nukkuu. Kun kerroin tämän niin sammutin valon ja kun sytytin valon, niin kerroin, että kun valo palaa niin voi saada maitoa. Uskokaa tai älkää, niin tämä toimii meillä ja nyt kun tämä unikoulu on ohi, niin Luka ymmärtää todella hyvin valon merkityksen, mutta kerrotaan siitä lisää myöhemmin!

Neljäs yö.
Heräilyä, heräilyä…. Siinä heräilyjen aikana, kun Luka hamusi rintaa, niin päätin hieman soveltaa ja kokeilla antaa vettä ja siihen tyydyttiin. Vedellä ja pienellä taputtelulla nukahdettiin takaisin, mutta edelleen monta herätystä ja itse sitten valvoin yöllä kolmisen tuntia vaikka poika heräilyjensä välillä nukkuikin eikä kauaa ollut millään kerralla hereillä vaan takaisin uneen rauhoittelu kävi nopeasti.

Viides yö.
Nyt oli uneton yö sekä äidillä että pojalla ja epätoivo meinasi kyllä iskeä! 2.30-6.30 oltiin valveilla. Poika siis heräsi puoli kolmelta niin, että aina kun meinasi nukahtaa niin havahtuikin, taisteli untaan vastaan, mutta rauhallisesti. Makoiltiin viekutusten ja ajattelin, että kyllä sitten nukahtaa kun viiden maissa annan tissiä, mutta eipä nukahtanutkaan. Noustiin sitten sängystä puoli kuusi ja tunnin päästä siitä uni taas maittoi lähes kolmen tunnin ajaksi. Mulla pääsi siinä aamulla kyllä itku!

Kuudes yö.
Luka protestoitti välillä itkullakin, mutta vedellä, taputtelulla sekä isän kainalolla nukahdettu moneen kertaan takaisin eikä valvottu pitkiä aikoja vaan pienestä itkustakin huolimatta suht nopeasti saatu takaisin unesta kiinni.

Tuulimyllyjä vastaan taistoa?

Kuulostaa ehkä nyt tuulimyllyjä vastaan taistelulta tämän vaiheen yöt ja vaikka tuossa tuli vedettyä itkukohtausta itse, niin silti mulla oli luottavainen fiilis. Pojalle kelpasi vesikin yöllä ja saatiin pääsääntöisesti rauhoittumaan takaisin unille muilla keinoin kuin rinnalle ottamalla. Tätä nyt kirjoittaessa ja noiden öiden muistiinpanoja katsastaessa, oikein huomaan miettiväni, että oliko tuo kolmen yön pätkä tosiaan vielä tuollainen, mutta olihan se. Ensi postauksessa kun käsittelen seuraavaa vaihetta, niin kappas, iso muutos on tapahtunut! Nämä hommat vaatii pitkäjänteisyyttä ja mä oon vähän sellainen, että kun johonkin hommaan lähden niin kesken ei jätetä jos ei pakko ole. Heräilyjä oli edelleen paljon, mutta niinpä on muutos pojallekin iso, enkä olettanutkaan, että heräilyt ihan heti rauhoittuisi, niin pitkään meillä on kuitenkin olleet yöt levottomia ja heräilty sen vähintään kahden tunnin välein. Ei kannata siis sielläkään päässä arvioida tämän menetelmän toimivuutta, ennenkuin on koko postaussarja koossa, edetään nyt vaihe vaiheelta 😉

Pyrin saamaan heti huomiselle seuraavan vaiheen yöt postattua, jotta tekin pääsette tämän tarinan loppuun asti 🙂

Koko postaussarja

Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille!

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Lempeä unikoulu part 3, parempien unien puolesta!

2 kuukautta unikoulun jälkeen

Lue myös lähtötilanteesta postaus

Väsymyksen edessä…

ja homman edettyä postaus

Perhepedissä jatketaan!

Lue lisää Gordonin menetelmästä

Vauvan apuna  nukahtamiseen opettelussa, Gordonin menetelmä

IG

@outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.