Hae
Outi Karita

Lempeä unikoulu part 1, Älä anna nukahtaa tissille!

Kaksi viikkoa sitten käynnisteltiin lempeä unikoulu perhepedissä Gordonin menetelmällä, jossa tavoiteena on, että lapsi oppii rauhoittamaan itsensä yöllä herätessään takaisin uneen ilman rinnalla käymistä ja vanhemman apua. Yli puolivuotialle ja alle 1-vuotiaalle voi tavoitella menetelmän mukaan 5 h:n pätkää. Yli vuosikkaalle 7 tunnin pätkää. Toki jotkut lapset nukkuvat pidempäänkin ja pärjäävät pidempäänkin ilman maitoa yöllä. Lapset on kuitenkin yksilöitä ja Gordonin menetelmässä nämä nähdään ajoiksi, jotka tämän ikäiset lapset pärjäävät tai sanoisinko, että tällainen aika on riittävä ja sopiva vaade tämän ikäisille. Ajateltiin, että jos meillä saataisi menemään sellainen 5-6 tuntia ja sitten yli vuoden iässä jos aikaa saadaan hilattua sinne seitsemään tuntiin.

Miksi tähän lähdettiin? Mitkä oli syyt ja mikä meillä oli tilanne?
Jos et vielä ole lukenut tekstiäni Väsymyksen edessä…, niin suosittelen aloittamaan lukaisemalla tuon tekstin!

Lempeä unikoulu

Mitenkäs tämä lempeä unikoulu meillä sitten lähti käyntiin?

Piti valita aikaväli, jolle tavoittelemme maidottomuutta ja ajateltiin, että se olisi 12-05. Menetelmät myötä tämä aika on hieman elänyt. Luka useimmiten herää ennen puolta yötä, joten siksi valittiin tämä aika, saisi kerran vielä rintaa enne puolta yötä jos heräilee. Kuitenkin menetelmän myötä tulikin öitä, jolloin herättiin ensimmäisen kerran vasta puolen yön jälkeen ja jos en sillä heräämisellä anna rintaa, niin viiteen mennessä on voinutkin kulua jopa 9 h ja se on kyllä liian pitkä aika meidän pojalle. Tämäkin siis huomattu menetelmän myötä. Tässä on oppinut tunnistamaan milloin on sellainen herääminen johon rauhoitutaan ilman maitoa ja milloin on oikeasti jo maidon tarve ja sitä saatuaan jatkuu rauhallisempi uni. Mutta eipäs mennä asioiden edelle vaan edetään menetelmän mukaisten vaiheiden kautta. Tässä postauksessa kerron menetelmän ensimmäisen vaiheen öistä, kun imetys piti keskeyttää ennen nukahtamista.

Lempeä unikoulu

Älä anna nukahtaa tissille!

Tämä oli siis ensimmäisen vaiheen pointti. Rinnalle sai nukahtaa yöunille ja mihin tahansa muuhun aikaan, paitsi tuona tavoiteaikana 12-05. Oon miettinyt usein, että miten pirussa onnistuu se, ettei lapsen anneta nukahtaa rinnalle. Tuntunut jotenkin tosi tylyltäkin ajatukselta vetäistä rinta toisen suusta pois ennenkuin toinen nukahtaa ja kesken syömisen. Meille ei mun mielestä ole tullut varsinaista ja vahvaa uniassosiaatiota rinnasta. Joskus nukahtaa siihen, joskus ei. Nykyään aika harvoin päivällä tai yöunillekaan nukahtaakaan oikeastaan rinnalle, syliin kyllä. Mutta yöllä! Se on ollut niin helppoa antaa tissi suuhun, kun toinen alkaa kiehnäämisensä ja heräilee, etten ole edes oikein muuta koittanut aiemmin. Siihen ollaan sitten kummatkin pojan kanssa aina nukahdettu eikä mulla oo ollut hajuakaan, koska poika on lakannut syömästä kun oon ollut aikas nopsaan itekin jo unessa takaisin. Tämä siis oli myös yksi haaste mulle, miten ihmeessä mä pidän itseni hereillä?

Ensimmäinen vaihe kesti 3 yötä ja joka kerta kun poika heräsi, niin otettiin kyllä rinnalle tai meidän tapauksessa annettiin rintaa, kun viekutusten nukutaan ja poitsu syö öisin siinä makuultaan. Tuon tavoiteajan aikana ei vaan annettu nukahtaa siihen rinnalle. Huh, nää oli raskaita öitä kun piti valvoa, mutta kyllä se imetyksen keskeytys ihan onnistui. Keskeytyksen jälkeen poitsu rauhoiteltiin menetelmän mukaan syliin, jutellen, taputellen, hyssytellen. Rintaa pystyin tietty vain minä antamaan, mutta muuta rauhoittelua toteutettiin Rikun kanssa yhdessä. Muutenkin lapselle puhuttiin, mitä tapahtuu ja että nyt on yö yms. Kerrottiin pojalle jo illalla tulevasta yöstä, että yöllä ei sitten nukahdeta rinnalle ja että yöllä kuuluisi muutenkin nukkua.

Lempeä unikoulu

Lempeä unikoulu

Ensimmäinen yö.
Ensimmäinen keskeytys itkutti eniten, mutta suht iisisti sekin meni, rauhoiteltiin sylissä ja taputeltiin viekussa. Neljän jälkeen yö helpotti ja amuyö oli rauhaisampaa.

Toinen yö.
Oli pirun vaikea pitää itsensä hereillä ja kun ensimmäisen kerran olisi pitänyt keskeyttää imetys, niin mähän olinkin nukahtanut. Jossain kohtaa yötä valvoskeltiin pojan kanssa tunti ja sen jälkeen rauhoittui loppuyö. Tuo valvomispätkä oli sellaista unta vastaan taistoa ja kapinointia, että pitää nukahtaa muutoin kun rinnalle.

Kolmas yö.
Äiti valvoo, poika nukkuu…. Kolmas yö toden sanoo. Jos ensimmäisen yön nukahtamiset sujui suht iisisti, toisena yönä vähän kapinointiin, niin kolmantena hoksattiin, että okei, tää on nyt tätä. Nukahdettiin siis suht kivasti joka kerta takaisin sylillä, taputtelulla ja hyssyttelyllä. Kerran jopa ilman rinnalla käymistä. Mä tosin valvoin kolmisen tuntia sitten keskellä yötä, sen aikana poika heräili välillä, mutta nukkui kuitenkin. Mä luultavasti jäin hereille just sen takia kun piti pitää itsensä hereillä tuo imetysaika.

Aika sekaisin oli kroppa ja pääkin näistä öistä. Sitä kun on tottunut niin aina jatkamaan uniaan. Vaikka helpolla olen saanut aina unen päästä kiinni, niin on tuo jatkuva heräily rassannut ja siksihän tähän lähdettiin. Nyttuo itsensä hereillä pitäminen vaikutti varmastikin siihen, ettei siitä unenpäästä saanutkaan itse kiinni niin hyvin, vaikkapoitsu saatiinkin takaisin unille. Näinä kolmena ekana yönähän heräiltiin myös paljon ja jännittikin lähteä seuraaviin öihin, kun sitä rintaa ei enää tarjottaisikaan. Niistä öistä sitten seuraavassa postauksessa….

Lempeä unikoulu

Mistä se lapsi muuten tietää, koska on tuo tietty aika menossa?
Koska saa nukahtaa tissille, koska ei? Koska saa maitoa, koska ei?

Tätä mietein itsekin. Eihän lapsi sitä tiedä. Eihän hän tiedä myöskään, koska on nukkunut tunnin, koska viisi. Vaikka kirjoitin, ettei meillä ole mielestäni vahvaa uniassosiaatiota tullut rinnasta ja sille nukahtamisesta, niin on hän öisin tottunut sillä rauhoittamaan itsensä uneen ja mä oon tottunut rauhoittamaan hänet sillä. Näinä kolmena yönä luonasi jo yllättävänkin hyvin, muilla keinoin nukahtaminen. Ajattelen, että lapsi oppii tämän menetelmän kautta myös uudenlaisen rytmin kenties ja heräily vähentyy sen myötä. Sain vinkkinä ottaa jonkun pienen valon käyttöön, merkkaamaan, koska saa maitoa ja koska ei. Meillä ”maitovalona”, niinkuin valon nimitin toimii led kynttilä. Se on päällä silloin kun maitoa on tarjolla ja pois päältä tuon tavoiteajan. Lapsi oppii tämän yhdistämään, varsinkin kun hänelle on kerrottu valosysteemistä ja valoa yhdessä tutkailtu. Tämä otettiin käyttöön tuossa kolmantena yönä, mutta suurempi merkitys tälle tuli seuraavina öinä. Kun hän herää sellaiseen aikaan, kun maitoa on taas tarjolla, niin laitan valon päälle ja sanon, nyt valo on päällä, nyt saa maitoa. Muuhun aikaan herätessä saatan sanoa, mikäli tissiä hamuaa, että nyt on yö, ei ole valoa ja tissit nukkuu….

Seuraavassa postauksessa kerronkin sitten ”tissit nukkuu” vaiheen öistä tarkemmin.

Sen voin jo kertoa ja olenkin kertonut, että kyllä tämä lempeä unikoulu perhepedissä on toiminut ja tuottanut muutosta!

Lempeä unikoulu

Lue jatko-osat

Lempeä unikoulu part 2, Tissit nukkuu

Lempeä unikoulu part 3, parempien unien puolesta!

2 kuukautta unikoulun jälkeen

Lue myös

Vauvan apuna nukahtamiseen opettelussa, Gordonin menetelmä

Perhepedissä jatketaan!

IG

@outikarita

3 kommenttia

 1. Ellipsi kirjoitti:

  Mahtava juttu jos tämä on teillä toiminut ja sopinut tyyliinne – se on tärkeintä. En halua loukata tai latistaa, mutta nuo menetelmät kuulostavat kyllä aika vastakkaiselta niihin, mitä monet ammattilaiset käyttävät ja mitä tutkimukset ovat osoittaneet(voin myöhemmin linkittää esimerkkejä); yövalo (vaikkakin vain maidon aikana), aktiivinen hyssyttely ja puhuminen yöllä ovat asioita, jotka aktivoivat lasta ja sen sijaan, että hän rauhoittuisi unille, saa hän lisää virikkeitä ja tottuu, että hänelle tehdään se uni, ei ehkä maidon kanssa, mutta muulla tavoin. Oppiiko lapsi siis itse rauhoittumaan? Toivottavasti. Meillä nukuttiin myös pitkään perhepedissä (huonosti), kunnes kysyin itseltäni teenkö sen lapsen vai itseni takia. Onhan se ihanaa, kun joku tuhisee vieressä. Lapsen siirtyessäni lempeän unikoulun myötä omaan sänkyyn yöt paranivat meillä kaikilla. Toki tässäkin on erilaisia lapsia ja perheitä. Mitä kiintymyssuhteeseen tulee niin sitä on rummutettu viime vuosina siinä määrin, että etenkin äidit ovat tulleet ylivarovaisiksi ja stressaavat turhaan. Kyseinen teoria nousi esiin mm. sen vuoksi, että sitä on tutkittu suhteessa erittäin paljon, ei ehkä siis vain sen vuoksi, että se olisi yhteiskunnassa jotenkin retuperällä.
  En halua siis aiheuttaa sinulle huonoa oloa kirjoituksellani, vaan toivon rohkeutta opettaa lapsellesi itsekseen nukahtamisen, sillä se on taito muiden joukossa, eikä pahantekoa lasta kohtaan.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi ja tällainenhan tuo hyvää keskustelua ?
   En tiedä luitko tuon linkin tuosta menetelmästä tai onko se sinulle tuttu? Siinähän hyssyttelykin jätetään pois ja tarkoituksena on lapsen itse itsensä rauhoittaminen. Tässä postauksessa käsittelin vain tuota ensimmäistä vaihetta.
   Tuskin mikään tutkimus kertoo kuitenkaan 100 prosenttista keinoa, lapset kun on yksilöitä, joten tässä kohtaa itselleni on aivan sama mitä, tutkimukset sanoo eri menetelmien toimivuudesta, kun huomaan tämän meillä toimivan. Pahoittelut jos kuulostin nyt töksöltä, se ei ole tarkoitukseni ja mielenkiinnosta voisin kyllä tsekata jos sinulla on linkkejä laittaa, koska
   asia kyllä kiinnostaa ?
   Toisia saattaa aktivoida puhe, mutta toisia taas rauhoittaa. Kerronpa esimerkin viime yöstä ja tähän liittyy vahvasti puhuminen ja tuo maaginen valo. Luka heräsi 11 maissa ja pyysi viereen, otin vielä rinnalla. Tämän jälkeen nukkui 5 h putkeen. Heräsi neljän maissa ja möngersi itseään pystyyn. Sanoin ”kulta, nyt on yö, nyt nukutaan. Valo ei pala ja tissitkin nukkuu”, Luka katsoi sängynpäätyyn jossa led kynttilä on (ja valoa ei ollut päällä), laski itsensä mun kainaloon ja jatkoi untaan.
   Aina ei tarvi puhettakaan, välillä lasken käden toisen päälle ja uni jatkuu, mutta tämä on iso muutos meille ja tällä hetkellä riittävä.
   Uskon, että pikkuhiljaa yöt pitenee ja poitsu oppii yhä paremmin itsensä myöskin rauhoittamaan, sehän onkin tämänkin menetelmän tarkoitus. Itse olen kuullut nyt tämän menetelmän toimivuudesta paljon hyvää ja näyttäisi meillekin sopivan ja toimivan. Ei varmastikaan kaikille, mutta ehkä tästökin kertominen tuo uusia ajatuksia ja mahdollisuuksia joillekin.
   Tulevissa postauksissa sitten jatkoa, josta nyt jo vähän kerroinkin ?
   Hienoa, että teillekin löytyi teille sopiva ja toimiva keino rauhoittaa öitä. Tärkeintähän
   on toimia omalle perhelleen toimivimmalla ja sopivimmalla keinolla ❤

 2. M kirjoitti:

  Hienoa että teillä tuntuu tämä menetelmä toimivan!
  Mä olen myös valvonut meidän unikouluöinä vaikka lapsi on nukkunut. ?
  Olen jotenkin ollut sellaisessa ylivirittyneessä ja ylitsemppaustilassa että sekin on varmasti valvottanut. Odottanut alitajuisesti sitä että koska taas halutaan tissiä, ja miten rauhoittelut uneen ilmsn tissiä sujuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *