Hae
Outi Karita

Perhepedissä jatketaan!

Jatkoa postaukselle Väsymyksen edessä…

Uuden ja kokeilemisen kautta voi aina oppia uutta. Myös toisten kautta voi oppia uutta, kun on avoin. Me kokeiltiin jotain uutta, mutta vain pienellä muutoksella ja se riitti tässä kohtaa. Tämä näin alkupuheena. Samalla suuren suuri kiitos kaikille myötäeläjille, tsemppareille, vertaistuen jakajille, kuunteleville ja ymmärtäville korville!

Olin aivan innoissani, kun löysin Gordonin menetelmän, joka on suunniteltu perhepetiin. Lempeä tapa vieroittaa yötissistä ja opettaa rauhoittamaan itseään uneen ilman vanhemman apua ja rinnallakäymistä, lempeä tapa kohti parempia unia. Kun kerroin tästä, kerroin myös, että tämä on jo tuottanut pientä muutosta ja nyt voidaankin puhua jo isosta muutoksesta. Suurin osa blogiin sataneista kommenteista ja instaan tulleista viesteistä on ollut kannustavia ja myös uteliaita. Tiedän, että sielä halutaan kuulla lisää.

Kuitenkaan kaikki ei nähneet tätä ilmeisesti kokeilemisen arvoisena keinona. Eihän tämä ole mikään ”oikea unikoulu” kun perhepedissä jatketaan, pitäisi ottaa järeämmät keinot käyttöön. Nämä kommentit tuntuivat jopa lannistavilta, nämä olivat niitä joiden takia olen miettinyt väsymyksen ääneen sanomista somessa. Ihmetteli, että luettiinko mun tekstiä, olinko unohtanut mainita siinä tämän kokeilun ja sen jo näkyvissä olevat vaikutukset? Pitäisi ehdottomasti luopua perhepedistä ja unikouluttaa omaan sänkyyn nukahtamaan itse ja nukkumaan täydet yöt. Ihan kuin olisi vain yksi mahdollinen keino ja se olisi oma sänky ja unikouluksikin lasketaan vain tietyllä tapaa toteutettu unikoulu. Vaikka kerroin perhepetiin suunnitellusta unikoulusta, joka  oli tuossa kohtaa jo vaikuttanut positiivisesti öihimme, niin tämän mahdollisuuden jotkut sivuuttavat. Minä en ole ehdoton tämän oman asiani kanssa, jos seinä tulee vastaan se pyritään kaatamaan ja jos se ei kaadu niin sitten mietitään uusiksi, että mitä tehtäisi. Minä pyrin siihen etten ole ehdoton ja pyrin olemaan avoin, vaikka onhan toki mullakin joistakin asioista tiukkoja näkemyksiä.

Mikä olisi oikea tapa?

Musta oikeita tapoja on yhtä monta kuin perheitä. Me löydettiin tapa, joka tuntui meille hyvältä ensiaskeleelta tehdä jotain konkreettista parempien yöunien toivossa. Me löydettiin keinoja, joilla ottaa pieniä askelia tutussa ja turvallisessa, ilman suurta muutosta. Kuulostaa aikas hyvältä, miksemme ensin siis kokeilisi tällaista? Sehän olisi aivan mahtavaa kaikkien kannalta jos pienillä jutuilla saataisi öitä rauhoitettua ja niinhän me saatiin. Itse nimenomaan suosittelisin aina ensin kokeilemaan pieniä muutoksia, koska jo niillä voi saada ihmeitä aikaan. Miksi mennä kaataamaan kokonaista metsää puilta, jos oksatkin riittävät.

Oon myös kuullut paljon positiivisia kokemuksia perhepedissä toteutetuista unikouluista ja yötissistä vierottamisesta, nää on olleetkin tosi kannustavia kokemuksia, kuten suurin osa saamistani viesteistä ja kommenteista muutenkin. Asioista voi kysyä ja eri vaihtoehtoja heitellä ilmaan, mutta joskus voisi myös miettiä kannustaako vai lannistaako? Heittääkö ajatuksia miten voisi vai keinoja joilla pitäisi edetä. Toisten erilaisia keinoja ja tarinoita kuuntelee kyllä mielellään. Musta on tosi kiinnostavaa kuulla, miten muilla sujunut ja millä keinoilla muut ovat toimineet. Aina niistä voi ideoita saada ja vaikkei saisi niin kiinnostavaa ja omaa ajatusmaailmaa rikastuttavaa silti. Toivottavasti mäkin voin rikastuttaa teidän ajatusmaailmaa.

Pian kerronkin teille miten meidän yöt etenivät reilu viikon aikana tähän, mitä ollaan nyt saavutettu. Ollaan todella tyytyväisiä koko perhe nyt öiden muutokseen ja pikkuhiljaa väsymys alkaa väistymään.

Lue myös
Väsymyksen edessä…
Kreetan lapsi- ja imetysmyönteisyys
IG
@outikarita

4 kommenttia

 1. M kirjoitti:

  Hyvältä kuulostaa! Jään innolla odottamaan lisää! ?

 2. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Meillä meni unikoulut ja tissistä vieroittamiset aikanaan todella helposti. Kaikki nukkuivat hyvin ja hyvä niin. Nykyään onkin sitten ihan eri tilanne. Tuo 6,5-vuotias nukkuisi mielellään vain ja ainoastaan meidän vieressä ja kohta alkaa olla keinot loppu. Illat on yhtä taistelua muutamia harvoja iltoja lukuun ottamatta. Niinpä ollaan päätetty noudattaa tässäkin asiassa meidän omaa linjaa. Meidän ei tarvitse tehdä niin kuin muut ja jos kaikki saavat parhaimmat unet silloin, kun tyttö nukkuu vieressä, niin mennään sillä. Tuskin se enää täysikäisenä siinä nukkuu 😀 Toisinaan hän nukahtaa iltasadun aikaan omaan sänkyynsä ja jos oikein hyvä tuuri käy, nukkuu siellä aamuun asti. Yleensä hän kuitenkin tallustaa viimeistään kahden aikaan yöllä meidän viereen.
  Mä olen sillä kannalla, että mitä vanhemmuuteen tulee, niin vinkkejä kannattaa kysellä ja niitä kuunnella, mutta asiat voi silti toteuttaa täysin oman päänsä mukaan. Kaikki perheet on erilaisia eikä niihin kaikkiin sovellu yksi ja ainoa tapa. Hyvä jos teille on löytynyt oikea ja teidänlainen ratkaisu asioihin <3 Se on tärkeintä!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oma linja on paras linja, kun löytyy se omalle perheelle toimiva ratkaisu, niin sitä kannattaa noudattaa. Tuo on ihan totta, että asioista kannattaa keskustella, kuunnella ja lukea eri vaihtoehdoista, niin löytyy parhaiten se omakin linja ?
   Lasten kanssa tulee jatkuvasti eri vaiheita. Hyvä, että rteillekin löytyi keino rauhoittaa öitä ja saattaapa tulla vaihe kun ikävöikin sitä kun se lapsi kömpi itse viekkuun, koska
   tosiaan tuskin se siihen enää täysikäisenä kömpii ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.