Hae
Outi Karita

Meidän vähän isompi kauppakassi

Me ollaan ties kuinka kauan käyty kerran viikossa tekemässä isommat kauppaostokset ja mietitty ruuat viikon ajalle. Tää säästää ainakin meillä aikaa sekä rahaa sekä ruokahävikkiäkin, kun suunnitellaan eikä rampata kaupassa alvariinsa. Raskausaikana muodostui Rikun tavaksi hoitaa kauppaostokset, kun mulla iski liitoskivut ja mua ei saanut kauppaan kävelemään mukaan. Tämä tapa on jäänyt meille, muutaman kerran ollaan oltu Lukan kanssa mukana, mutta mitä me siellä kokoo perhe tehdään. Joskus on kiva päästä mukaan zoomailemaan kauppojen hyllyjä. Me käydään kummatkin toki myös välillä tekemässä pikkukauppakäyntejä, täydentämässä esim. maitoa, hedelmiä, vihanneksia tms., mikä pääsee loppumaan.

Nyt kun hoitovapaat ja pienet tulot alkoi mulla kolkutella päälle, niin mietittiin pystyttäskö jotenkin tekee vielä säästöä ihan näissä perus kauppamenoissa. Päätettiin budjetti ja tämä isompi kauppakäynti pyritään pitämään 100 eurossa, joskus tämä voi ylittyä, joskus alittua, mutta pidetään sellaisena suuntaa antavana maksimirajana. Tämän lisäksi meillä on viikon ajalle päätetty ns. kotitalousraha, joka tuo liikkumavaraa. Lisäksi jos tästä rahasta jää viikon ajalta jotain käyttämättä, niin menee se säästöön. Meidän kauppakassin hintaa saisi varmasti vieläkin pudotettua karsimalla sieltä juttuja, mutta se ei ole tällä hetkellä kuitenkaan tämän isommissa määrin tarpeen, joskus maku menee hinnan edelle ja joskus mieliteot tipahtavat kauppakassiin. Tykätään nauttia ruuasta kummatkin ja kokeillaan paljon uusiakin reseptejä ja juttuja. Meille maistuu perus suomalainen kotiruoka kuin myös ei niin perinteiset suomalaiset kotiruuat 😀


Perjantai meillä on yleensä tuo kauppapäivä, mutta nyt viimeksi Riku kävi tuossa lauantaina kaupassa. Perjantaina kun palattiin vasta Suomeen. Nyt ostoslistalle tuli muutamia kalliimpia juttuja ja enemmän sellaista kaappien täydennystä, joten satanen paukkui tällä kertaa yli ja ostokset tekivät n. 130. Viikon ruokalista, jonka mukaan paljolti ostoslistakin muodostuu näyttää seuraavanlaiselta viime viikon lauantailta tulevalle perjantaille.

La-Su Kanatortillat
Ma-Ti Täytetyt kesäkurpitsat ja pinaattiriisi
Ke-To Chilinen katkarapupata ja nuudelit
Pe Tonnikalapasta

Toki viikon ruokalistan lisäksi tsekataan, että on lounas-, aamupala-, välipala- jailtapalatarpeita sekä muita kodin tarpeita. Osaksi ruokia mietitään puhatasti mielitekojen mukaan, osaksi niin, että mitä kaapeissa olisi jo, niin ettei niistä muodostuisi ruokahävikkiä. Ruokahävikin minimoimisen lisäksi haluamme suosia paljolti kotimaista ja lähellä tuotettua, mutta ei olla tämän suhteen tiukkapipoja vaan joskus myös maku ja mieltymykset ratkaisee. Lukan ruuat pyritään toteuttamaan paljolti samoista aineksista ja yhä enemmän hän syökin lähes/täysin samaa meidän kanssa.

Kauppakassi näytti seuraavanlaiselta

Leipää Rikulle, kinkkua ja juustoa meille kummallekin. Juusto ja kinkkupaketit luultavasti riittää kaksi viikkoa tai ainakin juusto. Mätaas oon syönyt viimeaikoina paljolti riisikakkuja/siemennäkkäriä leivän sijasta ja niitä on vielä kotona.
Kauramaitoa puuroihin/smoothieihin. Rikulle kahvimaitoa ja kahvia.
Luonnonjugua ja rahkajugua, smoothieihin, välipaloihin, iltapaloihin…
Mehukeittoa puuron kaveriksi mulle ja Rikulle.
Tyrnimehua ostettiin ehkäisemään syysflunssaa, vähän kalliimpi ostos, ei vielä ole korkattua ja tulee riittämään pitkään kun korkataan.
Bonnesoseita sekä pojan puuroihin ja mulle mm. jugun, rahkan tai banskulettujen kaveriksi.
Riisihiutaleista tulee tehtyä usein poitsulle iltapuuroa, harvoin tarvii ostaa uutta pakettia.
HeVi osastoa….

Salatteja, kurkkua, tomaattia ja paprikaa… Tilliä ruuan laittoon
Kesäkurpitsat alkuviikon ruokiin.
Tuoretta pinaattia ja pakkasesta lehtikaalisilppua lisäämään vihreää energiaa!
Tuo lehtikaalisilppu on muuten kätevää ja riittää pitkään!
Luumuja, banskuja ja kuvasta puuttuvat viinirypäleet pojalle ja vanhemmille.
Sipulia myös ruuan laittoon, jotka ei tässä kuvassa näkyneetkään…

 

Ruokien aineksia ja täydennystä…
Jauhelihaa sen verran reilusti, että tämän viikon ruokien lisäksi saatiin yksi lounasruokakin tehtyä mulle ja pojalle sekä ensi viikolle pastakastike valmiiksi pakkaseen. Joten ensi viikollekin tuli kahden päivän ruoka jo hoidettua. Pitkään ostettiin jauhelihat suoraan tuottajalta Reko myynnin kautta ja näiitä jiilohja on kyllä ikävä. Täytyis joku kerta ostaalähitilalta isompi satsi pakkaseen!
Tomaattimurskaa olisi kaapissa ollutkin, mutta sitä eiyleensä päästetä loppumaan vaan kuuluu vakkariostoksiin melkeinpä, jotta sitä aina löytyisi, pastakastikkeet syntyvät mm. näistä helposti,
Parmesan oli päässyt myös loppumaan, joten oli aika osa kimpale sitäkin herkkua pastaruokien kaveriksi.
Katkarapuja, noodeleita ja paprika-chilituorejuustoa ke-to päivien ruokaan.
Tortilloihin kanaa, ranskankermaa, cheddaria, salsaa, fajitamaustetta ja tietty tortillalettuja.
Kanamunien täydennys jäkääppiin ja fetajuustoa esim. lounassalaatteja varten mulle.
Kanamuniakin ostettiin pitkään Reko myynnin kautta, mutta Rekoilu on vähän meiltä jäänyt, noh, oli nämäkin munat kuitenkin lähiruokaa.

Nyt menee osa jo ohi kauppalistan.
Riku halus herkutella tulisipseillään ja vissiin oli makeannälkäkin. Noh, karkkipussi tuhottiin yhdessä.
Rikun täydennyksinä dödö ja palasaippua
Jätekassirulla, näitä käytetään roskispusseina, kauppakäynneistä kun harvoin tulee enää pusseja…

6-pack vettä (osa jo jääkaapissa). Tää satsi riittää n. 2 viikkoa.

Pyykinpesuun pesujauhetta ja etikkaa tarvi täydentää.

Huhhei, olipas siinä paljon ostoksia. Täytyy varmaan tehdä joskus uusiksikin postaus, sillä aina ei ihan näin paljoa olekaan. Tuli ihan sellainen olo, että tarvisi puolustella itselleenkin tätä ostosmäärää, mutta enpä nyt tiedä siitäkään sitten 😀 Tällä kertaa kuitenkin kaapit tarvitsivat enempi täydennystä ja mieliteot aiheuttivat myös kauppalistan suurenemista ainakin tortillojen ja herkkujen osalta, mutta se on ihan hyvä kuunnella niitä mielitekojakin 😉 Ensi viikon ruokalistaan onkin jo kahden päivän ruoka valmiina ja voisi syynätä vähän, mihinmuuhun voisi olla valmiina aineksia. Ai niin, kuvan lamppu oli myös tarttunut miehen matkaan kaupasta ja se on pois kauppakassin summasta 😀

Tehdäänkö toisenkin kerran tällainen postaus?

Ps. Tällä viikolla ei ole muuten täydennyksiä tarvinnutkaan tehdä ja tuskin tarvitseekaan kun perjantai jo lähestyykin ihan nurkan takaa 😀

Lue myös

Blogini historia ja tulevaisuus  
kuinka käy mun blogille, kun FF loppuu?

Mitkä oli Lukan matkalaukun hyödykkeitä, mitä turhakkeita?

IG

@outikarita

12 kommenttia

 1. Marianne kirjoitti:

  Näitä on itseasiassa ihan hauska lukea, saa joskus omaan kaappiin uusia ideoita 🙂 Aika samalta näyttää kuin meilläkin. Miehen poika käy meillä joka toinen viikonloppu ja silloin perjantai on aina tortillaperjantai 🙂 Mietin vaan, että mihin sä pyykinpesussa käytät tuota etikkaa?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oo, tortillaperjantai, aikas kiva tapa ?
   Käytän etikkaa ikäänkuin huuhteluaine
   en sijasta. Alkuun käytin vain kestovaipoille, mutta nyt käytän vaatepyykkiinkin. Kirkastaa ja pehmentää vaatteita. Tavis huuhteluainetta käytän kyllä lakanoihin ja pyyhkeisiin ?

 2. Iida kirjoitti:

  Tallasia postauksia lisaa =)

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oujee, katotaan jos tehtäis tämänkin viikon kauppakäynnistä ?

 3. Tinde kirjoitti:

  Oih. Lisää näitä! ?? Voitko laittaa Chilinen katkarapupadan ja
  Tonnikalapastan reseptin? ?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Jepulis, näitä lisää siis ?
   Chilisen katkarapupadan reseptin löydät itseasiassa Valion sivuilta ?
   Tonnikalapastasta vois tehdäkin vaikka reseptipostauksen ?

 4. ida ihana kirjoitti:

  Tää oli kiva postaus!:) Olen jo pidemmän aikaa miettinyt noita bonnesoseita… Tykkään esim puuron seassa käyttää lasten hedelmäsoseita (esim piltti tm), miten ne susta eroaa niistä? Entä miten olette käyttäneet lehtikaalia?
  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Outi Karita kirjoitti:

   Jes, kiva kuulla ?
   Hmm… En osaa sanoa, miten eroaa… Voisko mää olla halvempia, bonnet on 100 % aina vain sitä marjaa/hedelmää mistä on tehty. Miten nuo piltit yms.?
   Lehtikaalta sujahtaa esim. munakkaaseen, pastakastikkeeseen, pyttipannuun…

 5. Karo kirjoitti:

  Oletteko harkinneet Sodastreamia tai vastaavaa, kun teillä menee jonkun verran kuitenkin pullovettä?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hmmm. Eipä olla mietitty, vaikka tosiaan paljon kivennäisvettä kuluukin. Toisaalta tuo Kotimaista -vesi on melko halpaa ?

 6. Sini kirjoitti:

  Tää oli kyllä kiva postaus ja mielelläni lukisin lisää tällasia. Aika samoja ostoksia tarttuu meillä myös matkaan mukaan kaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *