Hae
Outi Karita

Luka sai ylimääräisen rokotteen

Enkä olisi jättänyt ottamatta!

Jotkut pitää mua ehkä lääkevastaisena, en ole kuitenkaan sitä! Mä aattelen, että lääkkeille on paikkansa, niiden suhteen on hyvä olla kriittinen, mutta pitää silti järki mukana touhussa. Lääkkeistä on musta hyvä tietää syyt ja seuraukset. Rokotteet puhuttaa tasaisin väliajoin ja itsekin pohdin rokoteohjelmaan kuulumattomia rokotteita omalla kohdallani tai oikeastaan sellaisia en ole itselleni ottanut. Haluan kuitenkin itse ottaa ja antaa myös pojalleni rokotusohjelman mukaiset rokotteet eh-dot-to-mas-ti! En osaisi perustella, miksen antaisi. Uskon, että ne ovat pitkään kehiteltyjä ja tutkittuja ennenkuin pääsevät yleiseen rokoteohjelmaan, näen niiden hyödyt isompina kuin ottamatta jättämisen haitat. Mun mielestä kuitenkin se, että jos haluaa asioihin ihan näissä rokotejutuissakin perehtyä on vain hyvä juttu. Lisäys! Itseasiassa vesirokkotokotehan on nyt ohjelmassa uusi ja sitä olen halunnut itse miettiä ja asiasta lukea, en kaipaa kauhukuvien maalailua puoleen tai toiseen vaan neutraalia tietoa. Mun ikäpolvestahan varmaan kaikki sairastaneet, itse muksuna ja Riku aikuisiällä… Rokoteohjelmassa uusi, mutta jo pitkään olemassa ollut rokote.

Samalla kun itse ajattelen, että nämä meillä ehdottomasti otetaan, en haluaisi tuomita toisin toimivia. Kuitenkin lapsen rokottamatta jättäessä rokoteohjelman mukaisista rokotteista mun mielestä vanhemman pitäisi osata perustella hyvin valintansa. Musta olis ihan hirveetä jos rokottamatta jättäminen leviäsi niin, että monet jo meiltä pois jääneet vakavaoireiset sairaudet palaisi. Eri asiahan on tottakai se, ettei lapselle voida antaa jotain rokotetta. Tällöin laumaimmuuni pitää huolen, kunhan tarpeeksi moni on rokotettu. Tiedän myös perheitä, joissa esim. rota on päätetty olla ottamatta juuri sen takia, että suolisto ei olisi sitä kestänyt tai vähintäänkin oireillut todella pahasti. Tällainen on täysin ymmärrettävää eikä tarvi sen enempiä selittelyjä.

Me saatiin myös kutsu uuden rotarokotteen kokeiluun mukaan silloin kun Luka oli ihan pieni. Emme halunneet siihen lähteä vaan otettiin ihan ne rotarokotteet, jotka on jo päässeet rokoteohjelmaan ja on tutkittuja. Tuollaiset tutkimukset on toki tärkeitä, mutta itse meilummin otan itselleni ja pojalleni jo tutkittuja ja rokoteohjelmaan hyväksyttyjä rokotteita. Hyvä se on, että näitä rokotteita jatkokehitetään. Tässä tutkimuksessa oltaisiin annettu kaksi annosta tätä uutta rokotetta, kun tämän hetkistä annetaan kolme annosta.

Puhuin nyt rokoteohjelman mukaisista rokotteista. Itse en ole ottanut ikinä itselleni muita rokotteita ja pidän hieman kyseenalaisena sitä, että niitä pakotetaan toiset työnsä puolesta ottamaan. Tämä on kuitenkin oma aiheensa ja aika monisyinen juttu. Lyhykäisesti omassa mielessäni pohdin sitä, ettei nämä ole aina kauhean hyvin kehiteltyjä, joinakin vuosina nää on olleet epäonnistuneita eikä ole vältyttykään influenssalta. Mietin myös sitä, että kuinka monta rokoteannosta nämä työntekijät elämänsä aikana joutuvat ottamaan, itseäni jotenkin hirvittäisi tuo ajatus. En ole kuitenkaan tähän kauheasti perehtynyt kun tämä ei ole ollut itselleni niinkään ajankohtaista, joten en omaa vahvaa ja varmaa, loppuunasti mietittyä kantaa asiaan kuitenkaan.

Kuitenkin nämä uutiset tuhkarokkotartunnoista pistävät mut puristelemaan päätään. Miksi, oi miksi on jätetty rokottamatta?

Me ollaan lähdössä alle kahden viikon päästä Kreetalle ja me haluttiin, että Luka saa ennen tätä reissua tuhkarokkorokotteen. Euroopassa on paljon ollut tuhkarokkotapauksia ja jokin aika sitten Kreikka nimenomaan mainittiin yhtenä paikkana, jossa sitä on enemmän nyt ollut. Tuhkarokko kun leviää vielä ihan hengitysilmassa, en olisi uskaltanut olla otattamatta tuota rokotetta pojallemme. Luka sai tämän rokotteen ylimääräisenä, koska normaalisti tämä annetaan vuoden iässä ja alle 11 kuukauden iässä annettaessa, annetaan se ylimääräisenä. Tosin Luka ei heti vuoden iässä saa uudestaan ko. rokotetta vaan puolentoista vuoden iässä, koska vuoden iässä olisi niin lyhyt aika kulunut vasta tästä ylimääräisen rokotteen annosta.

Aihe puhututti myös Umppua tällä viikolla ja hän postasinkin aiheesta postauksen

Kun jätät tietoisesti lapsesi rokottamatta, niin mietitkö seurauksia?

Saa myös keskustella kommenttiboxissa, mutta toivon asiallista keskustelua!

Lue myös

Äiti ja poika fysioterapeutilla

Vauvarokko ja sylivauvan paluu

IG

@outikarita

7 kommenttia

 1. Anne-Mari kirjoitti:

  Hei Outi,
  Kiitos mukavasta blogistasi. Ei liity periaatteessa tähän postaukseen, mutta kysyisin tuliko Lukalla jtn sivuvaikutuksia tuhkarokko rokotteesta? Olemme lähdössä marraskuussa thaimaaseen ja silloin poikamme on n. 10 kk. Otamme myös kyseisen rokotteen ”ennenaikaisesti”. Postaus toiveena olisi myös, mitä pakkaat matkalle ja lentokoneeseen Lukalle.
  Sitten olisi vielä kysymys siitä, kun olette viettäneet miehesi kanssa treffipäiviä, niin minkalaisesta pullosta Luca joi/juo maitonsa? Meillä nyt lauantaina mieheni kanssa treffit ja poika(nyt 6.5 kk) menee mummolaan n.3-4 tunniksi. Syö jonkin verran kiinteitä, mutta maito on kuitenkin ykkönen 😀 Olemme hiukan harjoitelleet pulloa (pumppaan itse, eli ei ole ns. maku muutosta), mutta ei oikeen kelpaa. (ei löydä kunnon imuotetta) Äitini osaa hörpyttää, mutta olisin rauhallisemmalla mielellä jos pullosta maistuisi. Kiitos jo etukäteen, jos kerkiät vastaamaan.

  • Sussu kirjoitti:

   Sori huikkaan tästä välistä, että kannattaa ottaa rokote ainakin 3 vkoa ennen matkaa! Oireet tulevat (jos tulevat) vasta viikon viiveellä! Meillä tuli viikko rokotteen annosta vauvalle korkea kuume ja flunssan kaltaisia oireita. Kesti 3-4 päivää, mutta vauva oli täysin oma itsensä ehkä 2 viikkoa rokotteen annosta. Oli hyvä, että oli vielä se kolmas viikko aikaa lepäillä ennen matkaa !!?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos Ann-Mari! 🙂
   Juuri kuten Sussu sanoi, kannattaa ottaa hyvissäa jo ennen matkaa. Ihan perus neuvolakäynnillä meillä tuo ainakin luonasi.
   Meillä ei tullut mitään oireita, tuo onkin hyvin yksilöllistä, mutta useimmiten oireetkait tulevat juurikin n.viikon päästä rokotteen annosta.
   Luka ei myöskään ole oikein tuttipullomiehiä, liekö syy siinä ettei tuttiinkaan ole oikein ikinä innostunut. Parin tunnin poissaolot pyritään nykyään ajoittamaan niin, että söisi tissiä juuri ennen niin sitten voisi esim. smoothiella pärjätä tai muulla syötävällä. Jos pumppaan pojalle maitoa niin hän juo sen parhaiten tuollaisesta uudelleen täytettävästä smoothiepussista 😀 Suosittelen testaamaan 🙂
   Kiitos myös postaustoiveista ja varmaan jtn pakkauspostausta tulossakin ja reissun päällä olemisesta myös 🙂
   Ne ehtiikin hyvin ennen teidän reissua tulemaan tänne blogiin 🙂

 2. Tinde kirjoitti:

  Tismalleen samaa mieltä rokotuksista! ??

 3. Hanna kirjoitti:

  Olimme viime syyskuussa valmistautuneet lähtemään miehen ja n. 5kk pojan kanssa Italiaan pitkälle työkomennukselle miehen mukaan. Lennot oli jo varattu ja muut järjestelyt. Pojan piti saada normaaleja rokotteita vielä ennen lähtöä. Neuvolasta soitettiin ja luulin, että kyse oli noista normirokotteiden pistämisen ajoista.
  Matto vähän kuin vedettiin jalkojen alta, kun neuvolan täti sanoi, että sinun ja pojan pitäisi jäädä Suomeen. Italiassa oli paljon tuhkarokkoa liikkeellä ja THL:stä oli tullut ilmoitus, että alle puolivuotiaan ei tulisi sinne matkustaa ja yli puolivuotiaalle rokote. Ei ollut mahdollista antaa rokotetta pojalle ennen puolta vuotta. Ilman rokotetta ei uskallettu lähteä ja niin piti minun jäädä pojan kanssa Suomeen reiluksi kuukaudeksi. Loppu hyvin ja kaikki hyvin, päästiin vielä Italiaankin. 🙂 Mutta niin voi suunnitelmat nopeasti muuttua.
  Meillä on otettu kaikki rokotteet ja ehkä vesirokkokin vielä, kun se on mahdollista ottaa. Tuhkarokkorokotteesta ei pojalle erityisiä oireita tullut. Taisin antaa nestemäistä buranaa varmuuden vuoksi. Rokotteista meillä saattoi tulla itkuisuutta, mutta ei sen kummempaa.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oi, no mutta hyvä, että oltiin oltu tarkkoina ja neuvollassakin kun tiedettiin teidän matkasuunnitelmista niin osasivat heti infota 🙂
   Onneksi pääsitte sitten mukaan Italiaan vähän jälestäpäin 🙂
   Meilläkään ei kummemmin oireita ole rokotuksista tullut, Rotasta nyt ehkä ainoana vähän ilmavaivaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.