Hae
Outi Karita

Ilta- / nukkumaanmenorutiinit vauvan kanssa

Tämä postaus on odottanut julkaisuaan ja on yksi toivotuista aiheista, joista olen luvannut postata. Paljon meillä nukutaan ja syödään päivällä sen mukaan kun alkaa siltä vaikuttaa, että nälkä tai väsy on. Kyllähän nuo melko samoihin aikoihin aina päivisin tapahtuu, mutta kellon kanssa näissä jutuissa ei eletä, eikä meillä aina päiväuni ala esim. klo 12. Näissä sattaa olla heittoa kumpaan suuntaan vaan ja paljon vaikuttaa myös päivän menot. Aina ei malteta nukkua kun väsyttäisi jos ympärillä on jotain jännää ja silloin nukutaan eri aikaan.

Päivien vaihtelut ja erilaisuudet ei meillä oikeastaan vaikuta kuitenkaan yöuniin ja iltatoimiin. Toki esim. juhannuksena laivalla valvottiin pidempään kun laivallakin oltiin vasta siihen aikaan kun yöunia aloitellaan. Toinen poikekus mikä tulee mieleen niin on häät missä juuri oltiin, silloin unet venahtivat myöhemmälle. Tällaiset poikkeuksetkaan ei meillä ole oikeastaan rytmejä tai mitään kummemmin kuitenkaan sekoittanut, joten voidaan tässä mielessä aika rennosti olla ja mennä.

”Tiitiäinen, metsäläinen, pieni menninkäinen,
posket tehty puolukasta,

tukka naavan tappurasta,
silmät on siniset tähdet”

Meidän pojan iltatoimet

Tämäkään ei ole minuuttipeliä ja iltapuuhien ajoittuminen alkaa iltamaidoista. Luka syö rinnalla usein siinä seiskan-puol kasin aikaan. Siitä n. puolituntia niin annetaan muuta iltapalaa lisäksi, useimmiten se on siinä kasin pintaan. Puuroa Luka on syönyt useimmiten iltapalaksi sen jälkeen kun kiinteät aloitettu, mutta viime aikoina ei aina puuro olekaan maittanut ja ollaan nyt välillä annettu iltapalaksi jotain muuta, esim. puuropannaria. Iltapalaa Luka syö kyllä pääsääntöisesti hyvin.

Kylpypäivinä kylpy useimmiten on iltapalan jälkeen, mutta josksu ennenkin. Tosin kylpypäivä on yleensä vain paristi viikossa. Iltapalan jälkeen siis kylpy tai iltapesut ja iltatoimet. Luka tykkää vedestä ja niin kylpy kuin pienemmätkin pesut käsien pesusta pepun pesuun on mieluisia. Laulujen ja lorujen myötä vaihtuu päivävaatteet yökkäreihin, tehdään pesut ja laitetaan myös päivävaippaa hieman paksumpi yövaippa. Kestoilujutut jos kiinnostaa, niin käytetään paksumpia sisätaskuvaippoja kuorien kanssa, mm. Onnikkaan yövaippoja käytössä. Hampujen pesu sujuu yhteistuumin. Luka saa itse harjaa käteen ja tykkää sitä jäystää ja pyöritellä suussa, jolloin vaipan laitta onnistuu ilman pyörmisiä ympäri, heh. Kyllä kuitenkin sitten meistä vanhemmista jompikumpi hoitaa senkin, että kolme pikkuista alahammasta tulee pesaistua varmasti hyvin.

Useimmiten minä menen nukuttamaan Lukaa, mutta sujuu meiltä kummaltakin se kyllä. Luka usein ottaa vielä pienen maitohörpyn, mutta nykyään on todella harvinaista, että illalla nukahtaisi rinnalle. Pojan masu on jo täyttynyt niin iltapalasta ettei syö rinnalla itseään enää uneen niinkuin joskus aiemmin. Kun Luka lakkaa hörppimistä maitoa, niin nappaan hänet syliin ja alan iltalaulut. Tietty silloin kun Riku nukuttaa niin ei ole tuota maitohörppyä jos olen poissa kotoa, niin kuin olen nyt kerran ollut. Mulla on tällä hetkellä kolme iltalaulua, joita laulun vähän pidemmin, jokaisen oikeastaan kaksi kertaa ennen kuin siirryn seuraavaan lauluun. Ovat niin lyhyitä lauluja. Yleensä Luka on unessa ennen kuin ehdin laululitanjan loppuun ja kello on jotain 20.45 ja 21.30 väliltä.

”Minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää.
Minun ystäväni on kuin niitynkukka, joka saa minut hymyilemään.

Ota kädestä kiinni, tule kanssani rantaan, vien sinut katsomaan.
Kuinka aurinko laskee puiden taakse, ja saa taivaan punertamaan.
Minä olen vielä pikkuinen, ja siksi tahtoisin. Oppia tän´ maailman, paljon paremmin.
Ja kun mä sitten joskus, olen aikuinen. Niin toivon että oppimasta koskaan lakkaa en.”

Mun mielestä nukuttaminen on ihana hetki, enkä edes halua siitä ”opettaa” pois ja jättää itsekseen nukahtamaan. Toiset lapset nukahtaa itsekseen, toiset nukahtaa iltamaidolla, toiset tutilla ja rätillä ja meillä nukahdetaan tällä hetkellä syliin lauluja kuunnellen. Sitähän ei tiedä, mitä on vaikkapa jo kuukauden päästä. Nukutus vie keskimäärin maitohörpyn jälkeen ehkä viitisen minuuttia ja on niin suloista kun poika nukahtaa syliin. Siitä sylistä lasken hänet pinnasänkyyn, jossa nukkuu ekan unipätkänsä. Me jäädään yleensä vielä valvoskelemaan hetkeksi, useimmiten katsotaan joku jakso Netflixistä ja syödään omat iltapalat. Luka saattaa joskus havahtua jonkin ajan kuluttua nukutuksesta pienesti hereille, ehkä varmistamaan, että vanhemmat on lähistöllä, mutta nukahtaa nopsaan takaisin. Sitten kun Luka varsinaisestu herää ekan kerran yöllä, joskus 1-2 aikoihin nykyään, niin nostanpojan rinnalle syömään ja siitä jääkin sitten loppuyöksi meidän viekkuun <3

Tällä hetkellä iltalauluina on tottakai Tiitiäisen tuutulaulu, jota on laulettu raskausajasta asti masuun. Tämän lisäksi laulan Minun ystäväni on kuin villasukka -laulua ja iltalaulut kuitenkin alkaa seuraavanlaisesti, hieman muokatulla versiolla Pikku Kakkosesta tutulla nukkumatti laululla.

”Nukkumatti, nukkumatti Lukan,
illan tullen heittää unihiekkaa,
päivän leikit aika lopettaa on,
kun äidin iltalaulu alkaa”

Olisi kiva kuulla myös muiden iltarutiineista ja nukutus-/nukkumaanmenokuvioista.
Aina kiinnostaa erilaisia tapoja, joten jaappa ihmeessä, miten teillä.
Nukutetaanko/nukahtaako itse, millaisia iltarutiineja teillä on vai onko?

Lue myös!

Perhepeti Vs. Pinnis

Miten meillä nukutaan yöt 7 kuukauden iässä?

(ps. voin kertoa, että pian tulossa uutta Miten meillä nukutaan -postausta, sillä on kyllä kuukaudessa muuttuneet taas yöt ja paljon 😉 )

IG

@outikarita

9 kommenttia

 1. Teresa kirjoitti:

  Poika kohta kaksivuotias, iltapuuhaat pienestä asti melko samalla tavalla paitsi nukuttaa ei ole tarvinnut vuoteen. Iltapala, kylpy/pesut ja rauhoitutaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Sammutellaan valoja ja kerätään lelut. Sitten iltarukous ”Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivilläsi meitä peitä, äläkä meitä luotasi koskaan heitä, aamen. ” jonka jälkeen pojalle annetaan tutit ja viedään sänkyyn 🙂

 2. Ebe kirjoitti:

  Meillä nukahdetaan tissille ja vetääkin yleensä pari kolme että nukahtaa. Kauhulla ootan, miten sitten käy kun jätetään imetys pois 😀

  • Outi Karita kirjoitti:

   Tisille nukahtaminen meillä jäänyt yöunille nukahtamisesta ihan itsestään pois kiinteiden myötä 🙂
   Jos ei muuta hätää lopetella imetystä niin voihan sitä odottaa, että josko onnistuisi lapsentahtisesti 🙂

 3. Oo kirjoitti:

  Meillä neiti just täytti 7kk ja viimeiset 4kk rutiini on ollut seuraava: iltapesut, vaipan ja yökkärin vaihto sekä rasvailut (vähän atopiaa), sen jälkeen imetys (aikaisemmin olkkarissa) tytön huoneessa, sen jälkeen sylissä lyhyt heijailu, ”hyvät yöt ja rakastan sinua” ja tyttö pinnikseen nukahtamaan itsekseen. Tiedän tosi huonosti lastenlauluja, joten en laula mitään. Sitten vähän myöhemmin varmaan aloitetaan iltasatu 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Päiväkotityön etuja että tietää lastenlauluja vaikken kyllä hyvä laulaja olekaan 😀
   Eihän sitä tosiaan kaikkien tarvi laulella ja musiikkia voi halutessaan laittaa soimaan vaikka levyltäkin 🙂
   Mä odotan sitä, että saadaan lukea iltasatuja niin että ne poikaakin kiinnostaisi 🙂

 4. Susan kirjoitti:

  Aura 1,5v. Kuudelta koko perhe yhdessä suihkuun, seiskalta iltapalaksi päivällinen eli syödään lämmin ruoka ja paljon kasviksia ja hedelmiä. Yleensä istutaan pöydässä sen 45minsaa, jutellaan ja lauleskellaan samalla. Sitten kaikki pesevät hampaansa, tytölle vaipan vaihto ja yöpuku, jonka jälkeen hän kirmaa sänkyynsä. Vuoroiltoina nukutetaan miehen kanssa. Aura hörppii pullosta maitoa, etsii hyvän asennon ja ei kun unta kuulaan. Näin ollaan menty jo todella pitkään ?

 5. Nina kirjoitti:

  Monelta teillä on vikat päikkärit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *