Hae
Outi Karita

Miten meillä nukutaan yöt 7 kuukauden iässä?

Viimeksi postailin Lukan ollessa 4 kuukauden meidän nukkumiskuvioista. Nyt Luka lähenee jo 8 kuuluden ikää ja menikö ne 4 kuukaudennhulinat ohi?
4 kuukauden hulinat ja Lukan nukkumiskuviot

Menihän ne, mutta tarkoittaako se, että nyt nukutaan läpi yön? No ei tarkoita, ei. Nukkumiskuviot varsinkin yöunien suhteen on vaihetta vaiheen perään meillä.

4 kuukauden hulinat alkoi rauhoittua siinä 6 kuukauden iässä ja hetki mentiinkin rauhallisemmin. Tämän jälkeen on kuitenkin ollut hampaiden tuloa, painajaisvaihetta, taitojen tulemista uniin, eroahdistusta ja mitähän vielä on edessä, heh. Monenmoista vaihetta siis.

Hampaiden tulo on aiheuttanut välillä kipuilua ja sitten rinnalla olemista selkeästi enemmän. Viimeksi kun puhkesi toinen alahammas niin pari yötä ennenkuin hammas puhkesi oli aamuöisin sellaista tissillä roikkumista, ei niinkään syöty, mutta haluttiin nukkua tissi suussa. Nyt on merkkejä siitä, että tehtäisiin ylähammasta ja samanlaista tissillä oloa nytkin ollut joinakin öinä, painottuen yleensä aammuöihin. Viimeksi yhdistin tämän hampaan puhkeamiseen, mutta tätä ylähammasta on nyt tovi jo tehtykin ja siis ihan ienkin vaikuttaa siltä että hammasta olisi tekeillä… Tässä jo yksi yö kokeilin tuttiakin, mutta eihän se pojalle kelvannut. Vähän hassuahan sitä oli ehkä kokeillakin kun ei hän siihen ole aiemminkaan innostunut eikä ole sitä tähän ikään mennessä syönyt.

Taidot tulee uniin, sillä välillä poitsu on ihan unessa konttausasennossa ja itkustelee. Myös painajaisia on välillä taidettu nähdä kun itskustellaan unessa ja rauhoitutaan syliin nostaessa. Myös noihin konttausasennossa itkusteluihin auttaa syliin ottaminen. Eikä näihin välttämättä herää kuin vanhemmat.
Eroahdistusta Lukalla oli yhdessä vaiheessa ja yöunilla tämä näkyi iltaisin nukkumaan mennessä, kun väsymyksestä huolimatta taisteltiin unta vastaan. Päivisin sitten näkyi muilla tavoin. Näitä eroahdistusvaiheita ollut yksi selkeä, mikä kesti ehkä parisen viikkoa, mutta ehkei ihan niin kauaa unissa näkynyt kuitenkaan.

 
Nyt meillä yöunet alkaa siinä yhdeksän maissa pääsääntöisesti, joskus menee puol kymppiinkin. Muutamia kertoja on myös käynyt niin, ettei ysiltä todellakaan ole uni vielä lähimaillakaan niin sitten on suosilla valvottu pidempään ennen unille menoa. Aiemmin Luka nukahti usein tissille tai iskän syliin jumppapallon päällä olkkarissa ollessamme. Sen kummemmin ei poikaa nukuteltu ekaan puoleen vuoteen. Poika myös usein heräsi nopsaan jos vierestä lähti, mutta se taisi muuttua jo tuossa 5-6 kuukauden paikkeilla. Luka on nukahdettuuaan nyt jäänyt yksikseen nukkumaan ja me ollaan voitu valvoa vielä hetki kaksin Rikun kanssa. Nyt meillä on ehkä enemmän ns. nukuttelua tai ehkä paremminkin unille rauhoittumista, yksinään ei kuitenkaan nukahda ja musta ne nukuttelut/rauhoittumiset yhdessä kunnes poika on unessa on ihan kivoja, ainakin silloin kun ei ole mitään unta vastaan taistoa. Äkkiä pitää koputtaa puuta, kun hetkeen ei ole ollut tuota unta vastaan taistoa. Uuteen päivään heräillään useimmiten siinä vähän seiskan jälkeen, joskus saattaa jopa kasiin asti unta riittää.

Riku on usein työaamuina herättyyään ottanut poikaa ja laittanut nukkumaan vaunuihin, joissa on saattanut rauhoittua nukkumaan vähän rauhallisemmin, kun aamuyöt oli todella levottomia.  Tuolloin siis saatettiin herätä ihan jatkuvalla syötöllä aamuyöstä. Jossain kohtaa selkeästi rauhoitti aamuyön tohinaa jos Riku otti kainaloonsa tai poika nukkui vaunukopassa, ehkä maidon ja äidin tuoksu pisti levottomaksi. Tällaista levottomuutta kuitenkaan ei nyt enää ole, mutta uni on vaan jo herkemmässä aamuyöstä ja nukutaan tunninpätkissä.

Niihin uniin ei olla pysyvästi päästy mitä ensimmäiset n. 4 kuukautta oli, kun poika heräsi pari kertaa yössä ja nukkui pitkiä pätkiä. Nyt on sellaisia öitä ollut satunnaisesti. Kolmen tunnin yhtämittainen unipätkä itselle on ihan luksusta. Useimmiten Luka nukkuu tällä hetkellä ekan pätkän pidemmin, mutta koska menee ennen meitä nukkumaan niin itse ei saa ihan yhtä pitkää pätkää. Eka pätkä on vaihtelevasti n. 2-3 h pätkä, sitten saattaa tulla vielä toistakin parin tunnin pätkää, mutta aamuyöstä yleensä alkaakin sitten tiiviimpi heräily. Oikeastaan vaikea sanoa, kuinka paljon heräillään ja tosiaan poika ei välttämättä edes heräile vaan saattaa olla unessa. Joskus yöllä saatan katsahtaa kelloon, mutta oma olo kertoo miten yöon mennyt ja Polar kertoo kyllä sitten aamuisin mihin aikoihin on heräilty. Kyllä ne tiiviit heräilyt aika hyvin huomaa omassa olossaan ja välillä on tosi hyvin nukuttu olo vaikka Polar väittäisi muuta, heh. Useimmiten mulla on ihan levännyt olo, ei välttis ihan heti herättyä ja nuo aamuyöt on välillä ihan tokkuraista ja kenkkua, mutta jostain se virta vaan kertyy ja kun poika on iloisena heti aamusta niin eihän sitä itsekään muuta voi olla <3


 

Meillä on muodostunut tietynlaiset iltarutiinit ja -rytmit, mutta näistä voisin tehdä omaa postausta. Myös päiväunista voisi postailla erikseen ja myös meidän päivä postauksen voisi pitkästä aikaa tehdä!

Tuossa viime nukkumispostauksessa myös meidän muista nukkumiskuvioista ja perhepedistä juttua

4 kuukauden hulinat ja Lukan nukkumiskuviot

Lue myös

Kyllä meistä jokainen kipuilee

Vauvan ja koko perheen reseptejä, toukokuun parhaat palat

Terkuin Luka 7 kk

IG

@outikarita

12 kommenttia

 1. Ohikulkija kirjoitti:

  Hei Outi!
  Olet(te)ko miettineet perhepedistä luopumista tai ainakin sitä kokeilemista? Kirjoitit aiemmin, että Luka nukkuu perhepedissä ennalta määrittelemättömän ajan eli ilmeisesti tilanteen mukaan olisi tarkoitus mennä? Ulkopuolisen silmin tilanne vaikuttaisi siltä, että saattaisitte kaikki nukkua paremmin, jos Luka nukkuisi omassa sängyssään! Kuten itsekin sanoit, se maidon tuoksu herättelee alituiseen – näin se menee asiantuntijoidenkin mukaan. Jos vauva saisi paremmat unet omassa sängyssään (mihin viittaa mm. tuo, että vaunuissa unet maistuu paremmin), niin eikö se olisi ihan kokeilemisen arvoinen asia? Läheisyyttä voi tankata päivälläkin ja luoda hyvän ja kiintyneen suhteen lapseen.. Usein myös paremmin voimin ja mielin, kun sekä äiti että vauva ovat saaneet hyvät yöunet!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hei!
   Vaunuissa unet maittoi paremmin yhdessä vaiheessa kun aamuyön uni oli todella levotonta, levottomampaa kuin nyt. Nyt on se ja sama nukkuuko vieressä vai ei, niin heräilee aamuöisin tuon tunnin välein.
   Perhepedissä on kuitenkin tällä hetkellä paljon plussia ja helpottaviakin juttuja. Tilanteen mukaan tässä on vähän kokeiltukin jo pieniä juttuja.Omaa postausta tulossa lähiaikoina perhepedistä ja pinniksestä joka löytyy sängyn vierestä. 😉

 2. M kirjoitti:

  Tutulla kaavalla tuntuu menevän teillä unet. Samat kuviot oli meilläkin reilun puolen vuoden ikään. Niin kuin mäkin tykkään perhepedistä, se on hirmu kätevä, ihana ja helpottaa kovasti yösyömisiä ym., niin mulla alkoi huumori loppua siinä vaiheessa kun öisin oltaisiin koko ajan oltu tissillä ( ihan vaan tavan vuoksi)ja heräiltiin alituiseen. Kiinteät oli kuitenkin sen verran reilusti kuvioissa että nälän takia ei heräilty.
  Tuntui, että perhepeti ei oikein palvellut enää ketään. Häiriintyi niin äidin kuin lapsenkin unet. Ja mä kun tarvin ne kunnon unet, että olen toimintakykyinen. Lempeän unikoulun kautta lopetettiin yö” syömiset” ja pinnis kutsui. Päivisin tankattiin läheisyyttä ja öusinkin sitä toki sai sylin muodossa jos oli tarvis.
  Jokainen kuitenkin tässäkin tyylillään.
  Kiinnostaa sun ajatukset, että miten jatkossa…

  • Outi Karita kirjoitti:

   Tässä tulossa tosiaan lisäpostausta.
   Ymmärrän hyvin tuon perhepedistä luopumisen, eikä se meillekään ole mikään pakkojuttu.
   Kyllä täälläkin sitten aletaan tosissaan miettiä muuta jos jaksaminen alkaa olla kortilla eikä nautita enää perhepedistä.

 3. Noora kirjoitti:

  Muut kommentoijat kehottaneet kokeilemaan omaa sänkyä, mä sanon että jatkakaa perhepedissä. <3 Lukan unet kuulostaa ihan samalta kuin meillä täällä 11kk ikäisen unet on kulkenut. Jokin erehdys tehtiin ja aloitettiin unikoulua 8kk iässä, mutta eihän siitä mitään tullut. Hampaat, flunssat, eroahdistus jne. Uskon, että lapsi kyllä viestii, kun on valmis nukkumaan yksin. Nyt meillä herätään 3-5 kertaa yössä, rinnalla käy vaihtelevasti (hampaita tulee tiheään tahtiin) 1-3 kertaa yössä. Muuten etsii unissaan ihokontaktin.ja nukkuu hyvin.
  Meidän kaikki kokeilut perhepedistä pois on päättynyt 3 super väsyneeseen perheenjäseneen, joten tää on hyvä nyt. <3 tehkää tekin mikä parhaalta tuntuu.

  • M kirjoitti:

   Mä en ainakaan kehoittanut kokeilemaan yhtään mitään. Kerroin vain oman kokemukseni, kyselin miten Outi on ajatellut jatkossa ja totesin, että kukin tyylillään. ☺

  • Outi Karita kirjoitti:

   Perhepedissä mä meidät vielä näenkin ja kiitos kokemuksen jakamisesta ❤

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ja M, juuri näin. Aina saa kysyäkin ja on tätä asiaa mietittykin. Kokemuksia on myös aina
   kiva kuulla ?

 4. Liisa kirjoitti:

  Oma poitsu täytti eilen 6kk ja viimeisen kuukaus on kyllö ollut levoton meillä. Toki kaksi hammasta tulla tupsahti ja selkeästi poitsu ruvennut myös näkemään painajaisia, mutta yleensö nukutaan kyl tosi hyvin. Ekan pitkän pätkän poitsu vetelee sikeitä omassa pinniksessä yleensä noin klo 20.30-3, sen jälkeen maitoa ja äidin kainaloon loppu yöks nukkumaan. Ja meillö herätään ihan aina kello 6. Ihan sama mentiinkö nukkumaan 19 vai 01 mut 6 herätään uuteen päivään.
  Poitsu kans nukkui ennen tosi levottomasti ja heröili kokoajan mutta sitten 2kk iässä siirty nukkumaan omaan pinnikseen ja se kyllä auttoi tosi paljon vaikka aamuyöt sittem viel nukutaankin yhdessä. Mulla ja poitsulla toiminu tosi hyvin tää systeemi.
  Eka uni pätkä on yleensä 6-8h välillä saattaa joutua laittaa tuttia suuhun mutta tän poitsu nukkuu siis pinniksessä ja se on kyllä kiva niin yh-äitinö saan aina iltasin pari tuntia laitella juttuja ja hetken omaa aikaa ja silti vielä ku meen nukkumaan niin saan nukkua monta tuntia rauhassa. Aamuyöt on sitten taas ihana nukkua pikkuinen kainalossa ja herötä uuteen päivään suloisen hymy pojan vierestä 🙂
  Nukkumaan meno on kyllö suoraan sanottuna yhtä helvettiä. Niin kauheeta unta vastaan taistelua aina ja kurkku suorana huutoa. Joskus kestää 5min ja joskus 2h.
  Apua nyt tuli pitkä kommentti mutta turhaa mun mielestä enempää stressaa vauvan yöunista. Ne vaihtelee joskus paljonkin. Joskus on levotonta ja joskus rauhallisempaa. Töytyy muistaa että vauva oppii ensimmäisen vuoden aikana niin paljon uutta ja kehittyy ja tulee hampaita. Tietysti kaikki toivois että vauva nukkuis läpi yön mutta se nyt harvemmin tapahtuu. Mut kyllä kun näkee pienen hymyilevän ja nauravan ja oppivan uutta niin se oma väsymyskin unohtuu. Tästä vauva ajasta pitää nauttia, koska se ei kestä kauaan.
  Ihanaa kesää Outi sinulle ja perheellesi! ?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos kokemuksen jakamisesta ja oon niin samaa mieltä sun kanssa tuosta että ubet vaihtelee paljon ja kaikki vaiheet, kehitysjutut, hampaat ym. vaikuttaa.
   Tuo on kyllä kiva kun saa iltaisin hetken aikaa ja rauhaa. Vielä pari kuukautta sitten mentiin samaan aikaan nukkumaan kun poika ei vaan nukkunut yksin, nyt iltaison nulahdettuaan useommiten nukkuunihan yksiksee ja saadaan miehen kanssa aikaa.
   Aina se väsymyskään ei välttämättä tule samaan aikaan. Mietein tuota 2 h nukutusta, että onko unta vastaan taistoa vai onko vaan niinä päivinä vielä turhan virkeä? Unta vastaan taistovaiheita meillä välillä ollut, mutta jokusia kertoja on vaan ollut niin virkeäkin että on suosista sittem valvottu pidempään.
   Ihanaa kesää myös sinne ❤

 5. Heini kirjoitti:

  Hyvin samalta kuullostaa, miten meilläkin yöt menivät. 4 kk:n jälkeen poika alkoi heräillä enemmän öisin, eikä nukkunut enää niin hyvin kuin ihan pikkuvauvana. Meillä on myös nukuttu perhepedissä. En ollut ajatellut asiaa etukäteen, mutta se osoittautui kaikkein kätevimmäksi. Vaikka herätyksiä oikeasti tuli niin omasta mielestäni nukuin kuitenkin hyvin koko ajan, koska saatoin imettää yöllä itse lähes heräämättä.
  Nyt poika on 1v 4 kk ja perhepedissä nukutaan edelleen. 😀 Vuoden iässä tosin pidin unikoulua ja jätin yöimetykset pois. Tämä onnistui ihan parissa yössä ja kuin taikaiskusta poika alkoi nukkua täysiä öitä. Meillä tosin hän oli tottunut nukahtamaan imetykseen, ja kun oppi nukahtamaan ilman tissiä, loppui yöheräämiset. Ja tämä onnistui, vaikka nukuin maidonhajuineni vieressä joka yö ja hoidin unikoulunkin itse. Tämä vaatii vaan sellaisen yöpaidan, ettei unenpöpperössäkään kaiva vahingossa tissiä esiin. 😀 Unikoulusta parin kuukauden sisällä lopettelin muutenkin imetystä ja kun poika oli 1v 2 kk, lopetin imetyksen kokonaan. Nyt pitäisi kyllä alkaa harjoittelemaan nukkumista omassa sängyssä, kun kyllä tässä pikkuhiljaa alkaisi kaivata sitä, että saisi levittäytyä kunnolla sänkyyn. Ja lisäksi meille on tulossa loppuvuodesta pikkusisaruskin, jonka kanssa todennäköisesti nukutaan myös perhepedissä vauva-aikana niin kuin on hyväksi koettu. 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ihana kuulla onnistuneesta unikoulusta perhepedissä ?
   Mäkin koen perhepedin tällä hetkellä käteväksi ja helpoksi ja ihanaksi!
   Nyt taas on pari parempaa yötä takana, että nää on niin vaihteleviakin nää yöt…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.