Vauvan ja koko perheen reseptejä, toukokuun parhaat palat
Joku aika sitten postailin Lukan syömistouhuista ja lupasin tehdä vauvan ja koko perheen reseptejä -postauksen. Ajattelin, että näitä voisin tehdä kuukausittain ja jakaa meidän parhaat palat ja kommenttikentässä saa mieluusti jakaa lisää vinkkejä, ideoita ja reseptejä, mitkä teillä toimineet. Nämä vinkit on nyt sormiruokailureseptejä ja juuri näihin onkin pyydelty ja toivottu vinkkejä. Usein saan myös instassa kyselyjä resepteistä kun olen jotain kokkaillut. Välillä kokkailen jotain koko perheelle, mutta jotkut kokkailut on lähinnä Lukalle ja ehkä vähän äidin naposteltavaksi. Nimensä mukaisesti nämä käyvät koko perheelle, 6 kk iästä alkaen! Kuitenkin raaka-aineet kannattaa olla maisteltuja mielummin kuin montaa uutta juttua kerralla kokeilee vauvalle. Nyt siis tulossa…
Toukokuun parhaat palat!
Koko perheen reseptejä
SNACK
Osana ateriaa tai ateriana… Meillä nämä on olleet välipalaa tai osa aamu- tai iltapalaa
Näistä toivottiinkin reseptejä ja näitä on eri variaatioina tullut tehtyä paljon. Nää on nopeita ja helppoja tehdä, helppo ottaa mukaan, pystyy pakastamaan ja maistuu sekä pojalle että äidillekin 😀
Puurorieskat
1 dl puuroa, 0,5 dl vauvalle sopivaa maitoa/nestettä, 0,5 dl raastetta hedelmistä tai kasviksista, 1 muna 1,5 dl jauhoja, 1 rkl öljyä
Nesteenä olen itse käyttänyt äidinmaitoa tai kauramaitoa, raasteena kokeiltu porkkana, kesäkurpitsa ja päärynä. Jauhoina saatan käyttää 2-3 eri jauhoa, vehnää, riisiä, kauraa….
Kaikki sekaisin ja jos haluaa oikein pehmoista niin vielä sauvasekoittimella surauttaen, mutta riittää pelkkä lusikalla sekoittaminenkin.
Lusikalla nostella pellillenokareita, leviävät kyllä uunissa.
Paisto 250 asteessa 10 min.
Alkuperäinen resepti Simppeli sormiruokakeittiö, josta löytyy myös munattomat puurolätyt
Apinaeväs
Eli nuo pötköt, niin hyviä! Ja resepti löytyy alta klikkaamalla
Apinaeväs
Vinkkinä, oon käyttänyt myös vaniljaa mausteena.
Puuro-banaaniletut
Aika monethan tietää banaaniletut, jotka nekin varmasti maistuvat, mutta jämä puurostakin voi tehdä banskulet.
1/2 kypsä banaani, 2 dlkaurapuuroa, 2 kananmunaa, 1/2 tl leivinjauhetta, kookos- tai rypsiöljyä paistamiseen
Soseuta banaani haarukalla ja sekoita joukkoon muuta ianekset, tai surauta kaikki ainekset sauva- tai tehosekoittimella.
Paista letut pannulla öljyssä.
Alkuperäinen respti Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta
Marjaisat aamiaiskeksit
Käy myös välipalana ja maistuu aikuisillekin 😉
1kypsä banaani, 1 kananmuna, 70 g kookos- tai rypsiöljyä, 1dl raastettuakesäkurpitsaa, 1,5 dl speltti- tai kaurajauhoja, 2,5dl kaurahiutaleita, 1 tl leivinjauhetta, 0,5 tl aitoa vaniljajauhetta, 1,5 dl punaherukoita (tai muita marjoja tuoreena tai pakastettuna)
Lämmitä uuni 175 asteiseksi
Soseuta banaani haarukalla ja sekoita kulhossa kananmunan, öljyn (kookosöljy sulatettuna) ja kesäkurpitsaraasteen kanssa.
Sekoitakuiva-aimeet keskenäänjalisää kulhoon muiden ainesten joukkoo.
Sekoita tasaiseksi.
Lisää marjat jakääntele ne varovasti taikinan joukkoon.
Muotoile taikinastakeksejä pellille leivinpaperin päälle.
Paista keksejä uunissan. 20-25 min.
Alkuperäinen resepti Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta
FOOD
Erilaisia pötköjä on tullut tehtyä kalasta, kanasta ja lihasta. Munasta on myös tehty useampaa sorttia. Tässä näiden suosikit, joiden lisäksi mm. jauhelihakeitto on maistunut myös pojalle mainiosti! Alla olevat reseptit on olleet kokoperheen ruokia!
Pst. Oon saattanut maustaa tai muokata alkuperäisiäreseptejä, joten näissä jaettuna mun tyylillä ja merkattu myös alkuperäisen lähde jos ei ole sitten kokonaan oma resepti
Lohipyörykät/-pötköt
400 g ruodotonta lohta, 400 g perunoita, 2 rkl tomaattisosetta, n. 1 dl korppujauhoja, rakuunaa
(muun perheen taikinaan suolaa)
Keitä perunat kypsiksi ja kypsennä lohi uunissa.
Survo perunat ja hienonna lohi. Sekoita perunat, lohi, tomaattisose ja mausteet taikinaksi.
Pyörittele taikinastapyöryköitä tai pötköjä ja pyöräytä ne korppujauhoissa ennen kuin laitat uuninpellille leivinpaperin päälle.
Pasita pyöryköitä n. 20 min 175 asteessa
Alkuperäinen resepti Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta
Bataatti-kananugetit
(syötiin koko perhe)
350 g bataattia, 400 g broilerinjauhelihaa, 2,5 dl korppujauhoja, 1 kananmuna, curryä, yrttejä
Muun perheen taikinaosioon suolaa
Lämmitä uuni 180 asteiseksi
Kuori ja pilko bataatti, keitä palat pehmeiski ja seoseuta. Anna hiemanjäähtyä.
Sekoita bataattisoseen joukkoon jauheliha, 1/2 dl korppujauhoja jakananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
Pyöritteletaikinasta kosteutetuilla käsillä palloja tai soikioita. Pyöritä nämä kauttaaltaankorppujauhoissa ja asettele uuninpellille leivinpaperin päälle.
Paista nuggetteja uunissa n. 20 min jakäännä ne kerran ympäri 10 min paistamisen jälkeen.
Alkuperäinen resepti + kuvassa näkyvän vauvan itsetehdyn ketsupin ohje Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta.
Pehmeät lihapullat/-pötköt
1,5dltäysjyväkuskusia, 400 g jauhelihaa, 2 kananmunaa, 2 rkl tomaattisosetta, 2 tl kuivattuja yrttejä, mustapippuria
Muun perheen taikinaan suolaa
Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
Valmista kuskus pakkauksenohjeen mukaan
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi
Pyöritä kostutetuilla käsilä taikinasta joko pyöryköitä tai pötköjä uuninpellille leivinpaperin päälle.
Paista uunissa 20 min.
Alkuperäinen resepti Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta
Munakasvohvelit
Munaa tarjosin Lukalle ensimmäisen kerran niin, että tein munasta ja kauramaidosta munakasvohvelin. Sittemmin olen tehnyt muitakin munaruokia ja munakasvohveleihinkin sekoittunut mm. kesäkurpitsaa. Munakasvohveliin tarvitsee 1 kananmunan, 1rkl kauramaitoa ja vaikkapa sitä kesäkurpitsaraastetta. Maustaakin näitä voi mm. paprikajauheella ja yrteillä. Vohvelimutti mulla on silikooninen tupperwarelta.
Espanjalainen perunamunakas
Tätä on tehty jo pariinkin otteeseen, on niin hyvää!
Oman palan päälle lautasella rouhii vaan vähän suolaa.
500 g perunoita, 2 salottisipulia tai 1 pieni sipuli,5kananmunaa, 2 dl oliiviöljyä, pippuria
Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi. Hienonna sipuli.
Lämmitä n. 2 dl oliiviöljyä paistinpannulla- Lisääperunat ja sipuli. paistavälillä käännellen n. 20min, kunnes perunaton pehmenneet. Lsiää tarvittaessa öljyä paiston aikana. Kaadaseos talouspaperin päälle kuivumaan.
Riko kananmunat kulhoon, maustapippurilla. Lisää peruna-sipuliseos munien joukkoom.
Laita sama paistinpannu uudestaan lämpiämään ja lisäähiukan öljyä. Kaada seos pannulle ja paista kunnes munakkaan pohja on kypsynyt, anna hautua folion alla kypsäksi miedolla lämmöllä tai käännä munakas ja paista toiselta puolelta vielä muutama minuutti.
Alkuperäinen resepti Naperosta nautiskelijaksi -kirjasta
Kasvispannari
(pieni piirakkavuoka, jos haluat tehdä pellillisen, niin tee ohje tuplana)
3 dl kauramaitoa, 3 kananmunaa, 1 rkloliiviöljyä, 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 3 dl kukka- ja parsakaalia pieneksisilputtuna, 1/2 dl purjoa pieneksi silputtuna
(omaan annokseen voi päälle rouhia suolaa lautasella)
Lämmitäuuni 225-asteiseksi
Sekoita kulhossa kauramaito, kananmunat ja oliiviöljy.
Lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
Anna taikinan turvota sillä välin kun silppuat kaalit ja purjon.
Vuoraa esim. piirakkavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle kasvikset.
Pasita pannukakkua uunissa n. 30 min.
SMOOTHIET JA PUUROT
Teen paljon smoothieitaja ne maittavat meillä hyvin ihan koko perheelle. Usein teen siinä samassa Lukalle kuin itsellenikin, mutta välilläteen pelkästään Lukalle omansa. Mulla on sen verran paljon hedelmäallergioita, että aina nuo smoothiet ei ole mulle sopivia. Nesteenä käytän pojalle kauramaitoa ja greek style kaurajugua käytänmyös, siinä kun ei ole mitään ylimääräisiä, kuten muissa kaurajuguissa. Smoothieen uppoaa yleensä aina banaani ja sitten vaihtelevasti monenlaisia hedelmiä ja marjoja, rasvaa smoothieen tulee avokadosta, rypsi- tai kookosöljystä.
Puuroja Luka syö aamuisin ja iltaisin. Aamuisin saa sotkea itse käsin ja lusikalla puuroa ja pojalle maistuu puuro ihan paljaaltaan. Usein sitten laitan tarjolle myös jotain hedelmää tai marjaa myös erikseen. Iltapuuroon sitten tulee laitettua sekaan marjaa tai hedelmää ja sen vedän sileäksi sauvasekoittimella ja sen verran löysäksi, että iltapuuro syödään siistimmin smoothiepussista. Aamupuuro on useimmiten kaurapuuroa, mutta ruista ja spelttiä ollaan syöty myös. Iltapuuroksi on vaikoitunut toistaiseksi riisihiutalepuur, jonka teen kauramaitoon ja yleisimmät kaverit iltpuuron sekaan ovat banaani, mango, luumu ja päärynä.
Herkkuja on myös olleet
Tuore ananas, grillattu kesäkurpitsa, vesimeloni, kurkku, tomaatti, avokado, kaikki naksut, äidin sormet ja isin varpaat 😀
Tällaisia koko perheen reseptejä tällä kertaa! Kesäkuu on kovassa vauhdissa ja jo kertynyt tältäkin kuultamuutama jakamisen arvoinen resepti, että näiden tiimoilta palataan taas tuolla kuun vaihteen tienoilla. Sillä välin kannattaa seurailla instassa varsinkin storyn puolta, sillä sieltä saattaa napata hyviä eväitä matkaan 😉
Jaa myös mieluusti kommenttikentässä teidän herkkuja vauvan tai koko perheen ruokailuun 🙂
Lukan syömisistä postausta ja ruokapäiväkirjaa voi lukea allaolevasta linkistä!
Lukan suuri vauvanruokapostaus
PS!
Näihin kannattaa tutustua!!!
Voi ihana postaus! Itekkin innostuin tän kirjoituksen myötä sormiruokailusta. Kiitos! ?
Oi, ihana kuulla ?
Herkullisia reseptejä ja paljon olet vaivaa nähnyt kokkaamiseen! Mitä mieltä olet kookosöljyn käytöstä ruoanlaitossa alle vuoden ikäiselle vauvalla? Kookosöljy sisältää todella runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja (91%) ja Evirakin suosittelee sen välttämistä. Kannattaa myös huomioida, että tuossa Yosa Greek Stylessä on aika paljon rasvaa (11%) ja osa nimenomaan kookosöljyä. Vauvoilla taidetaan suositella öljylisänä vain rypsiöljyä.
Evira: ”Ravitsemuksellisesti palmuöljy, voi ja kookosrasva ovat kaikki huonoja vaihtoehtoja. Tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta on palmuöljyssä 49 %, voissa 66 % ja kookosrasvassa yli 91 %”
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/ravitsemus/palmuoljy/
Hmmm… En löytänyt että tuo suositus koskisi eritoten vauvoja, mutta yleisesti taitaa Evira ohjeistaa noin, nyt kun hieman asiasta luin. Sen kummemmin en ole asiaa aiemmin miettinytkään. Voisi perehtyä lisääkin aiheeseen.
Itse ajattelen, että kohtuus noissa tyydyttyneissä rasvoissa. Itse en käytä kookosöljyä allergioiden takia ja kieltämättä sen hypetystä en ole ymmärtänyt. Käytän kuitenkin itse voita jossain määrin. Öljyinä ja rasvanlähteinä pidän sekä rypsiöljyä että oliiviöljyä varsin hyvinä vaihtoehtoina.
Toisaalta suositellaan myös rasvatonta maitoa lapsille, enkä tätäkään ymmärrä… Kaikkia suosituksia en otakaan niin kirjaimellisesti, enkä usko pienen määrän / kohtuukäytön olevan niin pahaksi.
Pääasiassa vauvallekin käytetään nyt rypsi- ja oliiviöljyä, rinnalla joskus jtn muutakin sitten 🙂
Ihanaa, kiitos näistä! Niin ajankohtaista meille ?
Kiva jos postaus oli hyödyksi ?
Loistava postaus, kiitos! 🙂
Kiva kuulla ?
Kivoja reseptejä! Meidän +7kk ikäinen poika on syöny kiinteitä 3kk iästä mutta vielä ei olla maissinaksuja ja ruisleipää kummempaa sormiruokailtu, kun pelkään että vetäisee jotain pahasti henkeen. En oikeen tiedä miten aloittaa siis. Oisko sulla vinkkiä?
Musta hyviä on esim. höyrytetyt kasvikset, pehmeät hedelmät kuten banaani ja avokado, vesimeloni, kurkku, tomaatti… Nää on ollut meillä hittejä ja helppoa sormiruokaa joka muhjaantuu vauvan suussa hyvin ?
Kannattaa facebookissa liittyä Simppeliä sormiruokaa keskusteluryhmään, sieltä saa kans hyviä vinkkejä ?
Oih, nyt oon jo tämän innoittamana kokeillut apinanevästä, marjaista aamupalakeksiä ja bataattinugetteja. Loistavaa! Kasvispannari on seuraavan vkon ruokalistalla. 🙂 Aion kokeilla nämä kaikki! Kiitos!
Wau!
Tulipas tästä hyvä mieli! Tälle posyaukselle oli selvästi tilausta ja hyvä jos maistuu 😀
Tosi kiva postaus! Meillä on jo puoli vuotta sormiruokailua takana meidän 1vee neidin kanssa, mutta näistä resepteistä sain taas uusia ideoita meidän ruokailuihin! ☺️
Jes, kiva kuulla ?
Tähän postaukseen jatko-osa! Kiitos! ?
Tulossa 🙂