Hae
Outi Karita

Hyvä äiti… Part 2

Nyt on asian laita niin, että Hyvä äiti… -postaukseni sai monenmoista reagointia ja kommenttia. Kannattaa lukea tuo postaus niin ymmärtää tämänkin postauksen paremmin. Seison tuon postauksen takana, mutta haluan selventää ajatustani postauksen takana vielä. Näin eri tavoin voidaan postaus käsittää/ottaa…

”Mä ajattelisin niin että on myös hyvä siksi tehdä sellaisia postauksia joissa kannustetaan äitejä ottamaan sitä omaa aikaa ja muistamaan myös parisuhteen jne, koska monet äidit syyllistyy siitä jos niin itse tekee. Monia voi helpottaa se että joku kirjoittaa julkisesti ja rohkaisee siihen, ehkä tulee sellainen olo äideille että hei, totta, ei ole väärin tehdä nuin.” (Instasta)

”Ihana äitipostaus”

”Et ole mikään äiti-tietäjä. Ärsyttää somessa ja täällä tapasi päsmäröidä kaikesta.”

Kirjoitin tuon postauksen hyvällä ja rennolla fiiliksellä. Ajattelin että tehdäänpä tällainen kevyt postaus äitienpäivälle. Tällasia hyvän äidin tekstejähän löytyy paljon ihan äitienpäiväkorteista kuin blogeistakin. Ei ne ole tarkoitettu hyvän äidin tarkoiksi määritelmiksi. Osaan voi samaistua, osaan ei. Itse luin äitienpäivänä instassa Ipanaisen Ihanan äidin ohjeet -kortin, koska musta se oli hauska ja rento, antoi ajateltavaakin, enkä silti voi samaistua joka kohtaan tuossa kortissa. Erona tietysti omaan tekstiini on, että tässä kortissa teksti on ”saa” muodossa, joten sanavalintani ehkä johtivat harhaan omassa postauksessani.


Mä halusin tehdä tuon postauksen simppelinä listana, mutta olisi ehkä kaivannutkin enemmän avaamista. En tarkoittanut missään vaiheessa että olisi huono äiti jos kaikki kohdat ei täyttyisi, ei ne minullakaan taida täyttyä aina. Tarkoitin ehkä asiaa enemmänkin niin, että on hyvä äiti vaikka ajattelisi itseään ja muita ihmisiä, ei ainoastaan lastaan. Hyvänä pointtina tuolta instaviestin laittajalta tuo, että tämä voi myös positiivisella tavalla herätellä.
Toisessa kohdassa ajatuksena oli, että äidit saa niin iloita kun murehtia, onnistua kuin tehdä virheitäkin. Ja viimeisenä aina painottamani asia kun puhun vanhemmuudesta/lapsen kasvatuksesta;

Toimii mikä on omalle lapselle, itselle ja koko perheelle hyväksi!

On avoin ideoille ja ajatuksille, erilaisille ja uusille tavoille toimia, mutta luo oman tapansa olla äiti!

Olen itse ollut vasta hetken äiti ja tämä on koko loppuelämän seikkailu ja opinpolku, jossa ei tule koskaan valmiiksi.
Kirjoitan omista ajatuksistani ja tavoistani, olen myös avoin uusille ajatuksille ja keskustelulle.
En koe olevani täydellinen enkä todellakaan äiti-tietäjä.
En halua loukata tai arvostella muita.
Nyt halusin selventää ajatustani!

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen!

Lue myös

Hyvä äiti…

Äitienpäivän ihanat hetket

12 kommenttia

 1. Alexandra kirjoitti:

  En ymmärrä miten tosta on joku voinut mielensä pahoittaa, ”listassa” oli kuitenkin aika yleismaallisia ja tavallisia juttuja, eikä mitään ”hyvä äiti siivoaa viisi kertaa päivässä” tapaisia määritelmiä. Eikö me kaikki äidit ajatella lastemme, perheemme ja itsemme parasta, pyri olemaan hyviä puolisoita ja ystäviä, tasapainottelemme lapselle läsnä olemisen ja oman/parisuhteen ajan kanssa, erehdymme ja opimme ja iloitsemme ja ja ja?! Nuohan on nimenomaan kivoja, positiivisia asioita joista kirjoitit! Ehkä se sitten osui arkaan paikkan, jos kokee että ei tunnista itseään noista asioista ja siksi mielsi sen jotenkin niin, että olet äiti-tietäjä tai yrität päteä tai mitä lie. Näinhän ei ole ja kuten sanoitkin, onhan näitä kortteja ja meemeja ja vaikka mitä, eikä niistä kukaan pahoita mieltään. Luulen että tässä tapauksessa on vaan jotkut kokeneet jonkilaista riittämättömyyttä suhteessa siihen, millaisena äitinä sinut näkevät. Olet selvästikin todella välittävä äiti ja hyvä – mitä se sitten kenellekin tarkoittaakin. Tiedän kokemuksesta, että kun ei ole riittävän sinut oman äitiytensä kanssa ja kokee epävarmuutta ja riittämättömyyttä, voi joskus täysin viattomatkin jutut provosoida ja herättää negatiivisia ajatuksia. Se on kuitenkin jokaisen oma tehtävä käsitellä nuo tunteet eikä sinun vastuulla kirjoittaa jotenkin sillä tavalla, että joutuisi miettiä koko ajan mahtaako joku tuostakin pahoittaa mielensä. Sellainen blogi olisi aika mauton ja hajuton 🙂 Jatka samaan malliin, sun juttuja on kiva lukea!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos ihanasta palautteesta ❤
   Kaikkia ei vain voi miellyttää ja tuokin on varmasti totta, että joskus sitä on herkempi provosoitumaankin. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään että mistä se tunne tosiaan tulee. Mahdotonta sitä on niin kirjoittaa että miellyttäisi kaikkia ja silloin kyllä menee ilo kirjoittamiseenkin.
   Jatketaan omalla tavalla ja ihanaa kevään jatkoa ?

 2. Paula kirjoitti:

  Kyllä täytyy nostaa hattua bloggaajille,kun saatte ihan uskomattoman määrän lokaa niskaan. Ei muuta kun tseppä! !!

 3. Anni kirjoitti:

  Mielestäni tämmöiset hyvä äiti -listat kannattaa jättää tekemättä jos todella on sitä mieltä, että kaikki on omalla tavallaan hyviä? Minäkin oon ihan kelpo äiti vaikka en ole yhtäkään lapsistani imettänyt vuotta, en oo käyttänyt kestovaippoja, vääntänyt otsa hiessä sormiruokia. Mun lapset ei vaihtais varmasti mua mihinkään.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Mitenköhän nuo mainitsemasi asiat liittyi nyt näihin postauksiin mitenkään?

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Heh, en ole minäkään vuotta imeytynyt saati käyttänyt kestovaippoja! Sormiruokailtiin asioita mitä aikuisetkin söi, vähän eri muodossa ja vähemmillä mausteilla tosin.
   Nuo Annin mainitsemat asiat oli jo meidän tytön ollessa hyvän äitiyden ”mittareita”. En ottanut niistä paineita silloinkaan enkä ota nytkään. Ihan kelpo 6-vuotias meillä viipeltää. Välillä vähän liiankin lujaa ?
   Hyviä postauksia Outi! Jos joku haluaa vetää herneet nenukkaan niin antaa vetää vaan ?

   • Outi Karita kirjoitti:

    Kiitos Jonna ja juuri näin ?
    Mä en oo koskaan ajatellut esim. käyttäväni kestovaippoja sen takia että olisin hyvä äiti. Nää on vaan mun/meen juttuja ?

 4. mimmaa kirjoitti:

  Mun mielestä maailmaan ei tarvita yhtään hyvä äiti -listaa vaikka ne olisi kuinka leikkimielisiä. Yhteiskunta kohdistaa äiteihin jo muutenkin ihan tarpeeksi odotuksia, jotka jotkut voivat kokea paineena olla tietyntyyppinen. Varmaan vastaavaa ei olisi tullut mieleen tehdä hyvästä isästä. Ymmärrän kyllä, että listan tarkoitus oli olla leikkimielinen eikä loukata ketään.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Itseasiassa hyvinkin tulisi mieleen tehdä isästä samantyyppinen lista/postaus ja onhan sellaisiakin.
   Siinä missä joku saa hyvää mieltä, joku inspiraatiota, kokee hyvänä muistutuksena niin joku taas ottaa paineita. Toiset äidit ottaa paineita monista toisten tavoista, se on ikävää ja turhaa. Tällä tavoin ajatellen kuitenkin silloin mistään äitiyteen/kasvatukseen liittyvästä ei voisi puhua. Esimerkiksi kun jaan sormiruokareseptejä niin toiset oikein kaipaavat niitä, joku voi niiden kautta innostua ja joku taas kokee paineita.
   Se on ikävää että toiset kokee enemmän paineita minunkin mielestä, enkä niitä halua luoda, siksi yritän aina korostaa sitä jokaisen omaa tapaa 🙂
   Äitien paineiden ja riittämättömyyden tunne on kyllä tärkeä aihe myös käsiteltäväksi 🙂

 5. Anette kirjoitti:

  Siis voi ei taas tätä mielipahaa äitien keskuudessa, kyllä vaan ihmisillä on ongelmia itsensä kanssa, jos tarvii tuollaisia kommentoida!
  Me kaikki ollaan maailman parhaita äitejä omillemme, oli meillä lukumäärästä huolimatta 1 tai 800 lasta, jokainen meistä tekee tyylillään ja kasvattaa omansa kuten parhaaksi näkee. Ja piste!
  Tsemppiä sinulle, olet aivan mahtava juuri sellaisena kuin olet, tämä mietelause kuuluisi kuulua jokaisen meidän elämään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.