Hae
Outi Karita

Meidän pöydän pään 5 kk:n neuvolakuulumiset

Luka on huomenna 5 kuukauden ikäinen ja hän saa sitten taas itse joku päivä kertoilla 5 kuukauden kuulumisiaan täällä, nyt vähän neuvolakuulumisia.

Pöydän pää

Luka sai nimiäislahjaksi Stokken syöttötuolin ja päätettiin se reilu viikko sitten valmiiksi koota. Ei ollut sen kummempaa ajatusta vielä ottaa tuolia sen enempiä käyttöön, kunhan laittaa valmiiksi. Siinä kuitenkin sitten kokeiltiin, että mitäs Luka tuumaa tuolista ja hänhän oli ikionnellinen kun tuoliin pääsi istumaan ja istuikin siinä heti todella ryhdikkäästi. Yllätyinkin, että jokos meen pieni poika osaa noin hienosti istua vaikka onhan hän sylissäkin ja lattialla kiinnipitäen istunut tosi hienosti. Luka haluaa myös seisoakin paljon mun tai Rikun tukemana ja ottaa hyvin jaloilleenkin, tätä neuvolalääkärikin ihasteli kolmisen viikkoa sitten. No, kun Luka niin hyvin jo istui tuolissa ikionnellisena niin hän on saanut siinä ihan pieniä aikoja harvakseltaan istahtaa ja on hän niin polleaa poikaa kun siihen pääsee. Kertaakaan ei ole istunut niin, ettei jaksaisi itseään kannatella tai väsyisi ennenkuin otetaan hänet pois.

Tänään neuvolassa alkuun sitten juteltiinkin kuulumisia ja kerroin tästäkin, että ollaan jo pieniä hetkiä istahdettu. Ihan ollaan kuulemma toimittu niin kuin voikin toimia ja terkkarikin kehui, että on kyllä ryhdikäs poika ja hyvin suoristaa heti selkänsäkin sylissä istuessaan. Hyvillä mielin voidaan siis antaa Lukan istahtaa meidän seurassa silloin tällöin omassa tuolissaan. Aiemmin Luka saattoi olla lattialla sitterissä ja pyyteli sieltä usein syliin kun minä ja Riku syötiin, nyt hän viihtyy hyvin tuon pienen hetken omassa tuolissaan silloin kun meidän ruokaseurana on. Näin hän tuleekin paremmin osaksi yhteistä ruokahetkeä ja voi että, pian lelutkin muuttuvat ruokamaisteluiksi pöydässä, mutta palataan tähän asiaan tuonnempana.

Neuvolakuulumiset

”Suloinen hymypoika. Kääntyy, kierii. Lelut laittaa suuhun.
Jokeltelee, kiljahtelee. Iho kaunis. Kasvaa hienosti rintamaidolla.”

Paljon puhuttiin myös muusta motorisesta kehityksestä, jota onkin tullut oikein harppauksin ja ikätasoisesti näissä edetään. esim. varpaista on kauhean kiva pitää kiinni ja ne menee jopa suuhun asti. Varpaista kiinnipitäminen on kuulemma just tämä 5 kukauden juttu usein vauvoilla. Kasvua on hienosti tullut ja hyvillä mielin voidaan jatkaa rintamaidolla ja täysimetyksellä, puhuttiin nyt tällä kertaa sitten enemmän kiinteiden aloituksesta, millä on sitten hyvä aloitella ja mitä on hyvä välttää, puhuttiin sekä soseista että sormiruuasta. Kyselin, mikä olisi paras tapa antaa vettä, kun jostain bongasin jutun ettei nokkamukia enää kaikki suuhygienistit suosittelisi ja tätä siinä yhdessä pohdittiin ja terkkari sanoi kyselevänsä hammashuollon puolelta onko tässä nyt jotain uutta tietoa/ohjeistusta tullut. Nokkamukia olin kyllä itse ajatellut, mutta kysäisin nyt kun kerran sellaisen jutun jossain bongasin. Toki hörpyttäminenkin voisi olla meidän juttu, tuttipulloa ei nyt välttämättä nähty kummatkaan meidän juttuna, siis terkkarikaan, kun ei Luka useinkaan tuttipulloa syö eikä tuttia laisinkaan.

Nyt täällä pikkuhiljaa aletaan vanhemmatkin valmistautua kiinteiden aloittamiseen ja saatiin neuvolastakin esitteitä. Ostin myös viime viikolla Naperosta nautiskelijaksi kirjan, jota on jo paljon tullut selailtua. Kaksi kuukautta, kuukausikin sitten tämä tuntui kaukaiselta ajatukselta, mutta näin se aika menee nopeaan ja poika on hyvin kerännyt valmiuksia kiinteiden aloittamiseen.. Jännittävää ja nyt tätä kiinteiden aloitusta alkaa pikkuhiljaa jo intoilemaankin kun poika on niin isoksi vauvaksi jo kasvanut. Annetaan Lukan silti vielä kasvaa tovi rintamaidolla, mutta huhtikuu tulee tuomaan jossain vaiheessa pöydänpäähän seurustelijan lisäksi uuden ruokailijankin. Aikas hienoa! 🙂

Rokoteaika saatiinkin parin viikon päähän, kun kolmen kuukauden kohdalla vähän lykättiin rokotteita pikkuflunssan takia, niin ihan vielä ei voitu tehosteita antaa. Niin ja 6 kuukauden neuvola onkin ryhmäneuvola.

Ehkäpä ensi postauksessa Luka kertookin sitten taas itse kuulumisiaan 5 kuukauden ikäisenä 😉

Tsekkaa myös postaukset!
Luka vastailee kysymyksiin
Lukan 4 kuukauden neuvolalääkäri
Instassa @outikarita

0 kommenttia

 1. AnnikaMi kirjoitti:

  Mä olen ymmärtänyt että mahdollinen huoli nokkamukin (erityisesti kovanokkaisen) pitkittyneestä käytöstä liittyy suun motoriikkaan ja tulee enemmän puheterapeuttien puolelta.
  Meillä juotiin alkuun vesi nokkamukista ja siirryttiin pillin käyttöön ja lasista juontiin vähän myöhemmin, olisiko ollut joskus 9 kk iässä tuo pillillä juonti. Tuttipulloa käytettiin vaan satunnaisesti pumpatun maidon juomiseen joten siitä ei tarvinnut ikinä vieroittaa.

  • Outi Karita kirjoitti:

   No meillä kans tuotuttipullo ollut vain satunnaiskäytössä kun on tarvinnut mun hetken poissa ollessa antaapumpattua maitoa, niin ens itä näkisi meillä vedenjuontiinkaan. Joko nokkamuki tai hörpyttäminen on täällä varmaan ratkaisuina…

 2. Jenni kirjoitti:

  Pillimuki on meilläkin kova sana veden juonnissa! 🙂 Niitä on nykyään kaikenlaisia noita mukeja muutenkin. Meidän pillimukista tykkään kun on helppo pitää puhtaana, silikonisesta pillistä on miellyttävä juoda ja mukia saa keikuttaa miten tahansa eikä vesi valu mistään.

 3. M kirjoitti:

  Meillä päin ( teillä päin 🙂 ) tulee ( on ainakin meidän molemmille tullut) suuhygienistille aika 6kk iässä. Sielläkin voi tuosta veden antamisesta kysellä. Meillä on molemmat juoneet nokkamukista ja siirrytty/siirrytään siitä hyvissä ajoin ennen kahta ikävuotta lasten normaalin lasiin tai kahvalliseen mukiin.

  • Outi Karita kirjoitti:

   No siellä voikin sitten vielä asiasta keskustella jos vielä mietityttää 🙂

 4. miltsu kirjoitti:

  juttelitko neuvolassa että millon vettä kannattaa alkaa juottamaan? itse en ole kyl antanut vieläköän vaikka vauva on 8kk, en tiedä pitäisikö jo vai riittääkö ahkera tissillä oleminen..

  • Outi Karita kirjoitti:

   No tätäkin kyllä mietein, että tarviiko vettä…
   Terkkari sanoi vain ettei nyt ainakaan ennen kiinteiden aloitusta tarvitse, että sitten kun alkaa syömään kiinteitä voi perään antaa vähän vettä…

 5. A kirjoitti:

  Silikoninokkaista nokkamukia saa käyttää, mutta kovanokkainen on se mitä ei suositella. Meillä nyt käytössä pillimuki ruokailuiden yhteydessä vesihörpyille, vaikka tissistähän tuo ruokajuomansa jälkkäriksi sitten ottaa 🙂 Ikää tytöllä vuoden verran.

  • M kirjoitti:

   Kertokaa nyt mullekin miksi sitä kova nokkaista nokkamukia ei suositella??
   Meillä on siitä juotu ja 1v3kk juo tälläkin hetkellä. Jotain haittoja löysin nopeasti googlettamalla että jos käyttö pitkittyy niin äännevirheet ym on mahdollisia. Mitäs muuta?
   Mä en kyllä ainakaan esikoisen kohdalla allekirjoita äännevirheitä mutta meillä tosin siirryttiin siitä nokkiksesta reilusti ennen kahta ikävuotta pois.

 6. Susan kirjoitti:

  Auralla oli ensin nokkamuki, mutta pian tuli vaihe ettei saanut auttaa eikä hän osannut nostaa mukia tarpeeksi että vesi valuisi suuhun. Silloin ostettiin pillimuki. Kolme päivää hän sen kanssa taisteli ja sitten tajusi idean. Vuoden iässä hän alkoi juomaan lovi taikamukista ja oppi nopeasti sillä normaalin mukin käsittelyn. Nyt 1v2kk vanhana juo omasta kahvikupista pitäen korvasta kiinni ?. Pillimukille täältä peukut jos on yhtään omapäinen poika!

 7. J kirjoitti:

  Meillä on Aventin pillimukeja parikin kappaletta. Vauveli oppi niistä juomaan noin puolivuotiaana, samalla kun oppi imemään noita vauvojen smoothiepusseja. Vesi otettiin mukaan kuvioihin noin viiden kuukauden iässä ensin hörpyttämällä ja sitten pillimukista. Hörpyttäminen oli märkää puuhaa, koska vauva rakasta sitä mukia ja vettä, muttei tykännyt ollenkaan sen nielemisestä 😉 Tosin meillä syynä oli (ja on edelleen) paha ummetus, johon luumun lisäksi vesi on ollut kevyenä lääkityksenä. Jostain kyllä itse luin ettei vettä alle vuoden ikäiset erikseen tarvitse, mutta tosiaan meillä on ollut mukana pöydässä ruokailujen yhteydessä. Määrällisesti ne vesimäärät jota nytkin menee on kyllä aika pieniä, mutta ahkerasti sitä kivaa mukia kuitenkin suussa käytetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.