Hae
Outi Karita

4 kuukauden hulinat ja Lukan nukkumiskuviot

Paljon kysellään ja toivotaan postausta unijutuista.
Ajattelin nyt yhdistää 4 kuukauden hulinat ja nukkumisen toisiinsa, nämä kun tällä hetkellä liittyvät vahvasti myös toisiinsa.

4 kuukauden hulinat

Nukkuminen 4 kuukauden iässä öisin

Luka on ollut pääsääntöisesti hyvä nukkuja pienestä pitäen. Alkuun rytmi oli vaan hyvin erilainen kuin iltatorkkuäidillä. Luka kun valvoskeli yö yhteen-kahteen alkuaikoina, mutta pikkuhiljaa yöunille meneminen alkoi aikaistua ja nyt päästään unille kympin aikoihin. Luka oikeastaan nukahtaa siinä 21.30-22.30 ja tää on oikein hyvä! Luka on nukkunut alusta asti pitkän yöunen ja useimmiten se yön ensimmäinen pätkä oli pidempi, kaksi kertaa yössä yleensä heräsi syömään ja se toinen kerta oli jo oikeastaan aamua, mutta jatkoi vielä uniaan. Yöunet kestää tällä hetkellä 8-9 aamulla.

Nyt kuitenkin kolmatta viikkoa menossa tiheämmät heräämiset ja ajattelisin tämän olevan 4 kuukauden hulinoita. Näistä hulinoista luin Imetyksen tuen sivuilta, 4 kuukauden hulinat. Myös kännykän PregLife sovellus mainitsee näillä viikoilla olevan lapsen 4 kehitysvaiheen. Meillä tosiaan on viime aikoina opittu paljon uusia asioita motorisesti ja äänetelykin muuttunut vivahteikkaammaksi. Syöminen saattaa olla levotonta vieraassa paikassa ja etenkin silloin jos ympärillä on muita ihmisisä, Luka haluaa rauhaa. Miten tämä kaikki sitten vaikuttaa nukkumiseen? Eri kehitysvaiheissa lapsi saattaa reagoida uusien asioiden oppimiseen ja kehitykseen juurikin unella, mitä olen lukenut ja kävisi tämä ainakin mulla järkeen. Myös mikäli lapsi syö päivän aikana vähemmän niin hän usein ottaa sen yöllä takaisin.

Meillä siis unet alkaa siinä 21.30-22.30 ja loppuvat siellä 8-9 aikoihin aamulla. Tähän väliin kuuluu nykyään kuitenkin paljon pieniä heräämisiä. Kahtena yönä tämän miltei kolmen viikon aikana Luka on nukkunut yhden selkeästi pidemmän pätkän ja ah, se on ollut ihanaa. Päässääntöisesti kuitenkin tällä hetkellä pidempi pätkä on 2 h ja paljon heräillään 1-2 välein. Alkuyö menee tuollaisilla 2 h pätkillä, mutta aamuyöt alkaa olemaan sitten levottomampia ja heräillään tiuhemmin. Usein herätessään ottaa pienen maitohuikan ja jatkaa uniaan. Luka ei oikein tutista ole välittänyt, mutta ajateltiin sitäkin tässä kerran kokeilla ja illalla oli tutista innoissaan kun kokeiltiin huoliiko ylipäänsä. Yöllä herätessä kuitenkin tutti ei kelvannut vaan se oli se tissi tai silittely. Tulipa kokeiltua ja todettua taas kerran, että antaa näiden tuttien nyt olla. Nuo heräämiset on melko lyhyitä ja kummatkin saadaan nukahdettua takaisin hyvin.

Miten ja missä meillä nukutaan yöt?

No sängyssä tietty, mutta kenen sängyssä? Me nukutaan koko perhe samassa sängyssä eli meillä on perhepeti käytössä, ollut Lukan syntymästä asti ja tulee olemaan ennalta määrittelemättömän ajan. Tällä hetkellä tämä toimii meillä hyvin! Alkuun Luka nukkui meidän välissä unipesässä. En uskaltanut pitää ihan vastasyntyneenä kotona vieressä vaikka sairaalassa olikin nukkunut mun kainalossa. Meillä on sen verran pehmeä patja, että tuntui että Luka helposti kellahtaisi mun tekemään ”kuoppaan” jos olisi ihan viekussa.

Jossain kohtaa kuitenkin unipesässä nukkuminen meni levottomaksi, saattoi havahtua siihen laskiessa ja alkoi heräillä tiuhemmin. Siinä kohtaa Luka oli jo vähän kasvanut ja jäntevöitynyt, joten päätin kokeilla ottaa pojan kainaloon ja siitä asti ollaan viekutusten nukuttu. Tuolloin unet parani tästä siirrosta. Koen myös helpoksi yösyötöt kun ei tarvi kuin imetystoppi avata jos ei ole sitten auki jäänyt, kerran yössä vaihdetaan kylkeä eli yöllä syö tällä hetkellä useamman kerran samasta rinnasta, mutta tällä hetkellä nuo syömiset on monesti pikahörppyjä, pari kertaa yössä ehkä syö isommin.

Mun on oikeastaan vaikea kertoa tarkkaan mitä öiseen aikaan tapahtuu ja kuinka monta kertaa herätään ja kuinka kauan syödään, kun en oikein öiseen aikaan rekisteröi näitä tapahtumia niin tarkkaan. Kumma juttu 😀

Miten nukahdetaan?

Tosi pitkään mä menin Lukan kanssa samaan aikaan nukkumaan niin että hän nukahti tissille. Meillä on ollut myös tietyissä ikä-ja kehitysvaiheissa reagointia, jolloin unta vastaan on taisteltu ja silloin Luka saattanut nukahtaa esim. kantoliinaan ja siitä laskettu sänkyyn. Nyt tällä hetkellä välillä nukahtaa tissille, mutta välillä nukahtaa jo ennen meidän sänkyyn menoa iskän syliin jumppapallon päällä. Mä olen ottanut myös tavaksi, että kun iltayhdeksän jälkeen tulee nälkä niin menen sänkyyn syöttämään vaikken itse olisi menossa vielä nukkumaan. Aiemmin Luka ei ole oikein nukkunut jos ei olla vieress oltu, mutta nyt on alkanut jokusia kertoja itse jäämään nukkumaan. Samoin jos nukahtaa isin syliin niin kannetaan sänkyyn, jolloin saattaa hetken päästä havahtua hieman, mutta kun menee antamaan tissin suuhun niin alkaa syömään ja jatkaa uniaan.

Tämä yöunille nukahtaminen onkin tosi positiivinen juttu ja että voisi alkaa yöunet jo ennen mua ja Rikua ja nukkuisi hetken itsekseenkin siellä sängyssä!
Että vaikka öisin hulinointia onkin, niin yöunille nukahtaminen toimii nyt pääsääntöisesti tosi hyvin ja äkkiä koputtamaan puuta!

4 kuukauden hulinat

Entäs päiväunet

Tämä yöunilla ”hulinointi” ja tiheämpi heräily ei oikeastaan ole vaikuttanut päiväuniin. Oikeastaan päiväunet hieman jopa edistyneet meillä. Luka on pitkään nukkunut yhdet pitkät päiväunet, keskimäärin 3 h.,välillä hieman vähemmän, välillä enemmän (jopa 4 h kerran). Päiväuniinkin on tullut melko selkeä rytmi, ei kellontarkka, mutta tietty kaavamaisuus.

Ensimmäisen keran yöunien jälkeen nukahtaa usein aamulla kun mä syön aamupalaa ja hän on keittiösää sitterissä. Keikuttelen jalalla sitteriä kun syön aamupalaa ja siihenLuka yleensä nukahtaa ja herää yleensä viimeistään sitten kun lakkaan keikuttamasta. Näin mä saan aika usein pitkänkin aamupalahetken, kun hän saattaa nukkua puolisen tuntiakin. Joskus hän nukahtaa sängyssäkin uudestaan, kun useimmiten aamuisin jäädään hetkeksi sänkyyn touhuamaan ja laulelemaan, niin saattaa simahtaa sinne takaisin ja tällöinkin mä pääsen rauhassa aamutouhuilla/aamiaiselle.

Toiset päikyt on useimmiten sitten ne pidemmät päiväunet ja sanotaan, että siinä puolenpäivän tienoilla. Nämä pidemmät päikyt Luka nukkuu joko vaunuissa tai kaukalossa, riippuen päivästä ja meidän päivän menoista. Jos ei olla mihinkään päikkyjen aikaan menossa niin sitten käydään sään salliessa vaunulenkillä ja ihan nyt pari kertaa käynyt nii, että kovien pakkasten takia ei olla lenkille lähdetty. Nukutus on onnistunut vaunuihin eteisessäkin pitkille päikyille.

Aiemmin Luka on sitten illalla ottanut pieniä torkahduksia välillä syliin, välillä kaantoliinaan ja välillä sitteriin. Ihan viime aikoina ollaan otettu tavaks nukuttaa Luka iltapäikkäreille vaunuihin tai kantoliinaan. Jos johonkin on menoa, niin sitten nukkuu kaukalossa kyllä. Oikeastaan lähes aina nukahtaa autokaukaloon kun johonkin lähdetään. Nää iltapäikkärit ja ihan niille nukutus on osoittautunut tosi hyväksi jutuksi. Sitten saattaa torkahtaa välillä muutenkin. Päiväaikaan ei ole oikein yksin nukkunut missään sohvalla tai sängyssä, mutta nyt muutaman kerran sekin tapahtunut, että nukahtaa päiväaikaankin tissille ja jatkaa unia vaikka vierestä nousisi pois.

Oon kyllä oikein tyytyväinen näihin meidän päiväunikuvioihin tällä hetkellä!

4 kuukauden hulinat ja 4. kehitysvaihe

Jotain yleistä ajattelin tähän koota tuolta imetyksen tuen sivuilta ja PregLife -sovelluksesta.
Kuulostaako kenties tutulta?
Meille ainakin moni kohta sopii oikein hyvin.

”Merkkejä neljän kuukauden yöhulinoiden alkamisesta ovat mm. vauvan ruokahalun muuttuminen, vauva saattaa haluta syödä enemmän tai vähemmän kuin aikaisemmin; yöheräilyjen selkeä lisääntyminen; itkuisuuden ja muun levottomuuden lisääntyminen; päiväunien jääminen väliin tai päiväunien lyhentyminen aikaisemmasta. Se, miten vauva reagoi mm. aivojen ja motoristen taitojen kehittymiseen, riippuu paljon vauvasta. Toisilla vaihe menee huomaamattomammin ja nopeammin ohitse, toisilla taas vaihe on voimakas ja kestää pitkään tai jää päälle.” – Imetyksen tuki ry

”4. kehitysvaihe voi alkaa n. 15 viikon iässä ja on käynnissä viimeistään 19. elinviikolla. Lapsi oppii oivaltamaan lyhyitä kuvasarjoja, esim. laatikon aukeamisen ja sulkeutumisen. Ääntelyyn tulee uusia sävyjä ja monimutkaisempia rakenteita. Ensimmäiset ryömimisyritykset ovat myös edessä. Lapsi oppii ymmärtämään liikkeiden sarjoja yksinkertaisten vivahteiden sijaan ja tekemään niitä itse. Tähän asti hän on ehkä vain pidellyt lelua mutta osaa nyt tarttua siihen ja käännellä, katsella ja maistella sitä. Uudet taidot ovat huomattavasti monimutkaisempia kuin miltä ne ulospäin vaikuttavat ja uusien taitojen ansiosta lapsi pystyy tutustumaan ympäröivään maailmaan entistä monipuolisemmin.
Muutokset koettelevat lasta. Hän tarvitsee paljon lohdutusta, turvaa, huomiota ja läheisyyttä. Nukkuminen voi sujua aiempaa huonommin. Lapsi voi vaikuttaa ujommalta ja kaivata äidin syliä. Lapsi voi jopa vierastaa kotona harvemmin olevaa vanhempaansa. Ruoka ei välttämättä maistu samaan tapaan kuin ennen ja mieliala voi heitellä. Osa käyttäytyy välinpitämättömästi, osa taas vaatii jatkuvaa huomiota.” -Preg Life

Lihavoitsin nuo meille sopivat kohdat ja muitakin kehitysjuttuja ollaan huomattu kyllä viimeaikoina tapahtuneen ja aika vauhdillakin, viimeisimpänä kieriminen.
PregLife sovelluksen mukaan vaihe voi kestää 5 viikkoa. Ollaan huomattu että meillä sopivat usein kehitysvaiheet ym. juuri meneillään oleviin viikkoihin.

”Noin neljän kuukauden kohdalla vauvojen unirytmi muuttuu enemmän aikuisten unirytmin kaltaiseksi. Kun vauvan uni aikaisemmin vaihteli aktiivisen ja syvän unen (REM ja ei-REM -uni) välillä niin, että iso osa uniajasta meni syvässä unessa, ja aktiivisen unen vaiheessa vauva oli verrattain helppo saada siirtymään syvän unen vaiheeseen mm. hyssyttämällä tai keinuttamalla, niin nyt vauvan vaipuminen syvään uneen alkaa kestää pidempään. Tästä syystä vauvan nukahdettua hän saattaakin havahtua jo siihen, että äiti poistuu vierestä tai hänet lasketaan pois sylistä. Hän ei ole vielä syvässä unessa. Unen vaiheet tulevat selkeämmiksi vauvan kasvaessa ja aivojen kypsyessä. Tämä osuu usein noin neljän kuukauden ikäpyykin kohdalle. Alle yksivuotiaalla “läpi yön nukkuminen” tarkoittaa keskimäärin viittä tuntia yhtäjaksoista unta, joka ajoittuu alkuyölle. Sen jälkeen vauva voi havahtua 1-2 unisyklin välissä (vauvan unisykli on n. 45-50 minuuttia, aikuisen n. 90 minuuttia)  ja tarvitsee apua päästäkseen takaisin syvään uneen. Aamuyöllä on kevyimmän unen vaihe, ja vauvan voi jo luulla heräillä päivään. Kuitenkin heräämisestä noin puolen tunnin kuluttua vauva onkin taas valmis nukkumaan. Kyse on kevyemmän unen ja ihan luonnollisen havahtumisen vaiheesta.” – Imetyksen tuki ry

Meillä tuntuu nyt juuri siltä, että havahdutaan noiden unisyklien väleissä….
Lisää voi lukea Imetyksen tuen sivuilta kohdasta Nelikuisen yöhulinat
4 kuukauden hulinat

Kuulostaako muilla tutulta tällaiset 4 kuukauden hulinat ja kehitysvaiheisiin reagoinnit?
Miten teillä näkynyt ja kuinka kauan kestänyt?

Lue myös:
Luka 4 kk tässä moro!
Seuraa Instagramissa meidän menoa:
@outikarita

0 kommenttia

 1. M kirjoitti:

  Perhepeti <3 niin paras ja niin kätevä.
  Vauva vaan luonnostaan kuuluu siihen viereen.
  Meillä toimi siihen saakka kunnes vauva (t) alkoi liikkumaan enemmän.
  Miten jotkut jaksaa yöllä varta vasten nousta imettämään? ? Perhepedissä vaan tissi suuhun ja unet jatkuu.

 2. Satu kirjoitti:

  Tulipas muistoja mieleen meidän 4kuukauden hulinoista ? Ei muistaakseni öihin vaikuttanut, mutta päivisin suostui nukahtamaan vain vaunuihin soratiellä ? Nukkui 4 kertaa päivässä n.40 minuuttia kerralla ? Onneksi oli kesä silloin. Ja tietämys asioista auttoi jaksamaan tämän (kin) vaiheen yli ?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Tuo on jotenkin mullakin, että tieto ei suinkaan lisää tuskaa vaan nimenomaan helpottaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.