Hae
Outi Karita

4 kuukautta ikää, mites imetys ja kiinteät?

Huomenna Luka onkin 4 kuukauden ikäine poikanen jo!

Meillä kysyttiin 3 kuukauden neuvolakäynnillä, mitä olemme ajatelleet kiinteiden aloittamisesta. Olin hieman hämmentynyt, että miksi siitä nyt kysellään. Terkkari kuitenkin sanoi, että tällä käynnillä hänellä on ollut tapana asiaa ottaa puheeksi. Kerroin, ettei sen enempiä olla vielä mietitty, kun tavoitteena on 6 kuukauden täysimetys. Terkkari kertoi tämän jälkeen, että 4 kuukauden iässä voi aloittaa maistelut ja että voisi olla hyväkin alkaa totuttelemaan makuihin, vaikka poika kasvaakin hyvin rintamaidolla ettei sen puolesta tarvi. Tämän jälkeenkerroin uudelleen, että edelleen haluan täysimettää 6 kuukauden ikään asti. Edit. Meillä on aivan ihana terkkari ja olimme käynnin päätteeksi kyllä hyvässä yhteisymmärryksessä meidän imetystoiveesta ja tavoittestamme. Tässä kohtaa hän myös sanoikin ettei ole pakko kiinteitä aloittaakaan ja äidinmaito riittää hyvin. En näe itse mitään syytä meidän tilanteessa aloittaa maistelua vielä 4 kuukauden iässä ja jäin ihmettelemään yleisesti miksei enemmän kannusteta tuohon 6 kuukauden täysimetykseen, jos se kerran on äidin halu eikä tarvetta ole aikaisempaan aloitella kiinteitä. Lapsi saa kyllä äidin monipuolisesti syödessä äidin maidon kautta erilaisia makuja ja allergeenejä. Osittain virheellisenä tietona myös jaetaan äideille tietoa, ettei pienet maistelut kaada täysimetystä.

Jäin miettimään; Nyt mä taidan olla imetyshörhö 😀

Ylläolevaa tekstiä muokattu!

Imetys nyt on aina tulenarka aihe, joten muistetaanhan, että jokainen tekee aina omat ratkaisunsa tämänkin suhteen itsensä ja lapsensa mukaisesti! En tarkoita torpata ketään joka ei täysimetä puoli vuotiaaksi, mutta en ihmettele sitä, että moni aloittaa kiinteät 4 kuukauden kohdalla. Mekin aloitettaisiin jos en olisi itse asiaan perehtynyt enempiä ja olisi itse tehnyt ajatustyötä sen suhteen mikä oma ajatukseni on asiasta. Tätä samaa olen kuullut muutamilta muiltakin. Suomessa imetystilastot eivät ole kovinkaan korkeat eikä niiden parantumista auta ainakaan kannustamattomuus. Olen kyllä kuullut senkin puolen, miten toiset kokevat imetyksen ohjauksen ja tukemisen päällekäyväksi. Ääripäät näissä asioissa kertovat sitä, että imetyksen tuki ja ohjaus ei ole kunnolla uomissaan ja selkeää terveydenhuollon puolella.

Itse olen vahvasti imetysmyönteinen ja puhun mielelläni sen puolesta, eikä siinä kait ole mitään väärää. En halua kuitenkaan ketään painostaa tai luoda paineita, mutta omalta osaltani voin tuoda tietoisuutta ja myönteisiä kokemuksia esiin. Voisin tähän vain linkatakin lisäteksteihin, mutta koen hyväksi laittaa muutamat poiminnat vauvan ravinnosta tähän ja nämä pohjautuu tämän hetken THL:n laatimiin suosituksiin imetyksestä.

THL suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti ja vähintään 4 kuukauden ikään asti. Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille. Tulkitsen tämän THL:n suosituksenkin siis kannattavan tuota 6 kk:n täysimetystä ensisijaisesti. WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti. THL suosittelee imetyksen jatkamista täysimetyksen jälkeen vuoden ikään asti, johon asti äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde ja WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahden vuoden ikään asti kiinteiden ohella. Sitten on olemassa myös lapsen luontainen vieroittuminen. Itse en ole tehnyt sen suhteen päätöksiä mihin asti imetetään, nyt ensin tavoitteena kuitenkin tuo puolen vuoden täysimetys ja sen jälkeen tavoitteena imetyksen jatkaminen, mihin asti sitten jatkuukin, toivottavasti ainakin sinne vuoden ikään asti. Mitään en kiveen hakkaa, vaan elellään vauvan ja meidän tilanteiden mukaan ottamatta asiasta sen kummempaa stressiä niin kuin jokaisen pitäisi.

”Täysimetys tarkoittaa, että vauva saa syödäkseen pelkkää äidinmaitoa, sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit. Puolenvuoden jälkeenkin äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde vuoden ikään asti, mutta puolen vuoden iästä alkaen vauva tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos kiinteän ruoan tarjoamista aloitellaan jo aikaisemmin, vauvan tulee olla täyttänyt 4 kuukautta ja olla myös motorisesti valmis: pystyä istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan. Kiinteät ruoat ovat aluksi pelkkiä maisteluannoksia: ruokaa tarjotaan vasta imetyksen jälkeen ja enimmillään muutaman teelusikallisen verran kerrallaan.”

Aina on myös erilaisia tarpeita ja erityistilanteita!

”Jos alle neljän kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee lisäruokaa, hänelle annetaan pumpattua äidinmaitoa tai korviketta. Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta imetys jatkuisi. Jos lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kuukauden iässä lapsen yksilöllisten valmiuksien mukaan.”

Lähteenä Imetyksen tuki ry ja THL:n Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille
WHO:n 10 fatkakohtaa on ihana julkaisu imetyksestä myös, kannattaa tsekata!

Vaikka meillä on aika hyvällä mallilla jo nuo motoriset taidot niin en koe mitenkään tarpeelliseksi aloittaa vielä maistelua eikä Luka sellaiseen ole osoittanut mielestäni kiinnostustakaan vaikka käsi ja lelut suuhun menevätkin. Imetyksestä on myös hyötyjä sekä äidille että vauvalle, näistä hyödyistä voisin tehdä omaa postausta mikäli sellainen kiinnostaa (?) Parin kuukauden päästä voidaan palailla sitten kiinteiden aloittamiseen udelleen 😉

Saa jättää myös omia ajatuksia ja kokemuksia kommenttikenttään!
😉

Tsekkaa myös postaukset:
Täysimetys – tavoitteita ja toiveita
Mites se imetys sujuu?
Instagramissa:
@outikarita

0 kommenttia

 1. Maija kirjoitti:

  En ole koskaan ennen kommentoinut blogiisi, mutta pidempään kirjoituksiasi seuraillut…nyt pakko kommentoida, että ehdottomasti teet kuten itse haluat ja mikä parhaalta oman lapsen kanssa tuntuu! Sinä tunnet ja tiedät lapsesi parhaiten..
  Itse täysimetin nuorinta lastani 7,5kk ja siirryttiinkin sitten suoraan sormiruokiin. Se ärsyttävä soseruoka-sotku-vaihe jäi kokonaan välistä. Lapsi kasvoi hyvin, eikä ollut kiinnostunut kiinteistä aiemmin.Neuvolasta sain kyllä todella hyvät haukut siitä miten pilaan lapseni terveyden jne. Neljästä lapsestani tämä pisimpään imetetty on ollut tervein, rauhallisin, parhaiten asioihin keskittyvä(toki luonnekysymyskin) ja kaikista rohkein maistamaan uusia ruokia ja makuja. Nyt kun viides kasvaa vatsassa aion tehdä taas just niinkuin haluan, jos lapsi kasvaa hyvin pelkällä maidolla;)

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos!
   Jokaisen nimen8maan tulisi toimia tavallaan, mikä itselle ja omalle lapselle tuntuu hyväktä ja oikealta.
   Kiitos myös kokemulsesi jakamisesta ja hyvää raskausaikaa ❤

 2. Petra kirjoitti:

  Munkin mielestä ihmeen vähän rohkaistaan pidempään täysimetykseen, ja paljon tapahtuu virheellistä imetysohjausta. Esim. normaali notkahdus painonnousussa 4kk kohdalla voidaan tulkita niin, että maito ei riitä. Neuvolassa voidaan ohjeistaa aloittamaan ”peruna”, vaikka olisi oleellista ensin neuvoa esim. tehostamaan imetystä. Olen nyt toisen lapsen kohdalla mennyt täysin lapsentahtisesti, ja kun vauva alkoi osoittaa kiinnostusta ruokaan perheiden yhteisten ruokailujen aikana ja mm. nappaamaan äidin lautaselta ruokaa ja viemään suuhun, ja kaikki kiinteiden aloittamisen merkit täyttyi, aloitettiin maistelu. Tuntuu, että hänellä oli herkkyyskausi, ja hänellä onkin alkanut kiinteiden syönti sujua upeasti – se tuntuu hyvältä. Mielestäni nimenomaan lapsentahtisuudesta, herkkyyskausista ja valmiuksista pitäisi puhua enemmän, ei pelkästään tietystä iästä. Esikoista muuten imetin 1v9kk, ja kun lopetettiin tuli se hänen aloitteesta. Tuntui hyvältä lopettaa niin, että lapsi oli siihen itse valmis.
  Petra
  http://www.arkeenkatkettyaarre.fi

  • Outi Karita kirjoitti:

   Todella hyvä kommentti asiasta, kiitos Petra tästä ❤
   Vaikka tällä hetkellä tavoitteena on tuo 6 kk niin kuten kirjoitin tilanteen ja lapsemme mukaan edetään. Hän hengaa usein ruokapöydässä kanssamme kyllä niin varmasti tulee huomattua jos herkkyys asiaan tulee ?

 3. Henna kirjoitti:

  Neuvolaterkkareita on kyllä niin moneen junaan. Mä olin oikein valmistautunut puollustamaan omaa imetystäni 3kk neuvolassa ja sit koko kiinteitä ei edes otettu puheeksi 😀 Otin asian lopulta ite puheeksi ja meidän neuvolatädin mielipide taas oli että kun kasvaa hyvin niin kuhan sielä puoli vuotiaana sit viimeistään aloitetaan 🙂
  Ite en ehkä niinkään sitä ehdotonta 6kk täysimetystä tavoittele, vaan lapseni valmiuksia alkaa maistelemaan kiinteitä. Jos meillä valmiudet täyttyy vaikka 5,5kk iässä niin sit aloitellaan silloin ja jos ei niin sit vasta 6kk iässä.

 4. M kirjoitti:

  Munkin kokemus on neuvoloista vähän sellainen painostava noiden kiinteiden aloittamiseen. Ei mitenkään pahasti mutta pientä sellaista tyrkyttämistä. Meillä on kumpikin aloittanut maistelut siinä +5kk iässä pienenpienissä määrin, ja hyvin pian tuli todettua että suolisto ei ollut läheskään niin valmis ottamaan vastaan ainakaan sitä neuvolan tyrkyttämää perunaa ja porkkanaa. Myöhemmin nekin sopivat hyvin. Kannattaa siis myös miettiä millä aloittaa kun aloittaa. 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Juu, kyllä tuohon täytyy vielä perehtyä lisää ?

  • Reetta kirjoitti:

   pakko kommentoida tohon peruna-porkkana suosituksiin kun me ollaa jouduttu meidän beben kans ramppaa alkukuukausina lääkäreissä pahan refluksin takia. Niin vasta tos kk sitte juttelin lastenlääkärin kanssa näistä kiinteiden alotuksesta ja hän meille nimenomaan painotti, että EI missään nimessä perunaa. On kuulemma niin huonoa ruokaa vauvalle ja hän ei ole vieläkään ymmärtänyt miks vauvoille pitää syöttää perunaa tai et miks neuvola sitä suosittelee xD meillä oli myös nyt 4kk neuvola alkuviikosta ja sieltä terkkarin suustahan se peruna tuli ja kun sanoin mitä ollaan lastenlääkärin kanssa jutellut nii terkkari oli huolissaa et ei lapsi sit opi varmaan syömään perunaa jos heti saa jotain makeampaa. En kyllä yhtään ymmärrä et mitä ongelmia se muka vauvalle tai aikuiselle tuo jos ei syö perunaa…

 5. Salla kirjoitti:

  Itsekin olin hieman hämmentynyt vastaavista kommenteista neuvolassa samassa 3kk:n neuvolassa.. jotenkin ristiriitaista-ensin kannustetaan täysimetykseen, sitten jo heti perään pitäisi olla aloittamassa kiinteitä. Ymmärsin kuitenkin, että suositus aloittaa maisteluannokset 4-6kk:n ikäisenä perustuu suun motoriikan kehitykseen ja ns.herkkyyskauteen sekä tutkimuksiin, että allergioita olisi vähemmän (tai jotain sellaista) , kun kiinteille ”altistetaan”ajoissa. Meillä juuri 4kk ikäinen tyttö, ajattelin hiljalleen aloitella kiinteitä n.5kk iässä aikaisintaan. Koen, että hyvin ehtii!
  Nyt pärjäillään loistavasti täysimetyksellä!

 6. Miira kirjoitti:

  Ensimmäistä imetin 11kk, toista 10kk, kolmatta 8kk ja viimeisintä oliko 6kk. Ja kaikkien kanssa aloitin soseet 4kk. Mun maitoni laatu tai joku muu oli aina pielessä eli se ei tuntunut riittävän edes 3 kuukauteen asti. Viimeisen lapsen kanssa oli pakko ottaa sitä korvikettakin mukaan, kun jäi lyhyeen ehkä myös siksi, kun 2kk synnytyksestä jouduin leikkaukseen. Ja en oikein edes pitänyt itse imetyksestä eli ainoa miksi sitä tein oli vauva, koska äidinmaito on parasta. Siskoillani kasvaa pulleita muksuja, kun vaan näkevät rinnan, kun itse joutui roikottamaan 24/7 millään tuntunut riittävän 🙁
  Mut tosiaan kaikki saavat tehdä minkä itse tuntevat parhaaksi tavaksi itselleen ja lapselleen, kun on kyse imetyksestä ja ruokailuista 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Imetystaipaleita on erilaisia ja jokainen niistä on yhtä arvokas ❤

 7. miltsu kirjoitti:

  mä alotin maistelut 4kk ja viikon iässä,sillä vauva osotti todella kiinnostumisen merkkejä ruokailuista. vei itse lusikkaa suuhun,yritti ottaa lautaselta ruokaa ja katsoi aina hyvin tarkasti kun muut söi. ja miten onnellinen hän oli kun sai itse viedä lusikalla perunaa suuhun 🙂 muuten olisin imettäny varmaan ainaki 5kk saakka mikäli vauva ei olisi itse ollu kiinnostunut.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hienoa että olet huomannut tämän lpaswn herkkyyden ja toiminut hänen aikataulunsa mukaan.
   En minäkään tosiaan kiveen ole hakannut tuota 6 kuukautta ?

 8. Hema kirjoitti:

  Meillä aloitettiin kiinteät 3kk iässä ja korvikkeella mentiin 2kk iästä lähtien. Sain pahan rintatulehduksen. Sen jälkeen maito ei riittänytkään vaikka perehdyin imetys asiaan, tiedosta ei ollut puute.
  Neuvolasta sain haukut päälle kun lopetin ja kuulemma en ajattele lastani. Pettymys oli suuri itselle mutta tuntui että se oli muille vielä kauheampaa ja se tuntui pahalta kun kokoajan sai siitä kommenttia. Siinä kohtaa kun olisi tarvinnut tukea eikä halveksuntaa.
  Lapsellani ei ole mitään allergioita, hän oppi kääntymään 2kk iässä, ja kävelemään 8kk iässä joten motorisetkaan taidot ei jäänyt uupumaan vaikka imetys loppui.
  Lapseni on saanut hellyyttä ja rakkautta vaikka kuinka paljon vaikka siitäkin sai palautetta niskaa et lapseni ei saa läheisyyttä. Nukumme perhepedissä, lapseni söi sylissäni aina pullosta ja oli koko 9kk ajan ainoastaan kerran hoidossa sekin oli vain pari tuntia.
  En nää mitään pahaa myöskään itse jos imettää mutta haluan tukea niitä ihmisiä joilla ei vaan suju imetys, kaikki omalla tavallaan.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Voi, onpa kurja kuulla että sinulla on ollut näin ikävä kokemus, näitä valitettavasti välillä kuulee. Mun mielestä on kaikkia äitejä kaikissa tilanteissa tuettava.
   En olekaan kuullut että imetyksellä voisi olla motoriseen kehitykseen yhteyttä (?)

 9. Selma kirjoitti:

  Meillä aloitettiin kiinteät kun tyttö oli 4kk. Nyt 7kk iässä kiinteät on pääravontona ja rintamaito tulee siinä sivussa. Olen kokenut tämän hyväksi, koska vauva ol pieni kokoinen syntymästä asti.
  Ja niin kuin sanoit, jokainen tekee omalla tavalla, omaa vauvaa kuunnellen.?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitosmaininta siitä,e ttäymmärsit tekstini <3
   Olet toiminut minun mielestäni juuri oikein, niin kuin olet teille parhaaksi nähnyt 🙂

 10. TM kirjoitti:

  Meillä aloitettiin maistelut (omasta mielestäni) lapsentahtisesti vähän 4kk jälkeen. Typy seuraili silmä kovana meidän vanhempien ruokailua ja oli kiinnostunut, joten tulkitsimme homman niin että herkkyyskausi uusille mauille olisi päällä 🙂 Neiti oli silminnähden innostunutkin ekoista mauista ja reippaasti söi lusikasta ja omasta kädestä. Mutta ne annokset tosiaan olivat nimenomaan maisteluannoksia, imetyksen jälkeen aamupäivästä teelusikallinen/kaksi milloin mitäkin enkä usko että vaikutti imetykseen mitenkään. Neuvolassakin painottivat että äidinmaito on edelleen se ykkönen, nyt vain on hyvä hetki opetella suun käyttöä jne, eivät niinkään olleet huolissaan kasvusta 🙂 Nyt typy on 6kk, saanut pari viikkoa iltapuuron päivän soseiden lisäksi ja edelleen se maitokin maistuu entiseen malliin. Ja pikkukimuli on niin onnellinen mupeltaessaan sitä iltapuuroa meidän kanssa iltapalalla ?
  Mutta tosiaan, jokaisen perheen pitäisi saada tehdä omalla aikataulullaan nämä jutut. Ja näin tautiaikana se tissimaito on kyllä ihan huippujuttu!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ihana kommentti, kiitos kun jaoit oman kokemuksenne 🙂
   Ja juurikin näin, mitä lopussa kirjoitit ”jokaisen perheen pitäisi saada tehdä omalla aikataulullaan nämä jutut” <3

 11. Miriam kirjoitti:

  Vauvan elimistö on 4-6 kuisena vielä herkkä ja allergioita tulee herkästi, vauvalla kiinteät ei sula vielä kovin helposti alle 6 kk vanhana. Oikealla linjalla siis olet 🙂 Minä aloitin vauvani kanssa kiinteiden maistelun vähän yli 6kk, suosittelen ensisoseeksi bataattia ja porkkanaa. Ei pelkkää perunasosetta, se on vähän huonommin sulavaa. Myös marja- ja hedelmäsoseet on hyviä 🙂 Kukkakaali ja parsakaali maistuu usein.
  Lapseni on nyt kohta 7 vuotta, ei tullut koskaan ruoka-allergioita. Imetin häntä 1,5- vuoden ikään normaalin ruoan ohella. Lihasoseet aloitimme pikkuhiljaa, kun hän oli n. 1 vuotta.
  Tsemppiä teille kiinteiden opettelun kanssa, hienoa että olet ottanut WHO:n suosituksista selvää, ja mietit vauvasi parasta 🙂

  • Sussu kirjoitti:

   Pakko tartttua muutamaan kohtaan tässä kommentissa..
   ”Vauvan elimistö on 4-6 kuisena vielä herkkä ja allergioita tulee herkästi”
   Nimenomaan allergioiden kannalta THL:n kiinteiden aloittamisen suositusikä on 4-6kk. Allergioille altistaa sekä liian aikainen kiinteiden aloitus (ennen 4kk), mutta myös liian myöhäinen aloitus (yli 6kk). Tämä ei tietenkään ole ristiriidassa sen suosituksen kanssa, että vauvaa olisi hyvä täysimettää 6kk asti, koska vauvahan on 6kk niin kauan, että täyttää 7kk. Näin ollen on hyvin aikaa aloittaa kiinteät, vaikka vauvaa imettää 6kk. Mutta allergioiden kannalta on myös ok aloittaa kiinteät hiema aiemmin.
   ”Lihasoseet aloitimme pikkuhiljaa, kun hän oli n. 1 vuotta.”
   Liha- ja kalasoseita suositellaan aloitettavaksi 6kk iästä eteenpäin pieninä määrinä.
   Meilläkin peruna veti vatsan kovalle, joten en suosittele sitä ensimmäiseksi kiinteiden kokeiluksi ☺

  • D kirjoitti:

   Varmoja syitä ruoka-aineallergioille ei ole tietääkseni löydetty. On kuitenkin tieteellisesti todistettu, että imeväisikäinen, joka välttelee lehmänmaitoa, kananmunaa tai maapähkinää ensimmäisen elinvuoden ajan on yhden vuoden iässä todennäköisemmin yliherkkä näitä ruoka-aineita kohtaan kuin lapsi, joka nautti kyseisiä ruoka-aineita. On siis todennäköistä, että eli 4-6 kk iässä tapahtuva ruoka-ainealtistus yleisempiä allergeenejä kohtaan vähentävää ruoka-aineyliherkkyyksiä.
   http://childstudy.ca/media/press-releases/study-finds-delayed-food-introduction-increases-risk-of-sensitization/

  • sara kirjoitti:

   ”Vauvan elimistö on 4-6 kuisena vielä herkkä ja allergioita tulee herkästi, vauvalla kiinteät ei sula vielä kovin helposti alle 6 kk vanhana. Oikealla linjalla siis olet ”
   Tälle perusteluita. Just toisinpäin on todettu Suomalaisessa tutkimuksessa, johon neuvolatkin perustavat tietonsa ja suosituksensa. Ja tuohon viimeiseen kommenttiin kananmunista ja lehmänmaidosta. Lehmänmaitoa ei suositella muutenkaan alle 1 vuotiaille!!! Eli ei voida vedota siihen, jos jossain tutkimuksissa on sitä tutkittu 😀 Onko tutkittu sitä, jos aloittaa ne neuvolan ohjeiden mukaiset maistelut! Että niistä olisi haittaa!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos vinkeistä ja tsempistä Miriam! 🙂

  • D kirjoitti:

   10 kk iässä saa syödä lehmänmaidosta valmistettuja hapanmaitotuotteita ja ymmärtääkseni ruoanlaitossa voi tämän jälkeen käyttää myös lehmänmaitoa kuumennettuna. Lisäksi maitopohjaiset korvikkeet ja vieroitusvalmisteet (esim. Tuuti) on tehty lehmänmaidosta. Olikohan tässä jo muutamia esimerkkejä miten voi altistua lehmänmaidolle jo ennen 1. vuoden ikää.

 12. Eeva H kirjoitti:

  Hei!
  Onpa harmi, että vuorovaikutus sun terveydenhoitajan kanssa ei tässä asiassa mennyt putkeen. :/ terveydenhoitajasi kyllä toimi tismalleen suositusten mukaisesti. Pari vuotta sitten suositukset muuttuivat niin, että tosiaan kiinteitä suositellaan aloitettavaksi 4-6kk iässä. Tämä siksi, että tutkimuksissa ollaan todettu tämän vähentävän alkergioita. Lisäksi monet lapset ovat herkkiä oppimaan syöminen tässä kohtaa ja jos sen herkkyysvaiheen jättää väliin, voi tulla syömisen kanssa haasteita myöhemmin (mutta toki ei välttämättä!).
  Tarkoituksena ei todellakaan ole väheksyä imetystä! Päinvastoin! Äidinmaito on valtavan tärkeää ja imetykseen kannattaa ehdottomasti panostaa!
  Tämä seuraava on nyt hieman kärkkäästi sanottu ja pahoittelen sitä: vaikka olet lukenut muutamia suosituksia netistä niin se ei vastaa ammattilaisten (hoitajat ja lääkärit) tietotaitoa. Terveydenhoitajasi haluaa myös sinun ja lapsesi parasta ja siksi antaa sinulle tiedot viimeisimmistä suosituksista. Kiinteiden aloittamiseen liittyen on tehty laajoja tutkimuksia ja niihin nuo suositukset pohjautuu eikä mutupohjaan.
  Imetys on tärkeää ja mahtavaa, mutta ei 6kk täysimetyksellä mitään mitalia saa… juttelehan vielä hoitajasi tai neuvolalääkärisi kanssa niin saat lisää tietoa asiasta!
  Blogisi on kiva ja mulla on kuukautta vanhempi vauva (joka on aloitellut kiinteitä :)). Toivoisin kuitenkin että et tekisi esim. imetykseen liittyen mitään tietopakettia vaan jättäisit semmoiset ammattilaisille. Omakohtaiset kokemukset taas on kivoja!
  Ystävällisin terveisin
  Eeva – entinen lastenneuvolalääköri

  • Outi Karita kirjoitti:

   Vastaan nyt tähän heti lyhyesti.
   Kaikki tiedollinen asia mitä toin tässä postauksessa esiin ei ollut omasta päästä vaan THL:n ja Imetyksen tuen sivuston lainauksia, jotka halusin tuoda esiin. Monillakaan ei itsellä ole tietoutta imetyksestä ja kyllä välillä ammattilaistenkin ohjeet ovat hyvin ristiriitaisia keskenään. Nämä kohdat mutä toin esiin on mun mielestä ihan hyviä seikkoja tiedostaa.
   4-6 kk on tosiaan tuo suositus, joten miksi kiinteitä osittain tuputetaankin aloittamaan 4 kuukauden kohdalla useille vaikkei tarvetta olisi ja halu olisi 6 kk:n täysimetykseen? Ymmärrän kyllä tuon herkkyskauteen vastaamisen ja lapsentahtisuus on varmasti hyvä ratkaisu myös kiinteiden aloittamisessa ja tuossahan onkin kohta missä mainitaan nämä valmiudet kiinteiden aloittamiseen.
   En tuo tässä koko neuvolakeskustelua esiin, mutta hyvässä ymmärryksessä oltiin lopulta siitä että haluan puolen vuoden täysimetyksen eikä terveydenhoitaja nähnyt tälle estettä vaikka alkuun maistelun aloittamisesta puhuikin.
   Mitalia en imetyksellä haekaan enkä tarkoita myös siten imetystä tuoda esiin. Kaiken pituiset imetystaipaleet ovat arvokkaita ❤
   Kiitos kommentistasi ?

  • Marianne kirjoitti:

   Tosiaan, suositus on aloittaa kiinteät täysiaikaiselle, terveelle vauvalle 4-6kk iässä vauvan valmiuksien mukaan. Kirjoittaja siis toimii ohjeiden mukaan, kun aloittaa ne 6 kk iässä. Lääkärit ei hyvin usein ole kovin hyvin perillä imetysasioista. Toki ei heidän tarvitsekaan, koska se ei ole heidän osaamisaluettaan.

  • Maija kirjoitti:

   Ensinnäkin Outille kiitos kivasta ja elämänmakuisesta blogista, ja onnea vauvasta! Kävin kirjoittamassa oman kokemukseni taannoiseen sairaalakassi-postaukseen, enkä ole sen koommin ehtinyt kommentoimaan. Synnytyskertomus oli aivan mahtava ja oli tosi mukava lukea noin voimaannuttava kokemus luonnonmukaisesta synnytyksestä.
   Tämä postaus kirvoitti nyt etsimään pienen kolon kommentoidakseni. Kiitos, Eeva, lääkärin kommentista. Minun täytyy kyllä sanoa, että mun silmään toi teksti oli vähän alentuvaan sävyyn kirjoitettu. Miksi, oi miksi, ei voi tukea äitiä tässä täysimetystoiveessaan? Kyseessä täysaikainen ja terve vauva, joka kasvaa ilmeisesti tasaisesti ja hienosti, eikä imetyksen kanssa ole ongelmia (ja vaikka olisi, niillekin on halutessa mahdollista tehdä kaikenmoista imetystä edesauttamaan). Suositus nimenomaan antaa tilaa kiinteiden aloitukselle kahden kuukauden ikkunassa. Miksi siis tuoda voimallisesti esiin koko ajan tuota neljän kuukauden ikää, kun THL.n suosituksessakin annetaan väliä sinne kahden kuukauden päähän. En käsitä.
   Outin tekstien perusteella olen ymmärtänyt hänen perehtyneen asiaan ehkä neuvola esitteitä enemmän. Väheksymättä lääkärikoulutusta ja ammattikuntaa, oma käsitykseni kohtaamieni lääkäreiden imetystietoudesta on ollut mielenkiintoista kohdattavaa. Keskustelujen perusteella tietämys imetyksestä on ollut monessa tapauksessa täysin virheellistä ja vanhentunutta, ja maallikkona olen kokenut omaavani paremmat tiedot itse. Kehno imetysosaaminen ei ole toki rajoittunut vain lääkäreihin, joukossa on ollut myös hammashuollon ja synnytysvuodeosaston henkilökuntaa kätilöitä myöten.
   Oletteko muuten tietoisia, että kaikilla lastenneuvolan terveydenhoitajilla ei ole vieläkään edes perustietokoulutusta imetyksestä? Osa terveydenhoitajista saattaa siis imetysohjata mutu-tiedon ja mahdollisten omien imetyskokemustensa varassa? Tämä(kään) ei toki tarkoita koko ammattikuntaa, ja ihan kuten lääkärienkin kohdalla terveydenhoitajilla voi henkilöstä (ja työpisteestä) riippuen olla hyvinkin vahva ammattitaito aiheeseen liittyen. Mielestäni on vain vaarallista puhua neuvolatoiminnasta antaen ymmärtää ”ammattilaisten tietävän paremmin”, kun se ei valitettavasti aina päde.
   Olen itse imetysohjaajakoulutettu kolmen lapsen äiti. Kokemusta on kolmesta kuuden kuukauden täysimetyksestä, taaperoimetyksestä, leikki-ikäisen imetyksestä, tandem-imetyksestä ja äidinmaidon luovutuksesta. Lapseni ovat terveitä ja allergiattomia, kukaan ei ole herkistynyt millekään ruoka-aineelle ja lapsiperheiden yleiset nuhakuumeet ja korvatulehdukset ovat loistaneet poissaolollaan. Tästä en toki voi ottaa kunniaa, mutta olen parhaan tietämykseni mukaan pyrkinyt edesauttamaan lasteni terveyttä nyt ja tulevaisuudessa imettämällä heitä pitkään. Tiedän, ettei tämän perusteella voida vetää johtopäätöksiä, että pitkä imetys edesauttaisi välttämään allergioita ja mahdollisia sairauksia – kolmen lapsen otanta on pisara meressä. 😉
   Toivoisin kuitenkin ihmisten kunnioittavan ja tukevan äidin ja perheen toivetta pitkästä imetyksestä, kun tässäkään tapauksessa kuuden kuukauden täysimetykselle ei ole mitään estettä.
   Kaikkea hyvää Outille!

   • Outi Karita kirjoitti:

    Kiitos Maija ihnasta ja kannustavasta kommentistasi 🙂 <3

  • Eeva kirjoitti:

   Hei Maija!
   Onpa kauheaa, että kohdallesi on osunut paljon terveydenhuollon henkilökuntaa, jotka eivät ole hallinneet imetysasioita! Toivottavasti olet näistä tilanteista antanut palautetta joko henkilökohtaisesti, potilasasiamiehen kautta tai työntekijän esimiehelle. Näin mahdollisesti voidaan arvioida tarvisiko koulutusta lisätä. 🙂
   Tarkoitukseni ei ollut alentuvaan sävyyn kirjoittaa, joten anteeksi siitä, jos teksti sellaiselta vaikutti! Mielestäni tämä on tärkeää dialogia ja olenkin lukenut mielenkiinnolla ihan kaikki kommentit. Mutta en peräänny kyllä ammattilaisasiasta. 🙂 Lääkärit ja hoitajat ovat saaneet vuosien koulutuksen, joka on hyvin monipuolinen ja meidän pitääkin ammatissa (ainakin pyrkiä!) tunnistamaan eri tarpeet ja tilanteet Erityisesti terveydenhoitajien ammattitaito yleisesti ottaen on hyvin rautainen ja he tekevät työtään hyvin pienin resurssein.Sen takia minäkin tänne tulin kommentoimaan, koska terveydenhoitajia niin arvostan!
   En ole missään kohdassa sanonut, että kiinteät _pitää_ aloittaa 4kk iässä! Eihän se ole tämän hetkn suosituskaan. Ei toki ole tiukka 6kk täysimetyskään… Vaan suositellaan, että kiinteät aloitetaan 4-6 kk välillä lapsentahtisesti hänen kehitysvaiheensa, tervdeydentila ja ns. herkkyysvaihdeet huomioon ottaen Peräänkuulutan siis lapsentahtisuutta! Ei sitä, että kiveen hakataan 6kk kohdalle päivämäärä jonne sokeasti edetään täysimetyksellä. Tilanteen mukaan ja hyvällä mielellä. 🙂 Ei lääkärit ole näissä asioisssa mitään tiukkapipoja (paitsi jos lapsen terveys on vaarassa). 🙂 Ja edelleen paino sille, että imetys on tärkeää ja siihen pitää kannustaa, mutta ei toiki painostaa.
   On hienoa, että imetysasioihin on perehtynyt ns. maallikkotkin ja antavat oppia eteenpäin! Tällä hetkellä lastenneuvoloissa on järjettömästi hommia, koska lapsiperheissä on paljon erilaisia haasteita. Resurssit eivät oikein riitä imetysasiohin niin paljon, kun ammattialiset haluaisivat. :/ Toki olisi toivottavaa, että maallikkoimetysohjaajat noudattaisivat peruskollegiaalisuusohjeita ja arvostaisivat neuvoloiden väkeä. Välillä kuulee ikävää vastakkaisasettelua ja neuvoloiden asiantuntijuuden vähettelyä.
   Ja mahtavaa ,että sinulla on hyvät kokemukset imettämisestä! Niin minullakin! 🙂

   • Outi Karita kirjoitti:

    Lapsentahtisuutta minäkin kannatan, kirjoitetaan se nyt vielä tähänkin. Tekstissäni on kokoajan lukenutkin, että tällä hetkellä tavoitteenani on ensin 6 kk täysimetys ja sen jälkeen toivon mukaan ainakin vuoden ikään asti, mutta mitään en ole kiveen hakannut vaan edetään meidän lapsen ja tilanteen mukaan. Itsekin pidän kiinni näistäsanoista ja niissä on selkeä joustavuus ilmaistu myös 🙂
    Kuten kirjoitit, tällä hetkellä resurssit ei riitä kunnolla imetysasioihin ja tätä juuri peräänkuulutin kirjoittamalla ettei ohjaus ja tuki ole kunnolla uomissaan. Tästäkin kommenttikentästä näkee että ohjausta ja tukea on ollut laidasta laitaan. Ja kylläitse arvostan meidän neuvolajärjestelmää ja pidän palvelua hyvänä ja tärkeänä! 🙂

  • Tiia kirjoitti:

   Tähän Eevan kirjoittamaan tekstiin on nyt pakko minunkin tulla kommentoimaan muutama sananen.
   Outihan on lainannut ihan ajantasaisia suosituksia, jotka ovat muuten ihan kaikkien löydettävissä THL:n sivuilta. Suosituksia suoraan lainatakseni: ”Imetys riittää turvaamaan terveen ja normaalipainoisena syntyneen vauvan ravinnontarpeen noin puolen vuoden ikään saakka” ja ”Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisen kuuden kuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille.” Kahdesta paikkaa löydettynä, hieman eri sanamuodossa. Eli puolen vuoden täysimetystä yhä suositellaan. ”Lapselle aloitetaan kiinteät lisäruuat 4–6 kk iässä maisteluannoksina. Imetyksen sujuminen ja perheen toiveet on syytä huomioida kiinteiden aloitusikää pohdittaessa.” Tästä alleviivaan kohdan Imetyksen sujuminen ja perheen toiveet! Tätä mielestäni tulisi kunnioittaa silloin kun lapsi kasvaa normaalisti, eikä tarvetta lisäruokien aloittamiseen ole.
   Neljän kuukauden iässä aloittaminen on ajankohtaista tietenkin tilanteissa ”Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta äidinmaidon eritys ja osittainen imetys jatkuisivat”.
   Monesti suositellaan allergioihin vedoten aloittamaan 4kk iässä maistelut, vaikka suosituksessa sanotaan: ”Kiinteiden ruokien aloittamisen viivästyttäminen yli 6 kuukauden ikään saattaa lisätä allergia-alttiutta.”. Kuuden kuukauden iässähän myös Outi on aloittamassa maistelut?
   Itse myös olen ollut 3kk neuvolassa tilanteessa, jossa terveydenhoitaja allergioihin vedoten suositteli 4kk iässä kiinteiden aloittamista, vaikka tiesi toiveeni 6kk täysimetyksestä. Perustetta kiinteiden aloittamiselle juuri minun lapselleni ei ollut. Tottakai toimin lapsentahtisesti ja jos peruste kiinteiden aloittamiseen tulisi, asia olisi toinen.
   Lainasin nyt tekstissäni paljon suosituksesta löytyvää tekstiä, koska sen pohjalta tätä aihetta alunalkaen Outi lähti ruotimaan. Näissä uusissa suosituksissa tuntuu olevan paljon tulkinnan varaa, koska jokainen tulkitsee niitä hieman omalla tavallaan. Jokainen tekee tavallaan ja kaikkien tapaa kunnioitetaan, joten eiköhän kunnioiteta myös Outin imetystaivalta.
   Tiia – kätilö ja imetysohjaaja

  • Eeva kirjoitti:

   Hei Tiia!
   Olen vähän hämmentynyt kommentistasi, koska mehän ollaan pitkälti samaa mieltä… 😀
   Edelleenkin toista, että mikään suositus ei suosittele, että kiinteät aloitetaan kun 4kk tulee täyteen! Sitä suositellaan 4-6 kk välissä. Ja edelleen kun maisteluannokset aloitetaan, niin kyllä se äidinmaito (tai korvike) on sitä tärkeintä ravintoa. Se mitä itse peräänkuulutan on se, että on tosi tärkeää kuulostella äidin toiveiden lisäksi vauvan valmiuksia eli sitä lapsentahtisuutta. Outin ensimmäinen versio blogitekstistä oli asteen jyrkempi ja nyt Outi on avannutkin asiaa enemmän ja kertonutkin, että 6kk ei ole ”kiveen hakattu” vaan hän katsoo myös tilanteen mukaan. Mun puolesta asia on siis jo ihan ok. 🙂
   Korostan vielä, että olen itse erittäin imetysmyönteinen ja äidinmaidon tärkeys vauvan ravinnossa on aivan valtavan merkittävä oikeastaan kaikkien tutkimusten pohjalta.

   • Outi Karita kirjoitti:

    Jo alkuperäisessä tekstissäni oli tuo, etten ole kiveen hakannut tavoitteita, se lause taisi jäädä monelta lukematta 😉

 13. n kirjoitti:

  Mua aina kummastuttaa kun puhutaan että neuvoloissa muka painostettaisiin imettämään. Höpöhöpö 😀 Tai ainakin tosi tosi hajanaista. Mulla oli vauva juuri silloin pari vuotta sitten kun suositukset päivittyi, ja THL siis suosittelee ensisijaisesti 6kk täysimetystä ja kiinteiden aloitusta _valmiuksien_mukaan_ 4-6kk iässä. Valmiudet: istuu kevyesti tuettuna, vie ruokaa itse suuhun ja oliko joku kolmas. Valmius ei ole se että ”seuraa kiinnostuneena”, koska terveet vauvat nyt seuraa kiinnostuneena ööh mitä vain. Tästä huolimatta mulle sanottiin neuvolassa että uusien suositusten mukaan pitää (kyllä, pitää!) aloittaa 4kk iässä jotta ehkäistään allergioita, mikä on siis ei pelkästään mutkien vetämistä suoriksi vaan melkolailla jo valehtelemista. Ihmeellinen kommentti myös entiseltä neuvolalääkäriltä: ”vaikka olet lukenut muutamia suosituksia netistä niin se ei vastaa ammattilaisten (hoitajat ja lääkärit) tietotaitoa.”, kun niiden hoitajien ja lääkäreiden pitäisi noudattaa juuri niitä THL:n suosituksia.
  Mua surettaa kun Suomessa neuvoloiden imetysohjaus on niin surkeaa. Meille ei puhuttu yhtään mitään mm. tiheän imun kausista eikä puolen vuoden täysimetykseen todellakaan kannustettu, vaan painostettiin kiinteisiin ja nimenomaan soseisiin todella voimakkaasti jos sieltä 3kk neuvolasta alkaen. Sormiruokailu oli kauhean vaikeaa ymmärtää myös. Niin ja imetyksen lopettamiseen painostettiin myös todella aikaisin, jo joskus 9kk paikkeilla. Ärsyttävää.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Näitä ääripään tarinoita valitettavasti on ja harmi että olet saanut kokea tällaisen.
   Ilmeisesti suosituksia tulkitaan eri tavoin ja kyllähän joillakin ammattilaisilla myös ne omat mielipiteet vaikuttavat vaikka ei pitäisi.

 14. Marja kirjoitti:

  Itseäni jäi mietityttämään, mitä tarkoitat sillä, että pienetkin maistelut torppaavat täysimetyksen? Jos lapsi maistelee muutamia teelusikallisia marja-, kasvis- tai hedelmäsosetta päivässä niin näistähän ei juuri lainkaan energiaa tule lapsen kulutukseen nähden eikä vatsa myöskään täyty.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Lainaus täysimetyksen määristelmästä on imetyksen tuen sivuilta. Asiasta voi olla oma mielipide myös, mutta määritelmän mukaan täysimetys tarkoittaa ainoastaan äidinmaitoa ja tarvittavia lääkkeitä ja vitamiineja.

 15. Eeva kirjoitti:

  Hei taas :)!
  Kiitos Outi vastauksesta! Ja muutkin kommenteista tekstini. 😉
  Olen samaa mieltä, että kaikkien imetystaipaleet (ja korviketaipaleetkin!) ovat arvokkaita! Ja missään tapauksessa suositus ei tarkoita sitä, että joka ikisen vauvan tarvii saada pottua sinä päivänä kun täyttää 4kk. Suositushan on hyvin selkeä, että 4-6kk iässä. Asia otetaan 3kk neuvoloissa puheeksi, jotta voi alkaa asiaa pohtimaan. On kauheaa, että tämä tuntuu painostukselta! Silloin on kyllä neuvolan henkilökunnan vuorovaikutustaidoissa puutteita!
  Mutta olen vahvasti eri mieltä siitä, että täysimetystä kannattaa ihan periaatteen vuoksi jatkaa 6kk ikään asti! Suositusten mukaan kannattaa lapsentahtisesti edetä. Neljän kuukauden kohdalla on hyvä alkaa seurailemaan vaikka viikko kerrallaan tilannetta ja alkaa kiinteät kun vauva osoittaa siihen valmiuksia.
  Mariannelle haluaisin kommentoida, että lääkärien peruskoulutukseen kuuluu imetyksen perusasiat. Lisäksi THL:n kaikissa suosituksissa imetyksen tärkeyttä korostetaan. Toki imetykseen liittyvät ongelmat ja asentojen opettaminen on hoitajien alaa enemmälti.
  Nimimerkille n haluaisin kysyä, että miten allergia-asia on valehtelemista kun puhutaan kiinteiden aloittamisesta?! 😮 ja olen samaa mieltä, että imetysneuvontaa pitäisi ehdottomasti olla enemmän neuvoloissa! Valitettavasti resurssit ei kaikkeen riitä. 🙁 ja sormiruokailuhan on suositeltavaa! Olehan n yhteydessä esim ylihoitajaan jos neuvolassasi neuvotaan kummia!
  Yst Terv Eeva 🙂 – lääkäri, joka antoi tänään 5kkn ikäiselle vauvalleen tänään porkkanaa ja tässä imettäessä kirjoitteli tämän.
  Ps. Outi lisäsin mun sähköpostin (en tiedä näetkö sitä) jos haluat jatkaa dialogia.

  • Petra kirjoitti:

   Hyvin kirjoitettu. Mielestäni lapsentahtisuus on tärkeä asia, mistä ei ehkä puhuta aina tarpeeksi. Omakohtainen kokemukseni on se – varsinkin nyt toisen lapsen myötä – että vauvalla saattaa hyvinkin tulla herkkyyskausi ja herätä kiinnostus ruokailua kohtaan jo ennen 6kk. Jos vauva on kovin innokas ja valmiudet täyttyvät, voi oman kokemukseni mukaan olla nimenomaan lapsentahtista aloittaa maistelu. Monilla vauvoilla tuo herkkyyskausi osuu jonnekin 4-6 kk väliin. Nyt toisen lapsen kohdalla olen kokenut juurikin lapsentahtisuuden sopivaksi meille: aloitimme maistelut vauvan osoittaessa suurta kiinnostusta ruokaa kohtaan vajaan 5kk iässä, ja nyt ruokailut sujuu todella hyvin, ja rintamaito maistuu (vauva pian 7kk).
   Jokainen imetystaival on omanlaisensa ja jokaisen keissin speksit ovat erilaiset, mutta esiin tuomasi lapsentahtisuus pelkän ”iän” lisäksi on mielestäni hyvä ja todella tärkeä, ja mistä olisin toivonut esikoisen kohdalla kuulleeni enemmän!
   Petra
   http://www.arkeenkatkettyaarre.fi

  • sara kirjoitti:

   Ihmettelen miksi monet ihmettelevät , että neuvolassa ei kannusteta 6 kk täysimetykseen tai ei huomioida toivetta täysimetyksestä. Varmaan siksi, jos useissa tutkimuksissa on todettu että lapsen parhaaksi olisii, aloittaa maistelut ennemmin! Pitääpä perehtyä vielä itsekin tähän asiaan enemmän. 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Eeva, ehkäpä jo tuli selväksi muissa kommenteissani jakyllä alkuperäisessä tekstissänikin, että itsekin kannatan lapsentahtisuutta 😉

 16. D kirjoitti:

  Äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa siitä olen kanssasi samaa mieltä. En kuitenkaan ymmärrä tätä kielteistä asennetta kiinteiden ruokien aloittamista kohtaan. Toivoisin, että tässä asiassa asenteet muuttuisivat positiivisimmiksi. Eikö olisi paljon mukavampaa ajatella asiaa niin, että JEE vauva saa aloittaa kiinteät 4-6 kk ikäisenä, toivottavasti hän kiinnostuisi niistä pian! Äidinmaidon ”arvon” tai määrä ei tarvi mitenkään vähentyä vaikka lapsi maistelisikin myös kiinteitä ruokia. Olet kovin perehtynyt imetysasioihin, mutta kyllä kattava tieto kiinteiden ruokien aloituksestakin on varmasti paikallaan. Postausta siitä odotellessa 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   En suhtaudu mitenkään kielteisesti kiinteiden aloittamiseen vaan hyvinkin positiivisesti sitten kun sen aika meillä on. Toivoisinkin juuri sitä että vanhemmat saisivat ilman turhaa painostusta tehdä ratkaisunsa asian suhteen ja ilman kiirettä tiedostaen itse nämä tietyt seikat oman tilanteen mukaan 🙂

 17. Jansku kirjoitti:

  Nyt kaikki tuntuu olevan äidin periaatteesta lähtöisin, kuulostat niin kärkkäältä. Jos lapsi lähteekin ajoissa liikkeelle ja energiantarve kasvaa, niin lisäravinto olisi varmasti tarpeen. Kyllä aikuinenkin pelkällä maidolla hengissä pysyy, mutta tiedät itsekin terveellisen ravinnon merkityksen. Lapsentahtisuutta on joustaa omista periaatteista lapsen tarpeiden mukaan.
  Yritit saada terkan näyttämään jotenkin töykeältä, vaikka ihan asiasta puhui. Sanot vain, että ”meille on paras aloittaa kiinteät 6 kk ikäisenä ja meillä maito kyllä riittää”, mutta tilanne voi olla jo kuukauden päästä eri.
  Suositukset muuttuvat ja lapset ovat yksilöitä, optimaalista hetkeä varmasti vaikea määrittää prikuulleen…

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ikävä jos sait kärkkään fiiliksen tästä, muuntelit sanojani nyt kärkkäämmän kuuloiseksi, mikä minusta taas on ikävää.
   Kerroin myös terkkarimme olevan aivan ihana, vaikka jäinkin ihmettelemään tätä kiinteiden suosittelemista sen jälkeen kun olin ilmaissut halumme 6 kk täysimetykseen, kun perusteita tälle ei ollut. Missään nimessä en tarkoita häntä saattaa negatiiviseen valoon. Yleisesti ihmettelen miksei kannusteta ja nähdä hyvänä asiana jos haluna on 6 kuukauden täysimetys ja se mahdollista olisi, se kun edelleen on suositus.
   Äidinmaitohan myös mukautuu lapsen tarpeisiin ja riittää pääsääntöisesti lapsen ravinnoksi ensimmäiset 6 kuukautta, tämän takia esim. korvikelapsilla kiinteät tulisi aloittaa aiemmin kun se ei mukaudu. Ja eikös esim. tiheän imujen kausien ole juuri tarkoitus lisätä maidon tuotantoa lapsen tarpeita vastaavaksi?
   En lähtisi vertaamaan vauvan pärjäämistä äidinmaidolla ja aikuisen pärjäämistä maidolla. Äidinmaidon kauttahan vauva saa äidin ruokavalion kautta ravintoaineita.
   Kirjoitin myös että mitään en kiveen hakkaa vaan elellään lapsemme ja tilanteen mukaan. Tällä hetkellä tuo 6 kuukauden täysimetys on tavoitteenamme ja en nyt ymmärrä mitä pahaakaan siinä on.

  • Eeva kirjoitti:

   Pakko vielä kommentoida tuohon sinun kommenttiisi ”tällä hetkellä 6 kuukauden täysimetys on tavoitteenamme ja en nyt ymmärrä mitä pahaakaan siinä on”
   Miksi se 6kk imetys on tavoitteesi, jos nykyisin suositellaan, että lapsentahtisesti kiinteät aloitetaan 4-6kk iässä?! Mihin se perustuu? THL suosittelee 4-6kk iässä kiinteitä juuri lapsentahtisesti. 6kk sokea täysimetys vaikka lapsi olisi kiinteisiin valmis ei enää ole suositeltua. Sulla on vanha suositus ja suositukset muuttuu kun tutkimuksia tulee lisää. Ymmärrän, että ”imetyshörhöjen” (sun termi ei mun :D) piireissä jotenkin sokeasti edelleen mennään vanhan suosituksen mukaan. Mä suosittelen, että juttele vielä terveydenhoitajasi kanssa! Heillä on koulutus ja viimeisimmät tiedot hallussa! Pelkällä googlettamisella et hoitajien tietotaitoon pääse.
   Hyvää aurinkoista päivää sinulle!
   Eeva

   • Outi Karita kirjoitti:

    Olisitko voinut huomioida tuon edellisenkin lauseen?
    ”mitään en kiveen hakkaa vaan elellään lapsemme ja tilanteen mukaan. Tällä hetkellä tuo 6 kuukauden täysimetys on tavoitteenamme ja en nyt ymmärrä mitä pahaakaan siinä on.”
    Mielestäni lainasin kyllä uusimpia suosituksia tekstissäni ja siinähän oli juuri mainittuna tuo, että mikäli ennen 6 kuukautta aloittaa kiinteät niin lapsen valmiuksen mukaan 4-6 kuukauden iässä 🙂

    • Outi Karita kirjoitti:

     Pakko myös vielä lusätä, että olen myös keskustellut useammankin koulutetun imetysohjaajan ja kätilön kanssa, heillähän on myös uusin tieto ja kätilöt ovat myös imetysohjaajia. Lainaukset ovat tosiaan uusimpien suositusten mukaisia, tulkita niitä voi sitten ilmeisesti eri tavoin.

  • Jansku kirjoitti:

   Pakko oli vaan vielä tulla heittämään yksi turha kommentti ilmoille, ettei jää itselle huono omatunto 😀 ehkä tuli vähän kärjistetysti näin vauvan äitinä tulkittua tekstiäsi, totta tuo. Tarkoitus ei ollut loukata!

   • Outi Karita kirjoitti:

    Kiitos ❤
    Näin käy helposti, kiva kun palasit heittämään vielä kommenttia 🙂

 18. L kirjoitti:

  ”Meillä kysyttiin 3 kuukauden neuvolakäynnillä, mitä olemme ajatelleet kiinteiden aloittamisesta. Olin hieman hämmentynyt, että miksi siitä nyt kysellään. Terkkari kuitenkin sanoi, että tällä käynnillä hänellä on ollut tapana asiaa ottaa puheeksi. Kerroin, ettei sen enempiä olla vielä mietitty, kun tavoitteena on 6 kuukauden täysimetys. Terkkari kertoi tämän jälkeen, että 4 kuukauden iässä voi aloittaa maistelut ja että voisi olla hyväkin alkaa totuttelemaan makuihin, vaikka poika kasvaakin hyvin rintamaidolla ettei sen puolesta tarvi. Tämän jälkeenkerroin uudelleen, että edelleen haluan täysimettää 6 kuukauden ikään asti. Meillä on aivan ihana terkkari, mutta tässä asiassa oltiin kyllä hieman eri linjoilla.”
  Tietenkään en ole itse ollut paikalla, joten en voi tietää tosiasiassa, millainen vuorovaikutustilanne on ollut. Olen kuitenkin pohtinut jo pitkään, voisiko tosiasiassa olla, että terveydenhoitajien/lääkäreiden puheet ymmärretään hieman väärällä tavalla? Olen itsekin nelikuisen vauvan äiti ja seurailen Fb:ssä muutamia ryhmiä, joissa usein keskustellaan, kuinka kiinteiden aloittamiseen painostetaan ja imetystä vähätellään. Esimerkiksi tässä lainauksessa kuulostaa siltä, että terveydenhoitaja ottaa asian esille kuten heidän täytyy. En näe tässä, että kiinteiden aloittamiseen painostettaisiin, vaan annetaan perheen itse tehdä päätös asiasta. Tottakai joskus tilanne voi ollakin niin, että terveydenhoitaja tai lääkäri on vahvasti sitä mieltä, että kiinteät on aloitettava ja ilmaisee sen vahvasti. Ehkä toisinaan kyseessä voi kuitenkin myös olla väärinymmärrys ”asiakkaan” puolella, jolloin neutraali asian esittely nähdäänkin tuputtamisena ja siihen painostamisena?
  Kuten sanoin, en tietenkään voi tietää, millainen keskustelu on teillä tai kellään muullakaan neuvolassa ollut. Voin oikeasti tietää vain oman kokemukseni. Meillä myös 3 kk neuvolassa terveydenhoitaja puhui asiasta (hyvin vastaavasti, miten tässä postauksessa on kerrottu) ja kerroin meidän etenevän asiassa valmiuksien mukaan sen enempää paineita aloituksesta ottamatta. En kokenut painostamista, vaan näin tilanteen vain tavallisena esittelynä kiinteistä ja niiden aloittamisesta.
  Mukavia talvipäiviä teille! Blogiasi on mukava lukea, kun meillä on niin saman ikäiset vauvat. 🙂 Jäin jo odotusaikana lukemaan, vaikka kommentoinkin vasta nyt ensimmäistä kertaa.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Muokkasin tuota alkupätkää postauksestani, koska halusin selventää, että olimme hyvässä yhteisymmärryksessäimetystoiveesta ja tavoitteestamme ja ajatuksistamme.Yleisellä tasollaenemmän ihmettelen tätä kannustamattomuttajahalusin myös tuoda näitä suosituksia esiin, koska monet ovat niistä tietämättömiä.

 19. Satu kirjoitti:

  Hyvän postauksen kirjoitit ?
  Muokin ihmetytti terkkarin muutamat kommentit imetykseen ja kiinteisiin liittyen. Kiinteiden aloitukseen ehkä hieman terkkari painosti, ”noin iso poika tarvii ajoissa perunaa” yms (millähän niin isoksi kasvanut :D)
  Neuvolalääkäri 4kkn tarkastuksessa sanoi, että lapsi kasvaa hyvin niin voin aloittelija kiinteitä silloin 4kk tai hyvin vasta silloin 6kk iässä 🙂 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos 🙂
   Teilläkin ollut hieman eri ajatuksilla terkkarija lääkäri?

 20. Jenny kirjoitti:

  Moikka!
  Enempää itse asiaan kantaa ottamatta minulle tuli todella kurja olo terveydenhoitajasi puolesta. Otathan huomioon, että kirjoitat julkista blogia, jota voi lukea kuka tahansa. Samoin kerrot esimerkiksi instagramin storyssä hyvinkin avoimesti muun muassa sen, missä käytte neuvolassa. Näitä kahta asiaa ei ole kovin vaikea yhdistää toisiinsa ja laskea 1 + 1. Terveydenhoitaja on kuitenkin työnsä tehnyt juuri niinkuin pitää ja hän noudattaa tiettyä kaavaa, neuvolakäynneissä on oltava tietty sisältö ja annettava kaikille ne samat ohjeet. Mitään vääryyttä ei siis ole tapahtunut, mutta joutuu silti julkiseen blogiin ruodittavaksi… Mielestäni se e ole asiallisinta mahdollista nettikäyttäytymistä, sillä tämänkin asian olisi voinut tuoda esille toisin, henkilökohtaistamatta itse työntekijää.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ikävä jos jää nuo lauseet välissä missä kehun terkkariamme ja kerron miten olimme kuitenkin hyvässä yhteisymmärryksessä. Kerroin myös miksi hän asian otti puheeksi
   Pyrein kyllä miettimään sanojani tarkoin ja kirjoittaa ketään arvostelematta vaan yleisellä linjalla. Kirjoutinkin yleisesti ihmetteleväni kannystamattomuutta pidempään imetykseen.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Tällaista haluan nimenomaan välttää blogissani ja siksi nyt muokkasin tekstiäni ?

  • Jenny kirjoitti:

   Noh, nyt tämä aiempi kommenttini näyttää vähän hassulta kun teksti on näköjään muokattu. Mutta hyvähän se niin on 🙂

   • Outi Karita kirjoitti:

    No mutta hyvä että jätit tuon kommentin, niin huomasin korjata sanojani ja selventää asiaa ?❤

 21. Reeta kirjoitti:

  En oo ikinä sun blogiin kommentoinut, mutta tiivisti sua ja Lukaa seurannut instassa ja täällä blogissa, niin nyt on pakko avata sanallinen arkkuni. Mulla itsellä on ihan pian 6kk täyttävä pieni poika. Olen täysimettänyt häntä alusta saakka tähän päivään asti ja en voisi olla ylpeämpi itsestäni. Kyllä, sanoin tämän ääneen, olkaa hyvä ja kauhistelkaa. Meillä ei THL:n laatimat kiinteiden aloittamisen valmiudet täyty vieläkään. Vauva ei istu pienellä tuella, lisäksi käsien koordinaatio on vähän hukassa. Hyvin harvalla nelikuisella täyttyy vielä mikään näistä valmiuksista. Minua kauhistuttaa miten aikaisin jotkut ihmiset aloittavat vauvoilleen kiinteät ruuat. Mitä pidempään vauvan elimistö ja suolisto saa kehittyä, sitä parempi. Minusta myös tuntuu siltä että hyvin moni unohtaa nämä seikat: alle 1-vuotiaan lapsen PÄÄRAVINTOA on maito ja ennen vuoden ikää puhutaan kiinteiden MAISTELUSTA! Lisäksi äidinmaidosta erittyy koko ajan allergeeneja maidon välityksellä eli tuo allergia höpötyskin on aivan potaskaa. Eri asia jos on kyse korvikelapsesta.
  Joten Outi, ole ylpeä itsestäsi ja lapsestasi, varmasti pärjäätte hienosti 6kk saakka täysimetyksellä! Ihana seurata sinua ja pientä suloista Luka-poikaa, jatkakaa samaan malliin! ♥️??

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos, aivan ihana kommentti! <3 🙂
   Ja kyllä, saat olla mielestäni ylpeä, se ei ole keneltäkään pois! 🙂

 22. Miia kirjoitti:

  Olen kanssasi samaa mieltä imetyksestä! ❤ Meidän kuopus on nyt 1v 3kk. Täysimetin häntä 6kk. Hän kasvoi reilun kilon kuukaudessa puolen vuoden ikään asti. Kiirettä kiinteiden aloitukseen ei ollut eikä kukaan painostanutkaan aloittamaan maisteluita. Meillä on myös ihana terveydenhoitaja neuvolassa!
  Edelleen jatketaan lapsentahtista imetystä päivisin vaikka muutama onkin ehdottanut sen lopettamista. En aio lopettaa sen takia että muut painostavat. Terveisin toinen imetyshörhö ?❤
  Ihania imetyshetkiä teille!

 23. Heli kirjoitti:

  Ensinnäkin täytyy kiittää blogista, mutta varsinkin insta storyn höpinöistä, joita kuuntelen päivittäin ja odotan aina innolla lisää! Meillä on samanikäiset vauvat, ja sinun jutut on niin mukavaa kuunneltavaa, samaistun täysin. Vaikka tehdään joitain juttuja eri tavalla, on ihana kuulla samassa tilanteessa olevan mietteitä ja ajatuksia. Aiheeseen liittyen meillä tilanne on vähän eri, kun imetys ei useista vaikeuksista ja yrityksistä huolimatta jatkunut paria kuukautta pidemmälle ja ollaan nyt aloitettu maistelut korvikkeen ohella. Olisin mielelläni imettänyt ja ainakin alkuun se meinasi olla kova paikka kun kaikki ei mennytkään niin kuin suunnittelin. Olet kuitenkin mielestäni ihanan hienovarainen näissä, eikä minulla ainakaan kertaakaan ole mennyt tunteisiin, vaikka joskus jossain muualla imetysaiheet niin tekevätkin. Jokainen tekee tavallaan ja se on hyvä niin, mutta kiva kun jaat kokemuksia ja ajatuksia, niitä on mukava seurata! Kaikkea hyvää teille, jatkakaa samaan malliin <3

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos ja ihana kuulla että ymmärsit tekstini, etkä kokenut sitä negatiivisena.
   Harmillista, että olet kokenut vaikeamman taipaleen imetyksen suhteen.
   On monia tapoja toimia ja sitten on vielä pakon sanelemia tilanteita.
   Hyväksyvämpi suhtautuminen monessakohtaa olisi paikallaan toisten valintojen ja tapojen suhteen.

 24. Heidi kirjoitti:

  Meillä myös otettiin 3kk iässä puheeksi kiinteät. En kokenut sitä mitenkään painostamana vaan valmistavana. Puhuttiin yhdessä, miten kiinteiden aloitus olisi järkevintä ja sain tietolappusia kotiin luettavaksi. Aloin perehtymään asioihin hyvissä ajoin, mikä oli minusta vain hyvä asia. Päätimme, että imetyksen sujuessa jatkan täysimetystä. Minun toiveeni oli täysimettää 6kk, ja ajattelin, että alamme maistella kiinteitä 5kk iän paikkeilla. Poikani oli syntyessään pienikokoinen ja maito ei enää 4kk iässä riittänyt. Hän on hyvin liikkuvainen ja kehittynyt normaalia aiemmin liikkumisessaan. Aloitimme 4kk iässä maistelemaan ja poika hyvin osoitti kiinnostuksensa syömiseen. 5-6kk iässä poika söi jo 4-5 kiinteää ruokaa ja rintamaitoa. Poika oli paljon tyytyväisempi, kun vatsa sai täytettä paremmin ja edelleen on pienikokoinen vaikka kasvaa.
  Nyt myöhemmin olen ymmärtänyt, että toiveeni täysimettää 6kk asti oli MINUN toiveeni. Jutellessani neuvolassa sain apua siihen, miten olisi järkevää toimia. Lapseni kohdalla kiinteät oli oikein hyvä aloittaa jo aiemmin ja toimin juuri niinkuin pitikin. Imetys on jatkunut koko ajan.
  Mielestäni tapoja on yhtä paljon kuin lapsia. Parhainta on tarkastella lasta, miten hän kasvaa ja voi.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Olen samaa mieltä kanssasi ja kuten kirjoitin, tämä on tämän hetken tavoite, mutta lapsen ja tilanteen mukaan toimitaan eikä mikään ole kiveen hakattua 🙂

 25. Lotta kirjoitti:

  En oikein hahmota tässä postauksessa sitä ”ongelmaa”, jota tässä yritetään hakea. Neuvolan terveydenhoitajan kuuluu hyvissä ajoin opastaa ja neuvoa kiinteiden aloituksessa, aloitti ne sitten siinä 4kk iässä, 6kk iässä tai jotain siltä väliltä. Jokainen loppujenlopuksi kuitenkin tekee niin kuin parhaaksi näkee. Hyvähän se on ohjeistaa äitejä jo hyvissä ajoin, mikäli kävisikin niin, että siitä omasta lapsestaan huomaa, ettei maito enää riitäkään ainoaksi ravinnoksi ja olisi syytä aloittaa kiinteiden maistelut. Tällöin on jo hallussa ne neuvolan ohjeet ja lappuset. Jos taas sujuu mainiosti sinne 6kk ikään saakka, niin sitten aloittelee silloin. Kaikki 4kk – 6kk välillä on suositusten mukaista. Kyse ei ole mistään traagisesta asiasta, aloitti joku sitten 4kk iässä ne kiinteät ja joku toinen 6kk iässä, mitään vahinkoa se ei aiheuta, niin ihmettelen vähän, että miksi tästä asiasta pitää niin kovasti vouhottaa ja aiheuttaa sitä eripuraa ja sähinää. Eikö jokainen vaan voi tehdä niin kuin itse parhaaksi näkee, ja jokainenhan sen oman vauvansa parhaiten tuntee? Eihän sillä 2kk heitolla pitäisi toisen ventovieraan elämään olla mitään merkitystä. Miksi siis ylistää sitä omaa tapaa ja kyseenalaistaa toista? Ollaan onnellisia ja ylpeitä meidän mielettömän upeasta neuvolasysteemistä ja lapsiperheiden tuesta ja ylipäänsä suomalaisten vauvojen valtavan hyvästä ja turvallisesta kasvuympäristöstä ja terveellisestä pohjasta elämään ja annetaan pikkuseikkojen olla.
  Ihanaa torstaita jokaiselle!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Koen nyt ettet ihan sisäistänyt tekstiäni. Olemme samaa mieltä näistä asioista, mitä kirjoitit. En ole tekstissäni ketään torpannut, enkä nostanut mitään tapaa jalustalle. Nimenomaan kirjoitin, että jokainen tekee omat valinnat oman lapsensa ja tilanteensa mukaisesti.
   Kaikki tieto on aina hyväksi enkä sen jakamista kritisoikaan. Neuvolajärjestelmämme on ylpeyden aihe ja todella tärkeä palvelu!
   Luepa alla oleva uudestaan ja aurinkoisia kevättalven päiviä 🙂
   ”Imetys nyt on aina tulenarka aihe, joten muistetaanhan, että jokainen tekee aina omat ratkaisunsa tämänkin suhteen itsensä ja lapsensa mukaisesti! En tarkoita torpata ketään joka ei täysimetä puoli vuotiaaksi, mutta en ihmettele sitä, että moni aloittaa kiinteät 4 kuukauden kohdalla. Mekin aloitettaisiin jos en olisi itse asiaan perehtynyt enempiä ja olisi itse tehnyt ajatustyötä sen suhteen mikä oma ajatukseni on asiasta. Tätä samaa olen kuullut muutamilta muiltakin. Suomessa imetystilastot eivät ole kovinkaan korkeat eikä niiden parantumista auta ainakaan kannustamattomuus. Olen kyllä kuullut senkin puolen, miten toiset kokevat imetyksen ohjauksen ja tukemisen päällekäyväksi. Ääripäät näissä asioissa kertovat sitä, että imetyksen tuki ja ohjaus ei ole kunnolla uomissaan ja selkeää terveydenhuollon puolella.
   Itse olen vahvasti imetysmyönteinen ja puhun mielelläni sen puolesta, eikä siinä kait ole mitään väärää. En halua kuitenkaan ketään painostaa tai luoda paineita, mutta omalta osaltani voin tuoda tietoisuutta ja myönteisiä kokemuksia esiin.”

  • Lotta kirjoitti:

   Luin ihan koko tekstisi uudelleen ja huomasin, että tekstin alkua oli aika paljon muuteltu. Luin tekstin ensimmäistä kertaa aikaisin aamulla.
   Ja juuri siitä syystä, kun et torppaa kumpaakaan ja tiedät, että 4-6kk iässä kiinteiden aloitus on suositus, niin tulinkin tänne kommenttiboksiin ihmettelemään että miksi ihmeessä sitten tehdä postaus aiheesta, jossa ihmettelee ja parjaa terveydenhoitajaa, joka on (työnkuvansa vaatimalla tavalla) antanut ohjeistukset kiinteiden aloittamisesta. Sehän on hyvinkin loogista, kun ikähaarukka suosituksessa on se 4-6kk niin ehtii hyvin perehtyä asiaan ja mietiskellä kiinteiden aloitusta ja kenties jo pikkuhiljaa valmistella annoksia pakkaseen.
   Mutta nyt kun tekstiä on aikalailla muutettu, ei se anna niin kärkästä kuvaa ja on neutraalimpi. Imettäminen on hienoa, sisältyy siihen sitten kiinteiden maistelua tai ei. Ja tiedän kyllä, että olet siitä myös samaa mieltä. 🙂 Annetaan niiden neuvolantätien tehdä työnsä ja tehdään me kaikki niin kuin juuri meille parhaiten sopii, olemmehan omien vauvojemme parhaita asiantuntijoita.
   Ja myönnän että aluksi tekstissäsi pisti silmään kovasti se, että terkkari tuntui saavansa syyt niskoilleen ja se kovasti ihmetytti. Nyt teksti ei ole ollenkaan niin hyökkäävä, ihan eri sävy. Hyvää asiaa 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   <3

 26. Heini kirjoitti:

  Minullekin kieltämättä tuli ensimmäisellä kertaa luettuani postauksesi mieleen, että noin tiukka periaate 6 kk:n täysimetyksestä ei sovi yhteen lapsen tahtisuuteen pyrkimisen kanssa, sillä tilanteet voivat muuttua. Hyvä, kun korjasit, ettei mikään ole kiveen hakattua! 🙂
  Tuosta olen hieman eri mieltä, että täysimetys kaatuisi maisteluannoksiin. Kuka nyt onkaan määrittänyt termin virallisesti niin jos se määritellään tarkoittavan vain äidinmaitoa, tarvittavia lääkkeitä ja vitamiineja niin ok, mutta ravitsemuksellisesti on varmasti aivan sama jos lapsi on vähän maistellut kiinteitä ennen 6 kuukauden ikää. Tällä tarkoitan vaan sitä, ettei nyt kannata olla niin tiukka periaatteissa, että täysimetys kaatuisi vaikka vain yhteen maistelukertaan.
  Meidän lapsi on tällä hetkellä 1 v. Minulla ei ole ollut mitään tiukkaa linjaa imetyksen suhteen, vaan on menty sen mukaan, mikä parhaalta on tuntunut. Lapsi on kasvanut koko ajan tasaisesti ja hyvin keskikäyrällä. Vuoden ikään halusin yrittää imettää. Se oli ehkä ainoa tavoite ja siihen päästiin. 5 kk: n ikäisestä alkaen aloin antaa pojalle silloin tällöin kiinteitä, pieniä maisteluannoksia. Ei tosiaankaan mennyt edes sitä teelusikkaa vaan lähinnä pieni tökkäys huuleen, josta tuli vähän makua eikä saanut joka päivä edes. Ravinnon kannalta niillä ei varmasti ollut merkitystä, vaan kyllä se maito oli se ravinto täysin.
  Täytyy sanoa, että imetys on kyllä myös helpoin tapa ruokkia lapsi. Sen jälkeen, kun kiinteät on tulleet kuvioihin niin ompas saanut miettiä, tutkia ja kokeilla jos jonkinlaista. 😀 Ainakaan meille ei ole sattunut ihan helpoin lapsi kiinteiden opettelun suhteen. Pääsääntöisesti kaikki uudet maut ja koostumukset on alkuun epäilyttäviä. Luulin myös, että me mennään soseilla eteenpäin, koska suoraan sanoen pelkäsin sormiruokailua. Niin vaan kävi, ettei pojalle sopinut soseruokailu ja siirryttiin pian pääsääntöisesti sormiruokailemaan. 🙂
  Itse olen juuri vähentämässä imetyksiä omasta tahdosta ja käytännön syistä (koska työt alkaa) niin pitää kyllä sanoa, että meillä on neuvolassa päin vastoin kannustettu imettämään pidempään ja esim. nyt myös vuoden iän jälkeenkin.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Heh, itseasiassa tuo luki kokoajan tekstissä että mikään ei ole kiveen hakattu. Se taisi jäädä vaan monelta lukematta 😀
   Itsekin koen imetyksen helppona, mutta kyllähän se uusien makujen maistelu kiinteiden muodossakin on varmasti jännää aikaa 🙂
   Hienoa, että teillä on ollut kannustava ilmapiiri! 🙂

 27. sara kirjoitti:

  Ensinnäkin: vieroksun ja inhoan niin paljon neuvoloiden ohjeiden parjaamista.Kai ne ohjeet on ihan asiantuntemuksella laadittu. Ihmettelen todella jos ei oo. Ja aion ottaa nyt itse vielä lisää selvää asioista. Meillä ainakin kannustetaan imetyksen jatkamiseen todella!! Ja vaikka kannustetaan maisteluiden aloittamiseen, niin aina muistutetaan, että maito on tärkeintä vielä pitkään! 6 kk jälkeen ei enää äidinmaito riitä.
  Se ei uskoakseni imetyksen hyötyä vie pois, jos aloittaa maistelemaan esim. lapsen luonnollisen herkkyyskauden aikana? Tilastojen takia tuo täysimetys on tärkeä termi, mutta mihin niitä tilastoja tarvitaan? Olisi kiva kuulla tehdäänkö Suomessa missä mittakaavassa tilastoja ja mitä niistä hyödytään, jos suositus on 4-6 kk iässä maisteluiden aloittaiminen? Ja kuka voi olla varma, ettei lapsi saa ennen 6 kk lattialta esim. murusta suuhun? Siinä on sitten täysimetys mennyt ”pilalle”. 🙂
  Ja jos ja kun tutkimuksia on tehty siihen suuntaan, että allergiat vähenee ja suolisto tottuu paremmin tuossa 4-6 kk aikana, niinkuin Eeva- lääkäri kommentoi, niin miksi niitä ei voida uskoa? Itsepintaisesti väitetään toisin. 🙂 Vaatisin perusteluita ja tutkimustuloksia toiseen suuntaan. Itse haluaisin tehdä lapseni parhaaksi (en väitä etteikö sekin olisi hyvä, että antaisi vain äidinmaitoa, vaikka ilmeisesti osalla myöhäiset maisteluiden aloittamiset (riippuu varmaan lapsesta mikä on myöhään kenenkin kohdalla) hidastavat esim. suun motoriikan kehittymistä), että jos tutkimuksissa ( se tutkimus ei ollut kyllä mistään hirveän isosta otannasta, mutta jotain osviittaa silti näyttänyt) on todettu allergioiden vähenevän, suun motoriikan kehittyvän, suoliston kehittyvän, niin sen haluaisin lapselleni ja luonnollisesti ja lapsentahtisesti aloittaa maistelut vaikka sitten sormiruokaillen, sitten kun lapsi on kiinnostunut. Jos taas olisi tutkimuksissa osoitettu, että maistelut lisäävät allergioita ja ”pilaavat” suolistoa, tietenkään en aloittaisi maisteluita! 🙂 Ja jos tällaisia tutkimuksia on tehty, niin mielellään luen ne!! 🙂 Olen avoin kaikille tällä hetkellä. Mitään varmaa päätöstä mihinkään suuntaan en ole tehnyt oman vauvani kohdalla vielä. 🙂
  Olen aivan 100% imetyksen kannalla. Mutta olen myös todella ihmeissään, kuinka neuvoloita haukutaan ja parjataan ? He pitävät täysimetyksenä, vaikka saisi maisteluita (tietenkään siis edelleenkään ei voida sillä siihen tiettyyn tilastoon päästä). Haluaisin tutkimuksellista tietoa siitä, että on haitallista maistella ruokia ennen kun lapsi täyttää 6 kk. Sitten uskoisin itsekin asian. Omien kokemuksien tai jonkun yhdistyksen kertoman perusteella sitä ei voida sanoa. Siihen tarvitaan tutkimuksia ja luotettavaa tietoa ei vain omia ja yksittäisten kätilöidenkään kokemuksia, vaikka sitten kuinka olisi imetysohjaajia.
  Tämäkin on kuulopuhetta, mutta olen kuullut monilta, kuinka he olivat odottaneet 6 kk ikään asti ja sitten lapsella on ollut suuria vaikeuksia esim. suun motoriikassa. Tottakai niitä voi tulla muutenkin, mutta ihmettelen tuota 6 kk maagista rajaa, johon monet äidit haluavat hinnalla millä hyvänsä.. Vaikka sitten tarkottaisi sitä, että herkkyyskausi olisi jo alkanut aikoja sitten.
  Itsekin olin aluksi sitä mieltä, että imetän 6 kk ja haluan kuulua siihen 1% TÄYSimettäjiin. Mutta olen lukenut asioista ja tutkimuksista ja jutellut eri kätilöiden kanssa (sekä puolesta, että vastaan 6kk imetystä ja mistä voidaan olla varmoja, että juuri ne kätilöt ovat oikeassa ketkä suosittelevat 6 kk imetystä , kun on paljon kätilöitä jotka suosittelevat toisinkin??) sekä muiden äitejen kanssa ja tullut siihen tulokseen, että sormiruokailun/sosemaistelut aloitan luultavasti ennen 6 kk ikää, jos ja kun lapsi alkaa olemaan kiinnostunut ruuasta ja usein alkaakin jo ennen 6 kk. Kannattaa kaikkien lukea ja kuunnella myös niitä toisia perusteluja eikä vain heti torpata niitä oman periaatteen vuoksi! 🙂 Omat silmäni ainakin avautuivat! Suosittelen kaikkia myös perehtymään noiden kiinteiden aloittamisen HYVIIN puoliin 🙂 Huonoja puolia en jotenkin usko, että on hirveästi jos THL:n antaa luvan aloittaa kiinteät 4 kk jälkeen?
  Ihmettelen miksi ihmettelet, että jotkut aloittavat kiintäet 4 kk kohdalla, kun se selvästi mainitaan THL:n suosituksissa, että kiinteät kannattaa aloittaa 4-6 kk välillä. 😀 Ja se on aivan yhtä hyvä alottaa 4 kk iässä. Aion laittaa THL:n sähköpostia tuosta asiasta ja kysyä mitä he tarkoittavat tuolla. Kannattaako heidän mielestään aloittaa 4 kk jälkeen heti maistelut ja pikkuhiljaa lisätä, että 6 kk mennessä on jo paljon maisteltu erejä vai mitä tarkoittavat. Vai onko ihan sama aloittaako 4 kk vai 6 kk iässä. Toivottavasti he vastaavat ja antavat vaikka linkkejä erilaisiin tutkimuksiin. Ja voisivat selventää tuota suositusta. Jos he haluaisivat, että kaikki imettäisivät 6kk ikään asti, niin varmasti sielä lukisi suoraan, että imetystä 6 kk ja sen jälkeen maistelut.
  Lopuksi: en usko, että on maailmaa mullistavaa merkitystä aloittaako kiinteät 4 vai 5 vai 6 kk iässä. Mulle neuvolassa sanottiin, että oikein teet aloitatko 4 tai vasta 6kk iässä. Mutta suosittelevat 4 kk jälkeen. Meillä on reilu 4 kk vauva ja vielä ei olla aloitettu. Mietiskelen vielä asioita ja puntaroin mikä olisi parhaaksi tässä tilanteessa! 🙂 Monilla asioilla on aina kaksi puolta. Äidit varmasti kaikki yrittävät parhaansa ja se riittää. Kukaan ei ole täydellinen!

  • Outi Karita kirjoitti:

   En missään nimessä parjaa neuvoloita, koen ne hyvinä ja tärkeinä. Kuitenkin tästäkin kommenttikentästä voi huomata että ohjeistusta on saatu monenlaista. Meillä on aivan ihana terkkari ja kuten kirjoitin niin oltiin kyllä hyvässä yhteisymmärryksessä meidän toiveista ja ajatuksista imetyksen suhteen.
   ”Haluaisin tutkimuksellista tietoa siitä, että on haitallista maistella ruokia ennen kun lapsi täyttää 6 kk.”
   Näin en ole kirjoittanut!
   Omasta tekstistäni, joka viittaa THL:n suosituksiin:
   ”puolen vuoden iästä alkaen vauva tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos kiinteän ruoan tarjoamista aloitellaan jo aikaisemmin, vauvan tulee olla täyttänyt 4 kuukautta ja olla myös motorisesti valmis”
   Tosiaan, kuten kirjoitin, niin jokainen tekee oman lapsensa ja tilanteensa mukaan, enkä itsekään ole kiveen hakannut mitään vaan toimimme oman lapsemme ja meidän tilanteemme mukaisesti 🙂
   Äidit ovat kaikki supernaisia! <3

 28. Imettäjä kirjoitti:

  Nopeasti pläräten nuo tekstit. Outi et ole tehnyt mitään väärää. Aihe on vain herkkä. Itse kahta lasta imettäneenä osaan samaistua Outi sun tunteisiin/ajatuksiin.
  Tekstin tuottamisessa onkin kaikista haastavinta se, että ihmiset eivät ymmärtäisi tekstiä väärin. Jos joku on nyt ymmärtänyt/halunnut ymmärtä väärin niin sekin on ok.
  Bloggaamisen suurin haaste on se, että osaa ottaa myös negatiiviset kommetit vastaan (ette mene liian tunteisiin). Se on vaikeaa kun kyseessä on itselle todella tärkeä aihe- oma lapsi ja hänen imetys!
  Mutta siis Outi oot ehkäpä positiivisin ihminen mitä tiedän ja jatka näin. Puheesi ja tekosi osoittavat, että Lukalla on kunnon emoäiti mikä on vain upea asia.
  Jatka samaan malliin!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos, tämä oli aivan ihana kommentti ja liikutti minua! <3

 29. Sanna kirjoitti:

  Tää terkkarin ammatti on kyllä kiitollisin homma ikinä ? Terveydenhuoltoala on yleensä vaan sellainen, että jotkut asiat ei ole mielipideasioita vaan ihan tutkittuun tietoon perustuvia ja jotta meidän työ olis eettistä ja ammatillista niin tietyt asiat vaan kuuluu tehdä tietyllä tavalla.
  Aina se unohtuu, että vanhempihan se itse on vastuussa omasta lapsestaan, yksikään terkkari ei ole siellä kotona kyttäämässä, että miten ne asiat tehdään. Neuvolassa kerrotaan yleisesti hyväksyttyjä suosituksia, joita vanhemmat sitten joko noudattavat tai eivät.
  Neuvolan tärkein tehtävä on seuloa ikäryhmä ja poimia sieltä apua tarvitsevat. Esim motorinen- tai puheenkehitys on sitten ”vanhemman iän” kuumia perunoita: tosiasia on kuitenkin se, että esimerkiksi puheen-, sekä motoriikankehityksen pitäisi kulkea suurinpiirtein normaalivaihtelun sisällä tai muuten se ennustaa pulmia kehityksessä. Usein vanhemmat eivät halua näitä tilanteita nähdä, mutta kyllä, jos lapsen karkeamotoriikka on kovin jäljessä viisi vuotiaana, niin mitä todennäköisimmin hienonotoriikassa tulee olemaan ongelmia kouluiässä, joka vaikuttaa edelleen oppimiseen. Siis tämä ei nyt liittynyt tähän imetysasiaan, mutta yleisesti tähän neuvolan toimintaan ja siihen, mikä sen tarkoitus on.
  Kyse ei ole aina siitä yksittäisestä teosta tai tapahtumasta vaan siitä jatkumosta. Siinä on maallikon ja ammattilaisen ymmärryksen ero.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Arvostan todella paljon ja pidän tärkeänä neuvolatoimintaa. Meillä on hyvä ja ihana terkka ja oli myös äitiysneuvolassa!
   Kuitenkin tästäkin kommenttikentästä voi huomata, että tässä niinkuin jokaisessa ammattikunnassa on monenlaisia terkkareita ja toimintatapoja myös monia.

 30. Pauliinal kirjoitti:

  En tajua mitä ihmettelemistä tässä on ollut ja mitä painostusta terveydenhoitajasi on muka tehnyt. Tekstin perusteella hän on vain tehnyt työnsä kuten kuuluu ja kertonut ajantasaiset suositukset, jotka perustuvat tutkimustietoon. Ja kannustanut perhettä tekemään asian (suositusten rajoissa) heille parhaiten sopivalla tavalla.
  Ja minusta on oikein hyvä että asia otetaan puheeksi 3kk neuvolassa, sillä osa aloittaa kiinteät hyvinkin jo ennen 4kk ikää, suosituksista huolimatta.
  Tässä, kuten monessa muussakin asiassa kokemusperäinen? maallikkojen mielipide on nostettu korkeampaan arvoon, kuin tutkimustietoon perustuvat suositukset. Tietyissä piireissä 6kk täysimetystavoite taitaa olla lähinnä ”meriitin” vuoksi.

  • Henna kirjoitti:

   Mä oon myös laittanut merkille tuon meriitti-imetyksen. Varsinkin facebookin vauvaryhmissä tullut se hyvin esille. Kun vauva täyttää 6kk niin sinä päivänä lämätään lautanen täynnä sormiruokaa eteen ja mainostetaan 6kk täysimetystä, ja ei tuntiakaan aiemmin, kun se 6kk ikää on tullut täyteen. Sitä ennen on saatettu kuukauden verran valittaa ja ihmetellä miten vauvan yöunet on yhtäkkiä muuttuneet pätkittäisiksi ym, sokeasti ohitetaan se vaihtoehto, että vauvalla saattaa oikeasti olla todellinen lisäravinnon tarve rintamaidon ohelle. Ja ei mikään poissuljettu vaihtoehto, kun miettii 4-6kk ikäistä vauvaa, joka kasvaa hirmuista vauhtia ja vielä siihen päälle tekee sinnikkäästi liikkumisharjoituksia. Se syö aivan väkisin enemmän energiaa. Toki tämä on hyvin yksilöllistä, ja toisilla se rintamaito riittää vallan mainiosti ensimmäiseksi puoleksi vuodeksi. Mutta vähän sapettaa se, että asetetaan se tietty päivämäärä sille täysimetykselle, ja unohdetaan lapsentahtisuus vaikka sanotaan muissa asioissa olevansa niiiiiin lapsentahtisia. Ja tää on tosi yleistä.
   Ja oon huomannut että osalla vauvoista se maistelu tosin on sitä maistelua, eikä sillä niinkään ole ravinnollisesti merkitystä, kun taas toiset alkavat aika pian jo oikeasti syömään. Omani kuuluu näihin jälkimmäisiin. Aloin itse huomata pian 4kk iän tultua täyteen, että vauvani alkoi yhtäkkiä nukkua yöllä kovin pieniä pätkiä. Aloitimme siinä kohtaa kiinteiden maistelun, joka hyvin pian muuttui ihan syömiseksi ja samantien saatiin yöunet takaisin. Ei olisi tullut mieleenkään ohittaa lapsentahtisuutta tässä kohtaa vain siksi, että saavutan itselleni vauvan tarpeiden kustannuksella jonkun täysimetystittelin. Mutta valitettavasti sitä tapahtuu, paljon. Se rintamaito on oikeesti korvaamattoman hyvää tavaraa, mutta kun se on ihan älyttömän luonnollista, että sen vauvan elimistö usein alkaa tarvita muutakin, kun energiantarve uuden oppimiseen, liikkumiseen ja ihan tavalliseen elintoimintojen ylläpitoon on niin suuri.
   Tää oli ihan yleistä huomiota pienen lapsen äidiltä, joka on sivusta seurannut tätä tämän hetken vauvamaailmaa ja pienten lasten äitejä 🙂

   • Outi Karita kirjoitti:

    ”Kun vauva täyttää 6kk niin sinä päivänä lämätään lautanen täynnä sormiruokaa eteen”
    Toivottavasti ei nyt sentään 😉
    En ole myöskään tällaiseen meriitti-imetykseen törmännyt, mutta huomaan kyllä tämän aiheen nostavan mielipiteitä esiin, tekee sitten niin tai näin. Jokaisen perheen tapaa tulisi kunnioittaa ja jokainen imetystaival on arvokas! ❤
    Jokaisen tulisi saada toimia oman tilanteen mukaan, niin minun kuin sinunkin 🙂
    Hienoa, että teillä nuo kiinteät rauhoitti öitä 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ei tässä niinkään oltu tuotukaan esiin ongelmaa ja kyllä ymmärrän neuvolan työn, enkä pitänyt asiasta puhumista pahana enkä painostavanakaan. Eikös tuossa lue, että oltiin ihan hyvässä yhteisymmärryksessä. Ihmettelin aluksi asian esille tuontia, mutta sitten terkkari kertoi miksi asiasta puhui niin kuin kirjoitinkin.
   Asia on kuitenkin myös niin, kuten kirhoitin että me aloitettaisiin kiinteät sen kummempia miettimättä aiemmin jos ei itse olisi asiasta myös jonkinlaista omaa ajatusta, joka jokaisen on helpompi tehdä kun itselläkin on tietoa, joten en ymmärrä miksi on paha tuoda nöitä asioita esiin ja edelleen nuo lainaukset suosituksista ei ole maallikoiden kokemuksista haettuja vaan ihan ne samat thl:n suositukset, kutrn lähdemerkinnät kertovat.
   Edelleen toistan myös, että jokainen tekee omat ratkaisunsa oman tilanteensa mukaisesti ja meilläkään mikään ei ole kiveen hakattu, tällä hetkellä kuitenkin ajatuksena ja tavoitteena tuo 6 kk meillä 🙂
   En ole törmännyt äiteihin, jotka nostaisivat oman imetystaipaleensa toisten yläpuolelle, harmi jos sinä olet.

 31. Henna kirjoitti:

  ””Kun vauva täyttää 6kk niin sinä päivänä lämätään lautanen täynnä sormiruokaa eteen”
  Toivottavasti ei nyt sentään ?””
  Kyllä esimerkiksi facebookin vauvaryhmissä juuri näin useammankin kohdalla 🙂 Ei ollut mikään päästä temmattu juttu. Ja olen juurikin sitä mieltä, kuin sinäkin, että jokainen imetystaival on yhtä arvokas ja jokainen tekee ne parhaat ratkaisunsa itse. Siksi onkin kurjaa, että jossain määrin havaittavissa esimerkiksi juuri netin syövereissä on sitä, että se 6kk täysimetysetappi on jollain tavalla onnistuneen imettäjän merkki, ja siihen tähdätään keinolla millä hyvänsä. Siksi näistä asioista onkin hyvä keskustella, jotta jokainen saa vähän uusia ajatuksia ja uusia näkemyksiä. Pahinta on, jos kukaan äiti joutuu kokemaan painetta imettämisestä joka puolestaan voisi heijastaa juuri tällaisiin asioihin, että imetetään vaikka väkisin sen puoli vuotta jotta voi sitten jälkeenpäin sanoa niin tehneensä..

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ok, itse en ole törmännyt tuollaiseen, puolen vuodenkin kohdalla kuuluisi kuitenkin maisteluilla aloittaa.
   Musta jokaisesta imetystaipaleesta saa olla ylpeäkin, eihän se muilta ole pois eikä välttämättä tarkoita sen oman jalustalle nostamista. Kurjaa toki on se, toisten arvosteleminen ja paineidenkin luonti, sitä pyrin ainakin itse välttämään 🙂

 32. Tiina kirjoitti:

  Mukava kun otit asian esille blogissasi?itse olen kaksi lastani täys imettänyt 6kk ikään saakka MUTTA kyllä me 5-6kk tienoilla lusikallinen maisteltiin ainakin 20 eri makua silloin tällöin,marjoja,porkkanaa ym.ihan vaan siksi että tottuu makuihin,vatsa saa pientä esimakua mitä tulevan pitää ja kyllä ne allergeenit oli mullakin mielessä vaikka ei taida yksiselitteistä fakta tietoa siitä ollakkaan.eli ihan vaan makuja,ja onhan se ihanaa seurata niitä ilmeitä kun puristaa pienelle mustikan suuhun joka suoraan metsästä poimittu!?terveitä on lapset ollu,ei allergioita vaan tiiä häntä mikä vaikuttaa mihin!mutta tsemppiä sulle ja jatka imetystä niin kauan kun hyvältä tuntuu❤️itelällä nyt poika 1v ja 4 kk ja vielä kotona tisutellaan ihan vaan läheisyyden vuoksi mutta se on enää vain meidän kahden välinen asia,en oo tehny siitä numeroa itelle enkä muille!

 33. SerkkuShh kirjoitti:

  Minua harmittaa se miten imetystä mainostetaan, että se estää sitä ja tätä sairautta yms. Ne tulee jos on tullakseen.
  Itsellä esikoista imetin 1v 1kk ja 4kk aloitin hänellä kiinteät kunnolla ilman mitään pieniä maisteluita ja sitterissä. Ei ole tukehtunut eikä ole yli 3v. elämänsä aikana syönyt yhtään antibioottikuuria ei juurikaan muutenkaan ole sairastellut. Oksennustaudit yms ovat kestäneet 1vrk. Ainoa mitä hällä on, niin on atooppinen iho, joka tuli nyt 3v.
  Sitten taas tämä meidän nuorimmainen, lähes täysimetin häntä 6kk ja kiinteiden aloitus oli aika kehnoa. Pitkälti mentiin niin, että imetin ja silloin tällöin tarjosin muuta syötävää. No silti hänellä on ollut 1v aikana 2-3 kertaa infektioastma ja muuten hengitys rohissut. Ollaan oltu sairaalareissuilla. Ja korvatulehdukseen joutui syömään antibioottikuurin. Atooppinen ihokin taitaa tulla.
  Olen kyllä imetyksen puolestapuhuja, mutta en fanaattisesti. Jokainen imettää tai on imettämättä. Imetys on helppoa ja halpaa ruokaa vauvalle ja vauva saa siitä kaikki tarvitsemansa. Toki imetys myös antaa jonkinmoisen suojan tauteja yms vastaan, mutta ei se kaikelta pelasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.