Hae
Outi Karita

Äidin oma Pilates ja sen tuomat edut synnytyksen jälkeen

Osallistuin tässä alkuvuodesta Äidin oma Pilates -kurssille. Aloin aktiivisuusseurannan myötä miettimään liikunnan merkitystä ja vaikutuksia ja erityisesti käymäni Äidin oma Pilates kurssin vaikutuksia. On ollut ihan mielenkiintoista seurata tuon aktiivisuusrannekkeen kautta päivien aktiivisuutta ja kulutuksen tasoa ja miten eri liikuntahetket kuluttavat, miten taas muuten vauva-arki. Liikuntaa en kuitenkaan ensisijaisesti harrasta kulutus mielessä vaan hyvän olon vuoksi, plussaa sitten se kulutus.

Tavallaan yllättävää, tavallaa  ei, miten vähän Pilates kuluttaa. Eihän siinä tosiaan syke juurikaan nouse ja treenaaminen on rauhallista, joten kulutus on melko vähäistä. Treeni voi olla kuitenkin tehokasta, raskasta ja haastavaa. Edut ja vaikutukset Pilateksella on todella suuret. Nyt kun Äidin oma Pilates kurssi on käytynä niin ajattelin oikein pysähtyä pohtimaan mitä huomaan kehossani tapahtuneen Pilateksen myötä. Kurssiin kuului fysioterapia käynti, jossa ultralaitetta apuna käyttäen myös tutkittiin vatsalihasten erkauman, jännesauman vahvuuden ja lantionpohjan toiminnan tilanne. Nämä olikin hyvä tsekata etukäteen. Kurssin vetäjäkin tiesi tällöin jokaisen meidän tilanteen ja osasi ohjata hyvin yksilöllisesti.

Äidin oma Pilates

Lantionpohjan treeni on hirmu tärkeää aloittaa piankin synnytyksen jälkeen, kuntouttaakseen ja palauttaakseen lantionpohjanlihaksistoa ja sen toimivuutta. Lantionpohjan lihaksisto on kovilla raskauden ja synnytyksen jäljiltä. Tämä on ollut aina mun mielestä tuskaisen vaikeaa. Se on on/off jännityksen ja rentoutuksen suhteen ja vieläpä se rentoutus saattaa jäädä vajanaiseksi mulla helposti. Siten sitä muka pitäisi löytää jotain kerroksia vielä. Alkuun sitä oli 3 kerrosta ja sekin oli työn ja tuskan takana, oli vaikea jännittää vain vähän. Tänään testasin niin sain 15 kerrosta miettien että jännitys nousee portaittain. Mutta kympin yli noustessa on jo tosi vaikea pitää hengitys mukana, sitä alkaa pidättämään hengitystä. Muutenkin se hengityksen rentous lantionpohjaa treenatessa on yksi haaste. Tämä treeni vaatii tosissaan keskittymistä!

Lantionpohjan rentous on mulla myös yksi haaste. Kun ennen kurssia ultraattiin lantionpohjan toimintaa niin jännitys jää helposti päälle pienesti. Tämän tiedostan itsekin, että mulla tuppaa olemaan vaikea rentouttaa 100 prosenttisesti monissa muissakin lihasryhmissä. Hieronnassakin välillä heiluteltu jalkaa tai kättä, että voisitkos nyt vaan rentouttaa…. Löysin kurssilla kuitenkin keinoja etsiä sitä rentoutta sinne lantionpohjaankin, huokailut lantionpohjaan ja keinuttelut auttavat varmistamaan rentoutta myös.

Vatsalihasten erkauma tsekattiin myös ultralla. Itselläni oli todella hyvä tilanne tämän suhteen, mutta eihän se silti tarkoita ettei takapakkia voisi tulla. Pilateskurssilla huomioitiin paljon tätä erkauman palautumista ja jännesauman vahvistumista.
Lihasten herättelyä kevyiden aktivaatioiden ja rauhallisten hallittujen liikkeiden kautta. Syvien- ja lantionpohjan lihasten lisäksi varsinkin pakaralihaksen metsästystä, koska se saattaa vähän ikäänkuin ”kadota” raskausaikana.
Kehon availua ja tarviiko edes muuta sanoa. Kyllähän tämä vetreyttää kehoa! Jälleenkerran, raskaus, synnytys,imetys ja vauvan kantaminen tekevät helposti kehoon jumituksia ja niitä on hyvä availla!

Syvien lihasten tukea on myös todella tärkeää treenata synnytyksen jälkeen ennen kuin mitään kovempia treenejä edes miettii. Tämä on tärkeää erkauman palautumisen kannalta ja muutenkin kehon tukilihaksilla on iso vaikutus ryhtiimme ja erilaisiin kolotuksiin. Tämä treeni on vaikuttanut seuraaviin kolmeen alla olevaan kohtaan merkittävästi mulla.

Alaselän kipuilut oli mulla synnytyksen jälkeen koviakin välillä. Alaselkä tuntui todela jäykältä ja se väsyi nopeasti. Kun syvien lihasten tuki alkoi taas parantua sekä sain kehonhuollon ja liikkuvuusharjoittelun kautta parempaa liikkuvuutta selkään niin alaselkä on voinut paljon paremmin ja vahvistunut selvästi. Itseasiassa ne syvät lihakset on vahvistuneet ja tuki on helpompi pitää, jolloin alaselkä ei väsy niin nopeasti.

Aamukankeus oli alaselän kipuilun lisäksi myös selkeä vaiva synnytyksen jälkeen. Alaselkä ja siitä alaspäin oli tosi kankeana kunaamulla sängystä nousin ja ensimmäiset askeleet tuntuivat pahalta ja kankealta. Tämä on nyt myös huimasti kehittynyt ja luulen juuri kehonhuollon ja Pilateksen liikkuvuus- ja syvienlihastentreenin olleen isot vaikuttajat tähän. Ongelma ei ole vielä täysin poistunut, mutta eihän mikään muutu sormia napsauttamalla, suunta on kuitenkin parempaan.

Omat asennot ja tasapaino, näitä on käyty pilateksessa paljon läpi ja näihin tuli keskityttyä myös raskausaikana. Kuitenkin synnytyksen jälkeen kehon painopisteet jälleen muuttuvat. Ensin 9 kuukautta kasvava vatsa muuttaa kokoajan painopisteitä ja sitten tapahtuukin vähän nopeampi painopisteiden muuttuminen. Ennen raskauttakin jo mun painopisteet on ollut vähän huonot,se miten oon seissyt ja miten paino on asettunut jalkapohjille. Raskausaikana tähän aloin vasta kunnolla keskittyä ja nyt koen huikeastikin edistyneeni tässä. Syvien lihasten tuki on avainsasemassa ryhdin ja tasapainon suhteen ja niiden kannatus löytyy myös hyvän asennon kautta. Pilateksessa myös mietittiin vauvan kantamista ja miten huomioida siinä asentoja ja syvien lihasten tukea ja voin sanoa asentojeni parantuneen paljon kun olen enemmän pilateksen muistutusten ja harjoitusten kautta enemmän itsekin keskittynyt näihin asioihin.

Voin kyllä suositella jokaiselle synnytyksen jälkeen Pilates kurssia, sillä saat ainoastaan tehtyä hyvää itsellesi, eikös se kuulosta aika hyvältä ja järkevältä? Suosittelen myös tsekkauttamaan ihan ammattilaisella, äitiysfysioterapeutilla tuon erkauman ja lantionpohjan lihaksiston tilanteen! Sekä Äidin oma Pilates että Bailamama2Baby -kurssit ovat olleet juuri oikeanlaista liikuntaa tässä kohtaa, ovat auttaneet palauttamaan kehoa, huoltaneet kehoa ja tuoneet liikunnan riemua. Liikuntaa turvallisesti huomioden synnytyksestä palautuminen! Pikkuhiljaa tässä alan suunnata muidenkin painojen pariin kuin oman vauvan tuoman painon ja kehonpainon. Maltti on kuitenkin edelleen valttia ja siihen syvään tukeen on äärettömän tärkeä keskittyä. En halua tehdä mitään hallaa palautumiselleni kun se on nyt niin hyvin lähtenyt käyntiin!

Itse aloitan nyt kahden viikon päästä jatkokurssin Äidin oma Pilates kurssille. Tämä ykköskurssi alkaa nyt myös uutena tällä viikolla, klikkaa tästä lisäinfoa! Porissa näitä kursseja järjestää Naisten Hyvinvointikeksus Olennaisen äitiysfysioterapeutit ja kaupunkikohtaiset äitiysfysioterapeutit löydät täältä.

Olennaisen ihanaiset ja äitiysfyisoterapeutit Maija ja Karoliin aedessä

Maaliskuussa on alkamassa myös Nordic Fit Maman Kuntouta keskivartalo-kurssi, sekä sen jatkokurssi Treeni, ravinto ja hyvinvointi. Itse osallistun kumpaankin ja lähde sä mun mukaan näihin!
Ilmoittaudu alla olevien linkkien kautta!
Kuntouta keskivartalo 69€ (ovh.99€), alkaa 19.3
”Kurssin opeilla saat tuntuman vatsa- ja lantionpohjanlihaksiin ja aktivoit ja energisoit koko kehoa. Kurssilla opit, mitä liikkeitä voit turvallisesti tehdä ja harjoittelu etenee progressiivisesti. Rakennamme vahvan tuen ja perustan keskivartaloon, joka toimii myös pohjana haastavamman liikunnan ja treeniliikkeiden tekemiselle turvallisesti jatkossa. Kurssin tavoitteena on lempeästi palauttaa voimaa ja tukea keskivartaloosi raskauden ja synnytyksen jälkeen.”

Treeni, ravinto ja hyvinvointi – Äitikurssi jatko 69e (ovh.89€)
”Valmennuksen harjoituksilla rakennamme vahvan pohjan kovallekin treenille, jos se on tavoitteesi tulevaisuudessa. Rakennamme lisäksi vahvan pohjan terveille elämäntavoille, jotka toimivat terveytesi perustana koko loppuelämäsi ajan. Kurssin tavoite on se, että tunnet itsesi vahvaksi ja voimakkaaksi ja jaksat hyvinvoivana ja iloisena lapsiarjessa.”

Tsekkaa myös postaukseni 

Vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan toiminta 2 kk synnytyksestä

Äiti-vauvajumppa kotona

Instagramissa: @outikarita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.