Hae
Outi Karita

Hyvinvointivinkit imetysaikaan

Mikäs sen ihanampaa kuin äidin rintaa hamuileva lapsi. Mikäs sen ihanampaa kun äidin rinnasta irroittautuva lapsi tyytyväinen ilme kasvoillaan. Mikäs sen parempaa kuin oman lapsen tyytyväinen huokaus kun masu on täynnä….

Heippa, kaikille imetysajan hyvinvoinnista kiinnostuneille!

Anna mä kerron hyvinvointivinkit imetysaikaan, niitähän on toivottu.

Multa on toivottu postausta imetysajan hyvinvoinnista sekä tarpeista, mitä kannattaisi huomioida jo ennen imetystä. Äidin hyvinvointi onkin hyvin tärkeä asia niin imettäessä kuin muutoinkin. Kun itse voi hyvin, se hyvinvointi heijastuu myös muuhun perheeseen. Hyvä ravitsemus ja riittävä lepo ovat isoja hyvinvoinnin kulmakiviä ja tukevat toisiaan. Riittävästi lepoa saaneena jaksaa keskittyä paremmin ravintoon ja hyvä ravitsemus tukee mm. unen laatua. Imetystä ja ravitsemusta ajatellen, äidin ravitsemus vaikuttaa maidon kautta lapseenkin ja ravitsemus vaikuttaa muutenkin imetykseen. Äidin raskauden jälkeiseen hyvinvointiin voidaan vaikuttaa jo raskausaikanakin.

Imettävän äidin energiantarve on suurempi kuin ei-imettävän. Imetys kuluttaa n. 500-700 kcal/vrk. Osa imetyksen vaatimasta energiasta otetaan raskausaikana kerätyistä rasvavarastoista, mutta osa on otettava ravinnosta. Eikä ole yhdentekevää miten syöt, sillä äidin syömiset vaikuttavat myös lapseen, se mitä äiti syö vaikuttaa rintamaidon koostumukseen. Iso vaikutus syödyllä ravinnolla on myös äidinhyvinvointiin ja siihen liittyen mm. jaksamiseen sekä imetyksen onnistumiseen. Avainsanoja imettävän äidin ruokavaliossa ovat monipuolisuus ja riittävyys. Erityisesti pitkään imettäessä ruokavalion merkitys korostuu – riittävän ja vaihtelevan ravinnon ansiosta äidin ravintoainevarastot eivät kulu liiaksi. (Mari Stenman – Liikkuvan äidin hyvinvointi 2016)

Ruokavaliossa perusta kannattaa rakentaa hyvin ja itsekin syön ihan perusruokaa ja sitten välillä herkutellaan. Näin imetysaikana kannattaa kaappeihin varata helppoja ja nopeita välipaloja ja valmistaa ruokaa valmiiksi. Aina kun siellä keittiössä ei ehdi kauheasti välttämättä häärimään uuden vauva-arjen keskellä. Tulee tehtyä parempia valintoja kun on helposti saatavilla ne paremmat valinnat, muutoin se käsi helposti eksyy sinne joululta jääneisiin suklaarasioihin turhankin tiuhaan.

hyvinvointivinkit imetysaikaan

Lisäravinteita voi ja on joskus hyväkin käyttää ruokavalion tukena. Minisunilla onkin kehiteltynä tuote raskaus- ja imetysaikaan tukemaan riittävää ravitsemusta vitamiinien ja hivenaineiden osalta. Kun minulta kysyttiin mielenkiintoa yhteistyöhön Minisunin kanssa Monivitamiini Maman merkeissä, en epäröinyt. Minisun on tunnettu hyvinvointibrändi, jonka takana on suomalainen perheyritys. Vauva saa monet vitamiinit ja hivenaineet äidinmaidosta ja itsellä onkin koko imetysajan kulkenut ravitsemuksen tukena Minisun Monivitamiini Mama valmiste. Jo raskausaikana monivitamiini tuki ruokavaliotani, varmistaen, että saan kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Minisun Monivitamiini Mama on monivitamiinivalmiste erityisesti raskaanaoleville ja imettäville naisille. Se sisältää 17 vitamiinia ja hivenainetta, yhdestä tabletista saa kaikki raskaus- ja imetysajan vaatimat vitamiinit ja hivenaineet. Valmiste sisältää juuri oikeassa suhteessa kaikki äidille tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joista erityisen tärkeitä ovat D-vitamiini ja foolihappo sekä rauta ja sen imeytymistä edistävä C-vitamiini. Minisun Monivitamiini Mama sisältää foolihappoa 400mg, joka on päivittäinen foolihappolisän käyttösuositus raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille (THL Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2016). Minisun Monivitamiini Mama ei sisällä A-vitamiinia.

Päivittäinen hyvinvointi lähtee heti aamusta liikkelle kun herätään. Hyvinä rutiineina mulla onkin toiminut Minisun Monivitamiini Mama ravintolisä aamupalan yhteydessä. Kun vitamiinit yhdistää aamupalaan niin tulee ne varmasti muistettua ja onhan aamupala tärkeä startti päivälle ja iso tuki päivittäiseen hyvinvointiin. Näillä se päivä lähtee käyntiin hyvin itselläni ja kun pidän hyvinvoinnistani huolta, niin jaksan paremmin!

Minisun-tuotteet löydät apteekista ja lisää tietoa löydät Minisunin sivuilta.

hyvinvointivinkit imetysaikaan

Mitä kannattaa olla valmiina imetysaikaa ajatellen?
Hyvinvointivinkit imetysaikaan!

Minisun Monivitamiini Mama (jo raskauden aikana) tukemaan hyvinvointia ja ravitsemusta sekä antamaan kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Vesipullo aina matkassa ja imetyshetkissä. Suosittelen pillillistä, jolloin makuultakin juominen onnistuu (kätevä myös synnytyksessä).

Imetysliivejä sekä imetykseen soveltuvia paitoja, imetysvaatteita joista saa helposti rinnan esiin. Myös liivinsuojia kannattaa varata josairaalakassiin mukaan, nimittäin kun se maidon heruminen alkaa niin voi olla pian paidat märkinä.

Imetystyyny, tukemaan ja helpottamaan imetysasentoja ja ergonomiaa.

Imetystee boostaamaan maidonnousua.

Rintapumppu vaikka olisit ajatellut vain rintaruokkia. Rintapumppu on helpoin apu kun rintoja tarvii saada tyhjemmiksi. Maidon noustessa se voi tosiaan tulla tarpeeseen. Maitoa on myös hyvä pumppailla pakkaseen mahdollisia itsestäkin riippumattomia yllättäviä imetystaukoja varten ja voihan sitä myöhemmin käyttää vaikka vauvan ruokiin.

Helppoja, nopeita ja ravitsevia ruokia ja välipaloja valmiina ja saatavilla, jolloin hyvästä ravitsemuksesta on helpompi pitää kiinni.

hyvinvointivinkit imetysaikaan

Miten sinä olet pitänyt huolta imetysajan hyvinvoinnistasi?
Kerrothan omat hyvinvointivinkit imetysaikaan kommenttiosiossa!

LUE MYÖS POSTAUS

HYVINVOINTI RASKAUSAIKANA

0 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Hei. Voitko tehdä postauksen hyvistä välipaloista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.