Hae
Outi Karita

Tavoitteet & Haaveet vuodelle 2018

”Kun haluat takalta lämpöä, annat sille ensin puita.
Eilen kylvämäsi tottumukset ja tavat ovat antaneet satonsa tänään.”
-Juhani Töytäri-

Viime vuodesta poiketen, pystyn tänä vuonnamiettimään vähän tavoitteitakin tälle vuodelle, tavoitteita, haaveita ja ajatuksia. Mun mielestä tällaisia miettiessä on myös tärkeää miettiä polku niitä tavoitteita ja haaveita kohti. Mitä voi itse tehdä niiden eteen, onko niiden aika nyt vai joskus myöhemmin. Tavoitteille ei ole pakko asettaa deadlinea, ne voivat olla myös enemmänkin ajatuksia, mitä olisi joskus kiva toteuttaa jos ne eivät tunnu tämän hetken jutuilta. Yhtä hyvin voi miettiä niitä pitkän aikavälin unelmia ja tavoitteita. On myös osattava päästää niistä irti, siinä kohtaa kun ne eivät tunnu enää omilta tai tavoittelemisen arvoisilta.

Mä otin Onnistujan päivyrin aktiiviseen käyttöön ja aloin kalenterin avulla minibujoilunkin tästä vuodesta. Oon kirjoittanut sinne tämän vuoden tavoitteita ja jokaisen kuukauden kohdalla on myös sivu tavoitteiden miettimistä varten. Tuossa kalenterissa on kivasti sekä viikottaisia että kuukausittaisia muistiinpanoja varten tilaa. Kalenterin lisäks mä kirjoittelen ”päiväkirjaa” ajatuksista, unelmista ja kokemuksista. Siinäkin saan toteuttaa bujoilua, ehkä sitten jo vähän isommin.

Perhe ja Arki

Elämä on todellakin ollut uuden edessä ja on sitä edelleen. Se uusi ei taida loppuakaan enää, koska lapsen kanssa elämä on alati muuttuvaa. Mun mielestä on ihana elää vauvantahtista arkea ja se opettaa itsellekin paljon rennompaa ja rauhallisempaa otetta, mutta siinä on kuitenkin opeteltavaa. Aina ei haittaakaan jos kaikki ei ole kokoajan täydellisesti, mutta tiedostan, että järjestys ja asioiden hoitaminen ajoissa pitää mut rennompana. Uusi arki vaatii erilaista arjen hallintaa kuin aiemmin ja siinä pitääkin toimia tiiminä koko perhe, tai no ainakin miehen kanssa. Kalenteria ei saa liikaa täyttää, on hyvä olla päiviä ilman suunnitelmia ja aikatauluja, ne tekevät hyvää niin itselle kuin kokoperheelle. Kaikenlainen kiva puuhailu on parasta silloin kun se ei ole kiireellä ja stressillä toteutettua. Pitää muistaa levätä tarpeeksi ja huolehtia myös itsestä, koska jokaisen meidän hyvinvointi heijastuu siihen meidän perheeseenkiin / läheisiin ympärillämme. Luka on tärkein, muttaniin vain on se oma hyvinvointikin, ihan Lukankin takia!

Parisuhde

Laitetaan tämäihan oman otsikkonsa alle. Jokaisessa parisuhteessa on aina jotain mihin voi panostaa vähän lisää tai jotain mitä voi kehittää. Parisuhteesta täytyy myös pitää huolta ja yhtenä tärkeänä tavoitteena pitäisi jokaisessa lapsiperheessä olla hukkaamatta sitä parisuhdetta siihen perhe-elämään. Parisuhde on osa perhe-elämää. Tuossa jo yllä kirjoitinkin, että perheen on tärkeä toimia tiiminä, mun ja Rikun on tärkeä toimia tiiminä ja uusi arki on tuonut uusiakuvioita ja haasteitakin elämään. Parisuhteen ja arjen toimivuus yhdessä kulkevat käsikädessä jakummatkin tukevat toisiaan, kevennyksenä ”happy wife –  happy life”. Avaintekijä on keskustelu! Mä kun tykkään kaikesta hömpästäkin, niin nyt sovittiin, että pidetään tänä vuonna joka kuukausi treffit niin että vuorotellen on suunnitteluvastuu mulla ja Rikulla, päivä vain sovitaan yhdessä. Treffit voi olla vauvakinmukana, mutta pyritään myös kahdenkeskisiin treffeihin jos vain mahdollista. Tuutte kuulemaan varmaan näistä Dates of the year treffeistä vielä. Ja vaikka meillä onkin ollut tapana tehdä monenmoista yhdessä niin musta tää oli silti hauska idea, samoin kuin meidän parisuhdejoulukalenteri.

Liikunta, ravinto ja oma keho

Sanoisin, että hyvinvointi edellä! Mulla ei ole kiire palautua, mutta toki haluan palautua fyysisesti ja ulkoisestikin. Sen eteen työskennellään lempeästi ja kehoa kuunnellen ja kunnioittaen. Mitään laihdutuskuuria tähän ei vedetä, se nyt ei ole oikein suotavaakaan imettäessä, enkä muutenkaan usko että tässä mitään kuureja tarvitaan. Tuossa kuitenkin loppuvuosi tuli syötyä vähän niin ja näin sekä aivan liikaa sokeria ja herkkuja. Pieni järkeistäminen on siis paikallaan ja se alkoi tästä alkuvuodesta. Totaalikieltäytymisiä en ole nyt tehnyt, mutta sokerin ja herkkujen vähentämistä ihan reilulla kädellä, sanotaan vaikka kohtuullistamista. Nyt täytyy myös pitää huoli, että kaapeista löytyy helppoja ja hyviä välipaloja sekä lounasta, niin että saa vähällä vaivalla ne nokan eteen.

Liikunnassa ajatuksena on kehonkuuntelu, hyvinvointi ja hyvä fiilis. Tällä hetkellä ensimmäinen tavoitteeni on huoltaa kehoa raskauden ja synnytyksen jälkeen. Eihän synnytyksestä ole vasta kuin pari kuukautta, olisi hölmöä ajatella että se olisi jo palautunut niin suurista mullistuksista, mitä se viime vuonna koki. Tällä hetkellä liikuntamuodoiksi parhaiten sopii kaikki sellaiset jutut, mitä voin toteuttaa Lukan kanssa ja se sopii mulle oikein hyvin. Nyt alkuvuosi lähtee liikkelle tutuilla vaunulenkeillä, äiti&vauva kehonhuoltotunneilla sekä uutena Bailamamalla ja synnyttäneiden Pilateksella. Kotona kehonhuoltoa ja mahdollisesti välillä joogailua. Uimisesta ollaan myös puhuttu, että alettaisiin jossain vaiheessa alkuvuodesta/keväästä käymään koko perheuimahallilla niin siinä voisi äiti ja isä vuorotella Lukan kanssa niin toinen pääsee välillä uimaan tai vesijuoksemaan.

Jossain vaiheessa sitten pistetään painotkin viuhumaan, mutta ihan vielä ei ole niiden aika. Odotan kuitenkin sitäkin hetkeä kun aloitan koti-ja ulkotreenit ja katsotaan miten saattaisin päästä salille tai ihan yksikseni jumppatunneile esim. zumbailemaan jossain vaiheessa. Haaveena on myös ensi kesän rullaluistelulenkit! Nyt kun Luka on vasta 2 kuukautta en edes koe vielä poltetta päästä yksinäni treenille, helpompaa liikkua nyt vielä pojan kanssa koko meidän arkea ajatellen. Kyllä mussa asuu edelleen se monipuolista liikuntaa rakastava elohiirikin 😉

Huomaan kehoni olevan melko tukkoinen tällä hetkellä, mutta eiköhän se näillä lähde kohti parempaa vointia! Hyvällä ravitsemuksella on vaikutusta niin moneen asiaan, energiaan, lepoon, fyysiseen ja henkiseen kuntoon ja hyvinvointiin.

Koti ja talous

No ihan ”must” juttuja tänä vuonnaon meen kodin suhteen terassin laatoitus ja talon rappaus vihdoin loppuun ja valmiiksi asti. Pihaakin olisi kiva alkaa laittamaan vähän enempi, mutta katsotaan nyt kuinka paljon tuo terassi imaisee kun sitä innostun varmaan laatoittamisen jälkeen ”sisustamaan”. Tästä päästäänkin talouteen. Meillä on kulunut viime aikoina ihan liikaa rahaa. Toki vauvaelämä on riipaissut siitä osansa vaikka hankintojen suhteen ollaan osattu mun mielestä olla hyvinkin taloudellisia ja järkeviä. Johonkin sitä rahaa kuitenkin palaa ja nyt tammikuu ainakin pidetään sellaista kulutuksen tarkkailua ja pistetään kaikki kuitit talteen. Itseasiassa kun tällaista tarkkailua pitää niin sitä alkaa alitajuisestikin tekemään järkevämpiä ratkaisuja ostoksissa. Mun ihan henkilökohtaisesti pitäis myös oppia paremmin nuukailemaan ja pistämään rahaa säästöön. Yleensä se onnistuu parhaiten silloin kun on selkeä tavoite mihin säästän ja haaveena olisi tälle vuodelle kyllä lomailu ja matkustelu perheen kesken. Mulla on palkasta aina suoraan siirtynyt tietty summa säästötilille ja sinne on ollut helppo säästä ja olenkin säästänyt viime vuosina aina jotain matkaa varten sinne. Nyt kun äitiysloma muuttui vanhempainvapaaksi niin palkasta ei enää siirry tuota summaa, mutta heräsi ajatus pistää tuo sama summa saamastani vanhempainpäivärahasta joka kuukausi säästöön. Ehkä olisi hyvä lukaista taas kirjaa, joka on inspiroinut mua paljon säästämisessä, Erilainen ote talouteen – Vapas, onni ja hyvä elämä.

Vaikkaa tykkään kaikesta kauniista ja kivasta, niin kaikkea ihanaa ei ole aina saatava.
”Kerää enemmän kokemuksia kuin materiaa”

Työ

Yksi asia meidän toimivassa arjessa on työn ja vapaa-ajan hyvä tasapaino, siinä on vähän uuden harjoittelua nyt.. Mä nyt olen vanhempainvapaalla elokuun puoleenväliin ja siitä on aikomus jatkaa hoitovapaalla. Tähänkin liittyen muuten tuo talous ja säästäväisyys olisi tärkeää. Aionko silti olla tekemättä töitä? Mähän olen myös PartyLite konsultti ja jossain kohtaa ajattelin että voisin tähän alkuvuoteenkin sopia kutsuja sunnuntaipäiville, mutta en oo aktiivisesti itse nyt tämän asian eteen tehnyt mitään tuskin kieltäydyn jos joku pyytää kutsuja ja tilata multa tuotteita kyllä voi. Taidankin nyt alkuvuoden enemmän tehdä tuota hommaa juuri keräillen tilauksia. Tiedän, että haluan jumppaohjauksia jatkaa, mutta tässä asiassa onkin paljon avoimia kysymyksiä ja niiden aika on sitten luultavasti syksyllä kun alkaa tuo hoitovapaa, aika näyttää. Mun tekisi mieli myös jatkaa reilu vuosi sitten aloittamiani personaltrainer koulutuksia, mutta senkin suhteen, saas nähdä onko tän vuoden juttu vielä kuitenkaan. Myös doulakoulutukset kiinnostaisivat ja kun niillekin on alku otettu jo. Nämä kuitenkin avaisi myös erilaisia työmahdollisuuksia tuonne hoitovapaalle. Nämä pidän sellaisina mahdollisena tulevaisuuden tavoitteena ja haaveina. Hoitovapaalla on siis ajatus tehdä jotain palkallista työtä pienissä määrin ja perhe-elämän mukaan.

Kotiäitiys on kuitenkin asia josta olen haaveillut ja sitä haluan toetuttaa täydellä sydämellä tämän vuoden!

Lomat ja matkailu

Niin, matkailuhaaveita on, koska niitä ei olisi. Tavoitteena olisi edes yksi pieni ulkomaanmatka perheen kesken tänä vuonna ja se määräytyykin sitten ihan rahatilanteen mukaan. Ulkomaankohteeseen ei ole tarkkaa ajatusta tällä hetkellä. Saa heittää ideoita, mitkä olisi hyviä ja halpoja kohteita vauvan kanssa, kovasti lapsille suunnattua aktiviteettiahan ei tarvitse vielä olla tarjolla lomakohteessa. Se voi olla kuapunkiloma tai rantaloma, kummatkin käy mulle! Myös kotimaan matkailua on tarkoitus toteuttaa ja aika vahvana ajatuksena tällä hetkellä kesälle Porvoon reissu perheen kesken. Tässä taas nousee nuo talouteen liittyvät tavoitteet avainasemaan. Pitää myös muistaa, että Riku lomailee parhaiten ja varmimmin kun ollaan kotiympyröistä pois, heh 😀

”Kylvä jokapäivä niitä siemeniä, joiden haluat kasvavan.
Vaali istutuksiasi huolella, poista rikkaruohot säännöllisesti
ja odota sadon kypsymistö levollisin mielin.”
-Juhani Töytäri-

Onko sulla joitakin tavoitteita tai haaveita tälle vuodelle?
Heräsikö näistä jotain kysymyksiä tai lisäpostaustoiveita?

Tsekkaa myös postaukset:

Kun uuden vuoden toive toteen kävi…

Läpi vuoden 2017

Vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan toiminta 2 kk synnytyksestä

Seuraa Instagramissa

@outikarita

 

0 kommenttia

  1. maikki kirjoitti:

    Totta tuo rahan tarkkailu – otin koppukesästä käyttöön sovelluksen, johon kirjataan kaikki rahan meno ja siitä näkee sitten kätevästi budjetin ja mihin rahaa mennyt, pelkästään siis tuota käyttämällä on rahaa kulunut vähemmän 🙂

    • Outi Karita kirjoitti:

      Kuulostaa hyvältä systeemiltä ja kyllä se menotarkkailu vaan yllättäen alkaa vähentämään niitä menoja ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.