Hae
Outi Karita

Minustako Doula? Synnytykseen hurahtanut

Minustako doula?

Hieman taisin synnytykseen hurahtaa ja osallistuinkin eilen Minustako doula? -koulutukseen. Kiinnostuin synnytyksestä jo raskausaikana, kaikki synnytykseen liittyvä kiinnosti ja kiehtoi. Miten synnytykseen voi valmistautua ja vaikuttaa etukäteen. Mitä erilaisia tapoja on synnyttää, millaisia kivunlievitysmenetelmiä on, millainen on synnytyksen fysioligia ja anatomia. Koko raskaus ja syntymä on jotain aivan mielettömän ihanaaja ihmeellistä. Tunnen muutamia doulia ja kätilöitä. Kävimme Rikun kanssa aivan mahtavan Maailma navassa -synnytysvalmennuksen. Kävin myös ahkerasti aktiivisen synnytyksen keskusteluilloissa.
minustako doula

Jokainen synnytys on omanlaisensa, sitä ei voi käsikirjoittaa eikä etukäteen ennustaa, mutta siihen voi tietyissä määrin pyrkiä vaikuttamaan ja valmistautumaan. Itse jopa sanoisin, että valmistautuminen on hyvin tärkeää. On tärkeä tietää erilaisista mahdollisuuksista, lääkkeistä ja toimenpiteistä, jolloin pystyy itse toimimaan paremmin aktiivisena synnyttäjänä ja osallistumaan itse päätöksiin synnytyksen kulkuun liittyen yhdessä kätilöiden ja mahdollisesti lääkäreiden kanssa. Synnytys on myös yhteistyötä, mutta äidillä pitäisi olla se suurin rooli. Doula voi kulkea äidin ja perheen tukena.

Niin innostuin tosiaan synnytyksestä. Sain itse aivan upean synnytyskokemuksen ja minusta olisi hienoa joskus auttaa ja tukea muitakin saamaan omanlaisensa hyvä synnytys. Hyvä synnytys ei ole kiinni lääkkeistä tai lääkkettömyydestä, se ei ole kiinni siitä synnyttääkö alateitse vai päätyykö synnytys sektioon. Synnytykseen valmistautuessa on yhtä tärkeää valmistautua myös niihin mutkiin matkassa kuin niihin omiin toiveisiinsakin. Pettymysten kohdalla, on ne tärkeä käsitellä ja siinäkin doula voi toimia hyvänä tukena. Synnytykseen valmistautumisesta ajattelin vielä kirjoittaa oman postauksensa.

Tuleeko minusta sitten joskus doula, joka on valmis kulkemaan äidin/perheen rinnalla? Se olisi aivan ihanaa ja aika näyttää. Nyt kävin tämän pieni muotoisen koulutuksen ja mielelläni keskustelun aiheesta. Porissa olisi helmikuussa myös lisäkoulutusta Doulakoulutus Dona Doules koulutuksen muodossa, mutta siihen ei tällä hetkellä rahkeet riitä eikä mulla ole niin kiire tässä kohtaa tämän asian kanssa. Pikkuhiljaa ja askel askeleelta katsotaan mihin päädytään, on niin monia asioita mitkä kiinnostaa ja nyt keskittyminen on tässä vauvantahtisessa vauva-arjessa ja se onkin ykkösprioriteetti.

Porissa aukee tammikussa Naisten hyvinvointikeskus Olennainen, jossa toimii yhteistyössä aivan ihania ihmisiä, yhdistäen kätilöiden, doulien ja äitiysfysioterapeuttien ammattitaidon. Itse oikein odotan kaikkia äideille suunnattuja tunteja, joita tuolla on tarjolla.  ”Olennaisen tiimissä vaikuttaa mahtava naisten voima! Tervetuloa luomaan kanssamme parasta naisille – Porissa.”

Lue myös minun synnytystoivelista ja synnytyskertomus.

0 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  Sinusta tulisi varmasti erittäin ihana doula! Olen saanut tosi paljon ajatuksia kirjoituksistasi synnytykseen, imetykseen ym… liittyen. Kiitos näistä!
  Yksi postausidea olisi imetykseen liittyen. Eli miten valmistautua raskausaikana imetykseen, lähinnä hankintojen suhteen? Esim, mitä apuvälineitä olisi hyvä olla..? Tietoa olen paljon lukenut, mutta mietityttää mitä kannattaa etukäteen hankkia. En tosin ole ihan varma, että oletko tästä mahdollisesti jo kirjoitellutkin:)

  • Outi Karita kirjoitti:

   Voi kiitos ❤
   Ja ihana kuulla että olet hyötynyt blogistani.
   Voisin yrittää tuosta imetykseen valmistautumisesta kaikkineen kirjoittaa, mutta jos alat kaipaamaan vinkkejä ennempää kun ehdin postsuksen rustata niin laita vaikka ig:n kautta viestiä ?

 2. maikki kirjoitti:

  Sinusta tulisi varmasti ihan mahtava doula, toivottavasti innostut lähtemään mukaan toimintaan! 🙂

 3. Milli kirjoitti:

  Onneksi tulin lukemaan tämän postauksen! Odotan esikoisemme syntymän käynnistymistä vähän kärsimättömänä (40+2) ja olen kuullut muutaman vaikeamman synnytyksen tarinan tässä lähiaikoina, jotka on aiheuttaneet vähän jopa lievää pelkoa.. Sun lyhyt kirjoitus muistutti että kaikenlaiset synnytykset ovat ok ja ettei onnistunut synnytys ole aina alakautta tapahtuva lääkkeetön synnytys. Oma toiveeni on synnyttää alakautta ja toivon ettei synnytystä tarvitsisi käynnistää, haluaisin myös ”selvitä” kotona aika pitkään, koska sairaala ympäristönä jännittää 🙂
  Susta varmasti tulee vielä joskus doula, mulla on sellainen fiilis 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos sinulle ❤
   Malttia sinne ja pyri rentoutumaan mahdollisimman paljon!
   Jokainen synnytys on arvokas ja ainutlaatuinen ❤
   Hyvää synnytystä sinulle ja jos haluat vielä lukea rohkaisevia tarinoita niin suosittelen Aktiivisen synnytyksen fb-sivuja ?

 4. Maikkis kirjoitti:

  Ihana liina <3

 5. Marjaana Siivola, Doules, Synnytyksen ABC kirjoitti:

  Hei,
  Kiitos erittäin hyvästä kirjoituksesta! Noin se juuri on. Valmistautuminen synnytykseen on erittäin tärkeää ja se jokaisen pitäisi tehdä itse ennen synnytystä. Ja synnytyskokemus on kiinni siitä miten sinua kuunnellaan ja kohdellaan ja miten sinä olet mukana päätöksenteossa. Ei niinkään mitä kivunlievityksiä käytettiin tai synnytystavasta.
  Tervetuloa joskus Doulesin doulakurssille! Olisi ihana nähdä sinut siellä. Ajatuksistasi päätellen olisit aivan loistava doula. Kuuntelisit synnyttäjän omia toiveita ja auttaisit niiden saavuttamisessa.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi ja tänäiden ajatusten jakamisesta!
   Olisi aikomuskin jotenkin jatkaa tätä doulataivalta jossain sopivassa kohtaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.