Hae
Outi Karita

Raskaus ja parisuhde

Palataanpa hieman raskausaikaan toivepostauksella raskaus ja parisuhde. Miten nämä nivoutuivat meillä yhteen ja miten raskaus vaikutti parisuhteeseen?

Tätä postausta ihan toivottiinkin kun olin vielä raskaana ja ajatuksena oli aiheesta kirjoittaakin, mutta sitten tulikin Tiiti jo maailmaan ennenkuin ehdein. Aiemmin olen tehnyt myös postauksen Lapsettomuus ja parisuhde – pala tarinaamme, jossa käsittelin parisuhdetta siltä ajalta kun podimme tahatonta lapsettomuutta.

raskaus ja parisuhde

Raskaus ja parisuhde

Me ollaan Rikun kanssa nyt oltu yhdessä jo reilu 14 vuotta ja oltiin valmiita perheenlisäykseen. Mehän tosiaan pitkään toivottiin lasta ja kevyiden hoitojen kautta raskautuminen vihdoin onnistui tämän vuoden helmikuussa. Lapsettomuusaiheita on muitakin postauksia, joissa käsittelen lapsettomuustaivaltamme raskautumiseen. Siitä aiheesta voi lukea lisää postauksen lopussa löytyvistä linkeistä mikäli ne postaukset kiinnostavat.

Kuten jo kirjoitin niin me oltiin tosiaan hyvinkin valmiita jo perheenlisäykseen. Oltiin kaksin ehditty elämään jo pitkä tovi ja monta vuotta omasta tahdostamme ihan kaksin ja jokunen vuosi toivoen omaa pientä. Kun sitten se positiivinen raskaustesti tuli tehtyä iloitsimme aamuyön tunteina hihkuen ja kyynelehtien, meistä tulisi perhe! Tämä iloitseminen jatkui läpi raskauden.

Raskausaikaa elimme kyllä hyvin vahvasti yhdessä ja vaikka nainen kokee aina eri tavoin sen raskauden niin hienosti Riku oli mukana heti. Nainen sitä alkaa usein ns. kasvaa äidiksi raskausaikana, miehessä isoin muutos tapahtuu lapsen syntyessä. Niin se meillekin kävi. Riku sanoi joskus raskausaikana ettei hän nyt tiedä onko tässä niin kauheasti vielä mikään muuttunut, kun mä koin että paljonkin on muuttunut. Riku kävi lähes kaikki neuvola ja ultrakäynnit mun kanssa, ne oli meen yhteisiä juttuja. Yhdessä käytiin myös neuvolan synnytysvalmennusten lisäksi yksityinen synnytysvalmennus. Loppuraskaudesta Riku alkoi yhä enemmän lukea tietoa kaikesta synnytykseen ja imetykseeen liittyvästä. Riku olikin hyvä tuki synnytyksessä ja nyt mulla on ihan oma imetyksen tukihenkilö kotosalla, heh.

raskaus ja parisuhde

Raskaus osana parisuhdetta

Parisuhde ei jäänyt meillä missään vaiheessa raskauden taka-alalle vaan raskaus oli osa meen parisuhdetta. Meillä on ollut tapana tehdä yhdessä pariskuntana erilaisia asioita, käydä ulkona syömässä, teatterissa, leffassa, matkoilla ym. ja nämä kaikki jatkui raskausaikanakin. Yksi mun unelmalomamatka toteutettiin siinä juuri raskauden puolivälin tienoilla kun reissattiin reilu viikko Italiassa. Oi, se oli ihanaa!

Hääpäivää vietettiin heinäkussa kylpylässä. Haluttiin jotain spesiaalia, nimittäin 17.7.2017 oli 7-vuotis hääpäivämme ja olin päättänyt vahvasti että tämä vuosi olisi onnenvuotemme ♡

Parisuhteesta pidettiin edelleen huolta viettämällä yhteistä aikaa ja tehden monenmoista kivaa. Loppuraskaus oli mulle välillä henkisesti raskasta kun liitoskivut vaivasivat ja rajoittivat mua aika paljonkin. Se heijastui ajoittain parisuhteeseenkin. Välillä koin vähän yksinäisyyttäkin kun jäin kuukautta ennen äippälomaa sairaslomalle. Päivät oli pitkiä, kun olin tottunut paljon sosiaalisempaan elämään. Kun Riku pääsi töistä kotiin, mulla oli välillä sen miljoonan asiaa joita aloin höpöttää ja purkaa. Välillä myös tuli listaa, että tarvisi tuo ja tuo tehdä. No, oikeastikin tarvitsi ja itseä ahdisti kun en saanut niitä oikein itse puuhattua ja koin ne itselleni tärkeiksi. Lopulta onneksi ne kodin roikkuvat hommat saatiin tehtyä ja se helpotti mun oloa.

Taisi Rikukin huomata että olis tarvinnut toimeentua aikaisemmin niin en olis ollut niistä niin hermona välillä hänelle. Hyvin Riku silti mun hermoilut kesti ja ymmärsi mun ajoittaiset itkuisuuspäivätkin pitkistä tylsistä päivistä ja pyrki halailemaan mulle parempaa oloa. Ihanaa, että antoi mun itkeä kun itketti ja antoi mun tuntea mitä tunsin pyrkien lohduttamaan, vaikka välillä itse ajattelin että hohhoijaa näitä mun tunteiluita. Eihän noi ollut silti mitään näihin raskauden jälkeisiiin tunteluihin verrattuna, mutta niihin jossain toisessa postauksessa.

raskaus ja parisuhde

Kun äitiysloma alkoi, niin sillon mulla iski myös sellainen helpotus ja rentous kroppaan ja mieleen. En ollut enää siaraslomalla vaan äippälomalla. Se rentous kesti koko loppuraskauden ajan. Äippäloman alkamisen kunniaksi vietettiin hotelliyö Turussa. oltiin muutenkin menossa sille suunalle niin päätettiin viettää hieman parisuhteen laatuaikaa vielä kaksin ennen Tiitin syntymää. Meillä oli vähän parempi huone turun Radisson Blu:ssa, oikein saunallinen ja käytiinkin ilta- ja aamusaunassa. Riku myös katsoi meille ravintolan, jossa käytiin syömässä kunnon illallinen. Harvoin tulee hotellilla hengailtua, yleensä hotelliöihin liittyy joku iltameno, mutta nyt saatiin hengata ja hengähtää yhdessä ja se oli ihanaa! Jäi hyväksi muistoksi meidän yhteisestä raskausajasta.


Toki intiimielämään raskaus vaikuttaa. Hormonit saattavat heittää kumpaan suuntaan vaan halujen suhteen. Sitten taas kropan krempat, kuten mulla liitoskivut vaikuttavat luonnollisesti sinne intiimielämänkin puolelle. Täysin paitsioon ei intiimielämäkään joutunut ja läheisyyttä meidän suhteesta ei raskausaikanakaan puuttunut, kyllä ainakin halittua ja pussailtua tuli paljon, mutta sen enempää en tästä puolesta nyt kerrokaan.

raskaus ja parisuhde

Raskaus ja parisuhde yhdistyivät ja kietoutuivat meillä hyvin yhteen ihan luonnostaan. Raskauden voisi sanoa myös vahvistaneen meitä entisestään. Raskaus toi meistä kummastakin uusia puoli esiin, kuten nyt vanhemmuuskin. Se miten huomasin Rikun olevan kiinnostunut kaikesta raskauteen ja vauva-arkeen liittyvästä ja lukevan itsekin tietoa, oli mulle ainakin isojuttu. Tuo mies on aina ollut mun suurin tuki kaikessa. Se, että saimme kokea tämän hienon matkan yhdessä, joka oli vasta alku. Synytys vahvisti meitä taas entisestään ja sai meidät rakastumaan toisiimme yhä vahvemmin ja syvemmin. Kummatkin näimme toisissamme upeaa vahvuutta tuolla hetkellä kun Tiiti syntyi ja synnytti siinä samassa äidin ja isän ♡

Tässä oli vain murto-osia meidän raskausajan yhteiseistä jutuista, monta ikimuistoista hetkeä on koettu kaksin ja kera ystävien, niin arjessa kuin juhlassa.

Kirjoitellaan sitten joskus parisuhteesta ja vauva-arjesta oma postauksensa. Nyt tuli tällainen ehkä hieman rönsyilevä parisuhde ja raskaus -postaus. Kysyä saa jos tuli jotain kysyttävää. Saa myös kertoa omista ajatuksista ja muistoista liittyen aiheeseen raskaus ja parisuhde.

raskaus ja parisuhde

Katso myös postaukset:

Lapsettomuus ja pala meidän tarinaamme 1/3

Lapsettomuushoidot ja pala meidän tarinaamme 2/3

Lapsettomuus ja raskautuminen – pala meidän tarinaamme 3/3

Instagramissa: @outikarita

0 kommenttia

  1. kati kirjoitti:

    Hatunnosto niille, joiden seksielämään raskausaika ei vaikuta….kun rajua pahoinvointia on ensin se 5kk alkuun ja loppukuukausiin monet kivut ties missäkin, niin kyllä, siinä ei ekana eikä toisenakaan ole mielessä petipuuhat. Ja kun rajut synnytykset vaativat kuukausien palautumisen niin siinä tajuaa että omistaa hyvän miehen joka ymmärtää että elämässä tulee todellakin aikoja jotka voivat radikaalisti vaikuttaa läheisyyteen…. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *